Tulpenroutes en tulpenvelden in Groningen en Friesland

In april komen de tulpenvelden weer tot bloei en waar heel Nederland dan uitloopt naar de bekendere plekken, zoals de Bollenstreek en Keukenhof bij Lisse, kan je in de noordelijke provincies Groningen en Friesland nog ongestoord genieten van tulpenvelden. De bollenvelden zijn vaak net zo mooi als die in andere delen van het land, maar je hebt er veel meer rust om ze te bewonderen. Er zijn meerdere tulpenvelden in Groningen en Friesland te vinden en op sommige plekken zijn er ook nog een mooie tulpenroutes langs al die kleurenpracht uitgezet. Wij vertellen je in deze blog precies waar je moet zijn voor de tulpenvelden en tulpenroutes in Groningen en Friesland.

Dowload hier gelijk de tulpenroutes voor Groningen

Leestip: alle tulpenvelden en tulpenroutes in Nederland.

Tulpenroute Flevoland tulpenvelden

Wanneer staan de tulpenvelden in Friesland en Groningen in bloei?

Hoewel de noordelijke provincies het hele jaar door prachtig zijn om te verkennen, kan je er niet in alle seizoenen de tulpenvelden verkennen. Die zijn erg seizoensgebonden en alleen in het voorjaar te zien. Sterker nog: er is een heel specifiek timeframe van twee tot vier weken waarin je de bloemenvelden kan bewonderen.

Wist je dat: de tulpen die je buiten het tulpenseizoen koopt in een kas zijn gekweekt en dus niet van die iconische tulpenvelden komen?

Kleurrijke bloemenvelden en uitgestrekte tulpenvelden is iets wat wij associëren met het voorjaar. Dat is namelijk het hoogtepunt van het tulpenseizoen. Maar de voorbereidingen voor dat seizoen starten al veel eerder. Wist je dat tulpenbollen eerst een koude winter met koude nachten nodig hebben om uiteindelijk die mooie bloemen te kunnen maken? Dat betekent dat de voorbereidingen voor het tulpenseizoen al in oktober starten. Dan gaan de meeste bollen de grond in.

Vanaf maart is het eerste resultaat te zien. De tulpen beginnen dan op te komen. Er zijn dan nog geen bloemen te zien, want het begint eerst met de groene bladeren. Vanaf eind maart kun je de eerste tulpen zien, maar de velden staan dan nog zeker niet volop in bloei.

Het is afhankelijk van de warmte en de zon in het voorjaar, wanneer de tulpen bloei staan. De meeste velden zijn op hun mooist vanaf half april tot half mei. Het tulpenseizoen eindigt, wanneer het ‘koppen’ begint. De bloemen worden dan van de bollen gehaald, zodat alle energie gaat naar de groei van de bol en niet naar de tulpen. Dit is meestal half mei, maar soms ook eerder. Wacht dus zeker niet te lang om de tulpenvelden te bewonderen.

Wist je dat: tulpenvelden niet draaien om die mooie tulpen, maar juist om het kweken van de tulpenbollen onder de grond? Om die reden worden de tulpen ook gekopt en moet alle energie naar die bloembollen.

Tulpenroute Flevoland | Bollenroute | Tulpen Lisse

Tulpenvelden in Friesland

Tulpen in hartje Friesland

Hoewel je in Friesland misschien niet de hoeveelheid tulpenvelden kan verwachten als in de bekendere tulpenregio’s Goeree Overflakkee, Noord-Holland of de Bollenstreek, kan je ook hier genieten van de tulpen in het voorjaar. Je moet alleen wel weten waar je precies moet zijn.

Een leuk tulpengebied in Friesland is rondom het dorp Holwerd. Ook bekend zijn de tulpen van bollenkweker Kingma in Ternaard, waar je uitgestrekte velden ziet. Andere bollenvelden vind je bij bijvoorbeeld de dorpen Morra en Workum.

Een bijzondere plek is tulpenstad Dokkum. In deze binnenstad plant men tulpenbollen zodanig dat er 100 dagen per jaar tulpen te zien zijn! Het zijn dan wel geen mooie velden om te bewonderen, maar de stad is wel een bijzonder kleurrijk plaatje vanwege al die mooie tulpen.

Tulpen in West-Friesland

West-Friesland klinkt als een regio in het westen van deze provincie, maar ligt technisch gezien in Noord-Holland. Deze regio hoorde lange tijd bij Friesland, wat je nog goed terug kan zien aan de plaatsnamen en het dialect, maar dus ook aan de naam van de regio. Het is zeker de moeite waard om de Afsluitdijk over te steken en de tulpenvelden van West-Friesland te komen bewonderen.

Je vindt de bollenvelden rond Enkhuizen, Andijk, Wieringerwerf, Venhuizen, de Goorn, Obdam en Bovenkarspel, maar vooral bij Hoorn kun je je tulpenoogst goed bewonderen. Op deze (oude) tulpenkaart van West-Friesland zie je precies waar je de tulpenvelden in deze regio kan vinden.

Tulpen in de Noordoostpolder in Flevoland

Als we dan toch bezig zijn met uitstapjes naar omliggende provincies, kunnen we de Noordoostpolder niet onbenoemd laten. Je bent er vanuit Friesland in een paar minuten. Deze tulpenstreek is een van de mooiste in Nederland. In dit gebied zou je zelfs de meeste tulpenvelden en de meeste tulpenkwekers kunnen vinden. Meer zelfs dan in de Bollenstreek!

In Flevoland is een eiland te vinden in de vorm van een tulp: het Tulpeiland in het Wolderwijd bij Zeewolde. De steel is gemaakt van drie natuurlijke eilanden en de bloemkelk is in 2014 kunstmatig aangelegd en met een dam verbonden met het vasteland. In de kelk zelf is een passantenhaven te vinden. Hoe je het eiland het beste bewondert? Eigenlijk vanuit de lucht, want dan pas zie je goed dat het eiland de vorm van een tulp heeft.

Maar de grote attractie van de Noordoostpolder in het voorjaar is de georganiseerde Tulpenroute Friesland, waarbij er zowel voor fietsers, voetgangers als auto’s mooie tochten zijn uitgezet. In onze blog over de tulpenvelden en tulpenroutes in Flevoland lees je hier meer over.

Witte tulpenvelden langs tulpenroute Drenthe

Tulpenroutes in Friesland

Omdat er in Friesland niet bijzonder veel bollenvelden te vinden zijn, hebben wij in deze provincie ook maar één tulpenroute kunnen vinden. De enige tulpenroute in Friesland is de korte wandeling door Tulpenstad Dokkum. Er is een bewegwijzerde route van ongeveer 20 minuten uitgezet.

In West-Friesland kan je met behulp van de tulpenkaart wel goed rondtouren langs de mooiste velden. En daar heb je ook de optie om met een stoomtram bij Hoorn een rondje langs de tulpenvelden te maken!

Wil je al fietsend langs de tulpen in West-Friesland? Dan is deze tulpenroute van ruim 30 kilometer een mooie tocht, waarbij je langs het Markermeer en vervolgens de bloemenvelden van West-Friesland rijdt. Je komt langs de Groote Molen uit het begin van de zeventiende eeuw, waarmee ooit het water van de polder de Zuiderzee in werd gepompt. Tussen de bollenvelden tref je op een later moment Korenmolen De Krijgsman uit 1602 aan. Sinds 2003 functioneert de molen ook weer als vanouds. Er is een molenwinkel waar je meel kan kopen.

Natuurlijk zit je vanaf Friesland ook zo in de Noordoostpolder, een van de bekendste plekken in Nederland voor tulpenroutes! Je hebt er hier meerdere, voor fietsers, voetgangers en auto’s. Lees hierover meer in onze blog over de tulpenroutes in Flevoland.

Tulpenroute Nederland

Tulpenvelden in Groningen

In Groningen kan je meer tulpenvelden vinden dan in Friesland, dus eigenlijk moet je in het hoge Noorden vooral in deze provincie zijn. De meeste velden vind je rond Oldenzijl, Spijk en Uithuizermeeden. Dat was ook de locatie van de georganiseerde tulpenroutes voor wandelaars en fietsers in eerdere jaren.

Andere plekken voor tulpenvelden vind je eigenlijk verspreid door heel de provincie. Tulpenvelden in Groningen zie je bijvoorbeeld bij Zeerijp, Garsthuizen, Oosternieland, Valom, Oosternieland, Oostwolderpolder, Finsterwolde en Kloosterburen.

Wil je ook tulpen plukken? Doe dat dan zeker niet op de bollenvelden, want dat is gewoon het eigendom en werk van de tulpenkwekers. Ga in plaats daarvan naar een pluktuin, zoals Plukgeluk Grijpskerk.

Tip: bezoek in Groningen ook gelijk de fotogenieke vogelkijkhut Kiekkaaste die je misschien al wel eens op instagram voorbij zag komen.

Bollenroute Zuid-Holland Autoroute tulpenvelden Lisse

Tulpenroutes in Groningen

Dowload hier de tulpenroutes voor Groningen

In Groningen zijn genoeg bollenvelden te vinden om een mooie tulpenroute te volgen. Dat wordt dan ook ieder jaar georganiseerd door de Rotary. Deze club organiseert ieder jaar een tulpendag waarbij je langs de tulpenvelden kan wandelen, fietsen of rijden, te vinden op de website naardebollen.nl.

Dit voorjaar kan je ook weer deelnemen aan deze tulpendag in Groningen op 27 april 2024. Er zijn door de Rotary voor 2024 meerdere routes gemaakt. Wij raden je aan om voor de autoroute te kiezen, als je graag veel tulpenvelden wilt zien. Door met de auto langs de velden te rijden, zie je veel meer dan wanneer je alle afstanden te voet of met de fiets aflegt. We denken dat je best nog teleurgesteld kan zijn in het aantal tulpenvelden dat je dan (van dichtbij) ziet. Zo hoorden we van iemand die vorig jaar een wandelroute liep en daarbij helaas maar vier velden tegenkwam.

Maar je kan natuurlijk ook zelf een dag kiezen om de tulpen te bewonderen. Dus is zo’n drukke weekenddag waarop iedereen massaal naar de bollenvelden in Groningen trekt niets voor jou? Kies dan zelf een moment waarop je zelfstandig een route langs de Groningse tulpenvelden wilt touren. Je kan daarvoor gebruik maken van deze routekaarten en routebeschrijvingen.