IJsland

Snorkelen in IJsland: bezoek Silfra in Thingvellir

IJsland staat garant voor veel prachtige natuurfenomenen en avontuurlijke activiteiten, maar had je al gedacht aan snorkelen in IJsland? Deze unieke ervaring brengt je naar het ijskoude en prachtig heldere water bij Silfra, in het Thingvellir Nationaal Park. Een must-do in IJsland!

Snorkelen IJsland

Snorkelen in IJsland? Ja!

Het ijskoude water van IJsland is misschien niet de meest uitnodigende plek voor snorkelen en duiken. Toch is het absoluut een aanrader en waarschijnlijk een van de tofste reiservaringen die je in IJsland op zal doen. De kristalheldere wateren rondom Silfra zijn de perfecte plek voor een wel heel ander soort snorkelervaring. Geen tropisch koraalrif, maar twee uit elkaar drijvende werelddelen zie je hier.

Oh, en wil je eens zien hoe dat duiken gaat? In het 2012-seizoen van Wie is de Mol werd een van de opdrachten hier al snorkelend uitgevoerd. Je kan de aflevering terugkijken op YouTube.

Over Silfra in Thingvellir Nationaal Park

Het Thingvellir, of eigenlijk: Þingvellir Nationaal Park ligt in de bekende Golden Circle. Het is één van de drie bekende hoogtepunten van de Golden Circle-route naast de geisers bij Geysir en de enorme Gullfoss-waterval.

Het Þingvellir-park staat in het teken de tektonische platen van Europa en Amerika. De Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen bewegen hier langzaam uit elkaar, waardoor meerdere kloven zijn ontstaan. Dat gaat natuurlijk niet met een enorme snelheid en je zult er bij je bezoek niks van werken. Toch gaat het om 1 tot 2 centimeter per jaar.

Het resultaat zijn kloven, scheuren, poelen en breuken. Op de plek Silfra ligt de kloof waar jij naar op zoek bent om te snorkelen in IJsland. Deze scheur is gevuld met prachtig helder water. Waarom het zo helder is? Het water is honderden jaren lang gefilterd door de lavarotsen. Je schijnt wel 100 meter ver te kunnen kijken onder water. Vissen zal je overigens niet zien, maar wel een buitenaardse onderwaterwereld precies op de breuklaan tussen de tektonische platen.

Thingvellir Golden Circle Iceland
Thingvellir Golden Circle Iceland

Wat kost snorkelen in IJsland?

Snorkelen doe je niet op eigen houtje, maar met een tourorganisatie. De prijzen voor een snorkeltour liggen tussen de € 80-150 per persoon. Duiken is ook mogelijk, waarbij je dieper de kloof in kan afdalen. De kosten hiervoor zijn minstens € 200.

Een aantal organisaties die snorkelen in Silfra met fijne kleine groepen organiseren:

Dat prachtig heldere water is zo koud als het woord IJsland je doet vermoeden. Het hele jaar door heeft het water in de kloof een temperatuur van 2 tot 5 °C. Bij een snorkeltour hoort een wetsuit, maar die houdt je vooral droog en niet per se warm. Het is de moeit waard om thermokleding onder je wetsuit aan te trekken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: