IJsland

Kamperen in IJsland: praktische tips en mooiste campings

Een van de hoogtepunten van mijn IJslandtrip was het kamperen. Halverwege mijn reis ruilden wij onze huurauto in voor een camper. We sliepen onder een vuurtoren bij de oceaan, kookten op een gasfles en werden wakker met de mooiste uitzichten. Dichterbij de natuur zal je niet snel komen!

Camping Iceland Map

Tent of camper in IJsland?

De twee opties voor jouw kampeertrip zijn die van de tent of camper. Gelukkig kan je beide met alle toebehoren in IJsland huren, dus dat maakt het al een stuk makkelijker. De keuze is afhankelijk van je budget en je behoefte aan comfort.

IJsland is behoorlijk duur, maar kamperen maakt het al een stuk goedkoper, zeker als je dan ook nog voor een tent kiest. Het kostenverschil zit niet alleen in de huurprijs voor een tent of camper. Brandstof is ook prijzig en een auto verbruikt minder dan de zware en soms oude campers die je kan huren. Een optie om je tentuitrusting te huren is Iceland Camping Equipment.

Ik koos zelf voor iets meer comfort en huurde een Happy Camper. Op die manier heb je een klein (binnen)keukentje en hoef je niet iedere avond weer je tent op te zetten. De supervriendelijke staf, leuke campers en geweldige kampeerervaring van Happy Camper waren top. Een aanrader dus!

Camping Iceland

Wildkamperen of campings?

Het is aan te raden om voor campings te kiezen en niet wildkamperen in IJsland. Toen ik naar IJsland ging, was het op sommige plekken nog toegestaan om wild te kamperen (maar in ieder geval niet in de nationale parken), maar ik las dat dit snel zou veranderen. Ik raad je daarom aan om te kiezen voor een overnachting op een officiële camping. Je hebt dan doorgaans ook het comfort van een wc, warme douche en elektriciteit.

Camping Iceland

Praktische kaart met alle campings van IJsland

De verhuurder Happy Campers heeft een online kaart met campings gemaakt. Erg handig! Hierop kan je alle kampeerplekken van IJsland vinden, waaronder ook heel duidelijk welke open zijn in de zomer maar oo kde winter.

De mooiste campings in IJsland

Heb je hulp nodig om van al die prachtige campings de must see’s te kiezen? Dit zijn de vijf mooiste die ik heb bezocht of had willen bezoeken!

#1 Camping Garður

Deze camping ligt superhandig vlakbij Kevlavik International Airport en de Blue Lagoon, een ideale eerst of laatste kampeerstop in IJsland. Maar het is niet alleen de handige plek waarom je deze camping aan je route moet toevoegen. De omgeving is prachtig! Je slaapt hier aan de kust op het westelijkste puntje van het schiereiland waarop ook het vliegveld ligt. Je valt dus in slaap onder een vuurtoren met een geweldige ocean view. Het kan hier daardoor ook erg winderig en koud zijn, dus bereid je daarop voor.

#2 Camping Hamragarðar

Een van de beste kampeerlocaties in IJsland is deze camping. Slapen onder een van de beroemde watervallen van het eiland, is dat niet gaaf? Deze camping is daardoor het ideale startpunt voor jouw miniroadtrip langs de mooiste watervallen van zuidelijk IJsland. Meer weten daarover? Lees deze blog!

#3 Camping Þakgil

Wat had ik deze camping graag bezocht! Vlakbij het plaatsje Vik ligt deze camping. Je moet een gravelweg vanaf de Ring Road nemen, maar no worries: een 2WD is goed genoeg om hier te komen. Je moeite wordt beloond met prachtige, groene bergen. Je kan hier prachtige hikes maken langs watervallen en grotten. Er zijn ook cabins voor wie het kamperen liever overslaat.

#4 Camping Skaftafell

Kamperen met een prachtige mountain view, middenin het Skaftafell National Park met z’n prachtige gletsjers. Klinkt dat niet goed?

#5 Camping Hofsós

In het noorden van IJsland vind je deze hidden gem. Net als vrijwel alle campings tref je hier een prachtige omgeving, maar deze camping heeft net wat extra’s. Wat dacht je van een infinity hot pool met uitzicht over de noordelijke fjorden?

Camping Iceland

Tips voor kamperen in IJsland

#1 Kampvuren zijn niet toegestaan. Bij je gehuurde kampeeruitrusting zal dus waarschijnlijk een gasfles zitten om op te koken, maar mocht je zelf je uitrusting verzorgen, let hier dan op.

#2 Het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn, dus houd daar rekening mee. Zorg voor een dikke pyjama en – als je zelf je slaapspullen uit kan kiezen – voor een goede slaapzak. Wij sliepen in april/mei zelfs met een muts en sjaal, brrr!

#3 Neem ’s zomers een slaapmasker mee. In juni wordt het vrijwel niet donker. Dus als je een lichte slaper bent, kan het prettig zijn om met een ’s nachts met een slaapmasker te slapen.

#4 Boek je tent of camper ruim van tevoren. Zeker in het hoogseizoen is het vrijwel nooit mogelijk om last minute nog iets te regelen.

#5 Check van tevoren of de camping van jouw keuze wel open is. Ik reisde in april/mei naar IJsland, dus nog voor het hoogseizoen. Veel campings waren toen nog niet geopend, waardoor het niet altijd even makkelijk was om een slaapplek te vinden. Overigens konden wij wel op gesloten campings slapen, maar waren de faciliteiten dan simpelweg niet open. Deze site biedt een handig overzicht met campings die het hele jaar door open zijn.

#6 Overweeg een camping card. Als je lang gaat kamperen, is een camping card een budgetvriendelijke optie. Lees op deze site hoe het precies werkt en welke campings bij de kaart zijn aangesloten.