IJsland

Het zwarte strand van IJsland: de mooiste black sand beaches

De zwarte stranden van IJsland spreken ongekend tot de verbeelding. Waar je meestal bij een strand op een eiland denkt aan tropische taferelen met wit zand en wuivende palmbomen, is dat in IJsland anders. Dit land van ijs en vuur heeft gitzwarte stranden, wat een haast onwerkelijk landschap vormt. Het Reynisfjara Black Beach is het meest bekende vulkanische strand van IJsland, maar er zijn er nog veel meer op het eiland te vinden. Waar vind je deze Black Sand Beaches? En wat zijn de mooiste zwarte stranden van IJsland? Lees meer in deze blog!

Vik Black Sand Beaches

Waar liggen de zwarte stranden van IJsland?

De meeste zwarte stranden van IJsland liggen aan de zuidkust van het eiland. Het dorpje Vík in Zuid-IJsland is een van de bekendste plekken om de black sand beaches te bezoeken. Zowel ten oosten als ten westen van Vík vind je eindeloze landschappen met zwart zand langs de kust.

Víkurkirkja

Waarom zijn de stranden van IJsland zwart?

Het zuiden van IJsland wordt gekenmerkt door talloze vulkanen, vaak verscholen onder de enorme ijskappen van gletsjers. Precies die vulkanen zijn verantwoordelijk voor de zwarte kliffen en rotsen, maar ook het zwarte zand van de IJslandse stranden. Het zand en de rotsen zijn gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente dat overblijft als lava stolt. Ooit stroomde hier lava uit een actieve vulkaan, waarna het stolde tot gitzwarte basaltrotsen. Die rotsen eroderen over de tijd tot de kiezels en het zand dat de black sand beaches zo typeert.

Vik Reynisdrangar

Let op voor sneaker waves

Het rauwe beeld van zwarte zandstranden past natuurlijk niet bij het typische tropische strand en het zal dan ook niet verbazen dat dit geen zwemstrand is. Vanwege de sterke stroming en zogenaamde ‘sneaker waves’ is het te gevaarlijk om bij de Black Sand Beaches de zee in te gaan. Zelfs op het strand kan het gevaarlijk zijn, wanneer de ‘sneaker waves’ ver op het strand komen.

Zwarte Strand IJsland Black Sand Beach Iceland

De mooiste zwarte stranden van IJsland

#1 Reynisfjara Black Sand Beach

Het mooiste zwarte strand van IJsland is Reynisfjara Black Sand Beach, gelegen tussen het dorpje Vík en het Dyrhólaey-rotsplateau. Reynisfjara staat bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden van IJsland. Niet alleen vanwege het onwerkelijke zwarte zandstrand, maar vanwege de spectaculaire rotsen langs de kust.

Direct langs dit vulkanische strand heb je de Garðar, de haast onaardse basaltkliffen met grillige vormen. Als lava stolt, koelt het af en krimt het. Hierbij kunnen scheuren in het afkoelende gesteente ontstaan en dat gebeurde op deze locatie in dit bijzondere patroon. Het is alsof enorme rijen van basaltpilaren met verschillende hoogtes naast elkaar gegroepeerd staan als een vulkanisch orgel. Nog meer bijzonder is de Hálsanefshellir Cave die in de Gardar-rotsen is ontstaan. Het plafond van deze vulkanische grot is een bijzonder patroon van grillig basalt.

Bovendien heb je vanaf Reynisfjara Black Beach een prachtig zicht op de grillig gevormde Reynisdrangar-rotspilaren in zee en op de in het oog springende Dyrhólaey-rotsboog. Er zijn meerdere verhalen over de reden waarom, maar de Reynisdrangar-basaltzuilen zouden versteende trollen zijn. In werkelijkheid zijn de basaltzuilen waarschijnlijk de restanten van grote zeekliffen die ooit hier lagen in plaats van langs het huidige strand. De hoogste van de grillige rotsen is maar liefst 66 meter hoog.

Vik Black Cliffs

#2 Vik Black Sand Beach

De meest bekende trekpleister van Vik zijn natuurlijk de bijzondere Black Sand Beaches bij het dorp. Als je rondkijkt in de omgeving en de zwarte rotsen en kliffen ziet, is het geen verrassing dat het zandstrand hier zwart is. Vanaf Vík bezoek je makkelijk zwarte zandstranden, zoals Reynisfjara en Sólheimasandur. Maar ook bij Vik zelf ligt een bijzonder zwart strand.

Direct naast het dorp ligt het Vik Black Sand Beach. Dit strand kenmerkt zich door een combinatie van gitzwart zand en zwarte kiezels. Omdat de meeste bezoekers naar het strand net wat verder gaan, wordt dit strand een stuk minder bezocht. Je hebt daarom de kans dit uitgestrekte strand helemaal voor jezelf te hebben.

Vik Black Sand Beaches

#3 Sólheimasandur Beach

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden bij Vík is het DC-3 vliegtuigwrak op het Sólheimasandur Black Beach. Sinds 24 november 1973 ligt dit gestrande vliegtuig op dit zwarte strand na een vliegtuigcrash. De bemanning overleefde de crash en het vliegtuig ligt sindsdien op het zwarte zand.

Het is natuurlijk de desolate locatie die het Sólheimasandur-wrak een fotogenieke attractie maakt. De DC-3 van de United States Navy ligt in een vlakte van zwart zand op een afgelegen plek. Op heldere nachten kan je hier dan ook prachtig noorderlicht zien. Een bezoek aan het vliegtuig breng je wandelend of met een 4×4-auto. In 45 tot 60 minuten loop je vanaf een parkeerplaats aan de Ring Road naar de locatie. Op winderige dagen wordt het afgeraden om naar het vliegtuigwrak te lopen, want je wordt dan pijnlijk gezandstraald.

Inmiddels is het een bekende en veel bezochte bezienswaardigheid geworden. Dit kwam mede door een videoclip van Justin Bieber, waarin het vliegtuig voorkwam. Nederlandse reizigers kennen het vliegtuigwrak bovendien vaak als Wie is de Mol-locatie van de openingsaflevering van het seizoen uit 2012.

Tip: wist je dat er in IJsland nog een vliegtuigwrak te vinden is? Dat is het veel minder bezochte DC-3 Airplane wreck in Eyvindarholt, dus niet eens zo ver hier vandaan. Het ligt niet zo mooi op een zwart strand, maar het is wel veel makkelijker bereikbaar én weinig bezocht.

Sólheimasandur Beach

#4 Endless Black Beach

Endless Black Beach, ook wel Dyrhólaey Beach genoemd, strekt zich uit vanaf het Dyrhólaey-rotsplateau. Het plateau scheidt het Dyrhólaey Beach van het bekendere Reynisfjara Black Sand Beach. Zoals de naam van dit zwarte strand al doet vermoeden, loopt dit haast eindeloos door. Het heeft dan misschien niet de prachtige kliffen en rotsformaties van Reynisfjara, maar ook dit is een van de mooiste stranden van IJsland.

Je bezoekt dit strand het makkelijkst vanaf de Dyrhólaey. Deze 120 meter hoge klif ligt vlakbij Vík en is het meest zuidelijke punt van IJsland. Op het rotsplateau staat het markante Dyrhólaey Lighthouse (‘Dyrhólaeyjarviti’), bestaande uit drie witte blokken met op de middelste een rode koepel met de lamp van de vuurtoren. Vanaf de klif kijk je prachtig uit op het Reynisfjara Black Sand Beach aan de ene kant en het Endless Black Beach aan de andere kant. Ook heb je uitzicht op de gletsjers ten noorden van Vik, de Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Een andere, in het oog springende bezienswaardigheid vanaf de klif is de Dyrhólaey Arch. Deze rotsboog heb je ongetwijfeld op foto’s van IJsland voorbij zien komen. Het is een icoon voor het eiland en ligt in het verlengde van de Dyrhólaey-klif.

Dyrhólaey Beach

#5 Diamond Beach

In het land van ijs en vuur heb je natuurlijk ook bijzondere plekken waarin die twee uitersten samenkomen, zoals op Diamond Beach. Het zwarte zand is het resultaat van vulkanische basalt en op het strand liggen indrukwekkende ijsschotsen.

De grootste gletsjer van IJsland is de Vatnajökull-gletsjer in het Skaftafell-Vatnajökull National Park. Met een oppervlak van 8100 km² is dit zelfs de op een na grootste van Europa. Op sommige plaatsen is de ijskap wel 1000 meter dik! Het smeltwater van deze gletsjer komt uit in een van de iconen van IJsland: het Jökulsárlón-gletsjermeer. In het smeltwater worden ijsschotsen aangevoerd, wat een erg fotogeniek gezicht is. Deze drijven over het meer richting de Atlantische Oceaan. Uiteindelijk eindigen ze op het zwarte zandstrand Diamond Beach. Het vulkanische strand ligt vol ijs in allerlei vormen en maten, wat een bijzonder gezicht is.

Diamond Beach

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: