Argentinië

City Guide Buenos Aires: bezienswaardigheden en tips

Hello, Buenos Aires! Zo zingt Madonna in de beroemde film over de Argentijnse first lady Evita als ze voor het eerst Buenos Aires binnenkomt. De bruisende stad waar het personage van Madonna in de film naar op zoek is, is ook wat veel reizigers in de Argentijnse hoofdstad weten te vinden. Mijn reis door Argentinië en Chili begon in deze wereldstad en ik werd op slag verliefd op de drukke straten, het heerlijke eten en de karakteristieke wijken van de stad. In deze city guide lees je alles wat je moet weten voor jouw bezoek aan Buenos Aires!

Argentina | Chile | The Orange Backpack
El Ateneo Grand Splendid Buenos Aires | Argentina | The Orange Backpack

Praktische tips voor Buenos Aires

Hoe kom je in Buenos Aires?

Buenos Aires zal ongetwijfeld de start van jouw trip door Argentinië zijn, aangezien het belangrijkste internationale vliegveld van het land – Ezeiza – bij de hoofdstad ligt. Het internationale vliegveld ligt ten zuiden van de stad; vanaf daar kan je met de bus naar het centrum, maar de shuttle is maar iets duurder en veel makkelijker en sneller. De loketten voor de shuttles vind je direct na de douane.

Ten noorden van Buenos Aires vind je het vliegveld voor nationale vluchten. Vanaf daar trek je dus makkelijk verder het land in. Als je liever met de bus rijdt – zoals ik zelf ook deed – dan zal je bus ongetwijfeld vanaf de bus terminal in Retiro vertrekken. Vanaf Buenos Aires vind je bussen naar zo ongeveer iedere bestemming in het land, zoals Puerto Madryn (18 uur), Bariloche (22 uur) of Iguazu (19 uur).

Hoe reis je rond in Buenos Aires?

Buenos Aires is bizar groot, dus hoe graag ik ook wandel in een stad en hoe veel ik dat hier ook heb gedaan, uiteindelijk red je het daar niet mee. Maak dan gebruik van de metro. Die is niet duur en brengt je haast overal.

Een andere optie is de fiets. Er worden veel fietstours door de stad georganiseerd; een ideale manier om in een dag of dagdeel veel van de stad te zien. Als je zelf op de fiets de stad wil verkennen, pak dan een van de gratis gele fietsen van EcoBici die je over de hele stad vind. Op deze Spaanstalige website vind je hier meer informatie over. Fietsen in Buenos Aires kan overigens wel wat lastig zijn. Het is een drukke stad, sommige wegen hebben wel 7 banen en er is veel verkeer. Gelukkig vind je er ook steeds meer fietspaden!

Tip: iedere eerste zondag van de maand kan je gratis meedoen aan de Masa Critica, een spontane fietstocht van ongeveer 20 kilometer die ongepland steeds een andere route door de stad neemt.

Hoeveel reistijd heb je nodig voor Buenos Aires?

In een wereldstad als Buenos Aires kan je rustig weken of maanden doorbrengen om het echte stadsleven in je op te nemen. Wil je graag een cursus Spaans volgen tijdens een rondreis door Zuid-Amerika? Dan is dit een geweldige stad om langer te blijven en je lessen te volgen. De meeste reizigers zullen Buenos Aires voor kortere tijd willen bezoeken. Mijn advies is om dan minstens 48 uur uit te trekken om de belangrijkste wijken en hoogtepunten te verkennen.

Buenos Aires | Puerto Madero | Argentina | Chile | The Orange Backpack
Recoleta | Buenos Aires | Argentina | The Orange Backpack
Buenos Aires | Teatro Colon | Argentina | Chile | The Orange Backpack

De barrio’s van Buenos Aires

Buenos Aires is een enorme metropool met niet één historisch centrum met alle bezienswaardigheden; er zijn meerdere wijken die een bezoek waard zijn. Dat zijn daarmee ook gelijk de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De kleurrijke straatjes van La Boca, de statige gebouwen in Recoleta of de barretjes en restaurants in Palermo… iedere wijk is een stad op zich. Ga dus op in het straatleven en bezoek de stad barrio voor barrio. Van de 48 wijken zijn dit de leukste om te bezoeken.

La Boca is een relatief arme wijk met kleurrijke straatjes en gezellige restaurantjes. Het staat een beetje bekend als de kunstenaarswijk, maar is ook populair bij voetballiefhebbers. In deze wijk staat namelijk het stadion La Bombonera van de Boca Juniors, waar Maradonna ooit zijn voetbalcarrière begon. Helaas is dit ook een van de minder veilige wijken van Buenos Aires, dus let goed op jezelf en je spullen. Vooral de straat El Caminito is kleurrijk, maar ook toeristisch en daardoor wat veiliger.

Ook San Telmo is vanouds een arbeiderswijk en een van de oudste wijken van de Argentijnse hoofdstad. Op zondag vind je hier een van de grootste markten van de stad. In de kleinere steegjes zijn leuke restaurantjes en boetiekjes. Vergeet vooral niet naar de street art te kijken.

Palermo is de meest populaire wijk onder toeristen. Wil je ’s avonds – of in Buenos Aires eigenlijk vooral: ’s nachts – stappen? Dan moet je hier zijn. Ook onder locals is de wijk populair. Er is veel groen en de parken zijn in de weekenden populaire picknickplaatsen voor de inwoners van de stad. Opvallend is ook hoeveel mensen hier rondlopen met armen vol hondenriemen om hele hordes honden uit te laten.

Recoleta is de rijke wijk van de stad. Hier vind je de ambassades, stadspaleizen van de rijke Argentijnen én de beroemde begraafplaats met de witte, marmeren praalgraven.

Puerto Madero is de wijk het dichtst bij de kust. Hier vind je ook de haven van Buenos Aires. Dus wil je een dagje naar Uruguay? Hier vind je de ferry. Het is een vrij dure en nieuwe wijk. Je vindt er veel wolkenkrabbers en de duurdere hotels en restaurants. Sla een bezoekje aan het hippe Faena Arts Center, gevestigd in een oude melkfabriek, vooral niet over.Leuk detail: op het plein Plaza Reina de Holanda vind je een monument voor Koningin Máxima.

In de wijk Centro vind je het politieke hart van de stad aan het Plaza de Mayo, een van de klassieke highlights van Buenos Aires. Ook de enorme boulevard Avenida 9 de Julio loopt hier door de stad. In dit deel zal Buenos Aires ongetwijfeld overweldigend en druk aanvoelen, dus blijf hier niet te lang, maar trek zeker de tijd uit voor de klassieke highlights in deze wijk.

Buenos Aires | Argentina | The Orange Backpack
Recoleta | Buenos Aires | Argentina | The Orange Backpack
Buenos Aires | Argentina | The Orange Backpack

Buenos Aires bezienswaardigheden

#1 Cementerio de Recoleta

Deze ministad met witte mausolea, beelden en monumenten in de rijke wijk Recoleta is een van de best bezochte plekken in de stad. Het is een prachtige plek om een ochtend rond te dolen. Er zijn veel graven van Argentijnse beroemdheden te vinden, maar de bekendste is natuurlijk die van de beroemde, voormalige first lady Eva Perón. Op onze kaart hebben we gemarkeerd waar op de begraafplaats je haar mausoleum kan vinden. Er liggen nog altijd iedere dag verse bloemen.

Het verhaal van Evita’s lichaam is vrij bizar: na haar dood was het gebalsemde lichaam jarenlang vermist. Toen haar man werd verbannen, verdween ook het lichaam van de iconische first lady. Pas velen jaren later werd het lichaam van Eva Perón weer herenigd met haar echtgenoot en weer velen jaren later pas werd het in Buenos Aires bijgezet.

#2 Avenida 9 de Julio

De Avenida is een van de langste en breedste straten in de stad. De stoepen aan beide kanten liggen ongeveer 140 meter uit elkaar en op sommige plaatsen heeft de straat wel 7 rijbanen. Het is daardoor onmogelijk om de straat in een keer over te steken. Bezienswaardigheden langs de boulevard zijn de bekende obelisk in het midden. Vanaf dit punt heb je ook zicht op een groot gebouw met een portret van de beroemde, voormalig first lady Evita.

Ook het Teatro Colón bevindt zich aan de Avenida. Het monumentale theater is mooi om van buiten te bekijken, maar schijnt vooral prachtig van binnen te zijn. Er zijn rondleidingen, maar je kan er ook een voorstelling bezoeken.

#3 Een eerste kennismaking met de Argentijnse keuken

De Argentijnse keuken staat vooral bekend om haar heerlijke steaks. Zoek een ‘parillo’ – een traditionele Argentijnse steakhouse – op voor een goed stuk vlees. Doe je daarnaast te goed aan de heerlijke streetfood, zoals de bekende empanada’s. Kies jij voor een con carne, pollo o queso? Ook de Italiaanse keuken is in Buenos Aires bijzonder goed vertegenwoordigd. Heerlijk! En ijs is ook iets wat je op iedere straathoek zal tegenkomen, dus sla vooral de ‘helado’ niet over.

#4 Palacio Barolo

Dit indrukwekkende monument in art nouveaustijl is misschien niet een van de bekendere highlights van Buenos Aires, maar ik raad je een bezoek zeker aan. Het was ooit het grootste gebouw in Zuid-Amerika en heeft ook vandaag nog een grootsheid over zich. Je kan een rondleiding door het gebouw volgen, waarbij je eindigt in het lighthouse bovenin de toren. Een prachtig uitzicht over de stad staat je hier te wachten! Hiervind je meer informatie over de rondleidingen.

#5 Bezoek een tangoshow

Argentinië is het land van de tango en dat krijg je nergens meer mee dan in Buenos Aires. Op veel plekken wordt ’s avonds op straat de tango gedanst, zo leuk. Maar wil je professionals aan het werk zien? Bezoek dan een van de vele tangoshows in de stad! Wij gingen naar die in het klassieke Café Tortoni – een bezoek waard op zich – op aanraden van een local vanwege de schappelijke prijs. Als je zelf de tango wil dansen, zijn er veel cursussen in de stad te vinden. In een van de vele ‘milonga’s’ kan je ’s avonds op tangoavonden je nieuwe danskunsten vertonen.

#6 Doe mee aan een free walking tour

Een handige manier om veel van de stad te zien én van de Argentijnse cultuur mee te krijgen, is een free walking tour. Het concept is simpel: je mag gratis aan de tour deelnemen en geeft achteraf een fooi ter hoogte van wat je kwijt kan en je de tour waard vond. In Buenos Aires zijn veel walking tours te vinden. Ze beginnen vaak bij de obelisk op Avenida 9 de Julio, maar hebben niet altijd dezelfde route of hetzelfde thema. Zoek er online eentje uit die bij jouw wensen past.

#7 Bezoek een museum, zoals het MALBA of Evita-museum

De hoofdstad van Argentinië heeft veel musea. Een populair museum is het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (MALBA) met moderne kunst. De entree is gratis. Vlakbij het museum vind je de Floralis Genérica, een imposant kunstwerk van staal en aluminium in de vorm van een bloem. De bloemblaadjes openen in de ochtend en sluiten in de avond.

Een aanrader is daarnaast het Evita-museum, gewijd aan de beroemde Eva Perón. Je krijgt aan de hand van beeldmateriaal, foto’s, posters, haar kleding en kranten een kijkje in haar korte, maar memorabele leven. Evita stierf al op 33-jarige leeftijd aan kanker, maar is in die korte tijd een Argentijnse legende geworden.

#8 Plaza de Mayo

Het politieke hart van Buenos Aires vind je op de Plaza de Mayo. Aan het beroemde plein vind je de Casa Rosada, waar het kantoor van de president zich bevindt. First lady Eva Perón heeft vanaf dit balkon enkele van haar beroemde emotionele speeches gehouden. Op zaterdagen en zondagen worden er gratis rondleidingen door het paleis gegeven.

Een andere highlight aan het plein is de Catedral Metropolitana, een enorme kathedraal in barokstijl. In de kerk bevindt zich het graf van de nationale held José de San Martín, een belangrijk figuur in de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd.

Iedere donderdagmiddag rond 13.30 uur komen op het plein nog steeds de Dwaze Moeders samen in protest. Hun witte kapjes staan op het plein afgebeeld. Ze zijn de moeders van desaparecidos, personen die zijn verdwenen onder de dictatuur van van 1976 tot 1983.

#9 El Ateneo Grand Splendid

De mooiste boekenwinkel ter wereld! Het pand was ooit een theater en dat is van binnen nog goed te zien. In de grote zaal staan nu talloze boekenkast en op het podium bevindt zich nu een klein café. Vergeet vooral niet naar een van de loges bovenin te lopen voor het mooiste uitzicht op de zaal.

#10 Parken van Palermo

Wil je een tot rust komen in de drukke metropool? Bezoek dan een van de parken in Palermo. Aanraders zijn het grote Parque 3 de Febrero, wat eigenlijk uit meerdere parken waar in de weekenden veel Argentijnse gezinnen op een picknickkleed neerstrijken. Een aanrader schijnt daarnaast de Japanse tuin (Jardín Japonés) tuin te zijn.

#11 Een dagje Uruguay

Met een blik op de kaart zie je hoe dicht Buenos Aires bij buurland Uruguay ligt. Een dagtrip naar Uruguay is daarom zo gemaakt! Ik heb dit uitstapje overgeslagen, maar vanaf Puerto Madero schijn je de boot naar het koloniale kustplaatsje Colonia del Sacramento te kunnen maken. De tocht met de ferry zou ongeveer een uur duren.