Thailand

De 9 mooiste tempels in Thailand

Thailand staat bekend om haar indrukwekkende tempels. Van gigantische boeddha’s tot een schitterend witte tempel, de tempels van Thailand spreken tot de verbeelding. Je vindt natuurlijk de meeste tempels in Bangkok, maar ook daarbuiten wachten een aantal pareltjes op je. Wij maakten een overzicht van onze favorieten: dit zijn wat ons betreft de mooiste tempels van Thailand.

9 tempels van Thailand die je niet wilt missen

#1 Witte Tempel bij Chiang Rai

De White Tempel in het noorden van Thailand is een waar spektakel om te zien. Het is een mix tussen moderne kunst en een traditionele tempel en het levenswerk van een lokale kunstenaar Chalermchai Kositpipat. De lokale naam is Wat Rong Khun, maar aan de hand van de foto’s kun je zien waarom het bekend staat als de Witte Tempel. Alles aan de tempel is wit, wat symbool staat voor puurheid en reinheid.

Je bezoekt de tempel makkelijk vanaf Chiang Rai met de lokale bus. Vanaf Chiang Mai kan je ook dagtours naar Chiang Rai boeken die de Witte Tempel bezoeken.

Wat Rong Khun | White Temple Chiang Rai Thailand

#2 Wat Arun in Bangkok

Wat Arun is wat ons betreft de mooiste tempel in Bangkok, al is het niet de grootste, bekendste of meest bezochte. De locatie aan de oever van de Chao Phraya-rivier zorgt voor prachtige views van de tempel vanaf de andere over. Maar het is vooral de kleurrijke prang (toren) met kleurrijk mozaïek die de aandacht trekt. Het leukste van Wat Arun is dat je de prang ook deels kan beklimmen. Je ziet dan van dichtbij hoe het mozaïek is gemaakt van stukjes porselein. Een enorm kunstwerk en zonder twijfel de meest fotogenieke tempel van Bangkok! Ook heb je vanaf de toren natuurlijk een geweldig uitzicht over de stad. De klim zelf is overigens nog best een uitdaging: de trappen zijn extreem steil en smal.

tempels Thailand | Bangkok | The Orange Backpack

#3 Wat Phra That Doi Suthep bij Chiang Mai

Een behoorlijke mond vol, maar je kan het ook houden bij Doi Suthep. De tempel staat op een heuvel bij Chiang Mai, waardoor je spectaculaire uitzichten over Chiang Mai kan verwachten. Of zoals ikzelf middenin de wolken kunt staan en geen handen voor ogen kunt zien. De gouden stupa, vele decoraties en kleinere tempels maken deze tempel ook dan zeker de moeite waard.

Je kan zelf vanuit Chiang Mai naar de heuveltop lopen. Dat zal je wel ongeveer 2 uur kosten, maar is een soort bedevaart die jaarlijks bij de opening van het universiteitsjaar in Chiang Mai wordt gedaan. Een scooter, tour, tuktuk of bus kan ook. Als je eenmaal bij de tempel bent, staat je nog een workout te wachten. Je kan met een kabelbaan naar boven om die te skippen, maar ook de honderden traptreden omhoog klimmen.

Tempels Thailand | Wat Phra That Doi Suthep Chiang Mai
Chiang Mai | Thailand | The Orange Backpack

#4 Wat Pho in Bangkok

De What Pho-tempel in hartje Bangkok is een van de meest bezochte tempels in Thailand. Niet vanwege de tempel zelf, maar omdat het een gigantische liggende Boeddha heeft waar de centrale tempel omheen is gebouwd. Het beeld is 46 meter lang en 15 meter hoog. Tijdens je bezoek loop je om de Boeddha heen, zodat je de gigantische omvang goed in je op kan nemen. Overigens is het beeld natuurlijk niet helemaal van goud, maar van hout met een laag bladgoud. Let ook op de voeten van het beeld met heilige afbeeldingen in parelmoer.

Vergeet vooral niet ook de andere tempels op het complex te bezoeken. Want Pho heeft misschien wel de grootste collectie boeddhabeelden van allemaal. Je kan er eindeloos van tempel naar tempel dwalen en door de keurige tuinen wandelen.

Bangkok | The Orange Backpack

#5 De oude stad Ayutthaya

Ayutthaya is eigenlijk niet één tempel, maar een oude stad vol tempels. De oude hoofdstad van het koninkrijk Ayutthaya ligt ongeveer 100 kilometer vanaf Bangkok en kan dus makkelijk met een dagtrip worden bezocht. Het is nog leuker om er minstens een overnachting te boeken, zodat je echt de tijd hebt om Ayutthaya te bezoeken.

De ruïnes en tempels staan met een reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Na 400 jaar als hoofdstad van het oude Thailand staat Ayutthaya vol prachtige ruïnes en tempels. De Wat Phanan Choeng is bekend vanwege de enorme gouden Boeddha, de Wat Chaiwatthanaram wordt gezien als de mooiste tempels en Wat Phra Mahathat is bekend vanwege het stenen Boeddhahoofd dat in een boom is gegroeid. De Wat Chaiwatthanaram zal het drukst zijn, maar is ook onze favoriet. De stijl zal je misschien wel wat doen denken aan het beroemde Angkor Wat in Cambodja. Dan kan ook wel kloppen, want het werd gebouwd in de Khmer-stijl die toen vooral populair was in Cambodja.

Tempels Thailand in Ayutthaya
Tempels Thailand in Ayutthaya

#6 Wat Phra Kaew bij het Koninklijk Paleis

Ik vermoed dat de Wat Phra Kaew-tempel de meest bezochte in heel Thailand is. Het is in ieder geval de belangrijkste tempel van het land en staat op hetzelfde terrein als het Koninklijk Paleis. Op het complex heb talloze tempels, beelden en bouwwerken. Indrukwekkend zijn vooral de kleurrijke reuzen, de muurschilderingen met historische verhalen én de beroemde Emerald Boeddha. Dit Boeddhabeeld van edelsteen staat in de centrale tempel sinds de achttiende eeuw. Let vooral op de kleding van de boeddha. Het beeld verandert regelmatig van outfit.

Tempels Thailand Wat Phra Kaew in Bangkok

#7 Wat Chedi Luang in Chiang Mai

De Wat Chedi Luang ligt in de populaire stad Chiang Mai in het noorden van Thailand. Het is een van de meest bezochte tempels in de stad en een van de mooiste tempels in Thailand. Bekend van foto’s zijn vooral de olifantenbeelden aan de zuidkant van de tempel. Alleen de meest rechtse zou origineel zijn; de andere zijn replica’s. De tempel zelf ziet er wat onaf uit en dat kan kloppen. Het bouwwerk zou door een aardbeving zijn beschadigd en daarna nooit echt goed meer zijn gerestaureerd.

#8 Wat Traimit in Bangkok

De Wat Traimit ligt in het Chinatown van Bangkok, een wijk waar het heerlijk rondstruinen is. Het hoogtepunt van deze Thaise tempel is het gouden Boeddhabeeld. De meeste ‘gouden’ Boeddhabeelden hebben een laag bladgoud, maar dit beeld is van massief goud! Jarenlang was het gouden beeld verborgen onder een laag pleisterwerk. Waarschijnlijk om het goud voor dieven te verbergen. Maar daardoor was het beeld zo goed verstopt dat niemand er meer vanaf wist! De tempel is verder niet heel bijzonder, dus ga vooral Chinatown weer in om te genieten van het straatleven.

#9 Wat Saket in Bangkok

Dit is misschien niet de mooist tempel van Thailand, maar voor de mooiste uitzichten over de stad Bangkok moet je bij Wat Saket zijn. De gouden tempel ligt bovenop een kunstmatige heuveltop en wordt daarom ook wel de Golden Mount genoemd. De heuveltop is geen natuurlijke heuvel, maar het resultaat van een constructiefout. Een enorme stupa stortte hier in en is vervolgens nooit opgeruimd. Op de puinhopen groeiden vervolgens planten, waardoor een heuvel middenin Bangkok ontstond. De klim naar de top is absoluut een aanrader, zelfs als je templed out bent. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht van 360 graden over de stad!

Wat Saket Bangkok

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: