Split in Kroatië is een van de meest verrassende bestemmingen die we in de Balkan bezochten. Waar we een zonnig toeristenwalhalla verwachten, werden we gecharmeerd door een historische stad met een rijke geschiedenis. De lange historie van Split gaat terug tot de tijd van de Romeinen, toen een gepensioneerde Romeinse keizer op deze locatie zijn gigantische paleis bouwde. Door de eeuwen heen veranderde dat paleis in het huidige Split. Het hart van de stad is daardoor een combinatie van Romeinse ruïnes, Middeleeuwse aanpassingen en moderne restaurants en winkels. In deze blog lees je alles voor jouw bezoek aan Split in Kroatië, van praktische tips tot de beste bezienswaardigheden van Split.
Waar ligt Split in Kroatië?
Split is de hoofdstad van de regio Dalmatië. De havenstad ligt aan de Dalmatische kust in het zuiden van het land. De grens met Bosnië & Herzegovina is niet ver weg.
Als tweede grootste stad van Kroatië heeft Split een eigen internationaal vliegveld. Ook vanuit Nederland vertrekken er veel scherp geprijsde vluchten naar Split, waardoor Split een startpunt is voor veel zonvakanties naar Kroatië. Daarmee wordt Split wat ons betreft tekort gedaan en wij raden je absoluut aan om ook de stad zelf te bezoeken tijdens je Kroatië-reis. Regel vervolgens een huurauto om meer trekpleisters in de omgeving en Dalmatië te bezoeken, maar sla Split zeker niet over.
Niet alleen het internationaal vliegveld, maar ook de haven van Split maakt de stad een belangrijk verkeersknooppunt. Er komen regelmatig grote cruiseschepen vol toeristen aan, maar bovenal vertrekken er veel lijndiensten vanuit Split naar de Dalmatische eilanden voor de kust én Italië.
Overnachten in Split
Als je zoekt naar een hotel in Split, dan is de keuze behoorlijk groot. We raden je aan om te kiezen voor een accommodatie vlakbij de oude stad en de Riva-boulevard, zodat de bezienswaardigheden van Split op loopafstand bereikbaar zijn. Gebruik je Split als uitvalsbasis om de rest van de Kroatische kust te verkennen? Dan is het fijn om een eigen huurauto vanaf het vliegveld van Split te nemen en te zoeken naar een slaapplek met parkeergelegenheid.
Booking.comEen aantal fijne hotels in Split zijn:
- Olivia Luxury Rooms voor een beeldschone bed & breakfast op een toplocatie, inclusief uitzicht op de Riva-boulevard en de haven.
- Hurricane Hostel voor een budgetvriendelijke optie met slaapzalen op loopafstand van het historische stadscentrum.
- Jupiter Luxury Hotel in het Paleis van Diocletianus en met een eigen dakterras en restaurant. Als je op tijd boekt, vind je hier nog kamers voor een mooie prijs.
- Old Town Hostel Split waar je de goedkoopste privékamers op een toplocatie in de oude stad kan krijgen.
Waarom Split een bezoek waard is
Split is een bezoek waard is vanwege haar unieke oude stadscentrum met Romeinse ruïnes en Middeleeuwse gebouwen. Nergens anders vind je deze bijzondere combinatie zo met elkaar verstrengeld als in Split.
Het historisch centrum in een Romeins paleis
Waar veel reistips het Paleis van Diocletianus noemen als de mooiste bezienswaardigheid van Split, doen ze het Romeinse paleis wat ons betreft tekort. Split is feitelijk het Paleis van Diocletianus. Toen het paleis werd erkend als UNESCO Werelderfgoed, kwam daarmee eigenlijk het stadshart van Split op de beroemde Werelderfgoedlijst te staan.
De geschiedenis van Split start met Diocletianus. De Romeinse keizer werd geboren in de Romeinse stad Solana, het huidige Solin niet ver van Split. Hoewel hij uit een onbeduidende familie kwam, wist hij zich in het leger op te werken tot hij uiteindelijk keizer van het Romeinse Rijk werd. Hij wist maar liefst 21 jaar te regeren en staat bekend om de vele hervormingen die hij wist door te voeren. Uiteindelijk vond hij het zelf genoeg en in 305 na Christus ging hij met pensioen, een unicum voor een Romeins keizer.
Diocletianus had zijn pensioen goed voorbereid. Hij wilde terugkeren naar zijn geboortegrond en had in de tien jaar voor zijn pensioen een paleis uit de grond laten stampen. Als locatie koos hij een plek aan zee en wij hebben ons laten vertellen dat vooral de honderden zwavelbronnen op deze plek hem aanspraken. Daarmee kom hij zijn baden laten vullen en creëerde hij een spa om zijn ouderdomskwalen te verlichten. Het Paleis van Diocletianus werd een indrukwekkend groot geheel van woonvertrekken, tempels, voorzieningen en ook militaire gebouwen om het te verdedigen.
De Middeleeuwen nemen het paleis over
De keizer bleef er tot zijn dood wonen en werd begraven in een enorm mausoleum in het hart van zijn paleis. De Romeinse keizers gebruikten het paleis nog een tijd lang om lastige familieleden uit Rome te verbannen. Het werd vervolgens eeuwenlang niet gebruikt, totdat het werd overgenomen door de lokale bevolking. In de zevende eeuw werd het oude fort-paleis gezien als de perfecte veilige thuishaven door vluchtende burgers. Het paleis werd eeuwenlang bewoond door lokale bevolking die vrijwel ieder vrij oppervlak vulde met woningen. Pas toen het paleisoppervlak volledig was gevuld, werd uitgeweken naar het oosten. Daar bevindt zich nog een de Middeleeuwse stad.
Pas eeuwen later werd men zich bewust van de bijzondere herkomst van Split. Archeologen ontdekten dat het oude paleis nog vrijwel helemaal intact was tussen de Middeleeuwse bebouwing. Die vierkante vorm van de oude stad? Die enorme stadsmuren langs de randen? De pilaren, sfinxen, mozaïeken? Het Middeleeuwse leven bleek het Romeinse bouwwerk te hebben overgenomen, omarmd en aangepast.
UNESCO Werelderfgoed
Daarmee was het oude Paleis van Diocletianus – en het centrum van Split! – een unieke mix geworden tussen Romeinse architectuur en Middeleeuws stadsleven. Reden genoeg om de oude stad in 2000 te erkennen als UNESCO Werelderfgoed.
De 10 mooiste bezienswaardigheden van Split
#1 Het Paleis van Diocletianus: het plein Trg Peristil
Vaak wordt het Paleis van Diocletianus genoemd als een mooie bezienswaardigheid van Split, maar vaak wordt dan gedoeld op het omzuilde plein Trg Peristil. Dit is het kloppende hart van het oude paleis en het huidige oude centrum. De trappen rondom het plein zijn tegenwoordig gevuld met zitkussens, als een terras van een restaurantje. Een bijzondere plek om even een drankje te doen in Split!
Zoals veel Romeinse nederzettingen was ook het paleis van Diocletianus opgezet met twee hoofdstraten die elkaar in het middenkruisten. Ongeveer waar de straten elkaar kruisen vind je het hoofdplein, nu een iconisch plaatje omringd door zuilen. Let vooral ook op de granieten sfinx tussen twee van de zuilen op het plein. Dit prachtige kunstwerk van zwarte graniet komt uit Egypte en is waarschijnlijk het oudste object in heel Split. Diocletianus was gefascineerd door het Oude Egypte en liet meerdere sfinxen in zijn paleis plaatsen. Deze aan het centrale plein is het best bewaard gebleven.
Tijdens je wandeling door Split zal je ongetwijfeld een of meerdere keren uitkomen bij dit prachtige plaatje. Hier vind je tegenwoordig ook de toegang tot de kathedraal van Split en tot de paleiskelders. Boven de trappen naar de kelders vind je ook trappen omhoog naar de vestibule, de vroegere entree van de persoonlijke vertrekken van de keizer. Het is een prachtig, rond vertrek met perfecte akoestiek. Er staan dan ook vaak traditionele volkszangers hun kunsten te vertonen en hun cd’s te verkopen.
#2 De kathedraal van Split
De Kathedraal van Sint-Dominius vind je centraal in het oude Romeinse paleis, gebouwd rondom het mausoleum van Romeinse keizer Diocletianus. Ironisch genoeg is de kerk gewijd aan de heilige Dominius, de beschermheilige van Split die werd onthoofd tijdens de christenvervolging in opdracht van keizer Diocletianus. Of eigenlijk is alleen de toren aan hem gewijd, want hoewel de kathedraal bekend staat als de Kathedraal van Sint-Dominius is de kerk zelf gewijd aan Maria.
Het belangrijkste deel van de kathedraal is het mausoleum voor de Romeinse keizer. Dit achthoekige mausoleum dateert net als de rest van het Romeinse paleis uit de vierde eeuw en daarmee is dit een van de oudste gebouwen waarin een kerk is gevestigd. De huidige klokkentoren die duidelijk boven het oude stadscentrum van Split uittorent, is in de twaalfde eeuw aan de kerk toegevoegd. Je kan de toren tijdens je bezoek aan de kathedraal ook beklimmen.
#3 De paleiskelders
De paleiskelders zijn een van de mooiste bezienswaardigheden van Split, bekend vanwege hun rol als filmset voor Game of Thrones. Dit is waar de Khaleesi haar draken hield en waar keizer Diocletianus zijn voorraden opsloeg. Tegenwoordig zit je hier vooral goed voor leuke souvenirs. Opvallend genoeg verkopen deze souvenirwinkeltjes niet allemaal dezelfde tasjes, magneten en shirts, maar meer originele aandenkens als sieraden.
De kerkers zijn gebouwd als ondersteuning van het keizerlijk paleis. Waar de grond schuin afliep richting zee, was wel een vlakke vloer gewenst voor het paleis. De kelders moesten dat realiseren en ondersteunen dus het volledige oude paleis. Dat betekent ook dat ze tegenwoordig nog perfect laten zien hoe groot dit deel van het paleis – waarschijnlijk de persoonlijke leefvertrekken van de keizer – is. Een deel van de kelders is vrij toegankelijk en gevuld met souvenirwinkels. Het grootste deel is alleen toegankelijk met een ticket en daar krijg je een idee van hoe het keizerlijk paleis ooit was ingedeeld.
Opmerkelijk genoeg zijn de kerkers pas vrij recent ontdekt! In de tijd van de keizer liep de zee hier nog tot halverwege de kelders binnen en was de rest in gebruik als voorraadkelder en een soort koelkast. In de Middeleeuwen werden de kelders vergeten en was men zich alleen nog bewust van een holle ruimte onder de oude stad. Er werden daarom wat pijpen in de vloer gemaakt als riolering en door de eeuwen heen vulden de kelders zich met het riool van Split. Juist daardoor – zo verstopt onder water – konden de kelders perfect bewaard blijven. Tot in de jaren ’70 bleven de kelders onontdekt. Daarna werden ze leeggehaald, gerestaurareerd en toegankelijk gemaakt. De toegangspoort naar het omzuilde paleisplein is ook toen pas aangelegd en niet origineel.
Een bezoekje aan de kelders is een must tijdens je tijd in Split. Loop op zijn minst een paar keer door het openbaar toegankelijke deel van de kelders. Bekijk de souvenirwinkels en zoek de Middeleeuwse rioolbuizen in het plafond. Maar als je echt meer wilt weten over het keizerlijk leven in het paleis, doe je er goed aan om een ticket te kopen voor de rest van de kerkers. Koop dan gelijk een combiticket met toegang tot ook andere delen van het paleis, zoals de indrukwekkende kathedraal.
#4 De Tempel van Jupiter
Verstopt tussen de smalle straatjes van de oude stad pronkt de Romeinse Tempel van Jupiter. Deze tempel bevond zich vlakbij het woongedeelte van de oude keizer en was gewijd aan Jupiter, de belangrijkste god van de Romeinen. In de zesde eeuw werd de tempel gebruikt voor christelijke doeleinden en er werd een crypte aan het bouwwerk toegevoegd. Juist door die nieuwe kerkelijke functie is het gebouw zo mooi bewaard gebleven.
Voor de tempel is een van de granieten sfinxen geplaatst. Een beter bewaard gebleven variant daarvan vind je aan het omzuilde plein in het hart van het paleis.
Toegang tot de tempel is betaald en onderdeel van het combiticket voor het paleis en de kathedraal. Wil je overnachten in een stukje van de tempel? Het appartement dat half in en tegen de tempel aan is gebouwd, staat nu op Airbnb.
#5 De Gouden Poort
De Gouden Poort van het Paleis van Diocletianus was ooit de belangrijkste entree tot het Romeinse paleis en tegenwoordig tot de oude stad van Split. We noemden al de opzet van het paleis met twee hoofdstraten die een kruis in het midden van het complex vormden. Aan de vier uiteinden – en dus in het midden van de vier muren – waren vier poorten te vinden. De Gouden Poort is daarvan de belangrijkste en meest indrukwekkende.
De koperen poort lag toen direct aan zee en was bedoeld voor de aanleg van zeeschepen met voorraden. Direct daar tegenover lag de Gouden Poort die via een weg direct verbonden was met de grote stad Solana. De andere poorten zijn de Zilveren en de IJzeren Poorten. Op de poort – en stadsmuur – direct aan zee na waren de andere drie poorten en muren goed versterkt. Vooral de Gouden Poort als hoofdtoegang was een soort onneembare vesting met twee deuren en daartussen een ruimte om vijanden in de val te lokken en van boven te bekogelen.
In de Middeleeuwen werd in de smalle passages van de Gouden Poort een kerk opgericht. De kerk is daarmee maar 1,64 meter breed!
#6 De Riva-boulevard
Tijdens een bezoek aan Split is de Riva-boulevard langs het water niet te missen. Ooit lag het oude paleis en daarmee de oude stad Split direct aan zee, maar door de eeuwen heen is hier een strook land gecreerd. Dit was in eerste instantie bedoeld als haven en is nu in gebruik als brede boulevard.
Het eerste deel van de Riva-boulevard loopt direct langs de stadsmuren van het oude paleis. Omdat deze muren aan zee lagen en vanaf daar geen vijanden te verwachten waren, was deze muur geen verdedigingswerk. Het was juist mooi gebouwd met een decoratieve zuilengalerij. Precies die galerij kan je vanaf de boulevard nog zien als je omhoog kijkt. Een tip: je kan ook in dat deel van het paleis lopen en tussen de pilaren door over de boulevard uitkijken.
De boulevard is gevuld met terassen. Toeristisch? Ja. Kan je er goed eten? Nah, nee. Maar strijk hier toch vooral neer voor een koffie of een koud drankje, want het is een fijne plek om mensen te kijken en je voeten wat rust te geven.
#7 De stranden van Split
Een zonnige bestemming als Split vraagt natuurlijk om wat heerlijk relaxen op het strand. Direct naast de oude stad vind je het stadsstrand Bačvice. Een deel van Bačvice Beach is een kade met toegang tot de zee, maar het mooiere deel is een fijn strand met strandtenten en douches.
Ovčice en Firule Beach vind je ook in Split zelf, maar een stuk meer oostelijk ten opzichte van de oude stad. Naar het westen van de oude stad ligt de groene Marjan-heuvel. Aan de voet daarvan vind je een aantal stranden, zoals Kasjuni Beach en (dichterbij de oude stad) Kaštelet Beach.
In de buurt van Split vind je natuurlijk nog veel meer prachtige stranden. De mooiste stranden kan je vinden op de eilanden voor de Kroatische kust bij Split, zoals op het eiland Braç.
#8 De bijzondere stadspleinen
Ten westen van het Paleis van Diocletianus vind je nog een deel van de oude stad, waaronder de mooie stadspleinen Trg Narodni, Trg Braće Radić en Plaza de la República. Op het moment dat het paleisgebied was volgebouwd, groeide de stad buiten de oude paleismuren uit naar het westen.
Trg Braće Radić is een van de oudere pleinen in dit deel. Dit plein staat onofficieel bekend als Fruit Square, omdat hier in vroegere tijden een groente- en fruitmarkt was. Tegenwoordig wordt het plein vooral gedomineerd door de monumentale gebouwen. Het meest imposant is de Venetiaanse toren, een restant van een vijftiende-eeuws fort dat de stad moest verdedigen.
Ook Trg Narodni – door locals Pjaca genoemd – is een mooie bezienswaardigheid in Split. Dit plein ligt direct voor de oude IJzeren Poort van het Romeinse Paleis. Het plein was een belangrijke plek in de Middeleeuwse stad. Hier waren veel belangrijke gebouwen uit die tijd te vinden, zoals het oude Stadhuis in gotische stijl en vele stadspaleizen van rijke families.
Meer modern maar even imposant is Plaza de la República. Dit roze plein is aan drie kanten omringd door zuilengalerijen en bebouwing. De geopende kant van het plein bevindt zich aan het uiteinde van de Riva-boulevard en biedt dus een mooi uitzicht over de haven en de zee. In de zomermaanden is dit de plek waar evenst en festivals plaatsvinden.
#9 Het uitzichtpunt op de Marjan-heuvel
Ten westen van het historisch centrum ligt de Marjan-heuvel, vaak omschreven als de groene long van de stad. Dit groene en bosrijke heuvelpark staat bekend om haar prachtige viewpoints en wordt door bezoekers van de stad ook vooral om die reden bezocht.
Dat prachtige uitzicht krijg je echter niet voor niks. Het is nogal een pittige klim naar boven, zeker op hete zomerdagen. We raden je dan ook aan om de trappen in de vroege ochtend te beklimmen, als de temperaturen het laagst zijn. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad, de zee en de eilanden voor de kust. Je ziet helaas het historisch centrum net niet door de begroeiing.
Wil je vooral de oude stad van boven zien? Dan hoef je niet helemaal naar de top van de heuvel te klimmen. Al veel lager heb je het beste uitzicht over het oude centrum.
#10 Lokale markten & hotspots
Tussen de toeristische bezienswaardigheden van Split gaat ook het lokale leven door en daar horen natuurlijk ook de lokale markten bij. De Groene Markt vind je iets buiten het Paleis van Diocletianus, vlakbij de Zilveren Poort. Op eenvoudige tafeltjes prijzen boeren uit de omgeving van Split hun waar aan. Dat zijn zelden grote hoeveelheden en rijk gevarieerde tafels, maar wel altijd groente uit het seizoen van lokale origine. De prijzen zijn doorgaans redelijk, maar ook deze boeren proberen natuurlijk in het hoogseizoen wat van de toeristenmassa te profiteren.
Een andere aanrader is de vismarkt Ribarnica, vlakbij de grote winkelstraat. Uitsluitend in de ochtend kan je hier verse vis kopen. Vanaf een uur of twaalf beginnen de vissers hun waar met korting te verkopen, dus dat zou een goed moment zijn om je slag te slaan.
Bij de markten zelf kan je weliswaar eten kopen, maar helaas niet iets om ter plaatse op te eten. Op zoek naar leuke hotspots in Split? Vermijd dan in ieder geval de Riva-boulevard. Voor de beste speciality coffee moet je zijn bij D16, Tinel en KaKantun, maar voor koffie to go kan je ook terecht bij Mestar o’Kave en 4 Coffee. Om de dag te beginnen, kunnen we je de ontbijt-/brunchkaart van Fig van harte aanraden. De prijzen zijn redelijk en de porties zijn top!
Wat te doen vanuit Split
Ook vanuit Split kan je veel mooie uitstapjes ondernemen. Direct naast Split vind je al leuke uitjes, zoals het Klis Fortress dat bekend is uit Game of Thrones of de Romeinse ruïnes van de oude stad Solana, maar wij verzamelden een aantal bijzondere bestemmingen die je makkelijk vanuit Split kan bezoeken. Het is het makkelijkst om dit te regelen met een eigen huurauto vanaf het vliegveld van Split, maar ook zonder eigen vervoer kan je gebruik maken van het openbaar vervoer of georganiseerde dagtours.
#11 De Kroatische eilanden
Kroatië staat bekend om haar prachtige kustlijn met vlak voor het vasteland idyllische eilanden, pittoreske baaien en fotogenieken grotten. Direct voor de kust van Split ligt een van de bekendste eilanden, namelijk het eiland Braç. Je kan daar rondtouren over het eiland en de pittoreske dorpjes en fotogenieke stranden en baaitjes bezoeken. Het is overigens niet alleen een prachtige plek om te bezoeken, maar de naam van dit eiland zal je ook vaker horen vanwege de witte steensoort die op dit eiland is gewonnen. Veel van het oude stadscentrum is gebouwd van deze steen van Braç. Vanaf Split kan je makkelijk met de ferry naar het eiland toe.
Ook Hvar-eiland bezoek je makkelijk vanuit Split. Dit is een luxe jachthavenparadijs, waar je een grote kans hebt om beroemdheden tegen het lijf te lopen. Voor feestliefhebbers is het uitgaansleven van Hvar ook een groot pluspunt. Het eiland is echter groot genoeg om daarnaast ook nog veel ongerepte natuur en idyllische landschappen te hebben. Het heeft daarmee een aantrekkingskracht op alle bezoekers van Split.
#12 UNESCO-stadje Trogir
Trogir is onze favoriete bestemming in Kroatië. Geen enkele stad is zo fotogeniek en romantisch als dit plekje aan de Dalmatische kust. Het historisch centrum van Trogir heeft een idyllische ligging op een eiland vlak voor de kust. Omdat het met het via bruggen met het vasteland en het moderne Trogir is verbonden, is het makkelijk bereikbaar en een van de populaire trekpleisters van Kroatië.
Leestip: tips voor Trogir.
Vanwege die strategische positie hebben veel naties door de geschiedenis heen Trogir willen veroveren. Ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op het stadsbeeld – de Venetianen nog wel het meeste – en de rijke geschiedenis van Trogir vertaalt zich in een prachtig historisch centrum. Het staat niet voor niets in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Je dwaalt in Trogir eindeloos door de smalle straatjes en strijkt vervolgens neer op een van de vele terrassen. Het oude centrum van Trogir is namelijk gebouwd als doolhof, bedoeld om het vijanden lastig te maken het eilandstadje binnen te dringen. Ook voor bezoekers is het tegenwoordig nog steeds lastig om de weg te vinden in de oude stad. Gelukkig is dat ook nergens voor nodig. Dwalen door het doolhof van Trogir is een van de leukste dingen om te doen tijdens je bezoek. Je komt uiteindelijk vanzelf weer uit bij de mooie kathedraal of de Riva-boulevard aan het water.
#13 De Krka-watervallen
Het Krka National Park is een van de mooiste natuurgebieden van Kroatië. Vanuit Split rijd je in een uur naar het nationaal park. De bekendste bezienswaardigheid van het park zijn de vele watervallen. De Skradinski Buk-waterval is zo bekend dat deze ook wel dé Krka-waterval wordt genoemd, net als het park zelf.
De Krka-waterval is de grootste waterval van het park en de meest bezochte highlight. Met een breedte van honderd meter en verschillende cascades waarover het water naar beneden stroomt, is het een prachtig plaatje. Het water komt uit in een heldergroen watertje met kleine visjes. Helaas mag je hier tegenwoordig niet meer zwemmen. Rondom de watervallen is een houten vlonderpad aangelegd, waarmee je in een uur kan rondlopen. Reken er wel op dat het behoorlijk druk kan zijn.
Extra leuk is om vanaf de Skradin-ingang van het nationaal park naar de Krka-watervallen te gaan. Vanuit de ingang wandel je namelijk niet naar de waterval – zoals vanaf de Lozovac-ingang – maar neem je de gratis boot van 25 minuten om hier over het water heen te gaan.
In het nationaal park vind je nog veel meer moois, waaronder ook andere watervallen. Trek daarom zeker een volle dag uit om Krka vanuit Split te bezoeken.
#14 Mostar in Bosnië
Bosnië ligt bij Split om de hoek en ook de grote trekpleister Mostar is vanaf Split prima als dagexcursie te bezoeken. In 2 uur en een kwartier rijd je al deze pittoreske stad in het zuiden van Bosnië. Als je geen eigen vervoer hebt, kan je mee met een van de vele excursies die worden aangeboden om Mostar te bezoeken.
Wat Mostar zo bijzonder maakt? De eeuwenoude brug die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Alhoewel: de brug is helemaal niet zo oud, want in de jaren ’90 werd de toen wel eeuwenoude brug tijdens de oorlog verwoest. Tegenwoordig loop je dus over een replica van die oude brug, zoals vrijwel heel het oude stadscentrum van Mostar is nagebouwd na de oorlog.
Die iconische brug verbindt de twee oevers van Mostar. Op beide oevers vind je een pittoresk straatbeeld dat perfect is gereconstrueerd, zodat het er precies zo uitziet als voor de verwoestende oorlog. Mostar voelt daarom als een tijdmachine, op de moderne restaurants en vele souvenirwinkels na dan. Tijdens je bezoek mag je de bekende brug dus absoluut niet missen. Daal ook af naar de rivier voor het beste uitzicht op de brug. Andere hoogtepunten zijn de oude brug die een kleinere variant is van die beroemde tegenhanger, de moskee waarvan je de minaret kan beklimmen en de bijzondere street art rondom de Sniper Tower.
#15 Historisch Sibenik
Op een klein uurtje rijden van Split vind je Sibenik, nog zo’n historische parel aan de Dalmatische Kust. Sibenik is er trots op een van de oudste steden te zijn die is gesticht door lokale Kroaten. Waar de meeste andere steden aan de Kroatische kust een lange geschiedenis hebben, start de geschiedenis van Sibenik pas later. Dat maakt het historisch centrum gelukkig niet minder fotogeniek en pittoresk.
Leestip: tips voor Sibenik.
De oude stad van Sibenik is een wirwar van smalle laantjes, steile trappen, oude pleinen, historische kerken, winkelstraatjes en nog meer laantjes en pleintjes. Het is vrijwel geheel autovrij en dat snap je wel, als je ziet hoe nauw de meeste straten zijn. Dwalen door de fotogenieke oude stad is een van de leukste dingen om te doen in Sibenik. Vrijwel iedere straathoek is even fotogeniek. De bloempotten, de groene of blauwe luiken en de oude deuren geven Sibenik haar charmante uiterlijk. Het zal dan ook niet verbazen dat ook deze stad een filmlocatie is geweest voor Game of Thrones. De oude binnenstad was het decor voor Braavos, waar Arya in seizoen 5 was.
Wat je zeker moet doen in Sibenik? Naast dwalen door de oude stad moet je natuurlijk de kathedraal bezoeken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook de vier forten van Sibenik, het Renaissance-stadhuis en sfeervolle Plein van de Republiek Kroatië horen bij de bekendste bezienswaardigheden van Sibenik.
#16 Kustplaats Zadar
Als een van de minder bezochte steden aan de Dalmatische kust zou je denken dat Zadar niet de moeite waard is voor een dagtrip vanuit Split. Maar niets is minder waar. Deze gezellig stad aan de kust heeft een mooi oud centrum met meerdere bezienswaardigheden en erg veel gezellige restaurants en terrassen.
De geschiedenis van Zadar gaat ver terug en dat vertaalt zich ook in eeuwenoude bezienswaardigheden. In het hart van de stad vind je de restanten van het oude forum, het centrale plein in de Romeinse tijd van Zadar. Direct het Romeinse forum staat de Kerk van Sint Donatus, een bijzonder rond gebouw waar je ook binnen een kijkje kan nemen. Loop dan ook zeker de trappen op naar boven om rondom de zuilengalerij te lopen en de ronde structuur goed in je op te nemen. De kerktoren direct naast Sint Donatus hoort overigens niet bij de kerk, maar bij de Kathedraal van Zadar.
Maar buiten deze historische bezienswaardigheden staat Zadar vooral bekend om haar Zeeorgel. Het wat? Dit unieke kunstwerk vind je in de top van de Riva-boulevard van Zadar. Aan de kust zie je een soort trappen vanaf de promenade naar zee leiden en hierop zitten altijd wel mensen om te luisteren naar het orgel. In die treden zit namelijk dat Zeeorgel verborgen en met het binnenkomen van iedere golf maakt het Zeeorgel een mooi geluid, wat een bijzondere melodie vormt. Direct naast het Zeeorgel vind je ook de Zonnegroet van Zadar, gemaakt door dezelfde kunstenaar. De vele zonnecellen in deze grote cirkel op de vloer geven ’s avonds en ’s nachts een mooi lichtschouwspel.