IJsland

Fjaðrárgljúfur Canyon: mooiste kloof in IJsland

De mooiste kloof in IJsland is zonder twijfel de Fjaðrárgljúfur Canyon – ja, probeer dat maar eens uit te spreken. Deze groene canyon is duizenden jaren terug in de IJstijd ontstaan, maar werd in recente jaren beroemd door niemand minder dan Justin Bieber. Sinds hij zijn videoclip voor I’ll Show You opnam in IJsland, waaronder bij de Fjaðrárgljúfur. De kloof moest zelfs een tijd lang dicht om de natuur te laten herstellen van de massa’s reizigers! Inmiddels is de kloof gelukkig weer geopend en kan jij weer genieten van de prachtige vergezichten over de Fjaðrárgljúfur Canyon.

fjaðrárgljúfur canyon| kloof in ijsland | rondreis ijsland
fjaðrárgljúfur canyon| kloof in ijsland | rondreis ijsland

Waar ligt de Fjaðrárgljúfur Kloof?

Deze kloof ligt in het zuiden van IJsland, niet ver van de Ring Road om het eiland. Het dichtstbijzijnde dorp is Kirkjubæjarklaustur. Vanaf de Ring Road moet je afslaan bij de weg richting Laki. Je komt dan vanzelf uit bij de parkeerplaats bij Fjaðrárgljúfur.

Je zult dan onderweg langs Hunkubakkar Guesthouse rijden. Wij hebben daar overnacht en konden zo vanaf onze slaapplek naar de kloof wandelen. Het guesthouse heeft schattige blokhutten op groene velden. Er is ook een restaurant.

fjaðrárgljúfur canyon| kloof in ijsland | rondreis ijsland
fjaðrárgljúfur canyon| kloof in ijsland | rondreis ijsland

Waarom de Fjaðrárgljúfur een bezoek waard is

De kloof laat een kleine kabbelende stroom, de Fjaðrá Rivier, in een typisch ruig IJslands landschap zien. De volledige canyon is ongeveer 2 kilometer lang. De diepte is wisselend, maar de steile klifranden zijn vaak wel 100 meter diep. Door de hoogteverschillen in de kloof zelf, zijn er ook wat kleine en grotere watervallen. De Fjaðrárgljúfur-waterval is de grootste.

Je bezoekt de kloof door vanaf de parkeerplaats naar het uiteinde van de kloof te wandelen. Dat eerste uitzicht op de Fjaðrárgljúfur is meteen al prachtig. Je loopt vervolgens langs de randen – sinds de Justin Bieber-invasie zijn er wandelpaden aangelegd – en passeert daarbij meerdere uitzichtpunten.

De canyon wordt vaak als ‘de groene kloof’ omschreven, maar dat zal je vooral begrijpen als je hier in het voorjaar of de zomer komt. De grassen op de kloofwanden en aan de randen is dan groen. In de winter moet je rekenen op meer bruine kleuren met ijs en sneeuw.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: