American Express: de enige creditcard om punten te sparen in Nederland

Gratis frequent flyer miles sparen voor gratis upgrades of vluchten? Dat kan veel makkelijker dan wachten tot je met vliegen voldoende punten hebt gespaard. Het antwoord: de American Express Gold-kaart! Ik zal je in deze blog uitleggen hoe je met deze creditcard gratis punten krijgt, waarom dit de enige creditcard is in Nederland waarmee je punten spaart én welke voordelen Amex nog meer biedt. Want ja, wij zijn absoluut fan!

Een korte intro over frequent flyer miles sparen

Bij luchtvaartmaatschappijen kan je met jouw vliegreizen punten sparen. Die kan je vervolgens inwisselen voor gratis vluchten of upgrades. En nee, dat werkt niet alleen voor mensen die superveel vliegen. In deze blog leggen wij je uit waarom frequent flyer miles sparen ook loont, als je weinig vliegt.

Een korte spoiler: spaar al jouw punten binnen een vliegalliantie bij een maatschappij en kies voor een programma waarbij je punten niet snel vervallen en je punten kan uitwisselen met familieleden. Dat klinkt makkelijk en is het ook. In onze blog leggen we je uit hoe je een keuze maakt voor drie spaarprogramma’s – een voor iedere vliegalliantie – en je jouw gratis upgrade kan binnenhalen!

Spaar snel punten met al jouw creditcarduitgaven

De belangrijkste hack om makkelijk punten te sparen zonder veel te vliegen? Spaar punten met jouw creditcarduitgaven!

Vrijwel iedere luchtvaartmaatschappij heeft zijn spaarprogramma gekoppeld aan een creditcard. Met iedere uitgave met die creditcard spaar je ook punten voor het puntenspaarprogramma van de airline! Dat klinkt fantastisch, maar is in Nederland is een creditcard niet erg veel gebruikt. Er is daarom ook maar een creditcard waarmee je punten kan sparen in Nederland: de American Express (Amex).

Iedere uitgave met jouw creditcard levert jou punten op. Voor elke euro die je uitgeeft, spaar je 1,2 punt. Extra punten spaar je door mensen via jouw vriendenlink door te verwijzen naar Amex Gold. Daar hebben jouw vrienden voordeel van (zie hieronder voor de uitleg) en jij krijgt ook nog eens een doorverwijsbonus variërend van 10.000 tot 20.000 aan punten!

Die kan je vervolgens inwisselen voor frequent flyer miles bij veel verschillende airlines, zoals British Airways, Delta, Singapore Airlines en KLM. Maar misschien wil je de punten niet inwisselen voor frequent flyer miles. Je kan ze ook gebruiken voor jouw aankopen. 20.000 punten staat ongeveer gelijk aan € 80!

American Express: de enige creditcard om punten te sparen in Nederland | The Orange Backpack

Amex Gold vs Flying Blue

Over deze afweging kunnen we duidelijk zijn: ga voor de Amex Gold. Laat de Flying Blue alsjeblieft liggen.

Read more:  Waarom frequent flyer-miles sparen loont (ook als je weinig vliegt)

American Express heeft meerdere type kaarten, waarvan de Blue en Gold het meest populair zijn. De Flying Blue-creditcard is gekoppeld aan het Flying Blue-programma van KLM. Hoewel iedere Nederlander groot fan lijkt te zijn van onze vaderlandse luchtvaartmaatschappij, zij wij dat minder. De tickets zijn duur (en dan zit ruimbagage er vaak nog niet eens bij). Maar ook het spaarsysteem van KLM is vrij waardeloos. Dat legden we in deze blog uit, maar met een rondje online zoeken zul je zien dat alle puntenspaarders er zo over denken.

Waarom er dan toch mensen voor de Amex Blue kiezen? Meestal uit gewoonte: ze kiezen graag voor het vertrouwde KLM, dus ook voor het bijpassende puntenprogramma en de bijbehorende creditcard. Natuurlijk heeft de kaart ook wel wat voordelen: voor de Blue betaal je € 3 per maand, maar voor de Gold na je eerste gratis jaar € 16,50. De Amex Blue is dus uiteindelijk goedkoper.

Daar staat overigens ook een groot nadeel tegenover: met Gold krijg je voor iedere euro 1,2 punt en bij Blue maar 1 punt voor 2 euro. De voordelen van Gold (zie hieronder) heb je ook nog eens niet bij Blue. Dus nee, ook niet die fijne verzekeringsvoordelen.

En mocht je toch verstokt zijn aan KLM en het spaarprogramma van KLM? Niet getreurd: ook de punten van Amex Gold kan je inwisselen bij KLM. Maar dus ook bij nog acht andere maatschappijen met betere spaarprogramma’s. Waar je dus meer kan krijgen voor diezelfde punten.

De voordelen van American Express Gold

Bij honderden grote hotels krijg je met jouw Amex standaard een upgrade naar een mooiere kamer. Met de kaart krijg je twee keer per jaar toegang tot een airport lounge wereldwijd. De creditcard heeft niet alleen een standaard aankoopverzekering, maar ook een reis(ongevallen)verzekering en annuleringsverzekering. De reisongemakkenverzekering vergoedt zelfs de noodzakelijke bijkomende kosten veroorzaakt door vertraging van bagage of vlucht van minimaal 4 uur. Alleen al de verzekeringsopties zijn voor ons reden om altijd al onze vliegtickets met onze Amex te betalen. Lees hier meer over alle verzekeringen.

Extra leuk is dat American Express een welkomstbonus heeft. Je krijgt daardoor standaard het eerste jaar korting op de kosten én begint met een fijn puntenaantal. Nog beter? Zorg ervoor dat je je aanmeld via een vriendenlink! Dan krijg je een veel mooiere welkomstbonus. Je begint meteen (afhankelijk van wanneer je kijkt) met 10.000 tot 20.000 punten (en de vriend die jou verwijst ook). Let er wel op dat je dan voor een bepaalde periode een bepaald bedrag moet hebben uitgegeven met de kaart. Voor ons waren onze vliegtickets al genoeg.

Read more:  Zo scoor je korting op jouw boekingen bij Booking.com

Ook onderdeel van deze welkomstbonus via vrienden: je gebruikt de kaart het eerste jaar gratis. Daarna betaal je er € 16,50 per maand voor. Gebruik dat eerste gratis jaar dus om voor jezelf uitrekenen of de kaart je genoeg oplevert om dit bedrag ervoor te betalen. Zelfs als je de creditcard toch niet wilt aanhouden, dan heb je wel een eerste gratis jaar een topcreditcard met al deze voordelen én een welkomstbonus!

Hoe je vrienden vindt met zo’n vriendenlink? Well, we’re happy to share: dit is onze vriendenlink om de extra welkomstbonus te scoren.

Hier kan je jouw American Express Gold gebruiken

Als reiziger kan je niet zonder creditcard. Een auto huren, vliegticket betalen of buitenlandse betaling doen is vaak het makkelijkst met een creditcard. Op reis kan je vaak vrijwel al je uitgaven met een creditcard doen. Natuurlijk is leven op krediet niet aan te raden, maar het is handig om altijd een betaalpas te hebben die je overal kan gebruiken.

Waar je thuis in Nederland je Amex-kaart kan gebruiken? Bijvoorbeeld bij deze winkels:

  • Boodschappen bij de Jumbo en Marqt
  • Vrijwel alle tankstations
  • Ikea en Hornbach
  • McDonald’s, KFC
  • Pathé-bioscopen
  • H&M, Zara en Bijenkorf
  • En vooral voor veel online uitgaven, waaronder vliegtickets en autoverhuur én al je aankopen via Paypall

Dit artikel is niet gesponsord, ook al zou je dat misschien denken door ons enthousiasme. Wij zijn oprecht fan van de Amex Gold en wensen iedereen dit puntenspaarsysteem toe! Als je je via onze vriendenlink aanmeldt, krijgen wij daar zoals alle Amex-gebruikers een doorverwijsbonus. Jij krijgt dan mooie voordelen en wij een extra bonus!