Rusland

Hermitage Sint-Petersburg: 15 praktische tips

In het prachtige Winterpaleis in het hart van Sint-Petersburg vind je een van de grootste kunstcollecties ter wereld. De Hermitage Sint-Petersburg is waarschijnlijk het meest bezochte museum van Rusland. Hoe bezoek je het museum zonder last te hebben van de drukte? En wat is de handigste manier om de Hermitage te bezoeken? Ik geef tips!

Hermitage | Sint-Petersburg | Saint Petersburg | Rusland | Russia | The Orange Backpack
Hermitage | Sint-Petersburg | Saint Petersburg | Rusland | Russia | The Orange Backpack
Hermitage | Sint-Petersburg | Saint Petersburg | Rusland | Russia | The Orange Backpack

Bezoek de Hermitage van Sint-Petersburg:

#1 Stel prioriteiten. De collectie van het museum is zo groot dat het niet in het museum past. Iedere hoek van het Hermitage zal dus gevuld zijn met kunst. Maar ook het gebouw zelf is prachtig en een highlight op zich. Stel daarom prioriteiten en probeer niet alles te zien.

#2 Lees je in. Een museum of een kunstwerk komt pas echt tot leven, als je het verhaal kent. Lees je daarom in over de kunstwerken die je wil bezoeken. Een guided tour is ook altijd een fijne optie om meer achtergrondinformatie te krijgen. Er zijn overigens ook audiotours te huur, als je liever op eigen houtje rondloopt. Wil je meer weten over het museumgebouw? In deze blog vertel ik je alles over het prachtige Winterpaleis!

#3 Gebruik de tools op de Hermitage-site om je bezoek te plannen. De website heeft een handige Trip Planner om een goede route door het museum te maken. Ook de interactieve kaart kan je helpen bij het samenstellen van jouw museumdag.

#4 Koop je ticket online. Er kunnen lange rijen staan voor het museum, maar dat is sinds kort nergens voor nodig. Je kan je tickets van tevoren online kopen. Je zult je tijd hard nodig hebben om veel van het Hermitage te zien, dus bespaar je vooral die wachttijd.

#5 Of anders bij de ticketmachines. Ben je vergeten je ticket online te kopen? Dan kan je je kaartje het beste kopen bij de ticketmachine. Je kan de taal van de machines makkelijk switchen naar het Engels. De rijen hier zijn meestal korter dan voor de kassa’s.

#6 Het museum is op maandag gesloten. Deze tip klinkt heel suf, maar is zo belangrijk. Plan je bezoek aan het Hermitage op een andere dag.

#7 Check wanneer de toegang gratis is. Dit is doorgaans op iedere eerste donderdag van de maand. Op die dag kan je je dus fijn wat geld besparen. Of wil je het museum juist bezoeken in alle rust? Ga dan vooral de dag ervoor of erna!

#8 Toegang is altijd gratis voor studenten. Dus studeer je nog? Vergeet dan je studentenkaart niet. Ik studeerde nog toen ik naar Sint-Petersburg reisde en spreidde mijn bezoek zo kosteloos over twee dagen. Ook kinderen hebben gratis entree tot het museum.

#9 Vergeet niets het museum mee in te nemen. Je kan tussendoor niet uit het museum en weer naar binnen zonder een nieuw kaartje te kopen. Ook de garderobe is al voor de kaartcontrole. Laat daar dus niets achter wat je tijdens je bezoek nodig denkt te hebben.

#10 Maar laat je waterfles en eten achter. Helaas mag je geen eten en drinken het museum mee in nemen. Ook geen flesje water. Ik las vaak de tip om een eigen lunch mee te nemen, maar dat is dus niet toegestaan. Je zult toch zijn aangewezen op de voorzieningen van het Hermitage.

#11 De kiosk vlakbij de ticketcontrole is de goedkoopste plek om te eten. Het restaurant is erg prijzig. Bovendien zal het je ook meer tijd kosten om hier even te lunchen. Kies daarom liever voor de kiosk.

#12 Zoek de museumkatten. Er wonen tientallen katten in het museum, iets wat nog dateert uit de tijd van tsarina Elisabeth. Op die manier wilde de vorstin de muizen in het paleis bestrijden. Deze bijzondere traditie is er nog steeds. Helaas zijn de katten overdag meestal in de kelder te vinden. Dus mocht je er een spotten, dan heb je geluk!

#13 Bezoek het museum later op de middag (op woensdagen en vrijdagen). Het museum is natuurlijk het rustigst buiten het hoogseizoen. Verder kan je het beste zo vroeg mogelijk ’s ochtends of laat op de middag gaan voor iets meer rust. Laat op de middag? Heb je dan nog wel genoeg tijd? Jazeker wel, namelijk op de dagen dat het museum tot in de avond geopend is! Check wel van tevoren of dat inderdaad nog steeds op woensdag en vrijdag is.

#14 Er zijn meer wc’s dan alleen bij de Jordan Staircase. De rijen zijn bij deze wc’s altijd lang, omdat iedereen lijkt te denken dat dit de enige toiletten zijn in het museum. Dat is niet zo, dus bespaar jezelf die rij.

#15 Spreid je bezoek over twee dagen. Het museum is groot, de collectie is overweldigend. Ik was de drukte en alle prachtige kunst na een flink aantal uur wel zat. Omdat er nog zo veel meer te zien was, bezocht ik het museum later die week nog een tweede keer voor de rest. Ook zonder mijn gratis studentenkaart van toen zou ik je dit absoluut aanraden!