Argentinië

Hiken in Patagonië: 9 mooiste wandelroutes in Argentinië

Patagonië in Argentinië staat bekend om zijn unieke natuur, geweldige wandelingen en prachtige bergen. Van het nationale park Tierra del Fuego in Ushuaia – de meest zuidelijke stad ter wereld – tot de verbazingwekkende bergen bij El Chaltén. Een van de beste manieren om ten volle van Patagonië te genieten, is tijdens een hike in de uitgestrekte natuur. Trekking in Argentinië is een bucketlistactiviteit voor alle avontuurlijke reizigers en hikers. Om de beste hikes in Patagonië te verzamelen, hebben we onze favoriete reisbloggers gevraagd om samen de ultieme bucketlist te maken voor de beste hikes in Patagonië.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

#1 El Calafate naar Laguna de los Tres, hike in El Chaltén

door Stuart van Just Travelling Through

Een van de beste hikegebieden in Patagonië is rond het stadje El Chaltén. Er is een overvloed aan opties als het gaat om het verkennen van het prachtige Patagonische landschap, waaronder een van de beste eendaagse wandelingen ter wereld. De hike naar Laguna de Los Tres leidt je door een adembenemend mooi natuurgebied. De totale hike van 21 km duurt ongeveer 6 tot 8 uur. De hike is enigszins moeilijk, vooral omdat de laatste kilometer erg steil is. In winterse omstandigheden zoals typisch is voor Patagonië, kan dit ijsvorming op dit gedeelte betekenen en dan is dit deel nog lastiger.

Maar het eindresultaat is de moeite waard. Als je de top bereikt, kijk je uit over de drie pittoreske lagunes en de iconische aanblik van Mount Fitz Roy die trots achter je staat. Er zijn maar weinig bezienswaardigheden in Patagonië die die uitzicht kunnen verslaan.

De wandeling kan het beste worden gedaan in lente (september tot november) of herfst (maart en begin april) met minder drukte en perfecte wandelomstandigheden. Omdat El Chaltén hoog ligt, kan de sneeuw zelfs midden in de herfst behoorlijk nog dik zijn. De hike is dan helaas niet mogelijk.

Een guided hike naar Laguna de los Tres kan je makkelijk online boeken van tevoren.

#2 Cerro Torre en Laguna Torre Hike, 20 kilometer hiken bij El Chaltén

door Campbell en Alya van Stingy Nomads

El Chaltén wordt gezien als het summum van hiken in Argentijns Patagonië. Het dorp in het nationaal park Los Glaciares in de provincie Santa Cruz in Argentinië is het startpunt van vele spectaculaire trails die naar de beroemde Argentijnse bergtoppen leiden. Er zijn hikes voor alle conditie- en ervaringsniveaus. Het hikeseizoen in het park loopt van oktober tot april.

De hike naar Laguna Torre aan de voet van Cerro Torre is een wandeling van 20 km. Hoogtepunten van de hike zijn ongelooflijke uitzichten op de berg Cerro Torre (3128 m) – op de grens tussen Chili en Argentinië – en het landschap bij de Río Fitz Roy. Het gebied bij Laguna Torre is geweldig. Je loopt er langs een adembenemend gletsjermeer met drijvende ijsbergen en je hebt een ongelooflijk uitzicht op de bergen.

De wandeling begint bij trailhead aan de rand van de stad die is aangegeven op straat Calle Riquelme. De route is goed gemarkeerd en makkelijk te volgen met afstandsmarkeringen. Het is geen zware wandeling omdat het vrij vlak is. Het is vooral een uitdaging vanwege de afstand en je hebt er ongeveer 6 uur voor nodig om die af te leggen. De route is goed te combineren met andere wandelingen in het park zoals de al genoemde Laguna de Los Tres, Mirador gletsjer Piedras Blancas of Laguna Torre, als je een nacht kampeert in Poincenot. 

beste wandelingen in Patagonië - Uitzicht op Fitzroy
beste wandelingen in Patagonië Argentinië - laguna-torre aan de voet van Cerro torre

#3 Cerro Llao Llao, makkelijke daghike in Bariloche

door Of van My Path in the World

Als je op zoek bent naar een vrij gemakkelijke en korte wandeling in Patagonië, is Cerro Llao Llao een goede optie. Het is gemakkelijk bereikbaar met de bus vanuit de stad Bariloche. De wandeling is maar ongeveer 6 km heen en terug, dus zelfs niet-wandelaars kunnen deze gemakkelijk voltooien (en ervan genieten!).

Neem bus 20 vanuit Bariloche en stap uit bij de laatste halte, vlakbij het prachtige Hotel Llao Llao. Je zult waarschijnlijk andere reizigers zien die ook naar de ingang van het park lopen. Je bent er al in ongeveer 10 minuten. Je ziet een klein informatiecentrum waar je een kaart kunt pakken en vanaf daar kan je de borden voor de hike volgen.

Na ongeveer 45 minuten wandelen door een vlak bebost gebied, kom je aan het begin van de klim naar het prachtige uitkijkpunt Cerro Llao Llao. Dit is het enige deel waar de hike wat zwaarder is, maar ook voor onervaren hikers is dit prima te doen. Het duurt maar ongeveer 15 minuten om de top te bereiken. De beloning is een van de meest schilderachtige panoramische uitzichten op het Nahuel Huapi National Park.

Je kunt na afloop teruglopen en de wandeling eindigen waar je begon. Als je de smaak te pakken hebt, volg dan de borden naar Villa Tacul leiden, waar je een aantal ongelooflijk serene stranden aan het meer zult vinden (daarom is de zomer in Argentinië de ideale reistijd om deze wandeling te maken).

beste wandelingen in Patagonië - Llao Llao-wandeling

#4 Hito XXIV, Patagonia-dagwandeling in Tierra del Fuego

door Beth uit Frugal Female Abroad

Ushuaia in Argentinië is de meest zuidelijke stad ter wereld. Als je een paar dagen de tijd hebt om Ushuaia te verkennen, dan moet je zeker het Tierra del Fuego National Park bezoeken.

Het nationale park ligt op 12 km van de stad. Je kan er makkelijk komen met de shuttlebusjes die de hele dag door rijden. De Hito XXIV-wandeling is absoluut een aanrader en begint vanaf het bezoekerscentrum.

De Hito XXIV-wandeling is een makkelijke daghike. Het is ongeveer 7 kilometer heen en terug; je doet 90 minuten over een enkele reis. De hike is vrij makkelijk. Je loopt idyllisch langs het water, waarna een pad door een bos slingert. Je kan de wandeling het hele jaar door doen, maar de zomer is de beste tijd voor de hike vanwege de sneeuw in de winter.

Een highlight van deze wandeling is de grens tussen Chili en Argentinië. Er is een tof bord aan het einde van het pad, waar de hike eindigt en Chili begint. Voor deze daghike hoef je natuurlijk niet in het park te overnachten, maar het is zeker aan te raden om te kamperen in het Tierra Del Fuego National Park om zo een paar dagen door te kunnen brengen met alle toffe hikes.

beste wandelingen in Patagonië - Hito XXIV in Tierra del Fuego
beste wandelingen in Patagonië Hito XXIV-wandeling in Patagonië

#5 Perito Moreno-gletsjer, bucketlist-ervaring in Patagonië

door Roshni van The Wanderlust Within

In de buurt van het plaatsje Calafate ligt de Perito Moreno-gletsjer, misschien wel een van de beste plekken om te wandelen in Zuid-Amerika. In tegenstelling tot de meeste gletsjers krimpt Perito Moreno niet, maar groeit deze nog steeds aan. Aan de voorkant – waar jij de gletsjer kan bezoeken – zul je wel grote stukken ijs zien afbreken en met veel lawaai in het ijskoude water naar beneden beneden vallen. Dit spektakel met eigen ogen zien is slechts een van de redenen waarom je de gletsjer moet bezoeken én er moet hiken.

Van augustus tot mei is het mogelijk om deel te nemen aan de Mini Trekking of de Big Ice Experience, waarbij je rond de gletsjer wandelt, een boottocht maakt langs de gletsjerwand en een trektocht maakt op de gletsjer zelf. Het verschil tussen de guided hikes is de duur van de hike op de gletsjer. Dat kan behoorlijk zwaar zijn, dus kies de Mini Trekking als je vreest dat de Big Ice te zwaar zal zijn.

Op de dag van de hike krijg je een spoedcursus in het gebruik van stijgijzers, die je onder je schoenen moet binden voor jouw gletsjerhike. Daarna zul je een trektocht over het ijs maken om de ijsformaties en de blauwe ijsgrotten te bewonderen. Je hebt ook tijd voor een picknick op het ijs, dus vergeet niet wat te eten mee te nemen!

Na de lange dag pak je een ijsbijl en breek je een paar blokjes vers ijs van de gletsjer voor in een glas whisky, de perfecte manier om de dag af te sluiten.

Perito Moreno | Argentijn | Argentinië | Chili | De oranje rugzak

#6 Senda Costera, korte hike in Tierra del Fuego

door Audrey van That Backpacker

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke wandeling aan het einde van de wereld, wordt het niet beter dan Nationaal Park Tierra del Fuego in zuidelijk Argentinië! Er zijn talloze wandelingen in het park – met of zonder guide – allemaal variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Een van mijn favoriete hikes in Patagonië is Senda Costera. 

Zoals de Spaanse naam al doet vermoeden, volgt deze unieke hike de kustlijn waar je wordt getrakteerd op prachtige baaien en geheime stranden. Dat betekent genoeg picknickplaatsen om uit te kiezen, dus neem wat te eten mee! De wandeling begint in Zarategui Bay bij het End of the World Post Office en eindigt bij het Alakush-bezoekerscentrum. De shuttle naar het park stopt op beide locaties, dus je kunt de wandeling in beide richtingen doen. Ik deed de hike van Zarategui Bay naar Alakush, omdat er dan aan het einde van de hike een café is en dat leek mij de perfecte beloning. 

De wandeling is 8 kilometer lang, heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en duurt 3-4 uur om te voltooien. Het is een vrij vlak pad, maar hoe dichter je bij Alakush komt, hoe steiler het wordt. 

Over het algemeen is de beste tijd om te hiken in Tierra del Fuego in de zomer tussen november en maart, omdat bepaalde paden in het park sluiten zodra het begint te sneeuwen.

beste wandelingen in Patagonië Senda Costera, wandeling van een halve dag in Nationaal Park Tierra del Fuego

#7 Laguna de Los Témpanos-hike, highlight in Ushuaia

door Sandra van BlueMarble Vagabonds

Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, heeft fantastische hike-opties, vooral in het Ushuaia National Park en Tierra del Fuego. Maar de mooiste hike van allemaal is die naar de Laguna de Los Témpanos en Glacier Vinciguerra.

Het is een daghike van ongeveer zes tot zeven uur (afhankelijk van je tempo en het weer). De trail is 13 km lang met een hoogteverschil van 600 meter, dus een zekere conditie is wel nodig voor deze hike – vooral omdat een deel van het pad behoorlijk steil is. 

Het eerste deel van de hike brengt je door een vallei met een prachtig uitzicht op de Argentijnse bergen en daarna trek je door sub-Antarctische bossen tot je een turquoise lagune aan de top bereikt. In de buurt van de lagune ligt een gletsjer met prachtige ijsgrotten.

Het pad is het hele jaar geopend, maar de beste tijd om deze wandeling te doen is van november tot maart, omdat het pad anders te modderig of ontoegankelijk kan zijn door sneeuw.

De stad Ushuaia is de beste plek om als thuisbasis voor jouw hikes door dit gebied. Er zijn knusse cottages te boeken, de perfecte plek om bij te komen van jouw hike-avonturen.

Laguna de Los Tempanos-wandeling in Patagonië
Laguna de Los Tempanos-wandeling in Patagonië

#8 Paso de las Nubes, meerdaagse hike in Patagonië

door Wendy Werneth van The Nomadic Vegan

Deze hike in de buurt van Bariloche is vernoemd naar een bergpas van 1335 meter – vertaald uit het Spaans ‘pas van de wolken’ – en je zult ook echt het gevoel hebben dat je tussen de wolken loopt tijdens deze hike op grote hoogte. Als je de basisroute volgt, is de hike 23 kilometer lang en kan je die in twee of drie dagen lopen. Je kan de hike verlengen met een vierde dag met wat omwegen, zoals naar de spectaculaire Glaciar Castaño Overo. Je kan tijdens jouw hike overnachten in berghutten, maar ook net buiten het park in trekkershutten.

In vergelijking met andere trails in Patagonië is deze niet zo moeilijk, hoewel het terrein bij nat weer wel wat drassig kan worden. Je loopt in de schaduw van de Mt. Tronador, “the Thunderer”, die het hele jaar door met sneeuw en gletsjers is bedekt. Omdat de hike niet op dezelfde plek begint en eindigt, is de makkelijkste manier om terug te keren naar het beginpunt per boot op een van de “Cruce de Lagos”-cruises via Lago Nahuel Huapi en Lago Frías.

De gletsjers die je tijdens deze wandeling zul zien, zijn spectaculair. En, in tegenstelling tot de populaire Perito Moreno-gletsjer of de gletsjers die je ziet tijdens een cruise naar Antarctica vanuit Ushuaia, heb je ze vrijwel allemaal voor jezelf. Hoewel het wandelseizoen in dit gebied over het algemeen van december tot maart loopt, is Paso de las Nubes altijd een van de laatste paden die worden geopend, meestal pas in januari.

Glaciar Castaño Overo - beste Ushuaia-wandeling in Patagonië, Argentinië
Glaciar Castaño Overo - beste Ushuaia-wandeling in Patagonië, Argentinië

#9 Laguna Esmeralda, easy korte hike in Patagonië

door Claudia Tavani van My Adventures Across The World

De hike naar Laguna Esmeralda, nabij Ushuaia in Tierra del Fuego, is een van de beste en zelfs een van de gemakkelijkste van Patagonië. De 9,6 kilometer – heen en terug – loop je in ongeveer 4 uur om te lopen. Maar reken vooral op 5 uur vanwege alle stops onderweg om het uitzicht en de natuur te bewonderen. 

Het pad is goed gemarkeerd en redelijk makkelijk te volgen. Er is weinig hoogteverschil, dus erg zwaar wordt de hike nooit. De moeilijkheidsgraad is wat afhankelijk van de weersomstandigheden. Het kan nogal flink regen in dit gebied en de paden worden dan modderig en glad. Vooral het laatste deel aan de voet van Glacier Albino is dan erg drassig.

Tijdens de hike loop je door een lenga-bos en kun je beverdammen en lokale wildlife in het wild zien. Bevers zijn eigenlijk een groot probleem in Tierra del Fuego. Ze komen uit uit Noord-Amerika en hebben hier veel schade toegebracht aan het kwetsbare lokale ecosysteem. De lokale bevolking is er nog niet over uit hoe ze met deze impact om moeten gaan en of ze de bevers moeten bestrijden.

Het pad is toegankelijk vanaf een parkeerplaats in Valle de Los Lobos, 17 kilometer ten oosten van Ushuaia. Je kunt daar komen met het openbaar vervoer – de bus komt meestal ongeveer 5 uur nadat je bent afgezet terug. 

Je kunt het pad zelfstandig lopen, maar er vertrekken ook guided hikes vanuit de stad. Je hebt een goed paar waterdichte wandelschoenen nodig en voldoende eten en water voor de tijdens de hike.

Laguna Esmeralda Beste wandeling in Patagonië
Laguna Esmeralda Beste wandeling in Patagonië