IJsland

Seljalandsfoss en Skógafoss: 4 watervallen in IJsland in één dagtrip

Een van de mooiste bezienswaardigheden van IJsland is de indrukwekkende natuur. Als het land van vuur en ijs zit het land vol alle natuurextremen, waaronder ook de prachtigste watervallen. De hoogte, de hoeveelheid water of de mystieke sfeer… iedere waterval in IJsland is weer uniek! Op een mini roadtrip door het zuiden bezoek je op één dag makkelijk de vier mooiste watervallen van IJsland. Lees verder voor de route, een kaart én off the beaten track trips.

IJsland | Iceland | The Orange Backpack
IJsland | Iceland | The Orange Backpack

De route langs de watervallen

De vier watervallen liggen allemaal in het zuiden en vlakbij de grote Ring Road die rondom het hele eiland loopt. Ze liggen in tweetallen in het IJslandse landschap, dus maak je tijdens deze dagtrip twee stops: een stop bij Seljalandsfoss en Gljúfrabúi en een stop bij Skógafoss en Kvernufoss. De afstand tussen de twee stops is ongeveer 30 kilometer, dus maar een half uurtje rijden.

Omdat je zo makkelijk deze vier watervallen op één dagdeel bezoekt, is dit ook een populaire dagtrip vanaf Reykjavik. De Seljalandsfoss ligt op ongeveer 130 kilometer, dus een kleine twee uur rijden, van de hoofdstad. Tourbussen vanaf Reykjavik doen vrijwel allemaal in ieder geval de Seljalandsfoss en Skógafoss aan. Dat betekent ook dat het midden op de dag druk kan zijn bij deze watervallen, dus het ideale moment om ze te bezoeken is ’s ochtends vroeg en aan het eind van de middag.

De mooiste watervallen in IJsland

#1 Seljalandsfoss

Je begint gelijk met een van de meest inderwekkende watervallen van het land. De Seljalandsfoss is goed te bereiken vanaf de Ring Road; je kan de waterval zelfs al zien liggen vanaf de rondweg. Het is niet de hoogte of het mooie landschap die deze waterval zo’n must see maken. Je kan er achterlangs lopen!

Tip: let er wel op dat je schoenen met goed profiel aantrekt, want het opstuivende water maakt het hier erg glad. Ook kan je behoorlijk nat worden, dus een regenpak is ook geen slecht idee.

#2 Gljúfrabúi

Een paar 100 meter verder langs een zijweg van de Ring Road ligt de Gljúfrabúi, dus op loopafstand van de Seljalandsfoss. Deze waterval ligt verborgen in een kloof, waardoor de waterval niet erg goed te zien is. Maar dat geeft het juist ook een magische sfeer! Voor een echt goed gezicht, kan je door het water door de kloof waden. Dat was ons iets te koud, maar het uitzicht schijnt prachtig te zijn.

#3 Skógafoss

Pak de auto en rijd in ongeveer 30 minuten naar je volgende bestemming. Met een hoogte van ruim 60 meter en breedte van 25 meter is deze waterval bijzonder indrukwekkend. Ook deze waterval ligt dicht langs de Ring Road, dus je zal hem al vanaf de weg kunnen zien. Je loop vanaf de parkeerplaats makkelijk naar de voet van de waterval, waar je vaak regenbogen zal zien in het opstuivende water. Er leidt ook een trap naar boven voor een view from the top.

Tip: de trap naar boven is ook het begin van een mooie hike van bijna 25 kilometer. De hike leidt door de Fimmvörðuháls-pas tussen de Eyjafjallajökull  en Mýrdalsjökull gletsjers. Je zult een hoogteverschil van ongeveer 1000 meter moeten overbruggen, dus je begrijpt dat je voor deze hike een volle dag zal moeten uittrekken. Het is niet aan te raden de hike in de winter te lopen, omdat je dan maar een paar uur daglicht hebt en de paden deels onbegaanbaar zullen zijn. Ik zou deze hike maar wat graag lopen tijdens een volgende trip naar IJsland!

#4 Kvernufoss

De Kvernufoss is een hidden gem van zuidelijk IJsland. Met ongeveer 50 meter hoogte doet deze waterval niet onder voor de andere in dit rijtje. Maar deze is wel iets lastiger te bereiken. Je parkeert je auto niet bij de parkeerplaats voor de Skógafoss, maar iets ten oosten bij het museum van het plaatsje Skogar. Vanaf daar volg je een schapenpaadje naar het oosten, langs een klein riviertje, tot je uitkomt bij dit natuurwonder. Net als bij de Seljalandsfoss kan je ook achter deze waterval lopen! Dus ook hier geldt: het kan er glad zijn en een regenpak is ook geen overbodige luxe.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: