Kroatië

Overnachten in Split

Overnachten in Split doe je in de leukste hotels, gezelligste hostels en mooiste luxury hotels. Maar het is wel even zoeken tussen dat overweldigend grote aanbod om die leuke plekjes te vinden. Als een van de populairste zonbestemmingen in Zuid-Oost-Europa heeft Split bijzonder veel leuke accommodaties te bieden. Wij helpen je in deze blog om een keuze te maken. Waar precies moet je overnachten in Split? En welke hotels zijn daar aanraders?

Booking.com

Waar ligt Split in Kroatië?

Split is de hoofdstad van de regio Dalmatië. De havenstad ligt aan de Dalmatische kust in het zuiden van het land. De grens met Bosnië & Herzegovina is niet ver weg.

Als tweede grootste stad van Kroatië heeft Split een eigen internationaal vliegveld. Ook vanuit Nederland vertrekken er veel scherp geprijsde vluchten naar Split, waardoor Split een startpunt is voor veel zonvakanties naar Kroatië. Daarmee wordt Split wat ons betreft tekort gedaan en wij raden je absoluut aan om ook de stad zelf te bezoeken tijdens je Kroatië-reis. Regel vervolgens een huurauto om meer trekpleisters in de omgeving en Dalmatië te bezoeken, maar sla Split zeker niet over.

Niet alleen het internationaal vliegveld, maar ook de haven van Split maakt de stad een belangrijk verkeersknooppunt. Er komen regelmatig grote cruiseschepen vol toeristen aan, maar bovenal vertrekken er veel lijndiensten vanuit Split naar de Dalmatische eilanden voor de kust én Italië.

Waarom is Split de moeite waard?

De unieke ontstaansgeschiedenis van Split maakt de oude stad totaal anders dan het historisch stadscentrum van andere steden in de omgeving. Split is ontstaan uit een Romeins paleis dat in de Middeleeuwen werd bewoond en volgebouwd door de lokale bevolking. De bijzondere combinatie van Romeinse overblijfselen en Middeleeuwse gebouwen in Split zijn compleet uniek.

De lange historie van Split gaat terug tot de tijd van de Romeinen, toen een gepensioneerde Romeinse keizer op deze locatie zijn gigantische paleis bouwde. Door de eeuwen heen veranderde dat Romeinse paleis in het huidige Split. Het paleis werd namelijk door de eeuwen heen bewoond en volgebouwd door lokale bevolking die vrijwel ieder vrij oppervlak vulde met woningen. Split is daarmee feitelijk het oude Romeinse paleis. Toen het paleis werd erkend als UNESCO Werelderfgoed, kwam daarmee eigenlijk het stadshart van Split op de beroemde Werelderfgoedlijst te staan.

Bezoek tijdens je tijd in Split dus alle uithoeken van dit eeuwenoude paleis en waan je even terug in de Middeleeuwen. Van de kathedraal die ooit begon als het mausoleum van Diocletianus tot de catacomben onder het oude paleis waar opnames van Game of Thrones plaatsvonden. Buiten de historische stad vind je ook nog een zonnige promenade aan zee, bruisende pleinen en fijne stadsstranden. Genoeg om je een aantal dagen te kunnen vermaken dus!

Overnachten in Split

We raden je aan om te kiezen voor een accommodatie vlakbij de oude stad in het Paleis van Diocletianus en de Riva-boulevard, zodat de bezienswaardigheden van Split op loopafstand bereikbaar zijn. Dat is dus het gebied tussen de oostelijke poort van het Paleis van Diocletianus en de Marjan-heuvel in het westen.

Gebruik je Split als uitvalsbasis om de rest van de Kroatische kust te verkennen? Dan is het fijn om een eigen huurauto vanaf het vliegveld van Split te nemen en gericht te zoeken naar een slaapplek met parkeergelegenheid.

Een aantal fijne hotels in Split zijn:

  • Olivia Luxury Rooms voor een beeldschone bed & breakfast op een toplocatie, inclusief uitzicht op de Riva-boulevard en de haven.
  • Jupiter Luxury Hotel in het Paleis van Diocletianus en met een eigen dakterras en restaurant. Als je op tijd boekt, vind je hier nog kamers voor een mooie prijs.
  • Heritage Hotel Antique Split in het hart van het Paleis van Diocletianus met luxe kamers in pasteltinten.

Drie tophostels in Split zijn:

  • Hurricane Hostel voor een budgetvriendelijke optie met slaapzalen op loopafstand van het historische stadscentrum.
  • Ćiri Biri Bela Boutique Hostel voor een mooi en comfortabel hostel met slaapzalen op een centrale locatie in het historische stadscentrum.
  • Old Town Hostel Split waar je de goedkoopste privékamers op een toplocatie in de oude stad kan krijgen.