Chili

Hoogtepunten van Santiago de Chile: 10x wat je niet mag missen

De Chileense hoofdstad Santiago – of voluit: Santiago de Chile – is ongetwijfeld een van jouw stops op jouw reisroute door Chili. Het is misschien niet een stad waar je eindeloos wilt blijven hangen, maar zorg er voor dat je zeker twee dagen uittrekt voor Santiago en nog een extra dag inplant om kuststad Valporaíso op een dagtrip te bezoeken. Dit zijn de 10 hoogtepunten van Santiago in Chili die je in ieder geval niet mag overslaan!

10 hoogtepunten van Santiago in Chili

#1 Ga naar de markt

Een van highlights van Santiago is een bezoek aan de markt. Bekend is het Mercado Central, de vismarkt in de stad waar je ook terecht kan voor een lunch. Veel leuker is een bezoek aan de fruit- en groentemarkt La Vega, waar je eindeloos rond kan dwalen en lekkers kan kopen om te proeven. Als je graag op de markt wilt lunchen, raden wij je aan om hier bij een kraampje met de locals mee te eten.

#2 De metro van Santiago

Santiago is erg groot, maar met het uitgebreide metronetwerk reis je makkelijk naar iedere bestemming. Zorg ervoor dat je in ieder geval een stop maakt bij Universidad de Chile Metro Station, een van de mooiste metrostations van de wereld genoemd door de Huffington Post. In het metrostation is de enorme muurschildering “Memoria Visual de una Nación” uit de jaren ’90 te zien. Het laat de geschiedenis van het land zien, verdeeld in een muur met het verleden en een met de toekomst.

#3 Een of meer free walking tours door Chili

Mijn bezoek aan Santiago was vooral een groot succes door de geweldig leuke free walking tours in de stad. Ik raad je de tours van Tours 4 Tips aan. Ik deed mee aan allebei de tours in Santiago. Tijdens de highlight tour bezochten we onder andere het Plaza de Armas met het presidentieel paleis en werd ons verteld over de turbulente geschiedenis van het land. De andere tour die in Santiago wordt aangeboden, is “Santiago Offbeat”. We bezochten de markt waar we ook van alles te proeven kregen. Het eindpunt was de begraafplaats waar we een uitleg kregen over de Chileense cultuur rondom de dood. Super interessant en echt een must tijdens jouw bezoek aan de Chileense hoofdstad!

#4 Zoek het hogerop voor een view from the top

Vanaf het Parque Metropolitano op de San Cristóbal Hill heb je een geweldig uitzicht over de stad. Je kan naar boven lopen, maar de heuveltop is meer ingericht op bezoekers met de kabelbaan dan hikers. Vanaf de wijk Bellavista loopt heel handig een kabelbaan de heuvel op naar het Terraza Bellavista, vlakbij de top. Neem een picknick mee voor in het park en geniet van het uitzicht.

#5 Relax in een van de parken

In een stad als Santiago heb je ook de nodige rustpunten, zoals het park op de San Cristóbal Hill met het geweldige uitzicht over de stad en het Parque Forestal in het centrum. Dit laatste park ligt vlakbij het museum De Bellas Artes en Emporio la Rosa, waar je volgens de locals het beste ijs in town kan halen. Het langwerpige park is daarmee een ideale plek om met een ijsje in het zonnetje te zitten.

#6 De begraafplaats van Santiago

Dat klinkt misschien wat luguber, maar de Cementerio General is echt een prachtige plek om te bezoeken. Het is een ministad op zich met veel witte tombes en kleinere graven. Ik bezocht de begraafplaats aan het einde van de free walking tour en kreeg dus gelijk uitleg over de Chileense cultuur rondom de dood. Een bekend graf is dat van voormalig president Salvador Allende

#7 Slaap, eet en drink in de wijken Bellas Arte, Lastarria en Bellaviste

Lastarria en Bellas Artes – de grens tussen de twee is wat vaag – zijn het meest gunstig gelegen, vlakbij alle grote highlights zoals de Plaza de Armas en Mercado Central. Net de rivier over naar het noorden vind je de hippe wijk Bellavista waar de locals in de weekend hun pisco sours en cocktails drinken. Zorg dus voor een slaapplek in een van deze wijken en dompel je onder in het lokale leven.

Leestip: de 10 leukste slaapplekken voor Santiago in alle prijscategorieën vind je in deze blog.

#8 De street art

Chili staat bekend om de graffiti kunst, dus vergeet niet om omhoog te kijken. Vooral de wijk Bellavista is rijk aan street art. Neem met name een kijkje bij de kleurige kunst in Calle Dardignac & Loreto en het Museo a Cielo Abierto.

#9 Maak een dagtrip naar Valparaíso

Het kustplaatsje Valpo bezoek je makkelijk op een dagtrip vanaf Santiago. Absoluut een aanrader! Het heuvelachtige plaatsje is een doolhof aan nauwe straatjes en oude, krakende kabelbanen tegen de bergen op. Hier bezoek je dan ook niet een specifieke highlight, maar dwaal je heerlijk rond door de straatjes die beroemd zijn door de street art van bekende kunstenaars. Het hele stadje is daarom door UNESCO uitgeroepen tot world heritage site.

Leestip: dit zijn de 25e mooiste street art-steden ter wereld, waaronder ook Valparaíso.

#10 En doe ook daar mee aan een free walking tour

De leukste manier om de stad te verkennen, over de street art te leren én de lokale cultuur te leren kennen is ook hier een free walking tour. In Valpo heeft Tours 4 Tips de keuze uit maar liefst drie verschillende rondleidingen. De street art tour zal je langs de bekendste en mooiste graffitikunst van de stad leiden en is daarom wat ons betreft de top choice.