Kroatië

Trogir in Kroatië, historisch UNESCO-parel op een eiland

Trogir in Kroatië is zonder twijfel onze favoriete bestemming in het land. Geen stad is zo romantisch als deze historische parel, gelegen op een eilandje voor de kust. Het historisch centrum van Trogir heeft een idyllische ligging op een eiland vlak voor de kust. Je dwaalt eindeloos door de smalle straatjes en strijkt vervolgens neer op een van de vele terrassen. Het zal je direct duidelijk worden waarom de oude stad prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees in deze blog alles wat je wilt weten voor jouw bezoek aan Trogir, inclusief praktische tips en de bekendste bezienswaardigheden van Trogir.

Trogir

Waar ligt Trogir in Kroatië?

Trogir ligt in de regio Dalmatië op maar 30 kilometer van het bekende Split. Omdat het stadje met het via bruggen met het vasteland en het moderne Trogir is verbonden, is het makkelijk bereikbaar en een van de populaire trekpleisters van Kroatië. Het is wat ons betreft zelfs een must tijdens je bezoek aan het land!

Het internationale vliegveld van Split ligt tussen Trogir en Split. Vanuit Trogir zal je regelmatig vliegtuigen laag over zien vliegen. Je kan makkelijk op dagtocht vanuit Split naar Trogir komen, zowel met een (huur)auto, excursie als ferry. Maar Trogir is juist ook een perfecte uitvalsbasis om je te vestigen en vanuit daar de Dalmatische kust te verkennen.

Als je net als wij met eigen vervoer of huurauto naar Trogir komt, is het goed te weten dat je niet op het historisch eiland zelf kan parkeren. Je kan je auto kwijt op een van de betaalde parkeerplaatsen vlakbij de brug vanaf het vasteland. Wil je je auto liever gratis parkeren of net als wij een nachtje in je camperbus overnachten bij Trogir? Dan raden we je aan om hier op het eiland Čiovo te parkeren.

Overnachten in Trogir

Als je zoekt naar een slaapplek in Trogir, doe je er goed aan om te zoeken in en rond de Oude Stad. Dat is natuurlijk ook waar je het meeste aanbod vindt, waarbij natuurlijk geldt dat je meer betaalt als je in het doolhof van historische straatjes wilt zitten.

Booking.com

Een aantal bijzondere opties om te overnachten in Trogir:

Trogir

De 7 mooiste bezienswaardigheden van Trogir

#1 Het doolhof van de Oude Stad

De bezienswaardigheid van Trogir is wat ons betreft het prachtige oude centrum. De oude stad heeft een prachtige ligging op een eiland tussen de Dalmatische kust en het veel grotere eiland Čiovo. Vanwege die strategische positie hebben veel naties door de geschiedenis heen Trogir willen veroveren. Ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op het stadsbeeld – de Venetianen nog wel het meeste – en de rijke geschiedenis van Trogir vertaalt zich in een prachtig historisch centrum. Het staat niet voor niets in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hoewel Trogir een enorme toeristische trekpleister is en jaarlijks duizenden bezoekers trekt, is het nog steeds een authentiek historisch stadje. Het zou een van de eerste plaatsen zijn waar neonborden en andere moderne reclamevormen uit het straatbeeld zijn verbannen. Zo blijft dat UNESCO-erfgoed van de oude stad behouden en voelt het nog steeds als een soort tijdmachine naar de Middeleeuwen.

Trogir is opgezet als een soort doolhof met bijna geen rechte straten. Het doel was om het vijanden lastiger te maken om de stad binnen te dringen. Ook voor bezoekers is het tegenwoordig nog steeds lastig om de weg te vinden in de oude stad. Gelukkig is dat ook nergens voor nodig. Dwalen door het doolhof van Trogir is een van de leukste dingen om te doen tijdens je bezoek. Je komt uiteindelijk vanzelf weer uit bij de mooie kathedraal of de Riva-boulevard aan het water.

Trogir Old Town

#2 De kathedraal van Sint Laurentius

De meeste bezienswaardigheden in Trogir vind je langs het Trogir Plein, of Trg Ivana Pavla, waaronder de indrukwekkende kathedraal van Sint Laurentius. De architectuur van de Cathedral of St. Lawrence, of in het Kroatisch Katedrala Sv. Lovre, is symbolisch voor Trogir zelf. Net als de oude stad is de kathedraal gedurende meerdere eeuwen opgebouwd. Je ziet er daardoor alle verschillende bouwstijlen uit de geschiedenis van de stad in terug.

De Romaanse bouwstijl zie je het meeste terug, want het grootste deel van de kathedraal werd gebouwd in de dertiende eeuw. De klokkentoren is van veel latere datum en in die periode was Trogir in handen van de Venetianen. Venetiaanse architecten en invloeden zijn daarom duidelijk terug te zien in de gotische toren. Je kan de toren tijdens je bezoek ook beklimmen voor een prachtig uitzicht over de oude stad.

#3 De Riva-boulevard en haven

Langs het oude centrum loopt een lange boulevard. Deze Riva-boulevard is een heerlijke plek om op een zonnige dag te flaneren langs de terrassen en de boten die hier aangemeerd liggen. Dit is ook de plek waar je kan opstappen op de vele bootexcursies die vanaf Trogir vertrekken. En ze bij het passeren ook in veelvoud aangeboden en aangeprezen krijgt door hun verkopers.

Hoewel op deze toplocatie natuurlijk niet de beste, maar meest toeristische restaurants van Trogir zijn te vinden, is een terrasje pakken hier toch een heel fijne optie. Je ziet dan niet alleen mensen voorbij slenteren en excursies vertrekken, maar hebt ook een prachtig uitzicht op de haven. Aan de overkant van de boulevard vind je namelijk de haven van Trogir, op het eiland Čiovo. De meest luxueuze jachten en mooiste zeilboten meren hier aan en vanaf de Riva-boulevard heb je een perfect zicht.

Riva Boulevard Trogir

#4 Het Kasteel van Kamerlengo

Het Kamerlengo-fort vind je op het uiterste puntje van het eiland en is niet te missen tijdens je bezoek aan Trogir. Het dateert uit de vijftiende eeuw, toen de Republiek Venetië het in deze regio voor het zeggen had. De veelhoekige toren is het oudste deel van het fort, wat door Venetiaanse architecten werd uitgebreid tot het kasteel dat hier tegenwoordig staat.

Het Kasteel van Kamerlengo wordt al lang niet meer voor militaire doeleinden gebruikt. Er worden zomerconcerten georganiseerd en het is geopend voor bezoekers. Je kan dan ook de toren beklimmen en over de muren lopen voor een prachtig uitzicht over het water, de haven en de oude stad.

Trogir Castle

#5 De klokkentoren van Trogir

Naast de kathedraal is de klokkentoren een ander markant gebouw aan het Trg Ivana Pavla-plein. De toren werd in de vijftiende eeuw gebouwd als onderdeel van de St. Sebastiaanskerk. De kerk is er tegenwoordig niet meer, al is in de toren nu wel een van de ruimtes uit de oude kerk ondergebracht. Opmerkelijk is de lichtblauwe wijzerplaat van de toren en ook bijzonder is de mooie en al net zo oude loggia direct naast de toren.

#6 Het Palača Ćipiko

Direct tegenover de kathedraal staat een van de mooiste woonhuizen van Trogir: het Cipiko Paleis, genoemd naar de invloedrijke familie Cipiko. Dit prachtige monument bestaat uit meerdere gebouwen, samengevoegd tot één stadspaleis. Het oudste deel dateert uit de vroege Middeleeuwen. Maar ook in de vijftiende eeuw werden door de meest vooraanstaande kunstenaars van die tijd, zoals Nikola Florentinac, ingrijpende verbouwingen doorgevoerd.

Helaas is het paleis niet vrij te bezoeken. Dat neemt niet weg dat je tijdens je wandeling door de stad zeker even een moment moet nemen om het op te zoeken. De prachtige façade is de moeite waard om even te bewonderen. De bouwstijl van de bogen en pilaren doen je ongetwijfeld ook denken aan Venetië.

Cipiko Palace in Trogir

#7 Het eiland Čiovo

De oude stad ligt op een klein eiland tussen het vasteland en een veel grotere eiland: het eiland Čiovo. De eilanden zijn aan elkaar verbonden door een brug, waardoor het makkelijk is om Čiovo te bezoeken. Tegenwoordig vind je hier een deel van Trogir, maar ook andere dorpen, mooie natuur en vooral veel stranden.

Wij bezochten het eiland vooral vanwege haar stranden. Hoe verder je van de brug naar Trogir verwijderd bent, hoe ongerepter en minder toeristisch de stranden. In het laagseizoen hoef je die moeite niet eens te doen. In een warme oktobermaand bezochten wij een kiezelstrand niet ver van Trogir en genoten in alle rust van een zonnig privéstrand.

Trogir

Wat te doen vanuit Trogir

#8 Split

Op steenworpafstand van Trogir vind je de bekende plaats Split. Hoewel deze stad vooral bekend staat om zijn bruisende uitgaansleven en vele zonuren, is het ook een prachtige historische bestemming om te bezoeken.

De lange historie van Split gaat terug tot de tijd van de Romeinen, toen een gepensioneerde Romeinse keizer op deze locatie zijn gigantische paleis bouwde. Door de eeuwen heen veranderde dat Romeinse paleis in het huidige Split. Het paleis werd namelijk door de eeuwen heen bewoond en volgebouwd door lokale bevolking die vrijwel ieder vrij oppervlak vulde met woningen. Split is daarmee feitelijk het oude Romeinse paleis. Toen het paleis werd erkend als UNESCO Werelderfgoed, kwam daarmee eigenlijk het stadshart van Split op de beroemde Werelderfgoedlijst te staan.

Bezoek tijdens je tijd in Split dus alle uithoeken van dit eeuwenoude paleis en waan je even terug in de Middeleeuwen. Van de kathedraal die ooit begon als het mausoleum van Diocletianus tot de catacomben onder het oude paleis waar opnames van Game of Thrones plaatsvonden. Buiten de historische stad vind je ook nog een zonnige promenade aan zee, bruisende pleinen en fijne stadsstranden. Genoeg om je een aantal dagen te kunnen vermaken dus!

#9 Een boottocht langs de kust

Kroatië staat bekend om haar prachtige kustlijn met vlak voor het vasteland idyllische eilanden, pittoreske baaien en fotogenieken grotten. Nou is Trogir zelf zo’n bijzonder eiland en ook het Čiovo-eiland ligt hier vlak voor de kust. Maar er is nog veel meer te zien vanaf het water vanuit Trogir!

Een boottocht langs de Dalmatische kust en de vele eilanden is dan ook een perfect uitstapje vanuit Trogir. Als je langs de Riva-boulevard bij de oude stad loopt, zie je meerdere boten liggen die dagelijks mooie tours maken. Bij stands kan je navragen welke tochten er precies worden gemaakt en wat de prijzen zijn. Er is veel aanbod, dus er zit ongetwijfeld iets bij wat bij jouw budget en wensen past.

Trogir

#10 Historisch Sibenik

Op een klein uurtje rijden van Trogir vind je Sibenik, nog zo’n historische parel aan de Dalmatische Kust. Sibenik is er trots op een van de oudste steden te zijn die is gesticht door lokale Kroaten. Waar de meeste andere steden aan de Kroatische kust een lange geschiedenis hebben, start de geschiedenis van Sibenik pas later. Dat maakt het historisch centrum gelukkig niet minder fotogeniek en pittoresk.

Leestip: tips voor Sibenik.

De oude stad van Sibenik is een wirwar van smalle laantjes, steile trappen, oude pleinen, historische kerken, winkelstraatjes en nog meer laantjes en pleintjes. Het is vrijwel geheel autovrij en dat snap je wel, als je ziet hoe nauw de meeste straten zijn. Dwalen door de fotogenieke oude stad is een van de leukste dingen om te doen in Sibenik. Vrijwel iedere straathoek is even fotogeniek. De bloempotten, de groene of blauwe luiken en de oude deuren geven Sibenik haar charmante uiterlijk. Het zal dan ook niet verbazen dat ook deze stad een filmlocatie is geweest voor Game of Thrones. De oude binnenstad was het decor voor Braavos, waar Arya in seizoen 5 was.

Wat je zeker moet doen in Sibenik? Naast dwalen door de oude stad moet je natuurlijk de kathedraal bezoeken die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook de vier forten van Sibenik, het Renaissance-stadhuis en sfeervolle Plein van de Republiek Kroatië horen bij de bekendste bezienswaardigheden van Sibenik.

Sibenik