Bezoek én hike op de Perito Moreno-gletsjer in Argentinië

Wist je dat je de grootste ijsvlakte buiten de poolgebieden in Argentinië vindt? De enorme gletsjer de Perito Moreno beweegt iedere dag wel een paar meter. Als je voor de ijsmuur staat, zie je om de paar minuten enorme blokken ijs het water in vallen. Het krakende en bulderende geluid van dit unieke natuurfenomeen is een bijzondere ervaring! Kortom: een bezoek aan de Perito Moreno is een must op je reisroute door Argentinië en Chili. Dit zijn de 15 beste tips voor jouw bezoek!

Perito Moreno | Argentinie | Argentina | Chile | The Orange Backpack
Perito Moreno | Argentinie | Argentina | Chile | The Orange Backpack
Perito Moreno | Argentinie | Argentina | Chile | The Orange Backpack
Perito Moreno | Argentinie | Argentina | Chile | The Orange Backpack

Zo bezoek je de Perito Moreno Glacier

#1 Je bezoekt de Perito Moreno vanaf het plaatsje El Calafate. Dit schattige dorpje aan het meer is de uitvalsbasis voor jouw bezoek. Het heeft de sfeer van een skiresort. De levendige hoofdstraat heeft allerlei winkeltjes en restaurantjes. Heerlijk om voor of na je gletsjerervaring doorheen te wandelen.

#2 El Calafate heeft een eigen vliegveld. Er is een dagelijkse verbinding met steden als Buenos Aires, Ushuaia en Bariloche.

#3 Boek dus geen hotel in Perito Moreno. Ze hebben misschien wel dezelfde naam, maar het plaatsje ligt niet eens in de buurt van de gletsjer.

#4 El Calafate barst van de hotels en hostels. Vanwege de populariteit van de Perito Moreno is El Calafate erg toeristisch. Er zijn daardoor ook veel hotels in veel verschillende prijscategorieën. Goede en betaalbare opties zijn Folk Hostel, Nau Bed & Breakfast en Patagonia Queen Boutique.

#5 De Perito Moreno is ook een aanrader voor jouw reis door Chili. Reis je alleen door Chili en niet door Argentinië? De Perito Moreno ligt erg dichtbij de grens met Chili en kan je dus ook makkelijk aandoen op jouw rondreis door haar buurland. Omdat de gletsjer zo’n uniek fenomeen is, raad ik je absoluut aan om dit te doen.

#6 Er zijn vier opties: ga naar het uitzichtpunt, hike op de gletsjer, doe een boottrip of wandel door het park. Afhankelijk van je budget kan je de Perito Moreno op verschillende manieren bewonderen. Het goedkoopst is een wandeling door het Los Glaciares National Park, waarbij je langs het uitzichtpunt loopt. Je ziet de gletsjer dan niet van heel dichtbij, maar juist vanaf die plekken zul je zien hoe overweldigend groot het is. Als je de hike op de gletsjer bij een organisatie boekt, zit een stop bij het viewpoint overigens vrijwel altijd ook in je programma.

#7 Het is niet goedkoop om de gletsjer op te gaan. Maar het is de ervaring van je leven, dus wel echt doen! Informeer bij de verschillende organisaties in El Calafate naar de prijzen voor het beste alternatief binnen jouw budget. Informeer vooral naar de extra’s van de tour, zoals een boottour of bezoek aan het gletsjermuseum. De entree voor het park zit doorgaans niet bij de prijs inbegrepen. Vraag daarnaar.

#8 Je kan ook zonder tour naar de gletsjer, maar dan kan je niet het ijs op. Als je een roadtrip door Patagonië maakt, kan je zelf naar het park rijden. Ook is er een busverbinding vanaf El Calafate. De busrit duurt ongeveer 90 minuten en is nog best prijzig. Een taxirit met 4 personen is ongeveer dezelfde prijs. Maar je kan dan niet het ijs op. Daarvoor moet je tevoren een tour boeken. Je reist dan met de organisatie naar het park.

#7 Er zijn twee soorten hikes op het ijs. Je kan kiezen voor de korte tour van in totaal 8 uur, waarvan 1,5 uur tot 2 uur op het ijs. De lange optie is inclusief een hike van 3 tot 4 uur.

#8 De wandelpaden kunnen erg druk zijn. Als je zo vroeg mogelijk in de ochtend of juist in de namiddag komt, heb je kans op wat meer rust. Dat is ook zeker aan te raden, want het geluid van de gletsjer wil je horen zonder geklets van andere reizigers.

#9 Er is geen beste seizoen om de Perito Moreno te bezoeken. In de zomer heb je meer kans op een zonnige dag. Het ijs zal dan sneller smelten en afbreken. De temperatuur is dan aangenamer. Maar juist in de herfst heb je prachtige rode kleuren die scherp afsteken bij het blauwe ijs. In de winter zul het park weer rustiger zijn en zijn de groepen voor de ijshikes kleiner. Ieder seizoen brengt dus weer iets moois.

#10 Bezoek voor het watergrondinformatie het museum Glaciarium. Het museum vertelt over het ontstaan en voortbestaan van gletsjers en over historische gletsjerexpedities. Er is ook een ijsbar, waar je niet langer dan 20 minuten binnen mag om een ijskoud drankje te drinken.