Mexico

Overnachten bij Calakmul, Maya-imperium in de jungle

Overnachten bij Calakmul zelf is helaas geen optie, maar wat is dan de dichtstbijzijnde plek waar je kan overnachten? De eeuwenoude Maya-stad ligt verscholen diep in de Mexicaanse jungle. Calakmul ligt echt off the beaten track en het is dus niet makkelijk om te komen. Toeristenmassa’s gaan massaal naar het makkelijk toegankelijke Chichén Itzá, maar voor Calakmul moet je heel wat meer moeite doen. Je zal dan wel beloond worden met een bijzondere junglestad én weinig drukte! Lees in deze blog hoe je precies in Calakmul komt en vooral waar je het beste kan overnachten vlakbij Calakmul.

Booking.com

Waar ligt Calakmul in Mexico?

Calakmul ligt diep in de jungle in het zuiden van Mexico. De eeuwenoude Maya-stad ligt op het schiereiland Yucatán, niet ver van de grens met Guatemala. De Maya-tegenhanger Tikal ligt hemelsbreed eigenlijk niet eens zo ver weg, maar dwars door de jungle gaan geen wegen dus je zal hier niet zo eenvoudig kunnen komen.

Welke bezienswaardigheden in Mexico er dichtbij Calakmul liggen? Nou, eigenlijk geen. Het meest dichtbij vind je Bacalar, Palenque en Campeche, al is het van al deze plekken nog behoorlijk wat uren rijden naar Calakmul. Vanaf het Meer van Bacalar worden nog wel dagtochten georganiseerd naar Calakmul, maar dat zijn pittige excursies van vroeg in de ochtend tot ’s avonds laat.

De reden waarom Calakmul zo moeilijk te bereiken is, is vanwege de locatie diep in de jungle. Zelfs vanaf de hoofdweg is het daardoor nog twee uur rijden door het nationaal park Calakmul Biosphere Reserve. Het is een rechte weg die naar niks anders dan Calakmul leidt. Het begin van die weg ligt aan de 186, een weg in het zuiden van Yucatán en vlakbij de grens met Guatemala. Hier vind je het exacte punt op de kaart, waar je moet afslaan. De plaats die het meest dichtbij Calakmul en aan de 186 ligt is, Xpujil. Ook vanaf daar is het nog op 120 kilometer rijden naar de Maya-ruïnes. In Xpujil zijn kleine supermarkten en een paar restaurants en hotels. 

Calakmul Road

Waarom Calakmul een bezoek waard is

Calakmul is wat ons betreft een hoogtepunt van iedere reis door Mexico. Deze eeuwenoude Maya-stad was een van de grootmachten in zijn tijd en nog altijd de grootste Maya-bezienswaardigheden in heel Midden-Amerika. Anders dan bij het bekende Chichén Itzá mag je in Calakmul wél de piramides beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over de jungle. De grote afstand naar Calakmul is wat ons betreft zeker de moeite waard om deze unieke en onvergetelijke Maya-stad te verkennen.

Leestip: alles over de Maya-ruïnes van Calakmul, inclusief praktische kaart van de piramides.

Calakmul in Yucatan, Mexico | Maya tempels | The Orange Backpack

Overnachten bij Calakmul: hotels in Xpujil

We omschreven al hoe je in Calakmul komt: vanaf de hoofdweg 186 sla je af naar het nationaal park Calakmul Biosphere Reserve en rijd je diep de jungle in. Overnachten vlakbij Calakmul doe je dus aan die hoofdweg 186, waar je ook het dorpje Xpujil vindt.

De fijnste hotels voor Calakmul:

#1 Puerto Calakmul is de topkeuze om de Maya-stad te bezoeken vanwege de perfecte locatie direct bij de poort van het Calakmul Biosphere Reserve. Het ecoresort biedt bijzonder mooie slaapplekken middenin de natuur. Er is een groene jungletuin en een eigen zwembad.

#2 Rio Bec Dreams voor een unieke slaapplek in de jungle niet ver van Xpujil. De mooie jungletuin heeft meerdere hutten met een basic, maar comfortabele inrichting. Het restaurant en ontbijt zijn fijne opties, zelfs als je niet bij Rio Bec Dreams verblijft.

#3 Casa Maya Calakmul voor het mooiste hotel bij Calakmul. Casa Maya ligt vlakbij Xpujil en biedt haar gasten comfortabele kamers in een groene jungletuin.

#4 Casa Ka’an voor de best beoordeelde slaapplek bij Calakmul. Met een ligging in Xpujil en een 9 als reviewcijfer is dit junglehotel een favoriet om Calakmul te bezoeken. Er is een tuin met fruitbomen, een uitgebreid ontbijt en gemeenschappelijke keuken om zelf te koken. De kleinschalige accommodatie heeft vijf comfortabele hutten in haar jungletuin staan.

#5 Hotel Maya Balam voor een mooie basic hotel in Xpujil. Dit hotel met een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft een eigen restaurant voor een goedkoop ontbijt en diner.

#6 Ecohabitat voor een budgetvriendelijke en erg basic accommodatie bij Xpujil, waar wij de nacht doorbrachten voordat we in de vroege ochtend onze autorit naar Calakmul begonnen. De gastheren zijn bijzonder vriendelijk en het huisje was helemaal prima voor deze lage prijs.