De reizende hostelbus La Karavana – review en reizen in 2024

Stel je voor: een uniek hostel op wielen waarin je met zeven andere avonturiers de uithoeken van de meest bijzondere bestemmingen verkend. Dat is wat La Karavana met haar unieke concept van een rijdende hostelbus je te bieden heeft. Deze kleurrijke verschijning brengt een bijzonder soort groepsreizen naar niet-alledaagse bestemmingen. Laten we je voorstellen aan de dames van La Karavana, waarbij we je ook een tour geven door deze stoere dubbeldekker én je alles vertellen over de reisbestemmingen van de hostelbus in 2024.

La Karavana Hostelbus

Vanlife, maar dan anders

Vanlife is populair – en daar kunnen we alles van weten, want inmiddels bouwden we zelf twee camperbusjes en verbouwden we ook nog eens een camper. Het idee van reizen en overnachten in een omgebouwde camperbus spreekt tot de romantische verbeelding van reizigers met dromen van vrijheid en avontuur. Tussen deze verhalen van individuele dromers en avonturiers, onderscheidt La Karavana zich op een wel heel bijzondere manier.

Eileen Helfferich en zussen Jolisa en Saskia van Leeuwen hebben hun vanlife droom op een unieke schaal verwezenlijkt. Zij bouwden niet een oude klusbus of ambulance om, maar pakten het een stuk grootser aan met een dubbeldekkerbus.

La Karavana Hostelbus

Toen de coronacrisis in 2020 toesloeg, kwamen de dames zonder werk in de evenementenbranche te zitten – en daarmee ook zonder inkomen. In plaats van die tijd van lockdowns en maatregelen uit te zitten, zagen Saskia, Eileen en Jolisa dit als een kans om hun langgekoesterde droom na te jagen: het starten van een mobiele onderneming.

Via Marktplaats vonden ze per toeval een oude Engelse dubbeldekkerbus die ze voor 7000 euro kochten. Met een budget van slechts 20.000 euro begonnen ze aan het ambitieuze project om de bus om te bouwen tot een rijdend hostel. Kluservaring? Die hadden ze niet echt.

De uitdagingen waren groot. De eerste 3000 euro ging gelijk naar reparaties en van de rest van het budget moest het volledige voertuig worden getransformeerd. Gaandeweg is daar nog wat budget bijgekomen. Een succesvolle crowdfundingcampagne bracht maar liefst 14.000 euro op.

De bovenverdieping werd getransformeerd tot een slaapzaal met negen bedden, terwijl beneden een gezellige woonruimte met keuken, zithoek en badkamer ontstond. Het leerproces ging snel en de dames werden beste vrienden met YouTube en Google. Zelfs de buitenkant van de bus kreeg een kleurrijke make-over. Dat lieten de dames over aan kunstenaar Tymon de Laat tijdens het Rotterdamse streetartfestival POW WOW, waarbij de bus werd omgetoverd tot een ware eyecatcher.

La Karavana

Een uniek reisconcept: een zelf gebouwde hostelbus

La Karavana is niet zomaar een reisconcept: het is een unieke ervaring die het traditionele idee van backpacken en hostels naar een volledig nieuw niveau tilt. Deze zelfgebouwde hostelbus biedt een avontuurlijke en totaal andere benadering van groepsreizen. Saskia, Eileen en Jolisa hebben een reizend hostel gecreëerd waarin reizigers niet alleen nieuwe plaatsen ontdekken, maar ook de kans krijgen om een hechte groep te vormen.

Vanaf het moment dat je La Karavana binnenstapt, word je omarmd door een warme en uitnodigende sfeer. De bus is stijlvol, praktisch en knus ingericht. Met negen bedden op de bovenverdieping biedt het rijdende hostel voldoende slaapgelegenheid op de slaapzaal voor gasten, terwijl de benedenverdieping dient als een gezellige gemeenschappelijke ruimte. Hier vind je een keuken, een zithoek en zelfs een badkamer.

La Karavana Hostelbus

Wat La Karavana onderscheidt, is niet alleen de unieke slaapplek, maar ook de manier waarop de reizen worden vormgegeven. De focus ligt op het verkennen van minder bekende plekken, gecombineerd met activiteiten zoals mountainbiken, klimmen en surfen. Door de kleinschaligheid van de groepen – maximaal 7 avontuurlijke reizigers, meestal tussen de 20 en 40 jaar – ontstaat er al snel een hechte band onder de deelnemers. Dit zorgt voor een unieke groepsdynamiek die je zelden vindt bij conventionele reisorganisaties.

De bestemmingen die La Karavana bezoekt, zijn net zo divers als de activiteiten die worden aangeboden. Van het verkennen van de ruige landschappen van Noorwegen of Schotland tot het ontdekken van alle twaalf provincies van Nederland; de bus heeft al vele avonturen beleefd. En ook in 2024 staan er weer mooie avonturen op het programma!

La Karavana Hostelbus

Ultieme roadtrips in 2024: IJsland en Schotland

In 2024 zet La Karavana haar traditie van unieke en avontuurlijke reizen voort met twee bijzondere bestemmingen: IJsland en Schotland. Deze reizen bieden de ultieme combinatie van avontuur, natuur, en cultuur, verpakt in de unieke ervaring van reizen met een vintage dubbeldekkerbus.

In de zomer vind je de La Karavana-bus bovendien aan de Nederlandse kust voor surftrips. En in de winter staat de dubbeldekker geparkeerd op een fijne camping, waar de bus te boeken is als groepsaccommodatie.

IJsland: Het Land van IJs en Vuur

De reis naar IJsland in juni en juli 2024 belooft een onvergetelijk avontuur te worden, met twee routes die de dramatische natuur van het land benadrukken. De IJsland Zuid-Oostroute focust op de zuidelijke en oostelijke hoogtepunten van IJsland. Je kan genieten van bijzonder activiteiten zoals gletsjerwandelingen, 4×4-tochten en mooie hikes waaronder een tweedaagse wandeling met overnachting in een hut. Vanwege de lange berghikes is een echt goede conditie wel vereist. Lees hier meer over het vereiste fitnesslevel, de exacte reisroute en activiteiten én natuurlijk ook de totaalprijs voor deze reis.

Je kan ook kiezen om het meer onbekende en ontontdekte noorden en oosten van IJsland met La Karavana te verkennen op de IJsland Noord-Oostroute. Denk aan geothermische gebieden, een paardrijtocht, walvissen spotten en de beroemde John Snow-grot uit Game of Thrones. Deze IJslandreis heeft minder pittige hikes en is dus meer geschikt voor minder ervaren hikers. Lees hier meer over de precieze reisplannen, wat is inbegrepen en wat deze reis precies kost.

La Karavana

Schotland: Van Magie tot Whisky

In Schotland biedt La Karavana verschillende thematrips aan, variërend van het verkennen van Harry Potter-filmlocaties tot het ontdekken van de Schotse whiskycultuur. De Harry Potter-reis in oktober duikt in de magische wereld met bezoeken aan belangrijke filmlocaties, waaronder het Alnwick Castle (Hogwarts) en de beroemde Jacobite stoomtrein, bekend als de Hogwarts Express. Deze 8-daagse reis is een droom voor elke Potterhead. Lees hier meer over het exacte reisschema, de kosten en welke filmlocaties je precies gaat bezoeken.

Voor de liefhebbers van Schotse cultuur en natuur biedt de Schotland Highlands-roadtrip een 8-daagse ontdekkingstocht door de adembenemende landschappen van de Highlands, inclusief activiteiten als kajakken, hiken en canyoning. Je leest hier meer over de reisroute, welke outdoor activiteiten je kan verwachten en wat deze groepstrip kost.

De La Karavana Whisky Trip in september duurt vijf dagen en is een must-do voor elke whiskyliefhebber. Bezoeken aan distilleerderijen, whiskyproeverijen, en combinaties met outdoor activiteiten bieden een unieke kijk op de beroemde Schotse whiskycultuur. Lees hier meer over de route, de originele activiteiten (ja, houtbewerken staat ook op het programma!) en de prijs van deze trip.

Eerlijke reviews van La Karavana

Hoe dat nou is? Met vreemden op elkaar gepakt zitten in een hostelbus? Volgens de dames van La Karavana zelf heeft hun hostelbus de perfecte ingrediënten om in korte tijd een hechte band tussen alle reizigers te creëren. En dat is ook precies wat je in alle reviews terugziet!

Zo schrijft Remy over de Schotland-reis: “Het zijn met een groep mensen, op een vrij kleine ruimte zoals een bus, zorgt ervoor dat je een band opbouwt met de medereizigers, wat voor mij het beste deel van de reis was. Het leek wel een schoolreisje, maar dan zonder drama. De gidsen zijn erg geïnteresseerd om iedere gast te leren kennen, en als je iets over reizen wilt leren, zijn zij de mensen om van te leren.”*

Of zoals Vanessa zegt: “De bus is natuurlijk sowieso heel cool, maar heeft ook nog een comfortabele bedden met een beetje privacy dankzij de gordijnen. En beneden is het superknus en gezellig, met alle faciliteiten die je nodig hebt. De reis is top voorbereid! Je wordt naar de mooiste plekjes gebracht met weinig toeristen. Verder was het heerlijk eten en vooral supergezellig!”*

In andere reviews zijn reizigers vooral vol lof over de avontuurlijke activiteiten en de geweldige begeleiding van de La Karavana-vrouwen. “Fantastische reis door Noorwegen gemaakt, een week met La Karavana van Kristiansand naar Stavanger met vele mooie tussenstops en superleuke afwisselende activiteiten in een ontspannen tempo. Heerlijk om zo actief bezig en buiten te zijn met een hele gezellige groep mensen en 2 fantastische hosts die je geheel ontzorgen. Je stapt in en hoeft dan een week lang nergens meer over na te denken, alles is al geregeld en betaald, zelden zo ontspannen vakantie gehad. Ideaal als soloreiziger!”*

Om eerlijk te zijn, we hebben geen enkel negatief woord kunnen vinden over La Karavana. Jouw voorgangers zijn ontzettend enthousiast over het concept, de hostelbus en de reisbestemmingen. Alle reviews spreken het advies uit om toch vooral een reis met La Karavana te boeken.

Kortom, waar ga jij komend jaar naar toe met deze unieke hostelbus?