Namibië

12 manieren waarop Namibië ons verbaasde

Bij de voorbereiding van onze reis naar Namibië dachten we na over praktische dingen als onze reisroute en het huren van een auto met daktent, maar op sommige dingen kan je niet voorbereiden. De warme cultuur en de ontwikkeling van Namibië hebben ons verrast. Een lijstje met de 12 manieren waarop Namibië ons versteld deed staan!

#1 Er zijn zo veel soorten woestijn. Wie bij een woestijn denkt aan metershoge zandduinen, zal in de Sossusvlei dit natuurfenomeen herkennen. Maar wist je dat een woestijn simpelweg een gebied is waar geen of relatief weinig neerslag valt? Vrijwel heel Namibië is een woestijn, maar dat ziet er steeds weer anders uit. Van zoutvlaktes tot bergachtige gebieden, en van de bekende zandduinen tot gebieden met woestijn proof bomen en planten!

#2 Er is overal wildlife. Wild laat zich niet alleen spotten in de bekenden parken, zoals Etosha. In de Sossusvlei spotten we oryx en een struisvogel, bij de Fish River Canyon renden twee mountain zebra’s voor ons uit en op de weg tussen Windhoek en het Waterberg Plateau zagen we een giraffe, zwijnen en apen.

#3 Je kan vrijwel overal met pin betalen. In Nederland zijn we zo verwend dat je overal met je pinpas kan betalen en balen we ervan als we een grens overgaan, waar je toch weer met een zware portemonnee moet rondzuilen. Wij waren dan ook verbaasd dat je in vrijwel heel Namibië met pin kan betalen. Van de camping tot de park gate, vrijwel overal worden pinbetalingen geaccepteerd.

#4 Het kraanwater is drinkbaar. Ook al iets waar we in Nederland mee verwend zijn. Op reis loop je daarom vrijwel altijd met flessen water rond te zeulen. Niet in Namibië, want ook hier kan je gewoon het water uit de kraan drinken. Had jij dat verwacht in een Afrikaans land?

#5 Namibiërs kunnen niet zonder braai. Wij hebben geslapen op primitieve kampeerplekken waar geen douche of wc was, maar wat kan er in Namibië nooit op een kampeer- of picknickplek ontbreken? Een braai!

#6 De wegen zijn bijna perfect. Ja, er zijn 4WD wegen. En nee, niet alle wegen zijn geasfalteerd. Maar wat viel de kwaliteit van de wegen ons mee! Er werd ons gezegd dat de wegen zo slecht zijn dat je er lang over doet om van A naar B te komen en dat je minstens een keer per week wel een lekke band zou rijden. Niks van gemerkt! Wij leverden onze drie reservebanden allemaal ongebruikt weer in na onze reis.

#7 Everyone is doing great. In Namibië loop je niet snel op iemand af om even de weg te vragen. Zo bot! Vraag eerst op zijn minst hoe het met iemand gaat en als je iemand al eerder hebt gesproken, is het heel normaal om wat specifieker door te vragen. Hoe was je etentje gisteren? Hoe gaat het met je hond?

#8 Zebra, oryx of antilope? Yummie! Wij gaan met onze verrekijkers naar een wildpark om wild te spotten, maar bij de slager ligt het ook gewoon in het koelschap. Het blijft voor ons als Nederlanders gek om op het ene moment een oryx te fotograferen en het volgende moment een oryxsteak te bestellen.

#9 Uit de ATM komen Zuid-Afrikaanse rand. De Namibische dollar en Zuid-Afrikaanse rand zijn namelijk aan elkaar gekoppeld. Grote kans dat jij bij het pinnen dus geen dollars, maar rand krijgt. Lijkt gek, maar je wordt echt niet in de maling genomen.

#10 Ze verstaan ons! De officiële taal in Namibië is misschien Engels, maar de meeste mensen spreken er Zuid-Afrikaans of Duits vanwege de invloed die beide landen in het verleden in Namibië hebben gehad. Omdat die talen zo sterk verwant zijn aan het Nederlands, konden wij voor het eerst op een verre reis in onze eigen taal met mensen praten.

#11 Er is niemand. Namibië is na Mongolië het minst bevolkte land ter wereld. En dat merk je. Je kan hier rustig uren rijden zonder ander verkeer tegen te komen. Zie je een plaatsje op de kaart staan? Dan is de kans groot dat dit eigenlijk alleen een benzinestation of een grote ranch is.

#12 They do love their paperwork. Na twee dagen weet jij je paspoortnummer en kenteken wel uit je hoofd. Wij hebben zelden zo veel papieren moeten invullen als tijdens onze reis door Namibië. Vooral leuk waren de campings in een nationaal park. Dan moesten we soms drie keer dezelfde formulieren invullen: als we door de gate reden, incheckten op de camping én onze park permit afrekenden. En dat dan vervolgens nog een keer, als we weer vertrokken.