Salta in Argentinië: 10 hoogtepunten die je niet wilt missen

Salta was een van mijn favoriete bestemmingen in Argentinië! Salta is met haar koloniale architectuur, pittoreske straatjes en interessante museum een geweldige stad om te verkennen, maar de omgeving lokt ook. Je kan dagtripjes maken naar de mooiste bergen, dorpjes en zoutvlaktes. Het landschap is adembenemend divers en makkelijk met een huurauto of guided tour te bezoeken. Dit zijn de 10 hoogtepunten van Salta die maken dat je deze bestemming echt aan jouw reisroute voor Argentinië moet toevoegen.

Lees meer: dit zijn de 12 meest bijzondere en mooiste hotels en hostels om te overnachten in Salta en het nabijgelegen wijndorp Cafayate.

Salta | Argentina | Chile | The Orange Backpack
Salinas Grandes | Salta | Argentina | Chile | The Orange Backpack
Salta | Argentina | Chile | The Orange Backpack
Salta | Argentina | Chile | The Orange Backpack

10x wat te doen in Salta, Argentinië

#1 De koloniale architectuur in Salta

Salta zelf vind ik een van de fijnste steden van Argentinië. De sfeer is gemoedelijk en de architectuur prachtig. Het is een typisch koloniaal dorpje met Spaanse invloeden. Maak een wandeling door het stadje en zit op een bankje op het Plaza 9 de Julio. Wil je met een gids rondlopen? Dan is een free walking tour door de stad een aanrader.

#2 Museo Arqueologia de Alta Montana (MAAM) 

Website | Aan het Plaza 9 de Julio vind je het belangrijkste museum van Salta. De tentoonstelling over de kindoffers en de Inca-cultuur is bijzonder indrukwekkend. Het museum vertelt het verhaal van de kindmummies die in de Andes zijn ontdekt. Onderdeel van de Inca-cultuur waren de menselijke offers aan de goden. Hiervoor werden kinderen uit de meest hoogstaande familie geselecteerd. Na uitgebreide feesten werden zij hoog in de bergen op heilige plekken gedood of levend begraven om de goden te eren. Vanwege de unieke omstandigheden hoog in de bergen zijn de lichamen van drie kinderen perfect bewaard gebleven. In het MAAM kan je daarom nu de mummies bewonderen van een 15-jarig meisje en een 6- of 7-jarige jongen en meisje. Een indrukwekkende manier om kennis te maken met de Inca-cultuur en hun religie.

#3 De Salinas Grandes, de zoutvlaktes in Argentinië

Zo vlak bij de grens met Bolivia krijg je in Argentinië een voorproefje van de beroemde zoutvlaktes in haar buurland. Ten noorden van Salta liggen de Salinas Grandes. De uitgestrekte zoutvlaktes zijn een bijzonder gezicht. Op de meeste plaatsen is de zoutkorst wel een halve meter dik! Neem vooral een zonnebril mee, want op zonnige dagen kan de witte zoutlaag oogverblindend zijn.

#4 De gekleurde bergen bij Purmamarca

Het dorpje Purmamarca is leuk, maar het zijn vooral de gekleurde bergen die het een bezoek waard maken. De Cerro de Los Siete Colores liggen precies boven het dorpje. Een postcard pretty gezicht! Dat maakt het kleine dorpje ook erg populair, dus zorg dat je hier ’s ochtends bent. Je kan dan nog in alle rust door het dorpje en over de markt met geweven poncho’s en sjaals lopen. Ook zijn de kleurrijke bergen in het ochtendlicht op hun mooist.

#5 De dorpjes langs de Río Grande

De Río Grande heeft een indrukwekkende kloof uitgesneden door de bergen. Dwars door die kloof leidt naast de rivier ook een weg langs de leukste bergdorpjes. Purmamarca met haar gekleurde bergen is een van de eerste die je tegen zal komen. Maar rijdt vooral verder de bergen in langs de cactusvelden en rotsen om ook de andere dorpjes te bezoeken. Aanraders zijn Uquía en het grotere plaatsje Humahuaca.

#6 De empanada’s en de peñas

Salta staat bekend als de plek waar de Argentijnse empanada zou zijn bedacht. Het stadje barst daarom van de restaurantjes en kiosken die claimen de beste empanada’s van het land te maken. Probeer ze allemaal and decide for yourself! Vergeet vervolgens ook niet de lokale peñas te bezoeken. Een peña is een bar waar je kan eten en drinken, maar vooral komt voor de live muziek. Deze typische volksmuziek is in Argentinië nog beroemder dan de tango!

#7 De canyons in de Quebrada de Cafayate

De Río de las Conchas heeft niet alleen ten noorden, maar ook ten zuiden van Salta een prachtig landschap uitgesleten. De Quebrada de Cafayate van Salta tot het wijndorpje Cafayate heeft de meest indrukwekkende berggezichten. Van kleurrijke rotsformaties tot desolate berglandschappen. Van hoge kloven tot vuurrode bergtoppen. Dit is misschien wel een van de mooiste wegen van Argentinië.

#8 De wijnproeverijen bij Cafayate

Het zuidelijke dorpje Cafayate is het hart van een van de belangrijkste Argentijnse wijnregio’s. Bezoek een van de wijngaarden in de regio voor een proeverij. De uitzichten zijn overal even spectaculair: eindeloze wijngaarden met indrukwekkende bergketens als backdrop.

#9 Tren a las Nubes bij Salta

De beroemdste treinrit in Argentinië vind je ook in Salta. De wolkentrein vertrekt vanaf Salta en voert door het mooie berggebied. Het letterlijke hoogtepunt van de reis is het viaduct La Polvorilla over een enorme canyon. Ik heb deze treinrit zelf overgeslagen. Het schijnt erg toeristisch en prijzig te zijn en de rondrit duurt vooral ook erg lang. Er worden in Salta overigens ook tours aangeboden die langs het treintraject leiden, waarbij je het viaduct ook te zien krijgt.

#10 Cerro San Bernardo-viewpoint over Salta

Voor een prachtig panorama van Salta en de omgeving moet je op deze heuveltop zijn. Je kan zelf naar boven hiken, maar als je het jezelf makkelijk wilt maken, neem je de teleférico. De kabelbaan vind je in het Parque San Martín. Het begin van de hike is bij het Güemes-monument.