IJsland

IJsland tips: 10 dingen die je moet weten voor jouw reis

Het sprookjesachtige IJsland is een prachtige bestemming om te bezoeken, maar bereid je vakantie wel goed voor. Dit zijn de dingen waar je in ieder geval rekening mee moet houden tijdens de voorbereidingen van je rondreis door IJsland.

10 essentiële IJsland tips

#1 In de zomer zijn de dagen lang, maar in de winter is het aantal uren daglicht beperkt

IJsland ligt erg noordelijk, dus wisselen de daglichturen in de winter en zomer sterk. Begin januari zijn er maar 4,5 uren daglicht, maar dat worden er al snel meer. In februari zijn het er alweer 7. Op de langste dag van het jaar wordt het in heel het land niet echt donker, dus in de zomermaanden zijn de dagen juist erg lang.

#2 Het internationale vliegveld is niet in Reykjavik, maar in Kevlavik

Reykjavik is misschien de hoofdstad van IJsland, maar het internationale vliegveld vind je in het westelijkste puntje van het eiland in Kevlavik. Je kan zowel in Reykjavik als Kevlavik auto’s huren, dus let er even op waar je een auto reserveert. Vanaf Kevlavik rijden overigens regelmatig bussen naar Reykjavik; het is maar een ritje van ongeveer drie kwartier. Neem dus vooral geen dure taxi, maar ga voor de Flybus.

#3 In de winter zijn sommige delen van het land niet of slecht begaanbaar

De winter in IJsland schijnt prachtig te zijn. Ik heb foto’s gezien van prachtige watervallen in een ijsomgeving en een sprookjesachtig Reykjavik met sneeuw. Een prachtige tijd om het land te bezoeken dus, maar bedenk je ook dat sommige delen van het land dan niet of slecht begaanbaar zijn. Ik reisde in april/mei naar IJsland en zelfs toen was er nog een sneeuwstorm in het noorden, waardoor het niet verstandig was dat deel van het land te bezoeken. Houd hier dus rekening mee als je de Ring Road wilt rijden en het noorden wilt verkennen.

#4 Het noorderlicht in IJsland laat zich alleen in de wintermaanden zien

Staat het noorderlicht op jouw don’t miss-lijstje voor IJsland? Bedenk je dan wel dat je het noorderlicht alleen in de wintermaanden kan zien. Met een beetje geluk kan je vanaf september tot en met april dit sprookjesachtige natuurverschijnsel zit, maar de meeste kans heb je in de diepe wintermaanden. En ook dan zal je overigens niet iedere avond geluk hebben. Er worden natuurlijk allerlei ‘Northern Lights Tours’ aangeboden, maar een tour agency zal niet meer of minder geluk hebben dan jij om het poollicht te zien. Het enige wat je nodig hebt, is een onbewolkte hemel, een vrij uitzicht zonder lichtvervuiling én geluk. Houd deze site in de gaten voor de beste aurora voorspellingen!

#5 De Ring Road en andere hoofdwegen zijn van topkwaliteit voor jouw roadtrip

Hoofdwegen zoals de Ring Road zijn van topkwaliteit. Het asfalt is goed en de wegen zijn breed. Je hebt voor deze wegen echt geen 4WD nodig; je kan prima met een 2WD uit de voeten, zo lang je niet off road gaat rijden en de F-wegen in het binnenland vermijdt. Wees dus vooral niet bang om een auto te huren en verken het eiland op je eigen tempo. De autoroutes zijn vaak prachtig en je hebt zo de kans om de grotere massa’s te ontlopen.

#6 IJsland is niet goedkoop

IJsland is helaas een van de duurdere bestemmingen. Het prijsniveau ligt hoog, dus zullen je overnachtingen, etentjes en ook supermarktbezoekjes duur zijn. Daar staat tegenover dat je vanuit Europa veel goedkope vluchten naar IJsland hebt én dat de meeste toeristische attracties gratis te bezoeken zijn, omdat ze simpelweg de natuur zelf zijn. Leuke manieren om je portemonnee te sparen zijn daarnaast zelf koken – veel guesthouses bieden de mogelijkheid om je eigen ontbijt en avondeten zelf klaar te maken in de gastenkeuken – en kamperen in een camper of tentje. Lees in deze blog meer budgettips.

#7 De Ring Road is niet hetzelfde als de Golden Circle

Verwar deze rondritten niet met elkaar. De Ring Road is de belangrijkste weg op IJsland die rond het eiland rijdt. Een roadtrip over de Ring Road is een geweldige manier om het eiland te verkennen. De Golden Circle is een veel kleinere rondrit langs highlights als de geisers in Geysir, de plaats waar twee tektonische platen elkaar raken en de enorme watervallen van Gullfoss. Het ligt in de buurt van Reykjavik en is daarom een populaire dagtrip vanuit de hoofdstad, met georganiseerde tours of een huurauto. Het is overigens niet echt een rondrit; je rijdt niet door een kloof, er is niet maar één hoofdweg. Het is simpelweg een aanduiding voor de dagtocht die je kan ondernemen langs Geysir, Gullfoss en de tektonische platen.

#8 Walvissen en papegaaiduikers laten zich vooral in de zomermaanden zien

Walvissen zijn het hele jaar in de wateren rondom IJsland te spotten, maar de beste tijd is toch wel in de zomermaanden van juni tot en met augustus. Hetzelfde geldt voor de kolonies papegaaiduikers. De vogels trekken rond mei naar IJsland en rond augustus trekken ze alweer weg.

#9 IJslanders geloven in elfen

En dat is doorgaans geen grapje. Je kan in Reykjavik naar de Icelandic Elf School – guilty, wij deden een cursus – en in Hafnarfjörður zouden de meeste elven wonen, dus kan je bij de tourist office een plattegrond met een elfenrondleiding kopen. Okay, dat heb ik dus ook gedaan. Guilty again. De bevolking van IJsland zal je niet snel alles vertellen over hun geloof in elfen, maar serieus is het wel degelijk. In veel tuinen zul je huisjes voor de elfen zien staan en er mag niet worden gebouwd op plekken waar elfen zouden wonen.

#10 Je moet een bezoekje aan de Blue Lagoon van tevoren boeken

De beroemde Blue Lagoon is een van de meest populaire attracties en dat begrijpen we. Ik vond de dampende hot springs in de koude omgeving ook adembenemend mooi. Een heerlijk momentje om te ontspannen! Maar het is ook erg toeristisch, vaak druk en duur. Dat je het vooraf moet boeken, maakt het ook al een weinig spontaan bezoekje. Tip: sla de Blue Lagoon over en ga naar een van de talloze minder bekende hot springs! Minder bezochte én meer natuurlijke opties dan de Blue Lagoon zijn bijvoorbeeld Hveragerði, Landmannalaugar en Mývatn.