Marokko

Wat te doen in Asilah in Noord-Marokko

Een eeuwenoude medina die prachtig bewaard is gebleven met uitzicht op zee? Een verborgen parel die zelden wordt opgenomen in de standaard rondreizen door Marokko? Een onverwachte kuststad met hedendaagse kunst in een historische setting? Dan heb je het over Asilah in het noorden van Marokko. Deze bijzondere bestemming combineert een authentieke medina met prachtig zeezicht én een bloeiende kunstscene. Lees meer over Asilah en laat ons je overtuigen om deze hidden gem te bezoeken.

Asilah Morocco

Waar ligt Asilah in Marokko?

Asilah is een pittoreske kuststad in het noordwesten van Marokko. De stad ligt op 31 kilometer ten zuiden van Tanger aan de Atlantische kust, waardoor het een populaire eerste stop is voor reizigers die de oversteek maken vanuit Spanje naar Tanger. Populaire bestemmingen zoals Tanger, Rabat en het blauwe Chefchaouen liggen op korte afstand van Asilah.

Tip: bezoek je Asilah ook als eerste stop na je oversteek vanuit Spanje? Maak dan ook een bezoekje aan de plaatselijke Inwi-winkel voor een simkaart met onbeperkt internet voor een maand. Lees in deze blog meer over de beste simkaart in Marokko.

Asilah Medina

Waar Asilah om bekend staat

Asilah is vooral beroemd om haar historische medina en het jaarlijkse culturele kunstfestival. Deze stad combineert daarmee een lange historie met een hedendaagse kunstscene, wat een unieke mix is die Asilah onderscheidt van andere Marokkaanse bestemmingen.

De medina van Asilah, omringd door goed onderhouden stadsmuren, is het hart van de stad. Hier vind je witgekalkte huizen en een doolhof van smalle steegjes. Deze goed bewaarde medina is de grote trekpleister van de stad.

Elk jaar verandert de medina in een openluchtkunstgalerie tijdens het Internationale Culturele Moussem van Asilah. Dit festival trekt kunstenaars van over de hele wereld aan die de muren van de stad omtoveren met hun kleurrijke en betekenisvolle muurschilderingen. De sporen daarvan blijven het hele jaar zichtbaar, waardoor Asilah een onverwachte street art-bestemming is.

Asilah Morocco

Overnachten in Asilah

Overnachten in Asilah doe je bij voorkeur in de oude medina. In het hart van de medina zijn er twee accommodaties die er direct uitspringen: Dar Narjis en Riad Aicha. Beide accommodaties hebben een toplocatie en combineren Marokkaanse charme met westers comfort.

Maar ook aan de rand van de medina vind je hotels op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Een aanrader is dan Asilah 32. Deze hoteloptie scoort ontzettend hoge reviewcijfers, ligt prachtig aan zee en biedt modern comfort in een hippe sfeer.

Asilah Medina

De 10 beste bezienswaardigheden in Asilah

#1 Asilah Medina

De Asilah Medina is het historische hart van de stad. Deze historische medina dateert uit de achtste eeuw en is een fotogeniek plaatje met witgekalkte huizen versierd met blauwe details. De nauwe straten, de mooie gebouwen en de typische Marokkaanse winkels met hun waren uitgestald op straat maken het een leuke ontdekkingstocht. Wij vonden de medina een genot aan fotogenieke deuren, mooie doorkijkjes en sfeervolle straten.

Hoewel Asilah meer buiten de gebaande toeristenpaden ligt, is de medina toch nog wel toeristisch te noemen. In de medina vind je dan ook de typische (souvenir)winkels en ambachtslieden zoals je die op veel plekken vindt. Het viel ons desalniettemin wel op dat de verkopers minder opdringerig zijn dan in andere medina’s en de sfeer erg ontspannen is. Souvenirs shoppen kan hier echt leuk zijn.

Tip: wil je een typisch souvenir uit Asilah kopen? Kies dan voor een kunstwerk, want Asilah staat bekend om de kunstscene.

Medina Asilah

#2 Stadsmuren van Asilah

De stadsmuren van Asilah zijn een overblijfsel uit de Portugese tijd. De volledige oude medina is nog altijd ommuurd en jouw bezoek aan Asilah wordt daarom ingekaderd door deze monumentale muren

De muren staan bekend als de Portugeze stadsmuren van Asilah, al stonden ze er al eeuwen daarvoor. Maar met de verovering van de stad door de Portugezen in 1471 ondergingen de muren een radicale transformatie en kregen ze het uiterlijk dat ze nu nog steeds hebben. De Portugezen herbouwden de muren, zodat ze de stad konden verdedigen tegen de nieuwe oorlogsvoering en wapens van die tijd. Ze verkleinden daarbij de omtrek van de stad, omdat controle en verdediging dan makkelijker was.

De huidige muren dateren grotendeels uit de periode van Portugese bezetting, met uitzondering van sommige delen van de zeewering. De muren zijn voorzien van meerdere poorten, de Bab Homar, Bab el Bahr en Bab al-Qasba.

City walls Asilah Morocco

#3 Krikia Viewpoint

Het Krikia Viewpoint – of Caraquia Viewpoint – is een niet te missen spot in Asilah. Dit is een plek in de stadsmuren in het zuidwesten van de medina, waar je de muren op kan voor een prachtig uitzicht over de kustlijn, de stadsmuren en Asilah. De stad en het strand liggen als een soort ansichtkaart aan je voeten. Vaak vind je hier een duo straatmuzikanten en nog vaker vind je hier veel Marokkaanse vakantiegangers die selfies maken met het uitzicht.

Tip: dit is ook een populaire plek tijdens zonsondergang en dat is meer dan terecht. Je ziet de zon vanaf deze plek prachtig in zee zakken.

Viewpoint Asilah
Viewpoint Assilah

#4 Bab Homar, Bab el Bahr en Bab al-Qasba

De Bab Homar, Bab al-Qasba en Bab el Bahr zijn de iconische toegangspoorten tot de Asilah Medina. Ze zijn niet te missen, want je zal er een moeten gebruiken om in de medina te komen.

Bab Homar ligt aan de landzijde en is een monumentale poort van aardekleurige stenen. Je vindt er altijd wel een verkoper of twee met hun waren. Aan de andere kant biedt Bab el Bahr, de ‘Poort van de Zee’, een mooie doorgang naar de haven en de boulevard langs de Atlantische Oceaan. Niet ver daar vandaan vind je de Bab al-Qasba, direct naast de moskee.

#5 Al Qamra Toren

De Al Qamra Toren ligt binnen de historische stadsmuren van Asilah, direct naast de Bab el Bahr-poort. De rechthoekige toren is in 1509 gebouwd in Portugese stijl. Deze markante toren diende ooit als een belangrijk verdedigingspunt tegen invasies. Het was daarnaast de woning van de Portugese gouveneur en zijn gezin. Aan de voet van de toren ligt een plein, wat gelijk ook een van de weinige open ruimtes is in de medina.

#6 Palais de Raissouni

Het Palais de Raissouni – of Raissouli – was ooit het domein van de beruchte en markante piraat Raissouni die het in 1909 bouwde. Het is nu een cultureel en historisch icoon in Asilah.

Dit paleis zou een weelderige architectuur hebben, maar daar zie je helaas als bezoeker van Asilah weinig van. Je kan de buitenkant bewonderen en via de poorten door de buitenruimte langs de zeewering lopen. Wij begrepen dat alleen tijdens het kunstfestival in augustus ook de binnenkant van het paleis te bewonderen is. De foto’s die we daarvan zagen, zijn wel ontzettend veel belovend. Zeker doen dan dus!

#7 Asilah Art Festival

Het Asilah Art Festival is een van de leukste momenten van het jaar om de stad te bezoeken. Asilah heeft sowieso een levendige kunstscene, maar vooral in augustus komt die tot leven. Het jaarlijkse festival startte in 1978 op initiatief van de burgemeester en kunstenaar Mohamed Melehi. Het speelde een cruciale rol gespeeld in de heropleving van de stad. Asilah kwam hierdoor op de kaart te staan als culturele en toeristische bestemming en groeide uit tot de bezienswaardigheid die het nu is.

Tijdens het festival wordt de stad een groot canvas. Delen van de stadsmuren en gebouw worden gewit, zodat schilders op uitnodiging daar een groot kunstwerk kunnen maken. Het hele jaar door zijn deze kunstwerken verspreid door de stad te bewonderen, waarna ze tijdens het volgende festival weer overschilderd worden.

Asilah Medina

#8 Grand Mosque

De Grote Moskee van Asilah ligt in de voormalige kasbah aan de oostkant van de medina. Het werd opgericht kort nadat Moulay Ismail de stad heroverde eind zeventiende eeuw en is een klassiek voorbeeld van Marokkaanse bouwkunst.

De moskee onderscheidt zich met een achthoekige minaret, kenmerkend voor Noord-Marokko. De eenvoud van de witgekalkte muren en minaret – anders dan uitbundig versierde moskeeën uit dezelfde periode – maakt het bouwwerk bijzonder. Erg fotogeniek zijn ook de twee mooie deuren aan de straatzijde.

#9 Sidi Mansour-begraafplaats

Aan het verste westelijke einde van de medina, tegen de achtergrond van de Portugese vestingmuren rondom de stad, ligt de Sidi Mansour-begraafplaats. De begraafplaats bestaat uit een koepelvormige Marabout (mausoleum). Hier rust Sidi Ahmed ibn Moussa, een moslimgeleerde die in de zestiende eeuw zijn eigen moslimbroederschap stichtte. Tegenover hem is het mausoleum van de heilige Lalla Mennana, waar de lokale dames zich toe wenden als ze hulp zoeken bij huidproblemen. Het terrein is verder bedekt met graven die zijn versierd met kleurrijke keramiektegels.

Je kan de begraafplaats niet zomaar bezoeken, maar wel zien. Vanaf het Krikia-uitzichtpunt kan je namelijk van bovenaf op deze bezienswaardigheid neerkijken. Je ziet dan duidelijk de verschillende tegeltjes die de graven markeren.

Asilah

#10 Stranden van Asilah

Asilah ligt direct aan de kust en staat daarom ook bekend als badplaats. In de zomermaanden komen hierveel Marokkaanse en Spaanse vakantiegangers om te genieten van het strand. Het hoofdstrand, direct bij de stad, is ideaal voor gezinnen. Via de promenade langs de kust loop je er vanaf de oude medina in een paar minuten heen. Ook populair is Paradise Beach, ten zuiden van Asilah.

Hoewel Asilah dus bekend staat om haar stranden, waren wij nou niet heel erg onder de indruk van het strand. Misschien zijn we te erg verwend met de prachtige stranden in Zuid-Europa, maar we vonden die in Asilah wat grauw, kaal en sfeerloos.