Er gaan verhalen rond hoe moeilijk het zou zijn om een visum voor Rusland aan te vragen, maar dat valt eigenlijk best mee. Wij zijn zelf gewend bij de meeste bestemmingen een visum aan de grens te regelen, maar een Russisch visum moet je voor jouw reis al regelen en in jouw paspoort laten zetten, zo ontdekte ik toen ik met mijn moeder een moeder-dochtertrip naar Moskou en Sint-Petersburg plande. Het kost wat meer papierwerk en tijd dan normaal, maar daarvoor kan je ook hulp inschakelen. Wij leggen je in deze blog stap voor stap uit hoe jij aan jouw Russische visum komt. En spoiler: we zullen je ook vertellen hoe je jouw aanvraag kan uitbesteden om het jezelf makkelijk te maken.
#1 Vraag je visum voor Rusland maximaal 3 maanden van tevoren aan
Het kost wat tijd om je visum voor Rusland aan te vragen, maar je moet er ook weer niet te vroeg mee te beginnen. Je kan jouw visum maximaal 3 maanden van tevoren aanvragen. Reken wel op een verwerkingstijd van een aantal dagen. Dat kan overigens langer zijn in verband met feestdagen. Omdat je bij je visumaanvraag je exacte reisdata moet invullen en je deze achteraf niet meer kan wijzigen, is het verstandig om je aanvraag pas te doen op het moment dat je reisplannen definitief zijn.
#2 Kies het juiste visum
Je hebt de keuze uit verschillende varianten van het visum voor Rusland. Als reiziger zal je waarschijnlijk geen werkvisum nodig. Ook het visum dat je voor meerdere bezoeken kan gebruiken, is meestal niet nodig. De meeste reizigers kiezen dus voor het toeristenvisum voor maximaal 30 dagen. Wat de kosten van een visum voor Rusland zijn? Het 30 dagen-visum kost ongeveer € 30, exclusief de kosten voor de hulp van een visumbureau als je daarvoor kiest.
#3 Regel het juiste papierwerk
Voor een visum voor Rusland heb je nogal wat documentatie nodig. Alles op een rijtje:
- Een (origineel) paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.
- Minimaal twee lege pagina’s in je paspoort naast elkaar voor het Russische visum.
- Een pasfoto in kleur.
- Een uitnodigingsbrief vanuit Rusland. Deze kan je aanvragen bij jouw hotel of hostel. Een boekingsbevestiging alleen is niet voldoende. Let er goed op dat het aantal dagen op de brief overeenkomt met jouw volledige verblijf. Ook jouw volledige naam en paspoortnummer moeten juist zijn.
- Een Engelstalige verklaring van jouw ziektekostenverzekering (let op: niet je reisverzekering). Vraag je verzekering om een Ruslandverklaring en zij weten wat je nodig hebt.
- Een visumaanvraagformulier (zie hieronder).
#4 Maak twee afspraken bij de ambassade
Een visum voor Rusland kan je zelf regelen door een afspraak te maken bij de Russische ambassade. Je zal ook een tweede afspraak moeten maken om het visum weer op te halen. Overigens kan een aanvraag ook voor iemand anders worden gedaan. Mijn moeder regelde bij de ambassade zowel een visum voor haarzelf als voor mij, zodat we niet allebei naar de Russische ambassade hoefden te gaan.
Tip: besteed jouw aanvraag uit
Klinkt dat als veel gedoe? Het kan makkelijker! Je kan dat tripje naar de ambassade in Den Haag ook overslaan door jouw aanvraag voor een visum voor Rusland uit te besteden. Lever dan jouw papierwerk simpelweg in bij een (online) visumbureau en laat hen het werk doen. Sommige bureaus kunnen ook jouw uitnodigingsbrief regelen, wat het nog makkelijker maakt om jouw papieren bij elkaar te krijgen. En ben je wat aan de late kant? Tegen een meerprijs kan een visumbureau voor jou vaak alsnog een visum voor Rusland regelen om je uit de brand te helpen.
Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visumbuitenland.nl