IJsland

Wat te doen in Vik in IJsland

Hoewel Vik – of voluit Vík í Mýrdal – in het zuiden van IJsland een knus dorpje met een erg fotogenieke rood-witte kerk op een groene heuvel is, is deze bestemming vooral een bezoek waard vanwege de unieke natuurfenomenen in de buurt. Vlakbij Vik liggen populaire plekken om te bezoeken, zoals de gletsjers van IJsland, de Black Sand Beaches, spectaculaire basaltrotsen en meer. Vik is de perfecte uitvalsbasis om het Zuid-IJsland te verkennen, maar ook in en om het dorp zelf vind je prachtige plekken om te bezoeken. Lees in deze blog over de leukste dingen om te doen in Vík in IJsland, inclusief praktische tips.

Kijktip: de IJslandse Netflix-serie Katla speelt zich voor een groot deel af in Vík í Mýrdal en gaat over een postapocalyptische wereld na de uitbarsting van de Katla-vulkaan bij Vík.

Vik Puffins

Waar ligt Vik in IJsland?

Vik – of voluit Vík í Mýrdal, wat ‘baai in het veendal’ betekent – is een van de bekendere plaatsen in het zuiden van IJsland. Het is zelfs de meest zuidelijke plaats van het land. Hoewel het dorp met een handjevol inwoners niet bijzonder groot is te noemen, is het wel een bekende uitvalsbasis voor veel bezienswaardigheden in dit gebied. De belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland liggen namelijk voornamelijk in het zuiden van het eiland.

Gelegen aan de Ring Road en aan de zuidkust van IJsland is Vik een handige stop voor reizigers die het zuiden verkennen en de Ring Road rijden. Het dorpje ligt op 190 kilometer van Reykjavik, wat ongeveer 2,5 uur rijden is. Het dichtstbijzijnde internationale vliegveld ligt in Kevlakvik op ongeveer 3 uur rijden. Een van de meer oostelijke bezienswaardigheden in het zuiden is het Jokulsarlon-gletsjermeer. Dat bereik je in ongeveer 2,5 uur vanuit Vik.

Vik Black Sand Beaches

Overnachten in Vik

Overnachten in Vík is de ideale optie om het zuiden van IJsland te verkennen. Het dorpje is erg klein en bestaat uit niet meer dan een paar straten. Naast de markante kerk vind je er een supermarkt, benzinestation, tourorganisaties en vooral veel hotels en hostels. Vík zelf heeft natuurlijk de beste verbindingen met openbaar vervoer. Maar omdat je waarschijnlijk met een huurauto in IJsland reist, raden we je aan om de bijzondere accommodaties buiten Vík ook te overwegen. In het ruige landschap rondom Vik vind je namelijk schitterende hotels en cabins met de mooiste uitzichten.

De mooiste cabins en hotels van Vík:

#1 Vik Cottages voor schattige huisjes met stijlvolle, moderne inrichting in de groene heuvels naast Vik. De knusse cottages staan op minder dan 500 meter van het zwarte zandstrand en krijgen enthousiaste reviews van de gasten.

#2 Black Beach Suites voor een van de best beoordeelde slaapplekken in Vik. Het hotel krijgt lovende reviews en hoge reviewcijfers van haar hotelgasten vanwege de mooie locatie, het weidse uitzicht en de mooie huisjes en kamers. De grote ramen van de huisjes en hotelkamers maken het mogelijk om vanaf je slaapplek het noorderlicht te zien. Ook heb je een mooi uitzicht op de omgeving en op zee. Je ziet onder meer de Dyrholæy-klif vanaf Black Beach Suites en je wandelt zo naar het zwarte strand.

#3 Vik Apartments voor appartementen met uitzicht op zee. De appartementen hebben een volledig uitgeruste keuken, waardoor je geld bespaart op de best prijzige restaurants in IJsland. De hoge reviewcijfers dankt Vik Apartments aan de stijlvolle inrichting, centrale locatie, mooie omgeving en comfortabele appartementen.

#4 Farmhouse Lodge voor een prachtige accommodatie met guesthouse The Lodge, het in 2022 gerenoveerde guesthouse The Cowhouse en de Glamping met luxe tenten voor twee tot vier personen. Deze bijzondere slaapplek is gevestigd in een oude boerderij op een afgelegen locatie, waar op heldere nachten het noorderlicht te zien is.

#5 The Barn voor een comfortabel en modern hostel op 7 kilometer van Vík, tussen de Mýrdalsjölill-gletsjer en de zuidelijke kust van IJsland. Er zijn privékamers met gedeelde badkamer en slaapzalen. De hotelgasten geven het hostel lovende reviews en noemen de mooie inrichting, prachtige locatie, de mogelijkheid om het noorderlicht te zien en het vriendelijke personeel.

Vik Cottages

De 10 leukste dingen om te doen in Vik

#1 Víkurkirkja

Als je een beeld van Vik opzoekt, zal dat er ongetwijfeld een zijn met de Vík i Myrdal Church prominent in beeld. Het werd tussen 1931 en 1934 gebouwd, waarna het werd ingewijd door de bisschop van IJsland.

De kerk van Vik – of Víkurkirkja in het IJslands – is een typisch IJslandse kerk met een eenvoudig uiterlijk dat prachtig contrasteert met het dramatische landschap. De witte kerk met rode dakpannen en puntige toren staat op een heuvel direct naast Vik. Hoewel het wordt omringd door asfalt, kan je met een foto van de juiste hoek de kerk fotograferen zonder asfalt en met het dorpje en de markante zwarte rotsen op de achtergrond. Of in de zomer juist met een zee van paarse lupines in de groene velden!

Víkurkirkja

#2 Black Sand Beach

De meest bekende trekpleister van Vik zijn natuurlijk de bijzondere Black Sand Beaches bij het dorp. Als je rondkijkt in de omgeving en de zwarte rotsen en kliffen ziet, is het geen verrassing dat het zandstrand hier zwart is. Het zand en de rotsen zijn gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat overblijft als lava stolt. Dit beeld past natuurlijk niet bij het typische tropische strand en het zal dan ook niet verbazen dat dit geen zwemstrand is. Vanwege de sterke stroming en zogenaamde ‘sneaker waves’ is het te gevaarlijk om bij de Black Sand Beaches de zee in te gaan. Zelfs op het strand kan het gevaarlijk zijn, wanneer de ‘sneaker waves’ ver op het strand komen.

Leestip: de mooiste zwarte zandstranden van IJsland

Direct naast het dorp ligt het Vik Black Sand Beach. Omdat de meeste bezoekers naar het strand net wat verder gaan, wordt dit strand een stuk minder bezocht. Je hebt daarom de kans dit uitgestrekte strand helemaal voor jezelf te hebben.

Nog iets verder ligt het Reynisfjara Black Beach, wat een van de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-IJsland is. Direct langs dit vulkanische strand heb je namelijk de haast onaardse basaltkliffen met zwarte, scherpe rotsen die als orgelpijpen uit de grond steken. Ook heb je vanaf hier een prachtig zicht op de grillig gevormde Reynisdrangar-rotspilaren in zee en op de in het oog springende Dyrhólaey-rotsboog.

Het Dyrhólaey-rotsplateau scheidt het Reynisfjara Black Beach van de Endless Black Beach, ook wel Dyrhólaey Beach genoemd. Zoals de naam van dit zwarte strand al doet vermoeden, loopt dit haast eindeloos door. Het heeft dan misschien niet de prachtige kliffen en rotsformaties van Reynisfjara, maar ook dit is een van de mooiste stranden van IJsland.

#3 Reynisdrangar

Voor de kust van IJsland ter hoogte van Vík steken bijzondere rotsformaties dramatisch uit de zee. Dit zijn de Reynisdrangar. Ze zijn iconisch voor dit deel van IJsland en je ziet maar weinig foto’s van Vík of de Black Sand Beaches zonder de basaltzuilen. Grote kans ook dat je ze langs hebt zien komen in seizoen 7 van Game of Thrones of in de Netflix-serie Katla.

De Reynisdranger liggen direct voor de kust bij het Reynisfjara Black Beach, waar de zuilen volgens de legendes zouden zijn ontstaan uit trollen. Er zijn meerdere verhalen over de reden waarom, maar de basaltzuilen zouden versteende trollen zijn. Het ene verhaal vertelt hoe ze een schip uit de zee probeerden te trekken naar het strand en bij zonsopkomst versteenden. Een ander verhaal vertelt dat het twee trollen zijn die een vrouw hadden vermoord en door een list van haar man hier versteenden.

In werkelijkheid zijn de basaltzuilen waarschijnlijk de restanten van grote zeekliffen die ooit hier lagen in plaats van langs het huidige strand. Net als het zwarte zand en andere zwarte rotsen op deze locatie bestaan de Reynisdrangar uit basalt, wat gestolde en afgekoelde lava van de IJslandse vulkanen is. De hoogste van de grillige rotsen is maar liefst 66 meter hoog.

Vik Reynisdrangar

#4 De Hálsanefshellir Cave en Gardar-kliffen

Langs het het Reynisfjara Black Beach vind je bijzondere basaltformaties, waaronder de Hálsanefshellir Cave. Bijzonder fotogeniek zijn de grillige, zwarte kliffen genaamd Gardar langs het zwarte lavastrand Reynisfjara. Wat deze plek nog meer bijzonder maakt is de basaltgrot die op deze plek is uitgesleten in deze kliffen.

De Gardar-rotsformatie vormt een surrealistische muur langs het vulkanische strand. Alles op deze locatie is het resultaat van vulkanische activiteit en zo ook de Garðar. De rotsstapels zijn gemaakt van basalt, wat gestolde lava van een vulkaan is. Als lava stolt, koelt het af en krimt het. Hierbij kunnen scheuren in het afkoelende gesteente ontstaan en dat gebeurde op deze locatie in dit bijzondere patroon. Het is alsof enorme rijen van basaltpilaren met verschillende hoogtes naast elkaar gegroepeerd staan als een vulkanisch orgel.

Nog meer bijzonder is de Hálsanefshellir Cave die in de Gardar-rotsen is ontstaan. Het plafond van deze vulkanische grot is een bijzonder patroon van grillig basalt.

Vik Black Cliffs

#5 Papegaaiduikers spotten

Het vulkanische kustgebied bij Vík is een populaire broedplaats voor papegaaiduikers. Daarmee is dit ook een perfecte plek om te bezoeken voor vogelspotters, vooral in het voorjaar en de zomer.

De grillige Garðar-kliffen langs het Reynisfjara Black Beach zijn een populaire plek voor de zwart-witte vogels. Het is gevaarlijk om de bijzondere basaltformaties te beklimmen, maar vooral niet diervriendelijk. Grote kans namelijk dat je dan de papegaaiduikers verstoord die hier broeden.

Ook verderop vind je veel van deze zwart-witte puffins. Rondom het Dyrhólaey-rotsplateau komen in het voorjaar ook honderden van deze fotogeniek vogels om te broeden. Het rotsplateau is in dit tijd van het jaar beperkt toegankelijk om de broedende puffins niet te verstoren. Huurauto’s kunnen dan minder ver tot de Dyrhólaey-klif rijden, maar voetgangers mogen heir wel komen. Wanneer dit precies is, is afhankelijk van het broedseizoen van dat jaar. Meestal zijn de broedende papegaaiduikers in IJsland te vinden van begin mei tot halverwege juni.

Tip: het IJslandse eiland Vestmannaeyjar heeft de grootste kolonie papegaaiduikers en is absoluut een bezoek waard.

Vik Puffins

#6 Lava Show

Een van de populairste attracties van Vík is de Icelandic Lava Show in het dorpje. De show duurt ongeveer 50 minuten en brengt je dichtbij gloeiendhete lava. Een Lava Master laat in een interactieve voorstelling zien hoe lava reageert op water en ijs. Het is niet alleen een bijzonder gezicht, maar leert je ook meer over vulkanen en hoe lava de omgeving van Vík heeft gevormd. Je kan online je tickets voor de Icelandic Lava Show kopen. Er worden dagelijks twee shows georganiseerd.

Víkurkirkja

De leukste dingen om te doen vanuit Vik

#7 Dyrhólaey-klif

Naast Vik ligt de 120 meter hoge Dyrhólaey-klif. Dit rotsplateau aan de kust is het meest zuidelijke punt van IJsland en een prachtige plek om te bezoeken. Vanaf de klif kijk je prachtig uit op het Reynisfjara Black Sand Beach aan de ene kant en het Endless Black Beach aan de andere kant. Ook heb je uitzicht op de gletsjers ten noorden van Vik, de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull.

Een andere, in het oog springende bezienswaardigheid vanaf de klif is de Dyrhólaey Arch. Deze rotsboog heb je ongetwijfeld op foto’s van IJsland voorbij zien komen. Het is een icoon voor het eiland en ligt in het verlengde van de Dyrhólaey-klif.

Op het Dyrhólaey-rotsplateau staat bovendien het markante Dyrhólaey Lighthouse (‘Dyrhólaeyjarviti’), bestaande uit drie witte blokken met op de middelste een rode koepel met de lamp van de vuurtoren. De vuurtoren dateert uit 1927, maar al sinds 1910 is er op deze klif een te vinden. Helaas kan je de vuurtoren niet van binnen bezoeken.

Vik Dyrhólaey Arch

#8 Het vliegtuigwrak op Sólheimasandur

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden bij Vík is het DC-3 vliegtuigwrak op het Sólheimasandur Black Beach. Sinds 24 november 1973 ligt dit gestrande vliegtuig op dit zwarte strand na een vliegtuigcrash. De bemanning overleefde de crash en het vliegtuig ligt sindsdien op het zwarte zand.

Het is natuurlijk de desolate locatie die het Sólheimasandur-wrak een fotogenieke attractie maakt. De DC-3 van de United States Navy ligt in een vlakte van zwart zand op een afgelegen plek. Op heldere nachten kan je hier dan ook prachtig noorderlicht zien. Een bezoek aan het vliegtuig breng je wandelend of met een 4×4-auto. In 45 tot 60 minuten loop je vanaf een parkeerplaats aan de Ring Road naar de locatie. Op winderige dagen wordt het afgeraden om naar het vliegtuigwrak te lopen, want je wordt dan pijnlijk gezandstraald.

Inmiddels is het een bekende en veel bezochte bezienswaardigheid geworden. Dit kwam mede door een videoclip van Justin Bieber, waarin het vliegtuig voorkwam. Nederlandse reizigers kennen het vliegtuigwrak bovendien vaak als Wie is de Mol-locatie van de openingsaflevering van het seizoen uit 2012.

Tip: wist je dat er in IJsland nog een vliegtuigwrak te vinden is? Dat is het veel minder bezochte DC-3 Airplane wreck in Eyvindarholt, dus niet eens zo ver hier vandaan. Het ligt niet zo mooi op een zwart strand, maar het is wel veel makkelijker bereikbaar én weinig bezocht.

Vik DC-3 Plane Wreck

#9 Seljalandsfoss en Skógafoss

IJsland telt veel prachtige watervallen en twee van de mooiste daarvan zijn de Seljalandsfoss en Skógafoss. Deze prachtige watervallen zijn op een dagtrip vanuit Vík te bezoeken en liggen vlak langs de Ring Road tussen Reykjavik en het dorp.

De Seljalandsfoss kan je al zien liggen vanaf de Ring Road en is een van de meest gefotografeerde plekken van het land. Met 65 meter hoog is deze waterval een spectaculair gezicht. De grootste attractie van deze bezienswaardigheid is niet de hoogte, maar dat je achter de waterval langs kan lopen. Het pad is door het opstuivende water wel wat glibberig, dus zorg dat je schoenen met goede grip aantrekt. De Seljalandsfoss is de enige waterval in IJsland die ’s nachts verlicht is. Iets voorbij de Seljalandsfoss ligt nog een waterval, de Gljúfurárfoss-waterval verscholen in een kloof. Voor een echt goed gezicht, kan je door het water door de kloof waden. Dat was ons iets te koud, maar het uitzicht schijnt prachtig te zijn.

Op maar 30 minuten rijden van de Seljalandsfoss ligt de Skógafoss-waterval. Met een hoogte van ruim 60 meter en breedte van 25 meter is deze waterval erg indrukwekkend. Ook deze waterval ligt dicht langs de Ring Road, dus je zal hem al vanaf de weg kunnen zien. Je loop vanaf de parkeerplaats makkelijk naar de voet van de waterval, waar je vaak regenbogen zal zien in het opstuivende water. Er leidt een trap naar boven voor een view from the top.

Ten oosten van de Skogafoss ligt nog een prachtige waterval, de Kvernufoss. Met ongeveer 50 meter hoogte doet deze waterval niet onder voor de andere in dit rijtje. Maar deze is wel iets lastiger te bereiken. Je parkeert je auto niet bij de parkeerplaats voor de Skógafoss, maar iets ten oosten bij het museum van het plaatsje Skogar. Vanaf daar volg je een schapenpaadje naar het oosten, langs een klein riviertje, tot je uitkomt bij dit natuurwonder. Net als bij de Seljalandsfoss kan je ook achter deze waterval lopen! Dus ook hier geldt: het kan er glad zijn en een regenpak is ook geen overbodige luxe.

#10 Gletsjers, de Katla Ice Cave en Jökulsárlón

Als land van ijs en vuur vind je in IJsland en specifiek bij Vík niet alleen vulkanische rotsen en kliffen, maar ook indrukwekkende ijsvlakten. Bij Vik vind je indrukwekkende gletsjers en op een dagtrip kan je ook een prachtig gletsjermeer en strand met ijsschotsen bezoeken.

Direct ten noorden van Vik liggen de Vik liggen de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull, gelegen direct boven vulkanen. De Eyjafjallajökull is met een oppervlakte van ongeveer 100 km² een van de kleinere gletsjers op IJsland. De gletsjer ligt boven een vulkaan met dezelfde naam. In maart 2010 barste deze vulkaan nog twee keer uit, waarna het vliegverkeer in Europa stil kwam te liggen vanwege de aswolken.

De Mýrdalsjökull is een stuk groter en telt maar liefst 595 km². Deze gletsjer ligt op de actieve Katla-vulkaan. De Katla is sinds 1918 niet meer uitgebarsten, maar barste in de geschiedenis iedere 40 tot 80 jaar uit. Genoeg reden om de Katla nauw in de gaten te houden – en een Netflix-serie te wijden aan de catastrofe na een eventuele uitbarsting. Met een professionele gids kan je hikes of sneeuwscootertochten over de gletsjer maken. Er er zijn ook tours met een gids mogelijk naar de Katla Ice Cave onder de gletsjer.

Nog iets verder naar het oosten liggen meer gletsjers. Deze kan je op een dagtrip vanuit Vik bezoeken. Indrukwekkend is de Vatnajökull-gletsjer in het Skaftafell-Vatnajökull National Park. Met een oppervlak van 8100 km² is dit de grootste gletsjer van IJsland en de op een na grootste van Europa. Op sommige plaatsen is de ijskap wel 1000 meter dik! Ook onder deze gletsjer liggen meerdere vulkanen die regelmatig activiteit hebben. In 2004 vond de laatste eruptie plaats. Reizigers kunnen met een gids een wandeling op de Vatnajökull maken, wat wij een van de meest indrukwekkende activiteiten in IJsland vonden!

Vlakbij de Vatnajökull ligt een van de iconen van IJsland: het Jökulsárlón-gletsjermeer. Het is een van de gletsjermeren van IJsland, gevoed door smeltwater van de gletsjers. Omdat dit meer in het smeltwater grote ijsschotsen en ijsvlaktes aangevoerd krijgt, is het een bijzonder fotogeniek gezicht. Vanaf de rand van het meer zie je enorme ijsschotsen langzaam naar de Atlantische Oceaan drijven. Deze ijsschotsen eindigen uiteindelijk op het zwarte zandstrand Diamond Beach. Het vulkanische strand ligt vol ijs in allerlei vormen en maten, wat een bijzonder gezicht is.

Katla Ice Cave

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: