IJsland

Blue Lagoon in IJsland: bezoek de beroemde warmwaterbronnen

De Blue Lagoon is zonder twijfel de beroemdste van de warmwaterbronnen in IJsland. Dit prachtige warmwaterfenomeen ligt vlakbij hoofdstad Reykjavik én het vliegveld in Kevlavik, dus je kunt wel raden waarom deze hot springs zo populair zijn. Een bezoek aan de Blue Lagoon staat ongetwijfeld op je wishlist voor IJsland, dus lees verder voor onze tips én de vraag of de Blue Lagoon het bezoeken waard is.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon: de beroemdste hot springs in IJsland

Het warme water wordt verwarmd door warmwaterbronnen, waarvan je er in IJsland veel hebt door alle vulkanische activiteit. Diep onder de grond wordt het water opgewarmd om boven de grond een warm bad van wel 38 °C te vormen. De Blue Lagoon is overigens niet natuurlijk ontstaan; het is een aangelegd bad. En wist je dat dit warme water ook wordt gebruikt in een energiecentrale in de buurt? Onderweg naar de Blue Lagoon kom je hierlangs.

Maar het diepblauwe water is niet alleen warm, het is ook erg gezond en zelfs helend. De diepblauwe kleur komt door de samenstelling van het water. Het is een mix van zout en zoet water met silica, algen en mineralen. De silica zorgt voor de blauwe kleur. Niet omdat het zelf blauw is, maar precies het daglicht zo weerkaatst. In een glas zou het water wit en troebel zijn.

De geneeskrachtige werking van het water maakt de Blue Lagoon ook meer een spa dan een zwembad. Baantjes trekken zal je er niet doen; het water is ook zo diep niet.

Blue Lagoon
Blue Lagoon

Wat kost de Blue Lagoon en is dat het waard?

De Blue Lagoon is behoorlijk prijzig voor een land als IJsland waar de meeste natuurwonderen gratis te bewonderen zijn. Als je het vergelijkt met een dagje spa in Nederland, valt het dan wel weer mee. Het is maar hoe je het bekijkt.

Er zijn meerdere soorten tickets, waarbij je extra’s kan boeken zoals massages of stoombaden. Het standaardticket geeft toegang tot het grote bad. Je krijgt een handdoek te leen, de douches met conditioner en shampoo zijn voor iedereen te gebruiken én je krijgt een drankje en gezichtsmasker. De ticketprijzen fluctueren, maar reken op ongeveer € 50. De actuele prijzen check je op de website van de Blue Lagoon. De Blue Lagoon is onderdeel van veel guided tours en vaak is de entree ticket dan inbegrepen.

Tip: de tickets zijn goedkoper in de avond.

Of de Blue Lagoon dit bedrag waard is, is natuurlijk voor iedereen anders. Wij vinden de toegangsprijzen wat te toeristisch en hoog voor wat de Blue Lagoon te bieden heeft. Er zijn namelijk veel meer prachtige warmwaterbronnen in IJsland, sommige zelfs gratis of avontuurlijk in hartje natuur.

Minder bekende én meer natuurlijke opties zijn bijvoorbeeld de Hveragerði, Landmannalaugar en Mývatn hotsprings. Hveragerði is een dorp vlakbij de Golden Circle. Vanaf hier wandel je makkelijk zelf naar de gratis Reykjadalur Thermal River. De Landmannalaugar is van de drie het lastigste te bereiken. Het is ofwel een behoorlijk stuk hiken of onderdeel van een guided 4×4 tour. De Mývatn Nature Baths in het noorden van IJsland zijn net als de Blue Lagoon ook een soort spa, maar dan minder toeristisch. Tickets voor Mývatn zijn rond de 35 euro.

Blue Lagoon

Praktische tips voor de Blue Lagoon

  • Koop je ticket van tevoren en houd er rekening mee dat in het hoogseizoen dagen snel uitverkocht kunnen zijn.
  • Kom zo vroeg of laat mogelijk, als het rustiger is.
  • Zorg dat je ogen, bril en haar niet in contact komen met het water. Het zout zal je ogen prikken en je bril en haren kunnen zwaar lijden onder dit bijzondere water.
  • Gebruik de gratis conditioner bij de douches. Je moet van tevoren douchen en kan dan ook al beschermende conditioner gebruiken. Douche zeker ook achteraf en verzorg je haar dan met de conditioner.
  • Bedenk van tevoren of je alleen het grote buitenbad of ook sauna’s en stoombaden wil bezoeken, zodat je het juiste ticket kan kopen. Er zijn veel verschillende tickets en extra’s te kopen. Goedkoop is dat overigens niet.
  • Check de openingstijden goed, want deze wisselen met de daglichturen. In de zomer is het lang licht en is de Blue Lagoon langer open.
  • Drink extra veel water voor en na je bezoek vanwege het uitdrogende zout in het water.
  • Maak vooraf of achteraf een wandeling in de omgeving voor de mooiste lavalandschappen en blauwe poelen (waar je overigens niet in mag).
Blue Lagoon

Alternatief: de gloednieuwe Sky Lagoon bij Reykjavík

Naast de beroemde Blue Lagoon heeft IJsland veel meer warmwaterbronnen en de Sky Lagoon is een van de meer recente spa’s rondom deze hot springs. De Blue Lagoon is groot en bekend en heeft de faciliteiten om de grote massa’s bezoekers aan te kunnen. Daartegenover is de nieuwe Sky Lagoon een stuk minder bekend en heb je hier de kans op een meer authentieke hot springervaring.

Sky Lagoon ligt op maar 10 minuten van het centrum van Reykjavik, direct aan de Atlantische Oceaan en met de grillige bergen van IJsland op de achtergrond. Deze prachtige ligging maakt de hot spring een van de meest unieke dingen om te doen in Reykjavik. Pas in 2021 werd de Sky Lagoon geopend, waardoor dit nog echt een verborgen parel in IJsland is.

Het hoogtepunt van de Sky Lagoon is de infinity pool. Vanuit dit warmwaterbad lijkt het alsof het water doorloopt in de oceaan. Een prachtig gezicht! Er is daarnaast ook een waterval, een sauna en een bar in het water.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: