IJsland

Geisers in IJsland: must-see uniek natuurfenomeen

De geisers van IJsland horen bij de vele natuurfenomenen op dit bijzondere eiland. Het wordt niet voor niets het land van ijs en vuur genoemd. Van vulkanen en hotsprings tot gletsjers en ijskoud snorkelen: het zijn allemaal weer andere uitersten. IJsland is misschien niet eens het land met de meeste geisers, maar het is wel het land dat er het meest om bekend staat én waar het woord ‘geiser’ vandaan komt.

Geysir Iceland | rondreis IJsland

Wat is een geiser?

Een geiser is een warmwaterbron die met een zekere regelmaat heet water en stoom de lucht in blaast. Dat is niet alleen een uniek spektakel om te aanschouwen, maar ook nog eens vrij zeldzaam. Er zijn maar een paar landen ter wereld waar natuurlijke geisers voorkomen.

Een geiser is dus het resultaat van veel ondergrondse hitte, waar dat in contact komt met ondergronds water. Voor die ondergrondse hitte heb je vulkanische activiteit nodig en daar heeft IJsland nou juist genoeg van. Er schijnen in IJsland ongeveer 30 actieve geisers te zijn. Genoeg dus om er tijdens jouw roadtrip door IJsland te bekijken.

Wees er overigens wel op voorbereid dat dit gebied behoorlijk naar rotte eieren zal ruiken, zoals wel vaker vanwege de zwavel bij natuurlijke warmwaterbronnen.

Geysir Iceland | rondreis IJsland
Geisers IJsland Geysir Strokkur Haukaladur | Iceland geysers

Waar vind je de geisers van IJsland?

Het antwoord hierop is vrij simpel: in het geothermische gebied Haukaladur middenin de bekende Golden Circle. De Golden Circle is dé toeristische route niet ver van Reykjavik langs drie grote IJslandse highlights. De andere twee stops zijn de Gulfoss-watervallen en de tektonische platen in Thingvellir Nationaal Park.

Dit gebied is het meest geothermisch actief en heeft veel actieve en oude geisers. Terwijl je vanaf de parkeerplaats naar de geisers loopt, zal je langs het looppad warm water zien dampen. De grond kan hier zo heet zijn zelfs dat ieder waterbeekje een soort stoombad wordt. Er zijn hier ook veel warmwaterbronnen – overigens zijn die vaak te heet om in te baden.

#1 De Grote Geysir

Geysir is de bekendste plek ter wereld voor geisers. Het woord ‘geiser’ is er zelfs van afgeleid. De Grote Geysir ligt vlak langs de autoroute door de Golden Circle en is makkelijk te bereiken. Helaas komt de Grote Geysir niet heel vaak meer tot uitbarsting en zal je de legendarische 70 meter hoge waterspuit dus waarschijnlijk niet zien. Maar niet getreurd, want ernaast ligt nog een tweede, wel actieve geiser.

#2 Geiser Strokkur

Niet ver van Geysir ligt de tofste geiser in IJsland: de Strokkur. Deze geiser is actiever dan de beroemde Geysir en de twee worden daarom ook vaak door elkaar gehaald. De Strokkur-geiser spuit elke paar minuten en het water kan dan tot wel 30 meter hoog komen. Je zult deze geiser dus gegarandeerd zien uitbarsten als je er bent.

#3 Andere geisers in de Golden Circle

Er liggen in dit actieve gebied nog meer geisers, waarvan sommige wat ouder zijn. De Litli Geysir (Kleine Geiser) bijvoorbeeld is nu niet veel meer dan een warmwaterbron waar nog warm water opborrelt. Ooit was dit de derde meest actieve geiser in IJsland, maar dat is ruim 150 jaar geleden.

Andere oude geisers zijn de Blesi (nu een warmwaterbron met diepblauw heet water), Fata (ook een hotspring), Konungshver (niet meer actief, omdat hij te vaak kunstmatig werd getriggerd) en Litli Strokkur (vroeger alleen actief na aardbevingen).

Dan zijn er nog wat slapende of weinig actieve geisers in de Golden Circle. Wij raden je niet aan om deze te bezoeken, want je zult eigenlijk geen activiteit zien hier. De Óþerrishola, vertaald de ‘regenmaker’, komt nog maar zelden tot uitbarsting. Andere geisers schijnen alleen nog kunstmatig tot uitbarsting te komen, als er stenen of zeep in worden gegooid.

Geisers Golden Circle | Geysers Iceland
Geisers IJsland Geysir Strokkur Haukaladur | Iceland geysers

Praktische informatie

Je bezoekt de geisers en de Golden Circle makkelijk met je eigen huurauto. De route is in een dagtrip vanuit Reykjavik te rijden. Als je geen eigen vervoer hebt, kan je makkelijk een guided tour boeken die je naar alle hoogtepunten van de Golden Circle brengt.

Wij reden de Golden Circle met een huurauto – of eigenlijk: campervan – en deden er twee dagen over, zodat we de grote massa’s konden vermijden. We konden hierdoor steeds erg vroeg of juist later bij de highlights zijn dan de tours vanuit Reykjavik.

Dit zijn twee aanraders om te overnachten vlakbij de geisers:

  • Kampeer op camping Skjòl of de Geysir Campsite
  • Overnacht in de piramidevormige Laugarvatn Cottage voor 4-6 personen (leuk detail: ook de elektriciteit en warm water van dit huisje komt van thermische activiteit)

Je hebt dan ook ruim de tijd om meer dan alleen de drie grote highlights van de Golden Circle te bezoeken. Het geothermische gebied Haukaladur met deze geisers is bijvoorbeeld echt je tijd waard. Maak er een wandeling langs de blauwe warmwaterbronnen en geniet van het prachtige landschap. Blijf overigens wel op de wandelpaden, want de grond kan er heet zijn.

Direct tegenover de geisers is een parkeerplaats met een restaurant, food court en souvenirwinkel.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: