IJsland

Wat te doen in Reykjavík: 22 bezienswaardigheden om niet te missen

Tot de leukste bezienswaardigheden in Reykjavík horen bijzondere architectuur, interessante musea, hippe hotspots en meer. Waar een reis naar IJsland vooral draait om natuur, is hoofdstad Reykjavík een heerlijke afwisseling. Bezoek Reykjavik om de IJslandse natuur van watervallen, geisers en vulkanen even om te ruilen voor een stedentripervaring. Het is de enige echte stad van het land, al heeft Reykjavík een intieme dorpse sfeer met knusse straten en kleurrijke huisjes. Lees in deze blog over de leukste dingen om te doen in Reykjavík, inclusief praktische tips.

Waar ligt Reykjavík in IJsland?

Reykjavík ligt in het zuidwesten van IJsland. Het is de hoofdstad van IJsland en daarmee is het ook de meest westelijke hoofdstad van Europa. Als enige echt grote stad van IJsland is het een verplichte stop op iedere reisroute voor IJsland.

Hoewel Reykjavík de hoofdstad van het land is, ligt hier niet het vliegveld. Het internationale vliegveld van IJsland ligt in Keflavik, wat nog wat meer naar het zuiden en westen ligt. In ongeveer 50 minuten rijden ben je vanuit de hoofdstad op het vliegveld. De goedkoopste manier om vanaf het vliegveld in de stad te komen, is met het openbaar vervoer. Er rijdt zowel een lokale bus als een Flybus vanaf het vliegveld naar Reykjavík.

De belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland liggen voornamelijk in het zuiden en het westen van het eiland. Vanuit Reykjavík kan je ze daarom makkelijk bereiken. In 50 minuten ben je al in Thingvellir, de eerste stop van de beroemde Golden Circle. De Snæfellsnes-peninsula ligt op ongeveer 2 uur rijden naar het noorden. Op 2 uur rijden naar het oosten kom je bij de Seljalandsfoss-waterval en het afvaarpunt voor de boot naar het Vestmannaeyjar-eiland.

Reykjavik Church

Overnachten in Reykjavík

Overnachten in Reykjavik doe je het liefst in het centrum. Dat is de wijk Miðborg (Midborg), ook wel 101 genoemd vanwege de postcode van de wijk. In het deel ten noorden van de bekende Hallgrímskirkja-kerk vind je de meeste restaurants, bezienswaardigheden en hotels van Reykjavik. Dit gebied van Reykjavik is de beste plek om te overnachten. Toch vind je ook buiten Midborg erg mooie hostels en hotels en moet je voor de meest bijzondere overnachting in Reykjavik zelfs aan de rand van de stad zijn.

De leukste hostels en hotels in Reykjavik:

#1 House of the Snowbird voor een van de best gewaardeerde accommodaties in Reykjavik. Gasten overnachten in mooi ingerichte appartementen in een gerestaureerd historisch huis in de oude binnenstad van Reykjavík, op 13 minuten lopen van de kerk Hallgrímskirkja. Ieder appartement heeft een eigen keuken, wat handig is als je niet iedere dag prijzig uit eten wilt hoeven aan.

#2 Loft Hi Hostel voor een populair eco-hostel met privékamers met eigen badkamer en slaapzalen. Het hostel biedt een lounge, een bar en een dakterras met uitzicht op de stad. Het ligt op slechts een steenworp afstand van Laugavegur, de centrale winkelstraat van Reykjavik. De kerk Hallgrímskirkja ligt op 10 minuten en de Harpa-concertzaal op 5 minuten wandelen. 

#3 Kvosin Downtown Hotel voor een designhotel in hartje centrum op een plein achter de kathedraal van Reykjavík en het IJslandse parlement. Het moderne Kvosin Downtown Hotel dateert uit 1900 en heeft een terras, bar en parkeergelegenheid.

#4 Eyja Guldsmeden Hotel voor een van de best gewaardeerde hotels van Reykjavik, gelegen net buiten het toeristische deel van de stad en op 15 minuten lopen vanaf de Hallgrímskirkja. Alle kamers van het Eyja Guldsmeden Hotel zijn sfeervol ingericht en hebben comfortabele hemelbedden. Het hotel heeft een fietsverhuur om de bezienswaardigheden van Reykjavik met de fiets te verkennen.

#5 Tower Suites Reykjavík voor een bijzonder hotel in Reykjavik met een bijzonder hoog reviewcijfer van 9,5. Het hotel biedt stijlvolle penthouse suites op de 20e verdieping van een moderne glazen toren met een panoramisch uitzicht op de stad of de zee. Elke kamer heeft kamerhoge ramen en een telescoop! Dit pareltje ligt iets buiten de bezienswaardigheden. Winkelstraat Laugavegur ligt op 500 m loopafstand en de kerk Hallgrímskirkja op 1 kilometer.

#6 Reykjavik Domes voor glamping in een bijzondere dome net buiten Reykjavik. In de lovende reviews worden het comfortabele bed, de bijzondere ervaring, de hottub, de knusse houtkachel en het welkomstdrankje genoemd als toppunten.

Reykjavik Domes

Budgettip: de Reykjavik City Card

Als je van plan bent om veel attracties in Reykjavík te bezoeken, is de Reykjavik City Card ongetwijfeld de moeite waard. Met deze kaart heb je gratis toegang tot veel bezienswaardigheden én thermale baden en krijg je korting op nog eens een lange lijst met attracties. Veel van de leukste bezienswaardigheden van Reykjavik die je in deze blog tegenkomt, vallen hieronder. Bekijk hier de volledige lijst met inbegrepen bezienswaardigheden en reken uit of de Reykjavik City Card voor jou voordelig is.

Reykjavik

Toeristische kaart van Reykjavik

Bezienswaardigheden Reykjavík: de 10 leukste dingen om te doen

Als enige echte stad van IJsland moet je in hoofdstad Reykjavik zijn voor een leuke stedentripervaring. De IJslandse hoofdstad is overigens ook zeker leuk om als citytrip te bezoeken zonder de rest van het land te willen verkennen. Het centrum van de stad is de wijk Miðborg (Midborg), ook wel 101 genoemd vanwege de postcode van de wijk. In het deel ten noorden van de bekende Hallgrímskirkja-kerk vind je de meeste restaurants, bezienswaardigheden en hotels van Reykjavik. 

#1 De Hallgrímskirkja-kerk

De bekendste bezienswaardigheid van Reykjavik is de bijzondere Hallgrímskirkja. Hallgrímskirkja betekent letterlijk de kerk van Hallgrímur. Hallgrímur Pétursson leefde in de zeventiende eeuw en was een van meest bekende en invloedrijke dichters en dominees van IJsland.

Met een hoogte van 74,5 meter is dit de hoogste kerk van IJsland. Het is dan ook vanuit de weide omgeving en zeker vanuit iedere hoek van Reykjavik te zien, waardoor het kerkgebouw het symbool van de stad is geworden. Overigens is de Hallgrímskirkja niet de Lutherse kathedraal, maar is dat de Dómkirkja in Reykjavik. In Reykjavik staat ook nog de rooms-katholieke kathedraal en precies dat kerkgebouw moest het ontwerp van de Hallgrímskirkja overtreffen. De architect ontwierp daarom dit grootse, expressionistische bouwwerk, geinspireerd op de grote basaltpartijen van IJsland. In 1986 werd de bouw pas afgerond – na maar liefst 41 jaar!

De bijzondere, moderne architectuur maakt de kerk zeker een bezoek waard. Ook kan je als bezoeker de toren van de Hallgrímskirkja bezoeken en heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende landschap. Toegang tot de kerk zelf is gratis. Bezoekers betalen alleen entree voor de kerktoren. Voor wie vreest voor een stevige klim, is het goed om te weten dat de top alleen bereikbaar is met een lift.

Reykjavik

#2 Het Sun Voyager-kunstwerk

Het bekendste kunstwerk van IJsland is de Sun Voyager, of Sólfarið in het IJslands. Deze bijzondere bezienswaardigheid in Reykjavik staat op een prachtige plek aan het water. Vanaf het centrum loop je er in een paar minuten heen.

De Sun Voyager is een bijzonder ontwerp, gemaakt van roestvrij staal en van de hand van Jón Gunnar Árnason. Het is het winnende ontwerp van een wedstrijd in 1986 ter ere van het tweehonderdste jubileum van de stad. In 1990 werd het kunstwerk onthuld en sindsdien is het onlosmakelijk met de stad verbonden. Het in het oog springende werk is duidelijk een boot en doet denken aan een Vikingboot. Het staat symbool voor hoop en is een ode aan de zon.

Reykjavik

#3 Rainbow Street

Een van de kleurrijkste plekken in Reykjavik is de Rainbow Street in het centrum. Sinds 2015 is een van de hoofdstraten van het centrum geverfd in de vlaggen van de regenboog. Dit werd gedaan ter ere van het jubileum van de Reykjavik Gay Pride, maar is sindsdien intact gelaten en steeds bijgeverfd. De regenboogstraat van IJsland groeide namelijk uit tot een van de bekendste attracties van de stad. Veel reizigers komen naar deze kleurrijke fotospot. Extra fotogeniek is natuurlijk de Hallgrímskirkja aan het eind van de straat.

Reykjavik Rainbow Street

#4 De kleurrijke huizen van Midborg

Midborg in het centrum van Reykjavik staat bekend om de kleurrijke huizen die het straatbeeld opvrolijken. De inwoners van de IJslandse hoofdstad mogen hun huis in iedere gewenste kleur verven en het resultaat daarvan is een binnenstad met alle kleuren van de regenboog. Vooral vanaf de Hallgrímskirkja heb je een goed zicht op deze bont gekleurde mix van huizen.

Opvallend is ook dat vaak niet alleen hout, maar ook golfplaten en metaal is gebruikt in de huizen. Ons is verteld dat dit is omdat IJsland weinig bos en hout heeft, waardoor hout niet altijd voorhanden was. Ook de metalen oppervlakken en golfplaten zijn natuurlijk meegenomen in de kleurrijke verfmix van de wijk Midborg.

Reykjavik

#5 Harpa Concert Hall

De Harpa Concert Hall is een van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Reykjavik. Met een bijzondere architectuur neemt het markante gebouw een prominente plaats in het stadsbeeld in. Van buiten zie je een wonderlijke mix van verschillende afmetingen glasplaten, maar van binnen is de Harpa-concertzaal nog veel mooier. De lichtinval door de verschillende glazen delen is erg bijzonder, zeker op zonnige dagen.

Het prijs winnende ontwerp van het gebouw is van de Deense architect Henning Larsen. Pas in 2011 werd de concertzaal in gebruik genomen, nadat de bouw lange vertraging opliep door een grote financiële crisis. Het schijnt het duurste gebouw in heel IJsland te zijn. Het is dan ook bijzonder groot: in de grote zaal passen maar liefst 1800 bezoekers.

Reykjavik Harpa Concert Hall

#6 Een Noorderlichttour

IJsland is een van de bekendste bestemmingen om het noorderlicht te zien. In Nederland is maar zelden iets van het noorderlicht te zien. Daarvoor ligt het land niet noordelijk genoeg. Maar IJsland is een heel ander verhaal en juist een van dé reisbestemmingen om het aurora waar te nemen. Tijdens een bezoek in de winter kan een noorderlichttour vanuit Reykjavik dan ook niet ontbreken.

Als je zelf het noorderlicht wilt spotten, zal je meer voorbereidingen moeten treffen. Je zal je moeten inlezen, de beste plek inschatten en ’s nachts alleen op pad moeten. Dat is ook wel zo avontuurlijk en een unieke ervaring. Houd dan tijdens je trip de Iceland Aurora Forcast in de gaten. Daarop kan je goed zien waar je de meeste kansen hebt (en waar dus geen wolken zijn).

Als je liever op de professionals en locals vertrouwt, doe je er goed aan om een nachtelijke excursie te boeken. Je hoeft dan zelf niet in de gaten te houden of de weeromstandigheden wel optimaal zijn – of je überhaupt te verdiepen in wat de optimale omstandigheden zijn. De meeste excursies worden georganiseerd vanuit de hoofdstad Reykjavik, dus je kan ook prima tijdens een IJslandse stedentrip een tour ondernemen.

Noorderlicht IJsland | Northern Lights Iceland

#7 Het Perlan-museum

Het Perlan-museum is niet alleen een interessant museum, maar ook een markant gebouw in Reykjavik. Met een architectuur van zes tanks met in het midden een koepel van 26 meter hoog is het Perlan een van de eyecatchers van de stad. In vijf van de geothermische tanks wordt water voor de stad verwarmd. In de zesde is een tentoonstelling over de bijzondere natuurverschijnselen van IJsland te zien.

In het museum wordt op een unieke manier verteld over de natuurverschijnselen in het land. Hier leer je namelijk niet saai over een gletsjer, maar is er gewoon een nagemaakt. En ook een geiser en een demonstratie van het noorderlicht! Er zijn verschillende soorten tickets voor het museum te koop, afhankelijk van welke delen en shows je wilt zien.

Het museum ligt net buiten Reykjavik. Je komt er makkelijk met de gratis shuttlebusjes voor museumbezoekers. Vanwege de ligging bovenop een heuvel en de hoogte van het gebouw zelf heb je vanaf het museum ook een erg mooi, panoramisch uitzicht over de stad.

Perlan Museum Reykjavik

#8 Shoppen in Laugavegur

Als hoofdstraat van Reykjavik is de Laugavegur een niet te missen plek in de stad. De twee kilometer lange straat zit vol winkels, koffietentjes en leuke restaurants. Als je graag souvenirs wilt shoppen, moet je hier zijn. Je vindt in Laugavegur bijzonder veel boetiekjes en bijzondere winkels met IJslandse producten en ontwerpen. Goedkoop is dat overigens niet, dus misschien wil je het alleen bij rondsnuffelen houden.

Reykjavik

#9 De hotspots van Reykjavik

Als grootste – of enige – stad van IJsland heeft Reykjavik natuurlijk veel hippe hotspots te bieden. Van gezellige koffiebars tot stijlvolle restaurants en van veganistische hotspots tot gezellige bars! Een greep uit onze favorieten in Reykjavik:

  • Reykjavik Roasters
  • Apotek Restaurant
  • Lebowski Bar
  • Garðurinn (Heart Garden)
  • Kaffi Vínyl
  • Fish Market (of: Fiskmarkaðurinn)
  • Mokka Kaffi
  • Café Babalu
  • Hotdogstand Bæjarins Beztu Pylsur
  • Grill Market (of: Grillmarkaðurinn)
Reykjavik

#10 Een walvisvaart

Een van de meest onvergetelijke dingen om te doen in Reykjavik is een walvisvaart. Vanuit de haven van de hoofdstad vertrekken dagelijks meerdere boten de zee op om walvissen te spotten. Een tocht boek je makkelijk online, bij je accommodatie of in de oude haven. Het hele jaar door kan je boottochten boeken om walvissen te spotten, maar als je IJsland in de zomer bezoekt, heb je de meeste kans om ze ook echt te zien.

Wij hadden tijdens onze boottocht de pech om geen walvissen te zien én door de zware golven heel erg zeeziek te worden. Vooraf kregen we van de organisatie nog wagenziektepilletjes, maar dat mocht helaas niet baten.

Reykjavik Whale Watching

#11 Het Tjörnin-meer

In het hart van de stad ligt het Tjörnin-meer (Tjörnin betekent zoiets als ‘vijver’). Hier vind je veel van de belangrijkste gebouwen van de stad en het land, zoals het stadhuis Ráðhúsið, de rechtbank, het parlement en nationaal theater. In de winter zie je locals hier schaatsen en in de zomer zijn ze massaal de eendjes aan het voeren. Het meest markante gebouw aan het meer is het stadhuis. Je kan het gebouw vrij bezoeken. Er is een café te vinden en bezoekers kunnen een 3D-maquette van IJsland bewonderen.

Reykjavik Lake

#12 Het Fallologisch Museum

Een van de meest markante musea van IJsland is het Fallologisch Museum, ofwel: het penismuseum. In de vitrines van dit bijzondere museum staan tientallen penissen van zoogdieren uit IJsland tentoongesteld, zoals van walvissen en zeehonden. Ook de penissen van IJslandse elven en dwergen zouden in de collectie zitten, maar elven en dwergen zijn onzichtbaar, dus hun penissen ook.

#13 Het Höfði-huis

Voor kijkers van Wie Is De Mol is het Höfði House een van de bekendste plekken van Reykjavik. De witte villa staat ook wel bekend als het Reagan-Gorbatsjov-huis. Het was namelijk de locatie van de onderhandelingen tussen de twee wereldleiders over het bëeindigen van de Koude Oorlog. Ook was het een locatie in Wie Is De Mol uit 2012, waarbij de kandidaten hun onderhandelingsvaardigheden moesten laten zien.

Het gebouw dateert uit 1909 en heeft door de geschiedenis heen meerdere bewoners en functies gehad. In 1986 werd het gebouw wereldnieuws als de locatie van de Reykjavik Summit, waarbij werd gesproken over de bëeindiging van de Koude Oorlog. Onder andere de Amerikaanse president Reagan en de Russische leider Gorbatsjov waren hierbij aanwezig.

Höfði House Reykjavik

#14 Sky Lagoon

Naast de beroemde Blue Lagoon heeft IJsland veel meer warmwaterbronnen en de Sky Lagoon is een van de meer recente spa’s rondom deze hot springs. De Blue Lagoon is groot en bekend en heeft de faciliteiten om de grote massa’s bezoekers aan te kunnen. Daartegenover is de Sky Lagoon een stuk minder bekend en heb je hier de kans op een meer authentieke hot springervaring.

Sky Lagoon ligt op maar 10 minuten van het centrum van Reykjavik, direct aan de Atlantische Oceaan en met de grillige bergen van IJsland op de achtergrond. Deze prachtige ligging maakt de hot spring een van de meest unieke dingen om te doen in Reykjavik. Pas in 2021 werd de Sky Lagoon geopend, waardoor dit nog echt een verborgen parel in IJsland is.

Het hoogtepunt van de Sky Lagoon is de infinity pool. Vanuit dit warmwaterbad lijkt het alsof het water doorloopt in de oceaan. Een prachtig gezicht! Er is daarnaast ook een waterval, een sauna en een bar in het water.

Blue Lagoon

#15 Magic Ice Bar

In een land dat zo bekend staat om haar gletsjers en ijsvlaktes, hoort natuurlijk ook een ijsbar. In Reykjavik kan je een drankje drinken in de Magic Ice Bar, een wel heel bijzondere bar gemaakt van ijsblokken. Het is dan ook geen bar waar je even binnenloopt om aan een tafeltje een cola of biertje te drinken. Voor deze ervaring boek je vooraf tickets en in de bar bezoek je meerdere ijssculpturen van internationale kunstenaars. Bij je ticket voor de Magic Ice Bar is uiteraard wel een welkomstdrankje inbegrepen. Het blijft toch ook een bar.

Wat te doen vanuit Reykjavík

#16 De Golden Circle

De Golden Circle is als een van de bekenste bezienswaardigheden van IJsland absoluut een bezoek waard, als je de bijzondere natuur en unieke natuurverschijnselen van het land wilt ervaren. Deze ‘gouden cirkel’ is een rondrit vlakbij hoofdstad Reykjavik langs een paar van IJslands mooiste natuurfenomenen: de tektonische platen in Thingvellir National Park, de geisers Geysir en Strokkur en de Gulfoss-waterval. IJsland wordt ook wel het land van ijs en vuur genoemd en de redenen daarvoor vind je allemaal in dit gebied. Van geisers en hotsprings tot gletsjers en ijskoud snorkelen, deze uitersten kom je allemaal tegen langs de Golden Circle.

Leestip: tips voor de Golden Circle

Thingvellir, of eigenlijk: Þingvellir Nationaal Park, staat in het teken de tektonische platen van Europa en Amerika. De Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen bewegen hier langzaam uit elkaar, waardoor meerdere kloven zijn ontstaan. Een van de meest bijzondere dingen om te doen in IJsland is duiken en snorkelen in Thingvellir in het helderblauwe water tussen de continentale platen! De tweede stop is het geothermische gebied met de twee beroemdste geisers van IJsland: de Geysir en Strokkur-geisers. Als laatste stop vind je op de Golden Circle de gigantische Gulfoss-waterval. De waterval bestaat uit twee ’trappen’ en ligt in een soort kloof van 20 meter breed.

Maar wist je dat er nog meer bezienswaardigheden op de Golden Circle liggen? Zo bezoek je hier de diepblauwe poel van het kratermeer Kerið, liggen er gratis natuurlijke warmwaterbronnen bij Hveragerði, zie je de 80 meter brede Faxi-watervallen, zijn er natuurlijke hotsprings en een spa bij Laugarvatn en staat er de witte Skálholt-kathedraal.

Golden Circle Gulffos

#17 De Blue Lagoon

De Blue Lagoon is zonder twijfel de beroemdste van de warmwaterbronnen in IJsland. Dit prachtige warmwaterfenomeen ligt vlakbij hoofdstad Reykjavik én het vliegveld in Kevlavik, dus je kunt wel raden waarom deze hot springs zo populair zijn. Diep onder de grond wordt het water opgewarmd om boven de grond een warm bad van wel 38 °C te vormen.

Leestip: tips voor de Blue Lagoon

Maar het diepblauwe water is niet alleen warm, het is ook erg gezond en zelfs helend. De diepblauwe kleur komt door de samenstelling van het water. Het is een mix van zout en zoet water met silica, algen en mineralen. De silica zorgt voor de blauwe kleur. Niet omdat het zelf blauw is, maar precies het daglicht zo weerkaatst. In een glas zou het water wit en troebel zijn. De geneeskrachtige werking van het water maakt de Blue Lagoon ook meer een spa dan een zwembad. Baantjes trekken zal je er niet doen; het water is ook zo diep niet.

Blue Lagoon

#18 De Fagradalsfjall-vulkaan

In 2021 en opnieuw in 2022 werd IJsland wereldnieuws door de uitbarsting van de Fagradalsfjall-vulkaan. Deze vulkaan ligt op het schiereiland Reykjanes, waarop ook het internationale vliegveld van Kevlavik te vinden is. Reykjavik is bovendien dichtbij, waarmee dit een bijzondere dagexcursie vanuit de hoofdstad is.

Is het wel veilig om de Fagradalsfjall-vulkaan te bezoeken? Kort gezegd: ja. In IJsland komen vaker vulkaanuitbarstingen voor en voor de IJslanders stelt deze uitbarsting ook maar weinig voor. Deze was relatief klein en ongevaarlijk voor lokale begrippen.

Vanaf twee parkeerplaatsen (Geldingadalir parking P1 en Fagradalsfjall parking P2) brengen meerdere wandelroutes je naar de vulkaankrater. Het is een korte, maar uitdagende hike en bij slecht weer is het ook absoluut niet aan te raden de wandeling te doen. Je loopt door een haast onaards landschap langs lavavelden – niet op staan, gevaarlijk! – en komt uiteindelijk uit bij de krater. Als je bekend bent met foto’s van stromend lava en een borrelende krater, zal je misschien teleurgesteld zijn. De uitbarsting is namelijk ten einde gekomen en daarmee is de vulkaan nu aan het afkoelen.

Fagradalsfjall

#19 Dagtrip door Zuid-IJsland

De meeste bezienswaardigheden van IJsland liggen geconcentreerd in het zuiden. Langs de Ring Road vind je hier machtige gletsjers, enorme watervallen en meer bijzondere natuurfenomenen. Omdat de afstanden in IJsland relatief klein zijn, kan je vanaf Rekjavík makkelijk een dagtocht ondernemen langs de vele attracties van Zuid-IJsland. Je kan zowel met een huurauto als met een begeleide excursie op pad gaan. Als je IJsland in de zomer bezoekt, profiteer je van de lange daglichturen om zoveel mogelijk in een dag te kunnen zien.

Tot de hoogtepunten van Zuid-IJsland behoren de Seljalandsfoss en Skógafoss, twee enorme watervallen. Ze liggen direct langs de Ring Road en dus makkelijk te bezoeken. De Seljalandsfoss is 65 meter hoog en bijzonder is dat je achter de waterval langs kan lopen. Op maar 30 minuten rijden van de Seljalandsfoss ligt de Skógafoss-waterval. Met een hoogte van ruim 60 meter en breedte van 25 meter is deze waterval erg indrukwekkend. 

Vervolgens kom je bij Vík, een knus dorpje met een erg fotogenieke rood-witte kerk op een groene heuvel. Dit is de thuisbasis voor vulkanische kliffen, de Dyrhólaey-klif, enorme gletsjers, een basaltgrot, bijzondere rotsformaties in zee en papegaaiduikers. Ook vind je hier een aantal van de beroemde zwarte stranden van IJsland, waaronder die met het veel gefotografeerde DC-3 vliegtuigwrak.

Vik Church

#20 De Snaefellsnes Peninsula

Vanaf hoofdstad Reykjavik rijd je in 2 uur via de westkust naar Snaefellsnes. Snaefellsnes biedt alles wat IJsland ook heeft in een notendop. Het schiereiland is een bezoek waard om de meest unieke natuurfenomenen van IJsland te zien. Van eindeloze lavavelden en vulkaankraters tot indrukwekkende zeekliffen en grotten.

De bekendste bezienswaardigheid van het schiereiland is de 1446 meter hoge Snæfellsjökull, ofwel de Snæfell-gletsjer. Naar deze gletsjer is het National Park Snæfellsjökull op het meest westelijke puntje van het schiereiland vernoemd. Naast de Snæfellsjökull zelf vind je hier lavavelden, vulkanen en grotten. Al lang is dit een van de bekendste trekpleisters van IJsland, omdat deze bestemming een prominente rol speelde in het boek ‘Reis naar het middelpunt der aarde’ van Jules Verne uit 1864.

Andere bezienswaardigheden van de Snaefellsnes-peninsula zijn schilderachtige vissersdorpen zoals Stykkishólmur, markante vuurtorens zoals de Svörtuloft en schattige kerkjes zoals de iconische zwarte kerk Búðakirkja. Met een huurauto kan je alle uithoeken van het schiereiland verkennen. Een dag is hiervoor in principe genoeg, maar je kan ook prima meerdere dagen uittrekken voor Snaefellsnes.

Kirkjufell

#21 Hiken op een gletsjer & Katla Ice Cave

In het zuiden van IJsland liggen meerdere gletsjers en op een aantal daarvan kan je unieke hikes maken met een gids. Dit is een onvergetelijke ervaring die je het beste in de winter of het voorjaar kan ondernemen. De ijspakken zijn dan het dikst, waarmee de gletsjers het meest indrukwekkend zijn.

De Mýrdalsjökull is een van de grootste gletsjers, vlakbij Vík, en telt maar liefst 595 km². Deze gletsjer ligt op de actieve Katla-vulkaan. De Katla is sinds 1918 niet meer uitgebarsten, maar barste in de geschiedenis iedere 40 tot 80 jaar uit. Genoeg reden om de Katla nauw in de gaten te houden – en een Netflix-serie te wijden aan de catastrofe na een eventuele uitbarsting. Met een professionele gids kan je hikes of sneeuwscootertochten over de gletsjer maken. Tijdens een bezoek aan de Katla Ice Cave maak je eerst een hike over de Mýrdalsjökull-gletsjer, waarbij je vervolgens onderweg meerdere ijsgrotten in de gletsjer bezoekt.

Nog iets verder naar het oosten liggen meer gletsjers. Deze kan je op een dagtrip vanuit Vik bezoeken. Indrukwekkend is de Vatnajökull-gletsjer in het Skaftafell-Vatnajökull National Park. Met een oppervlak van 8100 km² is dit de grootste gletsjer van IJsland en de op een na grootste van Europa. Op sommige plaatsen is de ijskap wel 1000 meter dik! Ook onder deze gletsjer liggen meerdere vulkanen die regelmatig activiteit hebben. In 2004 vond de laatste eruptie plaats. Reizigers kunnen met een gids een wandeling op de Vatnajökull maken, wat wij een van de meest indrukwekkende activiteiten in IJsland vonden!

IJsland | Iceland | The Orange Backpack

#22 Het Arbaer Open Air Museum

Niet ver buiten de hoofdstad ligt het Árbær-museum. Dit openluchtmuseum biedt een inkijkje in de geschiedenis van IJsland. Niet door saaie vitrines en voorwerpen, maar door een historisch replicadorpje te bezoeken. Het openluchtmuseum is vergelijkbaar met Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem of het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In een landschap zijn een dorp en boerderij gebouwd in typisch IJslandse stijl. Medewerkers lopen in klederdracht en en de traditionele huizen laten zien hoe ooit in IJsland werd geleefd.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: