Thermopylae is een van de verborgen parels van het vasteland van Griekenland. Met een ligging op maar twee uur rijden van Athene zou je verwachten dat deze bestemming meer bezoekers trekt, maar het is een van de onbekende plekken in Griekenland gebleven. Waarom Thermopylae dan een bezoek waard is? Vanwege het museum over de iconische Slag bij Thermopylae en de heerlijke warmwaterbronnen om je in onder te dompelen. Lees in deze blog meer over een bezoek aan Thermopylae.
Waar ligt Thermopylae in Griekenland?
Thermopylae ligt op het vasteland van Griekenland. De bekende archeologische site van Delphi ligt op maar vijf kwartier rijden van Thermopylae. Hoofdstad Athene bereik je al in iets meer dan twee uur en daar vind je dan ook het dichtstbijzijnde vliegveld.
Een kaart van Thermopylae
De Slag bij Thermopylae
De naam Thermopylae wordt meestal geassocieerd met de bekende veldslag die hier in de Griekse oudheid plaatsvond. In 480 voor Christus vocht het Griekse leger hier tegen een invasie van de Perzen. Het leger van de Perzen bestond uit duizenden mannen, terwijl de Griekse veldheer Leonidas I van Sparta maar driehonderd man tot zijn beschikking had.
Het laat zich raden dat de Grieken het niet konden winnen van die Perzische overmacht, maar niet zonder slag of stoot. Leonidas had heel strategisch zijn beste mannen uitgekozen en stelde zich met zijn manschappen op in een smalle bergpas. Hoe groot het Perzische leger ook was, dagenlang konden ze het Griekse front daar niet doorbreken. Uiteindelijk werden de Grieken verraden door iemand in hun midden die de Perzen vertelde over een tweede bergpas. Vrijwel alle Grieken en Spartanen vonden de dood, maar ze gingen heldhaftig strijdend ten onder zoals in die tijd de grootste eer was.
Hoewel de veldslag niet doorslaggevend is geweest in de Perzische oorlog, ging de Slag bij Thermopylae wel de geschiedenisboeken in als een grootse heldhaftige nederlaag. De Hollywoodfilm ‘300’ uit 2006 heeft ook geholpen bij de roem van dit verhaal.
In Thermopylae zie je natuurlijk vrij weinig van deze veldslag terug, al is er wel een museum en een monument gebouwd ter herinnering hieraan. Het monument met een beeld van Leonidas van Sparta staat op de plek waar ooit de veldslag plaatsvond. De bergpas is hier overigens al lang zo smal niet meer als het ooit was. Ook op de Kolonos Hill staat een gedenkteken. Het Thermopylae Museum – of Historical Information Center for Thermopylae – is de beste manier om meer te leren over de legendarische veldslag.
De warmwaterbronnen van Thermopylae
Thermopylae kan je vrij vertalen als ‘warme poorten’, een verwijzing naar de vulkanische warmwaterbronnen bij dit Grieke plaatsje. Direct tegenover het monument van Leonidas van Sparta vind je een vulkanisch gebied met meerdere van dit soort hotsprings. Ze zouden volgens de Oude Grieken een poort naar de hel van Hades zijn. Weer een ander verhaal is dat het water zo heet zou zijn, omdat de Griekse held Heracles hier gif van zich afwaste.
De baden zijn gratis toegankelijk en je kan hier heerlijk baden. Op alle plekken kan je je (huur)auto direct naast de warmwaterbaden parkeren. Omdat het een sulfurbron is, zou het water geneeskrachtige werking hebben. Ook heb je daarom die bekende stanklucht van hotsprings, al vonden wij die persoonlijk wel meevallen.
Rondom Thermopylae vind je meerdere hotsprings, maar de warmwaterbaden het dichtstbij de bron zijn het warmst en dus het fijnste om een bad te nemen. Ze zijn vrij toegankelijk en diep genoeg om je lekker onder te dompelen. Het water is het warmste bij de bron. Het water is daar zelfs zo heet dat wij hier niet al te lang konden badderen en lange tijd na ons bad nog nagloeiden. Dit is de locatie op Google Maps.
Iets idyllischer en ook iets minder heet badderen doe je verderop. Op deze locatie op Google Maps kan je onder een soort waterval douchen. Onze favoriet is misschien wel deze locatie op Google Maps, waar het warme water kabbelt over een soort warmwaterbeekje. Je kan hier direct naast parkeren, wat door veel camperaars wordt gedaan die hier een of meer nachten blijven staan.