Jordanië

Petra in Jordanië: 25 praktische tips én kaart

De eeuwenoude stad Petra is zonder twijfel de highlight van een bezoek aan Jordanië. Middenin de woestijn hebben de Nabateeërs zo’n 3000 jaar terug in de rotsen hun monumentale tempels en tombes uitgehakt. In een enorm berglandschap kunnen wij vandaag als reiziger daar nog altijd de indrukwekkende resultaten van bezoeken. Dit zijn de beste tips om jouw bezoek aan deze unieke plek in Jordanië onvergetelijk te maken!

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

Tip: bij het bezoekerscentrum aan het begin van Petra kan je gratis een handige kaart van het hele gebied meenemen. Helaas is de kaart soms op, zijn de hikes naar de ‘Treasury from above’ er niet goed op aangegeven én de kaart is niet online beschikbaar om vooraf je bezoek te plannen. Dus gebruik vooral onze kaart voor Petra om je weg door de oude stad en naar de Monastery te vinden. Download de kaart offline of maak een printje voor tijdens je bezoek!

#1 Koop de Jordan Pass

Onderdeel van een goede voorbereiding van jouw reis naar Jordanië is de aanschaf van de Jordan Pass. In deze blog leggen we uit waarom deze pas de beste investering is voor jouw reis. Kort gezegd: met alleen al de kosten voor je visum voor Jordanië én een bezoek aan Petra haal jij de kosten er al uit. De Jordan Pass kost 70, 75 of 80 JD, afhankelijk van de vraag of jij 1, 2 of 3 dagen in Petra wil doorbrengen. Losse tickets voor Petra kosten 50, 55 of 60 JD.

Tip: koop de pas voordat je in Jordanië aankomt, zodat je bij aankomst de 40 JD voor je visum niet hoeft te betalen. Als je de pas later koopt, kan je de visumkosten niet terugclaimen.

#2 Begin zo vroeg mogelijk

Om de drukte voor te zijn en in de hete zomermaanden optimaal gebruik te maken van de ochtendkoelte, raden we je aan om zo vroeg mogelijk naar Petra te gaan. Zowel in de zomer als de winter is Petra al open vanaf 6 uur ’s ochtends. Dat is misschien vroeg, maar zo de moeite waard. In de loop van de ochtend beginnen de belangrijkste plekken in Petra – en zeker de beroemde Siq en Treasury – aardig vol te lopen. Dat doet echt af aan de unieke ervaring van Petra, dus wees de drukte voor.

#3 Trek er minstens een volle dag voor uit, maar liever twee.

Bij Petra denk je misschien aan de bekende Siq met aan het einde de indrukwekkende Treasury. Maar er is meer en Petra is groot. Een van de highlights van Petra is het ‘klooster’ Ad-Deir (het was eigenlijk geen klooster, maar een graftombe die later als kerk is gebruikt). Volgens de cijfers op de kaart van het bezoekerscentrum van Petra zelf kost het je vanaf het bezoekerscentrum minstens 6 uur om daar te komen. Onderdeel van deze trip? 900 traptreden omhoog.

Ook voor de Treasury zelf moet je nog een wandeling maken. Vanaf de bezoekersentree is het nog stuk lopen naar de Siq. De Siq zelf is 1,2 kilometer lang. Aan het einde kom je bij de beroemde Treasury. En dat is nog maar het begin. Rechts van de Treasury leidt het pad verder de oude stad in. Je kan eindeloze trappen omhoog klimmen voor prachtige viewpoints, lange hikes maken en eindeloos veel monumenten en tombes bezoeken.

Kortom: trek het liefst twee volle dagen uit voor jouw bezoek. Wij raden je aan om op de eerste dag via de Siq de Treasury, wat viewpoints en de Royal Tombs te bewonderen. Op dag 2 kan je dan via de ‘backdoor’ van Petra naar Ad-Deir hiken. Via de 900 treden (naar beneden) en het centrum van de oude stad kom je dan uiteindelijk langs de Treasury en de Siq weer terug bij het bezoekerscentrum.

#4 Plan niet te veel op een dag in

Zei ik al dat Petra groot is? Ook als je maar één dag in Petra hebt, raden we je aan om die niet al te vol te proppen. Kies dan voor een paar van de hoogtepunten die je wil zien, zoals de planning voor dag 1 die we hierboven al noemden.

Wil je toch per se Ad-Deir zien? Dat snappen we goed, want dat was wat ons betreft echt het mooiste van Petra. We raden je dan aan om het programma van dag 2 te doen, dus via de ‘backdoor’ naar Ad-Deir te gaan en vanaf daar af te dalen naar de stad. Je mist dan wel het bekende wauw-moment als je na 1,2 kilometer uit de Siq voor de Treasury staat. Maar met zo’n flinke wandeling op een dag zal je blij zijn als je de klim van de oude stad naar Ad-Deir kan afdalen en niet hoeft te klimmen.

#5 Lees – of kijk – je van tevoren in over de geschiedenis van Petra

Hoe goed de monumenten ook bewaard zijn gebleven, het vraagt wel wat achtergrondkennis om alle details goed te begrijpen. Wij keken de avond tevoren deze documentaire op Youtube, waardoor Petra echt tot leven kwam. Wist je dat de Nabateeërs de unieke prestatie neerzetten om middenin de woestijn een groene oase te creëren? Inclusief vijvers? Als je weet waar je moet kijken, kan je de eeuwenoude waterleidingen terugvinden. En weet je waarom er kogelgaten in de top van de Treasury zitten? En hoe 3000 jaar terug dit soort indrukwekkende monumenten uit de bergen konden worden gehouden? Een aanrader!

Een leestip? Het boek ‘Married to a Bedouin’ vertelt het verhaal van Marguerite van Geldermalsen. Zij trouwde na haar bezoek aan Petra met een van de bedoeïenen en woonde in het historische woestijngebied.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#6 Bezoek van tevoren ook Little Petra

Little Petra is een buitenwijk van de oude stad en ligt niet ver van Wadi Musa en Petra vandaan. Het is een aanrader om hier eerst even te kijken, zodat je een voorproef je krijgt op Petra. Het wordt overigens Little Petra genoemd, omdat je hier ook een kleine (heel kleine) Siq hebt die naar de monumenten leidt.

De mooiste bezienswaardigheid zijn de muurschilderingen die hier in een monument bewaard zijn gebleven. Vrijwel alle schilderingen in Petra zijn inmiddels verdwenen, maar hier kan je nog een glimp opvangen van hoe het er ooit uit moet hebben gezien.

#7 Slaap in het magische kamp van Seven Wonders Bedouin Camp

In Wadi Musa bij Petra heb je tal van slaapplekken. Van low budgethotels tot het populaire Mövenpick direct voor de ingang van Petra. Het stadje is vrij groot, dus al snel slaap je niet meer op gemakkelijke loopafstand van Petra’s bezoekersingang. Maar als je toch de auto naar de entree pakt, waarom zou je dan niet net even 5 minuten verder rijden?

Vlakbij Little Petra – een eeuwenoude buitenwijk van de oude stad Petra – vind je het magische Seven Wonders Bedouin Camp. In dit tentenkamp slaap je in sfeervolle tenten, krijg je eindeloos veel kopjes traditionele thee te drinken en zit je ’s avonds rondom een groot kampvuur. Het kamp krijgt rond dat tijdstip pas een echt magische sfeer door de lichtjes die dan in de berg naast het kamp worden aangestoken.

De tenten hebben geen eigen badkamer. In het midden van het kamp staat een groot toiletgebouw. Vind je dat niet prettig? Voor wat meer luxe kun je bij het nieuwe en luxe buurkamp Seven Wonders Luxury Camp overnachten.

#8 Zorg dat je goede schoenen draagt

Je zal in Petra veel lopen. En als je wat viewpoints of de High Place of Sacrifice wil bekijken, zal je ook wat moeten klimmen. Het is daarom aan te raden om je slippers thuis te laten en bij voorkeur stevige wandelschoenen te dragen.

#9 Loop alles zelf en probeer de ezels en kamelen over te slaan

Ik zei al dat je veel zal moeten lopen. De makkelijkste manier om dat over te slaan, is om het aanbod van een ritje per paard, ezel of kameel aan te nemen. Ons advies is om dat vooral niet te doen. Er zijn veel verhalen over hoe slecht de dieren worden behandeld en erg comfortabel zagen de ritjes er ook zeker niet uit. Toch zagen wij ook jonge gezinnen de 900 trappen naar de Monastry met een ezel beklimmen en dat snappen wij best. Met kleine kinderen of zelfs een baby in een draagzak hadden wij de trappen ook echt liever niet willen beklimmen (maar dat hoeft ook niet, zo tippen we je later!).

#10 Er zijn geen kledingvoorschriften

Het is een toeristische attractie, dus zal niemand opkijken van shorts of korte rokjes. Wij hebben werkelijk alle soorten outfits gezien. Ik koos er zelf voor om op een dag een lange, dunne broek en de andere dag een lange jurk te dragen. De lange jurk was alleen niet echt handig voor het beklimmen van de bergen naar het ‘viewpoint from above’. Ik raad je aan daarvoor een korte jurk of een broek te dragen.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#11 Vergeet je zonnebrand niet

Hoewel een deel van Petra in de schaduw ligt – het is immers een berggebied – zal je veel in de open zon lopen. Zeker in de zomermaanden is het hier bloedheet en verbrand je snel. Zonnebrand in de tas dus!

#12 Breng voldoende drinken mee, maar er is ook overal eten en (koud) drinken te koop in Petra

Je zal veel lopen, dus breng voldoende water mee. Uiteraard kan je ook in Petra zelf drinken en eten kopen, maar daarvoor betaal je de hoofdprijs. Wij kozen ervoor om flink wat water zelf mee te nemen, maar ook ter plekke wat te kopen. Een zware rugzak met liters water is namelijk ook weer best zwaar tijdens een hete hike.

#13 De goedkoopste drankjes (2 voor 1 dinar) koop je bij het eerste stalletje na het theater

Onze favoriete winkeltje in Petra was het eerste stalletje na het theater (ook aan de kant van het theater en niet van de Royal Tombs). De vriendelijke verkoper maakte iedere keer een praatje met ons en vertelde ons over het leven van de bedoeïen in Petra. Zijn drankjes zijn bovendien simpelweg het goedkoopst. Hij verkoopt ook ijsjes vanaf 1 JD.

#14 Je hebt geen gids nodig in Petra

Hoewel Petra groot is, vind je er ook prima je weg zonder gids. Zeker als je een leuke reisgids met achtergrondinfo bij je hebt en van tevoren de documentaire op Youtube hebt bekeken, kan je goed zonder. Wij vinden het altijd prettiger om zelf met zijn tweeën in alle rust en op ons eigen tempo iets te verkennen. Dat beviel ons hier ook prima en we hadden niet het gevoel iets tekort te komen.

#15 Je kan de Treasury en Monastry misschien niet van binnen bekijken, maar andere tombes wel

Helaas is het niet toegestaan om de Treasuy en Monastry van binnen te bezoeken. Maar niet getreurd: vrijwel alle andere tombes mag je in. Wij vonden het bijzonder om te zien hoe een aantal tombes nog door de bedoeïen wordt gebruikt om in te wonen (daar konden we uiteraard niet in). Veel tombes worden bovendien gebruikt voor de kuddes geiten (ja, dat stinkt) en als schuilplaatsen waar vuurtjes worden gestookt (waardoor alles van binnen zwart is).

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#16 Trek voldoende tijd uit voor de Royal Tombs

Niet ver voorbij de Treasury vind je aan de rechterkant de Royal Tombs. Vlak na de souvenirwinkels leidt een trap omhoog naar deze tombes. Ik wist tevoren niet van deze enorme bouwwerken af en was onder de indruk van de omvang ervan. De tombes zijn vrijwel allemaal nog groter dan de Treasury en een aantal zijn bijzonder goed bewaard. Hoewel je bij de Treasury misschien nog tussen veel andere toeristen – of als je vroeg gaat: vooral veel verkopers en ‘gidsen’ – loopt, zal dat hier niet zo zijn.

#17 Bewonder het interieur van de Urn Tomb

De hoogste van de Royal Tombs is de Urn Tomb, waar je langs meerdere trappen heen moet klimmen. Het heeft het grootste interieur van allemaal. Bedenk je eens goed hoe dit met de hand uit een berg is gehakt. Indrukwekkend stukje werk, he? Maar niet alleen de omvang is indrukwekkend, ook de stenen zijn prachtig. Dit is zonder twijfel de meest kleurrijke steensoort in de omgeving.

#18 De Treasury is de tweede helft van de ochtend het mooist

Omdat de Treasury in een kloof ligt, ligt het monument vrijwel de hele dag in de schaduw. Maar in de tweede helft van de ochtend valt de zon precies zo de kloof in dat het bouwwerk wordt verlicht. Het is uiteraard afhankelijk van het seizoen hoe laat dit precies is.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#19 En de Monastry in de namiddag

Ad-Deir ligt misschien niet in een kloof, maar net als alle monumenten wel tegen een berg aan. De zon komt op achter de Monastry. Dat is natuurlijk een prachtig gezicht, maar wil je het monument in vol licht zien? Dan moet je hier in de namiddag zijn.

#20 Klim niet met een gids naar het ‘viewpoint from above’, maar hike er zelf heen

Bij de Treasury zullen tientallen ‘gidsen’ aanbieden om je naar een viewpoint met uitzicht op de Treasury te gidsen. Ze bedoelen dan klimmend, recht naar boven. Op die manier ben je in ongeveer 15 minuten boven, maar een gevaarlijke klim is het zeker wel. Als je de klim wil maken, betaal dan zeker een gids voor zijn hulp. Wij hoorden dat vorig jaar nog een toerist een dodelijke val maakte, toen ze het dacht zonder hulp te kunnen klimmen.

Maar veel beter is om de langere, maar mooie hike naar de viewpoints te maken. Dat is niet gevaarlijk en leidt je langs de mooie bergen rondom Petra.

#21 Er zijn drie plaatsen waar je de Treasury from above kan bekijken (zonder je nek te breken)

Over die viewopints dus. Er is al een viewpoint in de kloof van de Treasury zelf. Het is niet erg hoog en het uitzicht niet spectaculair, maar het is een prima optie als je weinig tijd hebt.

Meer tijd? Ga dan voor een van de twee hikes. Aan beide kanten van de Siq heb je een viewpoint. Voor de ene moet je bij de High Place of Sacrifice de trappen op; de hike naar het andere punt begint achter de Royal Tombs. De wandeling duurt 1 tot 1,5 uur is prima te doen, maar zorg dat je wel stevige schoenen draagt voor het klimmen. Het uitzicht is het allemaal waard.

#22 Bezoek het klooster via de ‘backdoor’

Had ik al gezegd dat je 900 traptreden moet beklimmen om bij Ad-Deir te komen? Niet als je de Monastry bezoekt vanaf de ‘backdoor’ in de buurt van Little Petra. Ook dan zal je nog wat moeten dalen en klimmen, maar dat is niets in vergelijking met de traptreden vanuit de oude stad. Vanaf Ad-Deir loop je dan vervolgens alsnog naar de oude stad, maar dan naar beneden. Wil je meer weten over deze hike? Lees dan deze blog.

#23 En boek daarvoor een 4WD-lift

Wil je de ‘backdoor’-hike naar Petra maken? Het  Seven Wonders Bedouin Camp  is een van de weinige plekken waar je een 4WD naar de achteringang kan boeken. De achteringang ligt niet ver van het kamp. Het zou ongeveer 2 uur lopen zijn, dus je kan hier prima zelf naartoe lopen. Maar omdat je in Petra nog meer dan genoeg zal lopen en klimmen, is een lift aan te raden.

Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack
Petra | Jordan | Jordanië | The Orange Backpack

#24 Zoek op wanneer Petra by Night is

Wij hadden kaarten gekocht voor Petra by Night, maar werden helaas ziek. Wij kunnen je dus niet onze mening geven over deze avond, maar we hebben veel slechte verhalen over deze ervaring gelezen. De tickets zijn prijzig en het evenement zou erg toeristisch en massaal zijn. Toch wilden wij het niet overslaan, want de foto’s zien er magisch mooi uit. Je bent hier toch maar een keer. Wil jij ook Petra by Night bezoeken? Check dan tevoren op welke avonden het wordt georganiseerd en stem je reisplan daarop af. Toen wij er waren (juni 2019) was dat op maandag, woensdag en donderdag.

#25 Ga van de gebaande paden af

Petra is zo enorm dat je er eindeloos veel hikes kan maken en monumenten kan bezichten. Doe dat ook vooral! Kies er bijvoorbeeld voor om vanaf de High Place of Sacrifice niet weer via de trappen naast het theater naar beneden te gaan, maar neem de hike door de bergen. Je komt dan langs de Garden Tomb en eindigt aan het eind van de ‘hoofdstraat’ van Petra. Of betreed Petra niet via de Siq, maar (met gids) via de Wadi Muthlim-hike.

Iedere keer dat wij van de gebaande paden gingen, kwamen we maar weinig toeristen tegen. We zagen meer van het prachtige berglandschap en kregen een glimp van hoe de bedoeien nog altijd in de bergen wonen.

Heb jij nog meer tips voor Petra? Vertel het ons op hello@theorangebackpack.nl!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: