Spanje

La Coruña en haar iconische vuurtoren

Aan de ruige kust van Galicië ligt de relatief onbekende stad La Coruña. Het is de thuisbasis van een van de meest bijzondere vuurtorens in Noord-Spanje, maar is zelf ook zeker een bezoek waard. Wij brachten twee dagen door in deze gezellige stad, waar je naast een historisch centrum ook een prachtige kustlijn en natuur vindt. Lees in deze blog meer over de bezienswaardigheden van La Coruña en onze andere praktische tips voor een bzoek aan de kuststad.

A Coruna

Waar ligt La Coruña in Spanje?

Genesteld in de noordwestelijke hoek van Spanje, omarmd door de uitgestrekte Atlantische Oceaan, ligt havenstad La Coruña.

De stad ligt in de autonome gemeenschap van Galicië. Deze regio staat bekend om haar ruige kustlijnen, weelderige groene landschappen en een cultuur die diep geworteld is in de oude Keltische geschiedenis. La Coruña zelf wordt beschouwd als de hoofdpoort tot de Atlantische Oceaan en is, deels gelegen op een schiereiland, omgeven door water.

In de directe omgeving van La Coruña kunnen reizigers nog meer toeristische attracties bezoeken. Ten oosten van de stad ligt Santiago de Compostela, een bedevaartsoord dat bekend staat als de eindbestemming van de beroemde Camino de Santiago. Meer naar het zuiden ligt de Costa da Morte, een kustgebied dat is genoemd naar de vele scheepsbreuken op deze kust.

A Coruna

Waar La Coruña om bekend staat

La Coruna is een havenstad die bekend staat om haar Romeinse vuurtoren, de architectuur met de witte, houten ‘galerias’ aan de voorgevel, ruige kustlijn en mooie stranden. Het meest iconische monument van de stad is de Torre de Hercules, een oude Romeinse vuurtoren die nog altijd in gebruik is. Deze staat bovenop een dramatische klif en wordt omringd door kliffen, stranden en de Atlantische oceaan.

Onder Spanjaarden zelf is La Coruña misschien nog wel het meest bekend als de plaats waar modegigant Inditex zijn hoofdkantoor heeft. Dit is het moederbedrijf van de wereldwijde modeketen Zara. Ook de allereerste Zara-winkel uit 1975 vind je in deze stad. De winkel ligt nog steeds aan de Calle De Juan Florez 64, al heeft het in de tussentijd ook verbouwingen gehad en is het niet meer de originele winkel.

A Coruna Plaza Maria Pita

Overnachten in La Coruña

Als je zoekt naar een plek om te overnachten in La Coruña, raden wij je aan om te kiezen voor het historisch centrum. Je bent dan zowel dichtbij de fijne stadsstranden als bij de meeste bezienswaardigheden van de stad. De iconische Herculestoren is dan nog wel een stukje lopen. In een klein half uurtje bereik je de vuurtoren en het mooie park ernaast.

Wij zijn zelf niet bijster enthousiast over de hotels in Coruña. Ze zijn vaak kil en zakelijk van sfeer. Hotel Alda Galería Coruña is wel een sfeervol boetiekhotel. Het ligt op 7 minuten lopen van Playa del Orzán. In de lovende reviews wordt de prijs-kwaliteitverhouding, kleinschaligheid en centrale locatie geprezen.

Een andere keuze met veel sfeer en stijl is het aparthotel Apartamentos Franja 55. Hier vind je een paar kleine studio’s inclusief zithoek, wasmachine en keukentje. Met bijzondere hoge reviewcijfers is dit een van de populairste slaapplekken in Coruña.

Reis je met een camper naar A Coruña? Langs de randen van de stad vind je meerdere officiële camperplaatsen. Zelf hebben wij twee nachten doorgebracht in de campervakken van de parkeerplaats aan de voet van de Herculestoren.

A Coruna

Wat te doen in La Coruña

#1 Torre de Hércules, de Romeinse vuurtoren

Verankerd in het groene landschap van een schiereiland dat uitsteekt in de Atlantische Oceaan, staat de Torre de Hercules. Deze iconische vuurtoren staat hier al sinds de Romeinse tijd en is nog altijd in werking. Het is niet alleen een navigatiepunt voor schepen, maar ook een symbool van de stad La Coruña en een erkend UNESCO-werelderfgoed sinds 2009.

De toren is gebouwd door de Romeinen in de tweede eeuw. In die tijd werd de vuurtoren de Farum Brigantium genoemd. De kern van die oude vuurtoren is bewaard gebleven en in de achttiende eeuw gerestaureerd tot de toren die we hier nu zien staan. Er werd toen ook een vierde verdieping toegevoegd, waarmee de toren nu 55 meter hoog is.

Je kan de vuurtoren niet alleen van buiten bewonderen, maar ook beklimmen. De tickets zijn niet duur en kunnen zowel online als ter plaatse worden gekocht. Op maandagen is de toegang zelfs gratis. Er is ook regelmatig op andere momenten gratis toegang; dit kan je online op de officiële website nagaan. Vanaf de top biedt de Hercules-toren een adembenemend uitzicht over het schiereiland en de omringende wateren van La Coruña.

#2 Plaza de María Pita en het stadhuis

In het hart van La Coruña ligt het Plaza de María Pita, het belangrijkste plein van de stad. Het dateert uit 1877 en heeft een oppervlakte van meer dan 10.000 m². Opvallend is natuurlijk de eclectische en extravagante voorgevel van het stadhuis dat de langste zijde van het plein volledig inneemt.

Het plein is genoemd naar de helding María Pita, van wie ook een standbeeld op het midden van het plein staat. Deze heldhaftige vrouw werd een Spaanse bekendheid tijdens de verdediging van A Coruña in de zestiende eeuw. Mede door María Pita werd de Engelse vloot onder leiding van admiraal Francis Drake verslagen. Het standbeeld is een bronzen creatie van Xosé Castiñeiras.

Het meest opvallende gebouw aan het Plaza de María Pita is ongetwijfeld het stadhuis aan de noordzijde van het plein. Het is een indrukwekkend bouwwerk in een modernistisch stijl. Het werd tussen 1908 en 1912 gebouwd. In 1927 werd dit bouwwerk officieel ingehuldigd door koning Alfonso XIII.

De andere drie zijden van het plein zijn omringd met galerijen en portieken, typisch voor de regio. Onder de booggalerijen vind je vooral cafés en restaurants. Ook deze drie zijdes worden gekenmerkt door de galeria’s – glazen gesloten balkons – waar de stad zo om bekend staat.

La Coruna Plaza de María Pita

#3 Beeldenpark op het schiereiland

Aan de voet van de historische Toren van Hercules, gelegen op het schiereiland van La Coruña, bevindt zich een soort openluchtmuseum. Bezoekers kunnen dit beeldenpark van maar liefst 47 hectare gratis verkennen.

Het park staat bekend om haar vele vogelsoorten en vooral om de bijzondere collectie sculpturen. Door het park lopen verschillende wandelpaden, waarbij je langs de verschillende beelden komen. Op de officiële website van La Coruña vindt je een gedetailleerde beschrijving en kaart van alle sculpturen.

Het meest bekend zijn de Menhirs van Manolo Paz. Het zijn twaalf stenen die een cirkel vormen en door hun doorkijkjes bezoekers een uniek perspectief bieden op het landschap en de Toren zelf.

Niet te missen is de granieten sculptuur van Breogan. Het staat pontificaal bij het pad naar de vuurtoren. Breogan is een mythische Keltische leider die ook wel wordt gezien als de vader van Galicië. Of wat dacht je van de Sun Chariot? Dit stalen kunstwerk uit 1994 symboliseert van de mythische werken van Hercules.

Een monument met een aangrijpend verhaal is het Monument voor de Gefusilleerden, een eerbetoon aan de slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog. En laten we de Compass Rose niet vergeten, een indrukwekkend mozaïek van 25 meter in diameter aan de voet van de vuurtoren.

#4 De ‘galerias’ van La Coruña

De architectuur van La Coruña kenmerkt zich door een bijzonder fenomeen dat zowel de tand des tijds als de zilte zeelucht heeft doorstaan: de ‘galerias’. De stad wordt ook wel de La Ciudad de Cristal, ofwel de Stad van Glas, genoemd. Daarmee wordt gedoeld op precies die galerias. De glazen, gesloten balkons strekken zich uit over de volledige gevels van veel panden. Het is een uniek gezicht dat je op meer plekken in Noord-Spanje aantreft, maar nergens zo veel als hier.

De ingenieuze glazen balkons hebben een geschiedenis die teruggaat naar de negentiende eeuw. Toen kwam namelijk in dit deel van Europa de markt voor vlakglas en gesneden glas op. Interessant is dat dit glaswerk aanvankelijk werd geïntroduceerd in Ferrol om de achtersteven van galeischepen te verglazen in de achttiende eeuw. Later werd het glas gebruikt voor woningen, zoals hier in La Coruña.

De galerias van La Coruña zijn een soort gesloten balkons met een houten raamwerk dat in het wit geschilderd is en grote glasoppervlakten bevat. Ze hadden een praktische functie, gericht op het klimaat van de regio. Het glaswerk moest de elementen en weersomstandigheden buiten houden, terwijl er wel zo veel mogelijk licht en zonlicht binnen kon komen.

Erg enthousiast werd deze nieuwe architectuur in z’n tijd overigens niet door iedereen ontvangen. De stadsarchitect noemde het belachelijk en betreurde het dat de gevels van de stad achter al die galerias verstopt werden. Een mening die de tand des tijds niet heeft doorstaan, aangezien deze glazen balkons nu juist als één van de unieke kenmerken van de stad worden gezien.

Je vindt de balkons overal in de stad, maar het meest bekend zijn die aan de Avenida de la Marina.

#5 Monte de San Pedro

Aan de westelijke rand van La Coruña ligt de Monte de San Pedro. Dit park van ruim 78.000 m² was ooit een militair bolwerk, maar nu een openbaar stadspark met een prachtig uitzicht. Ook vind je op de top een Michelin ster-restaurant, Árbore da Veira.

Je kan de berg te voet beklimmen, maar leuker is een ritje met de Ascensor Panorámico uit 2007. Deze bolvormige glazen lift brengt in drie minuten en twintig seconden vanaf zeeniveau naar de top van de heuvel.

De militaire geschiedenis van de locatie is nog altijd zichtbaar. In het park liggen verdedigingswerken zoals ondergrondse schuilplaatsen en kanonnen. Maar de belangrijkste aantrekkingskracht van deze berg is het panorama op La Coruña en omgeving.

#6 Iglesia de San Jorge

Gelegen naast het Plaza del Marqués de San Martín, grenzend aan het bekende Plaza María Pita in La Coruña, staat de Iglesia de San Jorge. De kerk is een toonbeeld van barokke bouwstijl in deze Noord-Spaanse stad.

De gevel van de kerk maakte op ons indruk door zijn smalle en hoge vorm. Het wordt gekarakteriseerd door opvallende barokke elementen zoals pilaren en standbeelden. Zowel links als rechts heeft de gevel een symmetrische toren. Als je ook Santiago de Compostela hebt bezocht, dan zie je duidelijk gelijkenissen in de architectuur, met name in de gigantische kolommen die de façade domineren. Dit zou dan ook een handelsmerk van de beroemde barokarchitect Fernando de Casas Novoa zijn.

De kerk stond oorspronkelijk niet op onze radar om te bezoeken, maar deze fotogenieke gevel lokte ons toch even naar binnen. Het interieur is een duidelijke barokstijl, maar verder vrij eenvoudig op het juist weer extravagante barokaltaar na.

#7 Aquarium Finisterrae

Gelegen op een steenworp afstand van het centrum van La Coruña ligt het Aquarium Finisterrae pal aan de kustlijn. Dit bijzondere interactieve centrum verweeft de wetenschappen van marinebiologie en oceanografie met een prachtig aquarium.

Het aquarium werd geopend in 1999. Het onderscheidt zich van anderen met zijn doelbewuste verbinding met de Atlantische Oceaan. De buitenbassins waar de zeehonden te zien zijn, maken direct contact met de oceaan en worden gevoed door zeewater.

De Sala Nautilus is het kroonjuweel van het aquarium, een bijzondere kamer die is gebaseerd op het studievertrek van Kapitein Nemo aan boord van zijn Nautilus. Als bezoeker wordt je omringd door een gigantisch bassin van 4,4 miljoen liter. Er zijn maar liefst 700 vissen van 34 verschillende soorten te zien, waaronder veel haaien zoals de zandtijgerhaai Gastón. Deze haai van maar liefst 3 meter lang woont sinds 2006 in het aquarium en is een lokale bekendheid.

La Coruna Aquarium Finisterrae

#8 Mercado de San Agustín

Ook zeker een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken is overdekte markthal, de Mercado de San Agustín. Gelegen naast het Plaza del Humor, met zijn grijnzende karikaturen, is deze overdekte markthal niet alleen een functionele ruimte waar marktkraampjes staan. Het is vooral een plaatje om te kijken, zeker voor liefhebbers van architectuur.

Het gebouw dateert uit de jaren ’30 en gold toen als bijzonder vooruitstrevende architectuur. De architecten Santiago Rey Pedreira en Antonio Tenreiro bouwden een hal met een parabolisch dak. Deskundigen op het gebied van architectuur noemende Mercado de San Agustín het Galicische equivalent van het Guggenheim uit die tijd. Ofwel: het moet wel een heel vooruitstrevend project zijn geweest.

Wij herkennen zelf nou niet per se de vooruitstrevendheid van het Guggenheim in de markthal, maar mooi en bijzonder is de hal met zijn bijzondere vormgeving zeker. Het is absoluut een aanrader voor wie dit soort gezellige markthallen graag bezoekt én natuurlijk de echte liefhebber van architectuur.

La Coruna Mercado de San Agustin

#9 Picasso Museum

Als meest beroemde Spaanse kunstenaar heeft Picasso meerdere musea in Spanje op zijn naam staan. Niet alleen Barcelona en Málaga hebben een Picasso-museum, maar ook La Coruña. Wat de link is tussen deze stad in Noord-Spanje en de wereldberoemde schilder? Picasso heeft hier een aantal jaar als tiener gewoond.

Het museum bevindt zich in het huis waar Picasso’s familie woonde van oktober 1891 tot april 1895. In A Coruña bezocht de jonge Picasso de School of Arts and Crafts, waar hij met houtskool en inkt modellen uit het dagelijks leven en zijn omgeving begon vast te leggen. Hij liet zich inspireren door de bedrijvigheid op het strand en de landschappen rond de Torre de Hercules. Het was hier dat de jonge Picasso begon met olieverfschilderijen onder aanmoediging van zijn vader.

Leuk weetje: A Coruña was lange tijd de enige stad waar Picasso woonde die tot voor kort geen museum had gewijd aan zijn werk. Dat is uiteindelijk dus dit bescheiden museum in zijn voormalig woonhuis geworden. Het kan zich niet meten met de andere Picasso-musea in het land, waar de erfgenamen van Picasso een aantal van zijn beroemde werken aan hebben geschonken. In dit museum hangen alleen wat reproducties.

#10 De stranden van La Coruña

Hoewel Galicië zeker ook mooiere stranden heeft, staat La Coruña ook bekend om haar stadsstranden. Aan de voet van de promenade liggen de stranden Playa del Orzán en Playa de Riazor, de twee grootste en meest bekende stranden van de stad.

Iets verder, ook in de baai van Orzán, vinden we Playa de las Amorosas. Het is een stuk kleiner en ligt vlakbij Playa del Orzán. Andere kleine strandjes zijn San Amaro, genesteld in een kleine inham dicht bij de legendarische Toren van Hercules, en Playa das Lapas, ook te vinden op dit schiereiland.

La Coruna Beach

#11 Castillo de San Anton

Midden in de golven van de Atlantische Oceaan werd op een klein eiland voor de kust van La Coruña, het Castillo de San Antón gebouwd ter verdediging van de stad. Dit zestiende-eeuwse kasteel was een van de drie verdedigingspunten samen met de kastelen Santa Cruz en San Diego. Sinds 1949 is het aangemerkt als Monumento Histórico Artístico, wat een belangrijke monumentstatus in Spanje is.

Na eeuwenlang gediend te hebben als verdedigingswerk werd het in de achttiende eeuw een gevangenis. Dit bleef het tot 1960. In de tussenliggende jaren werd de zee tussen het eiland en het vasteland opgevuld, waardoor het een soort schiereiland werd. Sinds 1968 vind je hier het Museo Arqueológico e Histórico de La Coruña. Dit museum is gewijd aan de Middeleeuwen en de moderne stad.

#12 Domus (voorheen: Casa del Hombre)

Een van de populairste musea in Coruña is het wetenschapsmuseum Domus, gewijd aan de mens in al zijn facetten. Van genetica en het menselijk lichaam tot de menselijke evolutie en onze biologie, Domus heeft 1500 m² aan interactieve tentoonstellingen over de mens.

Het museum opende in 1995 zijn deuren en is gevestigd in een prachtig markant gebouw. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van hedendaagse architectuur, ontworpen door de Japanse architect Arata Isozaki met César Portela. De muren en trappenhuis zijn uitgevoerd in graniet. De naar de zee gekeerde façade buigt als de zeil van een schip in de wind en is bekleed met 6.600 leistenen uit Galicische groeves.