Nederland

Wandelen in Kinderdijk: gratis wandelroute langs de molens

Een bezoekje aan de historische windmolens van Kinderdijk hoort absoluut thuis op jouw bucketlist voor Nederland. Dit iconische en oer-Hollandse plaatje moet je eens met eigen ogen hebben gezien. Nergens vind je zo veel windmolens bij elkaar als hier: 19 windmolens staan langs het water in de Hollandse polder. Ooit hielden ze de voeten van de inwoners van dit gebied droog en tegenwoordig zijn ze een van de bekendste toeristenattracties van ons land. Wij bezochten Kinderdijk al een aantal keer en weten precies hoe je deze iconische plek kan bezoeken zonder die toeristenmassa’s: ga wandelen in Kinderdijk langs de historische molens!

Meer lezen: deze uitgebreide blog over Kinderdijk staat vol achtergrondinformatie en praktische tips, en in deze blog helpen we je kiezen tussen een bezoek aan Kinderdijk of de Zaanse Schans.

Molens Kinderdijk Wandelen

Waarom wandelen in Kinderdijk

Wandelen in Kinderdijk is dé manier om de toeristenmassa’s te ontlopen en de windmolens gratis te bezoeken. Ook kom je op prachtige plekken waar bijna niemand anders komt.

Een bezoek aan Kinderdijk draait om het Wisboomgemaal en de negentien molens. Je bezoek zal starten bij het gemaal, waar ook het bezoekerscentrum en het Wisboomgemaal staan. Vanaf daar zie je de eerste molens al staan en loop je naar hét beroemde plaatje van Kinderdijk met rechts de acht molens van de Nederwaard en links de acht van de Overwaard. Die ene kilometer van het bezoekerscentrum tot en met die molens is ook precies waar de meeste bezoekers te vinden zijn en waar ze blijven hangen.

Molens Kinderdijk Wandelen

Voor wat meer rust en een ongestoord uitzicht op dit beroemde plaatje, moet je dus simpelweg iets verder lopen. Als je gaat wandelen door Kinderdijk en dus verder de polder in gaat om ook de molens wat verderop te zien, heb je de allerbeste ervaring. Op de kaart van Kinderdijk hieronder zie je precies waar de molens staan en waar het bezoekerscentrum en dus het drukste deel is.

Tip: omdat de windmolens van Kinderdijk langs een openbaar fietspad liggen, kan je deze plek bezoeken wanneer je maar wilt. Er zijn geen openingstijden. Dus ook op een mooie zomeravond of in de vroege ochtend, wanneer er helemaal geen toeristenbussen zijn.

Aan het eind van de route loop je via onverharde wegen naar de twee verder gelegen molens van Kinderdijk, de molens van Lekkerland. Hier komen vrijwel geen bezoekers, terwijl je hier juist dichterbij de molens kan komen dan op andere plekken. Het natuurpad, de molens en de rust alleen al maken de wandelroute de moeite waard.

Molens Kinderdijk Wandelen

Gratis wandelroute voor Kinderdijk

Had ik al verteld dat wandelen door Kinderdijk gratis is? De molens liggen langs een openbaar fietspad en voetpad, dus je kan hier ongestoord lopen. Je hebt alleen een ticket nodig voor de museummolens, een rondvaart, audiotour, etc. Maar genieten van dit oer-Hollandse uitzicht kan dus gewoon gratis.

De wandeling start en eindigt bij het bezoekerscentrum. Je loopt vanaf daar naar het pad tussen de Overwaard en Nederwaard, dus waar je de meeste bezoekers zult tegenkomen. De wandelroute volgt dus eerst die kilometer waar je de meeste bezoekers zult vinden. Aan het eind van dat pad staat de Blokweer, de enige molen in Kinderdijk die niet op de andere molens lijkt. Dat is waar het voetpad eindigt.

Wist je dat: de Blokweer de oudste molen van Kinderdijk is en technisch gezien niet in Kinderdijk staat? Het water waaraan de molen staat, is de gemeentegrens en de Blokweer staat dus eigenlijk in Alblasserdam.

Molens Kinderdijk Wandelen
Molens Kinderdijk Wandelen

Het fietspad gaat daarna met een bocht naar links, waar nog vier molens van de Overwaard staan. Je volgt vanaf hier verder het fietspad. Na een lange tijd lopen ga je over een bruggetje bij een kleine jachthaven. Daar is ook een bruggetje naar links, die je moet nemen. Na een stuk tussen de weilanden loop je tussen de bebouwing. Om vervolgens al vrij snel linksaf te slaan naar een smal fietspaadje dat uiteindelijk een onverharde weg wordt.

Daar volgt wat ons betreft het mooiste stuk van deze wandeling door Kinderdijk! Het onverharde weggetje wordt een natuurpad langs schapen, weilanden en groen. Je loopt over smalle vlonders en nog smallere paadjes. Tot je opeens bij de twee verst gelegen molens van Kinderdijk staat: de Lekkewaard-molens. Ooit stonden er hier drie, nu nog twee. Anders dan de andere Kinderdijk-molens kan je dichtbij deze molens komen en loop je er vlak langs.

Via het natuurpad kom je vervolgens uit bij de rivier de Lek. Daar zie je de bootjes door het water gaan en loop je over de hoger gelegen dijk. Vanaf de hoge dijk heb je een prachtig uitzicht over de rivier én het polderlandschap met de molens. Dit is misschien wel het mooiste uitzichtpunt om de molens bij Kinderdijk te zien.

De exacte gps-route download je via deze link.

Molens Kinderdijk Wandelen
Molens Kinderdijk Wandelen

Kaart van Kinderdijk en de gratis wandelroute

Rondje Kinderdijk wandelen

Hoe kom je in Kinderdijk?

Met de auto

Kinderdijk is een dorpje in de Alblasserwaard in Zuid-Holland, niet ver van Rotterdam. Je bereikt het gemakkelijk met de auto, maar parkeren is een stuk lastiger. Het kleine dorpje kan al die stromen bezoekers per auto natuurlijk niet aan, dus kan je in het dorp (in het hoogseizoen) alleen met een vergunning parkeren. Je wordt daarom doorverwezen naar de parkeerplaats aan de Marineweg in Alblasserdam en vanaf daar kan je een shuttlebus naar de Kinderdijkse molens nemen. Je betaalt € 7,50 voor je parkeerplek en de shuttlebus. Gratis parkeren bij Kinderdijk kan in de weekenden bij scheepsbouwer Royal IHC op ongeveer 10 minuten lopen van de molens, maar deze parkeerplekken zijn snel gevuld.

Tip: er zijn overigens wel parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum van Kinderdijk. Dit handjevol parkeerplaats zal echter vrij snel vol zijn en je betaalt hier ook € 7,50. Maar bezoek je Kinderdijk buiten de openingstijden van de musea, zoals op een zomeravond wat wij twee keer deden? Dan is onze ervaring dat je hier gewoon vrij kan parkeren en er bijna geen bezoekers zijn.

Met de (water)bus

Het is daarom makkelijker om met het openbaar vervoer te komen. En leuker ook! Je kan prima met de bus vanuit Rotterdam en Dordrecht naar de molens reizen, maar wat dacht je van de Waterbus? Ook dit bijzonder stukje openbaar vervoer gebruik je gewoon met jouw normale ov-chipkaart. Lijn 20 – of in de zomer lijn 202 – brengt je vanaf Rotterdam of Dordrecht naar de molens. Een handig opstappunt in hartje Rotterdam is bijvoorbeeld bij de Erasmusbrug. Fietsen mag je gratis op de waterbus meenemen.

Met de fiets

Of wat dacht je ervan om naar Kinderdijk te fietsen? Vanaf Rotterdam centrum ben je al in een uurtje in Kinderdijk. Wij fietsen dit stuk zelf ook en alleen al de tocht zelf is een leuk uitje door mooie landschappen. Aan het eind zal je ook een veerpont nemen om bij de molens te komen en dat maakt het fietsavontuur helemaal af.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: