Nederland

25x borrelen in Rotterdam

Of jij nou van cocktails of speciaalbier houdt. Of jij nou het weekend – of de week – wil inluiden of afsluiten. Rotterdam has got you covered! De Nederlandse havenstad barst van de toffe spots voor een goede borrel. Wij selecteerden voor jou onze favoriete bars en cafés voor bier, drankjes, cocktails of wijntjes. Kortom: dit zijn de beste spots om te borrelen in Rotterdam.

Cocktailbar Botanero Rotterdam | The Orange Backpack
Cocktailbar Botanero Rotterdam | The Orange Backpack

#1 NRC

|
Witte de Withstraat 63

NRC is een van de populairste spots in Rotterdam in het weekend. NRC staat voor Nieuw Rotterdams Café, maar verwijst ook naar de krant die hier ooit een drukkerij en kantoor had. NRC is doordeweeks geopend tot 1.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 2.00 uur. Eerst een hapje, dan een drankje en vervolgens nog de dansvloer op. Ik kom hier graag vanwege de uitgebreide wijncollectie en het gezellige terras in de zomer.

#2 De Huismeester

|
Meent 115

In het historische Timmerhuis aan de Meent is een paar jaar geleden De Huismeester neergestreken. Op twee kleine verdiepingen kan je hier heerlijk lunchen, maar ook fijn borrelen. Eigenaren Chris en Roel schenken in hun huiskamercafé heerlijke wijnen en serveren daarbij Spaanse tapas en pinchos. Leuk detail: via de ouderwetse draaitelefoon boven kan je bij de bar beneden je drankjes en hapjes bestellen.

#3 De Gele Kanarie

|
Goudsesingel 284

Bij biercafé De Gele Kanarie aan de Goudsesingel worden de biertjes in eigen huis gebrouwen. De eigenaren hadden al veel horeca-ervaring in Rotterdam – ook onze favorieten Bokaal en Weena horen bij die club – maar een eigen brouwerij was er nog niet. Dat werd dit populaire biercafé met groot terras en hip interieur. Onderdeel van dat interieur is overigens ook een glazen vloer, zodat je tijdens jouw borrel zicht hebt op de brouwerij in de kelder.

#4 Bokaal

|
Nieuwemarkt 11

Op zomeravonden is dit biercafé bij de Pannenkoekstraat het bruisende hart van Rotterdam. De zaak is van binnen meer dan sfeervol, maar vooral het terras is dan propvol gezelligheid. Tot ver in de nazomer verzamelt heel Rotterdam zich bij dit stadscafé onder de heaters voor die laatste zomerse momenten.

#5 Thoms & Thoms Stadsbrouwerij

|
Meent 131-129

Ooit was de Meent een suffe straat, maar het is nu een van de hippere plekken in Rotterdam. En daar is Thoms een van de oorzaken van. Dit restaurant met bar, dansvloer én eigen brouwerij om de hoek bruist in de weekenden van de gezelligheid. Die brouwerij – Thoms Stadsbrouwerij – is een van de latere toevoegingen. Thoms had altijd al een eigen Thoms-bier dat in samenwerking met Brouwerij Noordt werd gemaakt. Maar met de eigen brouwerij heeft Thoms nu zelfs meerdere eigen bieren op de tap.

#6 Belgisch Biercafé Boudewijn

|
Nieuwe Binnenweg 53a-b

Hoe lekker de Nederlanders bier kunnen brouwen, onze Zuiderburen kunnen er ook wat van. Dat kun je in Rotterdam proeven bij Boudewijn waar je kan kiezen uit tientallen verschillenden bieren op de tap of op fles. Tip: de binnentuin is een heerlijke plek om in alle rust te kunnen borrelen.

#7 Weena

|
Weena 202

Weena is de plek waar het personeel van alle kantoren in de buurt op vrijdagmiddag de werkweek komt afsluiten. Deze hippe plek met urban jungle doorbreekt even het betonnen, kille Weena. Dit stadscafé is overigens ook een fijne plek voor lunch of diner. Er is een groot terras voor in de zomer.

#8 Brouwerij Noordt

|
Zaagmolenkade 46

Een van Sebastiaans favoriete bierbrouwers van Hollandse bodem is deze brouwer in Rotterdam. In Rotterdam-Noord om precies te zijn en dat verklaart gelijk de naam van dit speciaalbier. Pas in 2015 werden de eerste biertjes van Brouwerij Noordt getapt, maar het merk is nu al niet meer weg te denken uit Rotterdam. Noordt is gevestigd in een oude brandweerkazerne en heeft een eigen proeflokaal (vooral overdag geopend).

#9 De Kaapse Brouwers

|
Nico Koomanskade 1025

Nog zo’n bekende Hollandse brouwer! De Kaapse Brouwers hebben misschien wel de beste locatie, gelegen aan de Maas met uitzicht over Hotel New York en de Kop van Zuid. In de hippe Fenix Food Factory kan je niet alleen terecht voor borrels, maar ook proeverijen. Op de tap staan niet alleen eigen brouwsels, maar ook bijzondere bieren van collega-brouwers.

Update: op het moment van schrijven is de Fenix Food Factory gesloten. Maar binnenkort zal om de hoek een nieuwe Fenix-loods openen.

#10 Wijnbar Het Eigendom

|
Witte de Withstraat 45-B

Deze wijnbar heeft al meerdere prijzen voor beste wijnbar van Nederland binnengesleept. Er staan zo veel wijnen op de kaart dat het maar goed is dat het personeel je kan helpen met je keuze. Verwacht geen hip interieur, maar een fijn terras, ontspannen sfeer én serieus goede wijn.

#11 Supermercado

|
Schiedamse Vest 91A

Deze kleurrijke hotspot op de Witte de With serveert Zuid-Amerikaanse gerechten als nacho’s, empenada’s, ceviche en churro’s. Je kan kiezen tussen meerdere, kleine hapjes of een volledige diner. Sla daarbij in ieder geval de cocktails niet over. Alle klassiekers staan op de kaart, maar er kan naar iedere smaak wat lekkers worden gemaakt.

#12 Reijngoud & Brewpub Reijngoud

| |
Schiedamse Vest 148 en Vijverhofstraat 10

Reijngoud is een van de populairste biercafés bij de Witte de With. Iedere zomeravond is het terras hier afgeladen. En goed nieuws: er is een nieuwe locatie geopend. En wel op een heel bijzondere plek en met een nieuw concept! De Brewput zit in de Hofbogen, de oude spoorbogen waarover de trein van Rotterdam naar Den Haag reed. En het concept? Reijngoud brouwt hier haar eigen speciaalbiertjes.

#13 Biergarten

|
Schiestraat 18

Biergarten is hét zomers terras van Rotterdam. Vlakbij het centraal station wordt in de lente dit populaire buitencafé geopend. In de biertuin wordt vaak livemuziek gespeeld, want dan smaken jouw bier en burgers net wat beter.

#14 Ayla

|
Kruisplein 153

Een klein terras voor en achter, maar vooral een prachtig ingericht restaurant. Ayla heeft zelfs een toilet dat tot in de puntjes is gestyled. De wijnkaart is uitgebreid en ook de gerechten op het menu zijn absoluut een aanrader. De stijl van de keuken is Mediterraans, dus verwacht fijne én originele tapas.

#15 Kaapse Maria

|
Mauritsweg 52

Dit café in huiskamerstijl is het jongere zusje van Kaapse Brouwers. Hier kun je dus ook terecht voor jouw favoriete Rotterdamse bier. Op de zelfgebouwde tap staan altijd tientallen bieren, dus je hebt hier volop keus. Anders dan bij Kaapse Brouwers zelf kan je hier ook terecht voor een hapje eten.

#16 Hotel New York & NY Basement

|
Koninginnenhoofd 1

Hotel New York is een klassieker in het Rotterdamse stadsbeeld waar zelfs mijn opa nog verhalen over heeft. Op het terras is het heerlijk borrelen, maar later op de avond zak je een verdieping later af naar de kelder. In NY Basement kan je heel fijn eten, maar vooral ook heel fijn cocktails drinken.

#17 BIRD

|
Raampoortstraat 24

BIRD vind je in de Hofbogen, in het eerste deel waar ooit het station van Rotterdam was. Hier zit je goed voor eten en drinken, maar ook voor muziek. In de eerste plaats is BIRD namelijk een poppodium en van oudsher zelfs een jazzcafé. In de zomer verplaatst de gezelligheid naar Garden of BIRD, waar je heel fijn borrelt in de stadstuin. Met pizza én vaak livemuziek.

#18 Gym & Gin

|
Kralingseweg 224

In een instagrammable interieur met groen betegelde bar herken je het hipste restaurant van Kralingen. De gym staat niet voor de sportschool naast het restaurant, maar voor de gezonde gerechten op het menu. De perfecte balans voor die borrel dus. Want het mag duidelijk zijn waar die gin op doelt.

#19 Kino

|
Gouvernestraat 129-133

Onze favoriete bioscoop in Rotterdam! Hier kijk je niet alleen toffe filmhuisfilms, maar breng je gelijk de hele avond door. De keuken serveert lekkere gerechten én je kan hier dus heel fijn borrelen. Op de tap staan vaak bijzondere bieren, zoals Japans speciaalbier toen er Japanse films van Studio Ghibli werden gedraaid.

#20 Café Rotterdam

|
Wilhelminakade 699

Café Rotterdam is misschien wel de beste plek voor borrelen met een view. De ramen van vloer tot plafond bieden uitzicht op de Maas én de Erasmusbrug, het meest Rotterdamse icoon. Een fijne plek om te borrelen of een vorkje te prikken.

#21 Botanero

|
Mariniersweg 55

Wie in Mexico is geweest, kent het concept van een botanero wel: bij ieder drankje krijg je een hapje. Zo werkt het dus ook bij de gloednieuwe cocktailbar Botanero in Rotterdam. Je kan er heerlijk eten, maar het hoogtepunt zijn toch wel de cocktails waar je een klein gerechtje bij krijgt. Tip: de paloma blanca van Botanero, een home-made cocktail op de tap, doet je het nummer van George Baker helemaal vergeten.

#22 Foodhallen

|
Wilhelminakade 58

De Wilhelminapier wordt ieder jaar weer leuker. Net toen we dachten dat dit deel van het oude Rotterdam niet hipper kan worden, werden de Foodhallen geopend. In een historisch pakhuis werd deze moderne food court geopend met talloze kramen van Rotterdams finest. Daar zit natuurlijk ook een goede bar bij. Of twee zelfs. Proost!

#23 Bierboutique

|
Witte de Withstraat 40B

Met een naam als deze kan het eigenlijk niet mis gaan. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het hier wel op de tap. Dit café in de Witte de Withstraat combineert stoer bier met een stylish interieur. Geen standaard kroeg dus, maar een boutique voor bier.

#24 Annabel

|
Schiestraat 20

Naast de biertuin van Biergarten vind je nog zo’n icoon in het Rotterdamse uitgangsleven: poppodium Annabel. Naast muziek is dit dus ook een fijne plek voor een borrel. Op het terras of tijdens een festival.

#25 Amehoela

|
Mauritsweg 33

De klassieke tikibar is dan misschien uit, maar Amehoela tilt dit old school concept juist naar een hoger niveau. Denk aan veel groen en bamboe stoelen, maar ook tropical street food met Zuid-Amerikaanse touch. Bij dit soort tropische sferen horen natuurlijk ook kleurrijke cocktails én laat Amehoela daar nou in zijn gespecialiseerd.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: