Callantsoog is een van de oudste en meest charmante badplaatsen van Nederland, gelegen in de kop van Noord-Holland. Eeuwen geleden was het een kleine nederzetting op een Waddeneiland. Door eeuwenlange veranderingen in de kustlijn en inpolderingen raakte het eiland uiteindelijk verbonden met het vasteland. Tegenwoordig ligt het middenin de Noord-Hollandse duinen.
Het rustige kustdorp heeft alles wat je van een strandvakantie mag verwachten: prachtige duinen, schone stranden en een gezellige dorpskern. Maar er is nog zoveel meer te doen. Lees in deze blog over de leukste dingen te doen in Callantsoog. Van mooie natuurgebieden en indrukwekkende kunst tot bijzondere musea!
Waar ligt Callantsoog precies?
Callantsoog ligt aan de Noordzeekust in de Kop van Noord-Holland, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Den Helder en 25 kilometer ten noorden van Alkmaar. Het dorp bevindt zich direct achter een lage duinenrij, wat het een geliefde bestemming maakt voor strandliefhebbers en natuurliefhebbers. Op korte afstand ligt ook de historische stad Schagen en het kunstenaarsdorp Bergen.
Vanuit Den Helder, op slechts 26 minuten rijden, kun je de veerboot nemen naar Texel. Dit Waddeneiland is ideaal voor een dagtrip met mogelijkheden om te fietsen, zeehonden te spotten en te genieten van lokale specialiteiten zoals Texels lamsvlees en bier. Een bezoek aan natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare is een aanrader voor wie meer wil leren over de flora en fauna van de Waddenzee. Vergeet bovendien niet om De Jurk in Museum Kaap Skil te bezoeken, zeker als je de NPO-documentaire De jurk en het scheepswrak hebt gezien.
10x doen in Callantsoog
#1 Het strand van Callantsoog
De grote trekpleister van Callantsoog is natuurlijk het prachtige strand. Het staat bekend als een van de meest toegankelijke stranden van Nederland, gelegen direct achter een lage duinenrij. Ze hebben bovendien de Blauwe Vlag-status vanwege hun netheid en veiligheid.
Het strand van Callantsoog heeft een lange geschiedenis als vissersdorp en badplaats. Al sinds de zestiende eeuw trekken bezoekers naar de kust, oorspronkelijk voor de visserij en later voor recreatie. Vandaag de dag kun je er niet alleen zwemmen en zonnebaden, maar ook strandzeilen en vliegeren. Voor wie op zoek is naar iets anders, biedt Callantsoog ook een van de oudste naaktstranden van Nederland, ten zuiden van de reguliere opgangen.
Je bereikt de stranden makkelijk via een van de vijf opgangen van het noorden tot het zuiden van het dorp. De centrale strandopgangen (11 en 12) liggen direct in het dorpscentrum, maar hier kun je slechts beperkt parkeren. Voor langere bezoeken is de grote gratis parkeerplaats bij opgang 13, aan de zuidkant, de handigste optie.
#2 Natuurgebied Het Zwanenwater
Het Zwanenwater is een natuurgebied in Callantsoog, bekend om de grootste duinmeren van West-Europa. Dit beschermde gebied ligt ten zuiden van het dorp en bestaat uit duinen, bossen, graslanden en waterpartijen. Het Zwanenwater werd in de zestiende eeuw gevormd door wind en water en is sindsdien een belangrijk natuurreservaat.
Het gebied is vooral populair bij vogelliefhebbers, omdat hier zeldzame vogels zoals lepelaars, aalscholvers en meeuwen broeden. In totaal zijn er meer dan tachtig vogelsoorten te spotten, vooral vanaf de speciaal geplaatste vogelkijkhutten langs de wandelroutes. Naast vogels vind je in het natuurgebied veel mooie bloemen en planten, waaronder elf verschillende soorten wilde orchideeën.
Wandelaars kunnen kiezen uit twee korte routes, variërend van 2,5 tot 5,8 kilometer. De paden zijn toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Honden zijn niet toegestaan om de natuur te beschermen. Je kunt gratis parkeren aan de Zuidschinkeldijk in Callantsoog. Voor leden van Natuurmonumenten is de toegang tot het Zwanenmeer gratis. Anders koop je bij de automaten voor een paar euro een dagticket.
#3 De bollenvelden bij Callantsoog
Het voorjaar is misschien wel de beste periode om Callantsoog te bezoeken. Dan vind je hier uitgestrekte bollenvelden vol kleurrijke tulpen. De tulpenvelden in de Kop van Noord-Holland vormen een van de grootste en meest spectaculaire bloembollengebieden van Nederland. Deze regio, gelegen tussen Alkmaar en Den Helder, staat in de lente vol met kleurrijke tulpen. Langs de kust, van Petten tot Callantsoog, wisselen de duinen en de felgekleurde bloemenvelden elkaar af. Deze bijzondere combinatie van strand, duinen en bloeiende bollen maakt het gebied spectaculair voor een bezoek in het voorjaar.
Leestip: mooiste tulpenroutes van Noord-Holland
In de buurt van Callantsoog vind je verschillende fiets- en wandelroutes die je door de bloemenzee leiden. Zo is er een wandelroute van 10 kilometer die de bollenvelden combineert met het strand en duinen van Callantsoog. Tijdens deze wandeling kom je ook langs het Juttersmuseum en het pittoreske dorpscentrum.
Voor de fanatiekere fietsers is er een uitgebreide fietsroute van 44 kilometer die begint in Julianadorp en via Callantsoog de hele regio doorkruist. Onderweg geniet je van een indrukwekkend uitzicht over de bollenvelden en bezoek je charmante plaatsjes. Een nog langere route van 56 kilometer voert langs Anna Paulowna, Schagen en historische dorpen als Kolhorn. Deze tocht biedt niet alleen een prachtig uitzicht op de bloemen, maar ook op karakteristieke molens, polders en de zeventien meter hoge vuurtoren Groote Kaap. Onderweg kun je ook een stop maken bij het Land van Fluwel, waar je een tulpenboemeltje en tulpentuin vindt.
#4 Juttersmuseum Callantsoog
Het Juttersmuseum Callantsoog is een leuke attractie waar je een bonte verzameling van strandvondsten kunt bewonderen. Het museum ligt aan de rand van het dorp en biedt een eigenaardig inkijk in wat de zee op de stranden van Callantsoog heeft achtergelaten. Van aangespoeld plastic tot verloren schatten zoals oude munten, flessenpost en een babyzeemeermin. Naast de strandvondsten zijn er ook kunstwerken te zien van lokale kunstenaars, wat een extra dimensie geeft aan het bezoek.
#5 De sfeervolle dorpskern
De dorpskern van Callantsoog is een gezellig en compact gebied met het Dorpsplein als levendig middelpunt. Hier vind je een mix van cafés, restaurants en lokale winkels.
Aan de zuidkant van de dorpskern staat de Hervormde Kerk, een van de oudste gebouwen in Callantsoog. Deze protestantse kerk dateert uit 1580 en werd gebouwd met stenen van een oudere kerk die tijdens een vloed in 1570 werd verwoest. De vijftien meter hoge houten toren diende ooit als baken voor schepen op de Noordzee. In het interieur is een bijzonder scheepsmodel te zien van de walvisvaarder Frankendaal uit de achttiende eeuw.
#6 Palendorp en panoramaduin bij Petten
Net buiten Callantsoog, bij Petten, ligt het Palendorp, een indrukwekkende kunstinstallatie aan de kust. Het bestaat uit 160 houten palen die in een cirkelvorm zijn geplaatst op het strand, als herinnering aan het oude dorp Petten dat in de zestiende eeuw door de zee werd verzwolgen. De palen symboliseren de huizen en kerk van het verdronken dorp en creëren een fotogeniek uitzicht, vooral bij zonsopgang of zonsondergang wanneer de palen reflecteren in het water.
Vlakbij het Palendorp ligt de Panoramaduin, een kunstmatig aangelegde duin die je een prachtig uitzicht biedt over de Noordzee, de bloembollenvelden en de Hondsbossche Zeewering. Het is de perfecte plek om even te stoppen en van het weidse uitzicht te genieten. Zowel het Palendorp als het Panoramaduin zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Callantsoog en maken een uitstapje naar Petten zeker de moeite waard.
#7 Kunsttuin Winkel
De Kunsttuin in Winkel wordt ook wel het “Nederlands Kremlin” genoemd. Het is een unieke en fantasierijke beeldentuin gecreëerd door kunstenaar Ger Leegwater. In deze tuin vind je indrukwekkende bouwwerken geïnspireerd door Italiaanse en Russische architectuur, zoals de koepels en torens die lijken op de kathedralen en het Kremlin in Moskou.
Leegwater heeft de tuin over een periode van veertig jaar gebouwd, zonder tekeningen, met hergebruikte materialen zoals oude bouwstenen en afval. Het resultaat is een sprookjesachtige omgeving met mythische figuren, fonteinen en sierlijke sculpturen.
Een van de hoogtepunten van de kunsttuin is de Neptunusfontein, geïnspireerd door de beroemde fonteinen in Rome. Ook bijzonder is de kleine kapel op het terrein, die zelfs voor bruiloften wordt verhuurd. De kunsttuin is een groot deel van het jaar in het weekend te bezoeken.
#8 Fietstocht door de duinen
Een fietstocht door de duinen van Callantsoog is een geweldige manier om de prachtige natuur van de Noord-Hollandse kust te verkennen. Een van de populairste routes voert door het Zwanenwater. De duinen bieden een afwisselend landschap van hoge duintoppen, zandvlakten en unieke zandheuvels, ook wel nollen genoemd.
Deze nollen zijn van nature gevormde duinresten die dateren uit de vroege middeleeuwen. Ze geven het landschap een bijzonder karakter. Ze zijn zeldzaam en komen alleen voor in specifieke delen van Noord-Holland, waaronder de regio rond Callantsoog. Deze nollen, zoals de Kerkenollen en de Nabbersnollen, ontstonden toen het gebied nog onderdeel was van de Waddenzee. Ze zijn begroeid met helmgras en struiken, wat ze tot stabiele heuvels maakt die unieke natuurgebieden vormen.
#9 Museumboerderij Tante Jaantje
Museumboerderij Tante Jaantje in Callantsoog biedt een leuke blik op het vroegere leven in deze kustplaats. Het museum is gevestigd in een authentieke duinstolp, gebouwd tussen 1832 en 1877, met materialen die onder andere van het strand zijn verzameld. Museumboerderij Tante Jaantje is het enige overgebleven boerderijtje van zijn soort in het dorp en staat op het Dorpsplein van Callantsoog.
Bezoekers kunnen leren over de lokale geschiedenis van Callantsoog, dat ooit een eiland was, en ontdekken hoe de kustlijn zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. De stolpboerderij laat bovendien zien hoe het dagelijks leven er rond 1900 uitzag, met een sobere inrichting die de armoede van de bewoners laat zien. De woonkamer is ingericht zoals het was toen de familie Vos hier met zestien kinderen woonde.
#10 Uitkijktoren ‘t Botgat
De uitkijktoren ‘t Botgat ligt in de Noordduinen, ten zuiden van Callantsoog, en biedt een mooi uitzicht over het natuurgebied. Het gebied was vroeger een schietterrein van Defensie en is nu teruggegeven aan de natuur. Het wordt gekenmerkt door schrale graslanden met zeldzame planten zoals moeraswolfsklauw en addertong.
Vanaf de uitkijktoren kun je ook de tapuit spotten, een zeldzame vogel die in konijnenholen broedt. Het Botgat is een belangrijke broedplaats voor deze soort; ongeveer de helft van alle tapuiten in de Noordduinen broedt hier.
Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:
Deze blog is geschreven in samenwerking met lekkernaarzee.nl.