Namibië

Windhoek in Namibië: de 6 leukste bezienswaardigheden

Jouw reis door Namibië begint ongetwijfeld in hoofdstad Windhoek. Je zal er in ieder geval je auto of camper van ophalen waarmee je door het land zal trekken. Veel reizigers laten het daar ook bij om meteen op safari te gaan of de indrukwekkende natuur te ontdekken. Wij raden je aan om op jouw route door Namibië de hoofdstad zeker een of twee dagen te verkennen. En wat dan de leukste bezienswaardigheden in Windhoek in Namibië zijn? Wij geven tips!

Meer lezen: dit zijn de leukste hotels en b&b’s in Windhoek.

6x bezienswaardigheden in Windhoek in Namibië

#1 Independence Memorial Museum

Website | In Windhoek kan je haast niet om dit museum heen. Het is gevestigd in een van de grootste, hoogste en modernste gebouwen in het centrum. De entree is gratis. Alleen al de glazen lift aan de zijkant van het gebouw is een aanrader voor het uitzicht over de stad.

Het is niet het best onderhouden museum ter wereld, maar wel het beste om over de recente geschiedenis van Namibië te leren. Aan de hand van voorwerpen, schilderijen en scenes met poppen wordt verteld over de koloniale invloeden, onafhankelijkheidsstrijd en genocide. Je zou misschien denken dat dit om Europees kolonialisme gaat. Maar niet alleen Duitsland is gedurende iets minder dan veertig jaar aan de macht geweest in Namibië. Na de Eerste Wereldoorlog bezette Zuid-Afrika het huidige Namibië. Pas aan het eind van de jaren ’80 werd de onafhankelijkheid van Namibië ingezet.

Tip: meer weten over Namibië? Ook het Owele Museum kan je gratis bezoeken. Het is een wat curieus museum met poppen en voorwerpen om te vertellen over de inheemse stappen. Maar er is ook een groot deel met opgezette dieren om je te vertellen over de wildlife in Namibië. Een deel daarvan was overigens tijdens ons bezoek in januari 2019 niet goed te zien, omdat de lampen deels kapot zijn.

#2 Rooftop view over de stad

Een gaaf uitzicht over de stad? Dan ben je bij het Independence museum al op de goede plek. Vanaf het restaurantje op een van de hoogste verdiepingen heb je gratis het beste uitzicht over de stad. Het balkon geeft uitzicht op de beroemde Christus Kirche en daarachter de rest van de stad. Je ziet vanaf hier goed hoe ver de stad reikt én hoe daarachter het uitgestrekte berglandschap van Namibië begint.

#3 Namibia Crafts Center

Website | Onder één dak vind je hier de beste souvenirs van Namibië. Van handgeweven stoffen en houten schalen tot kralenkettingen en andere handgemaakte sieraden. Je koopt de producten rechtstreeks van lokale ondernemers, want in het Crafts Center hebben zij allemaal hun eigen winkeltje. Wij zijn ook fan van het Crafts Center vanwege het fijne Craft Café. Hier kan je terecht voor een smoothie of gezonde maaltijd.

Tip: toch nog niet geslaagd voor souvenirs? Vlak naast Slow Town Coffee zijn nog wat leuke kraampjes met souvenirs te vinden.

windhoek namibie bezienswaardigheden | rondreis namibie | The Orange Backpack
windhoek namibie bezienswaardigheden | rondreis namibie | The Orange Backpack

#4 Christus Kirche

De bekendste landmark van Windhoek is zonder twijfel de Christus Kirche – of vertaald: Christ Church. De kerk in Duitse stijl heeft een karakteristiek rood dak. In een stad met vooral laagbouw zie je de rode kerktoren vanaf veel plekken. De kerk is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw door een Duitse architect. Het is een vreemde combinatie van klassieke gotiek en toen hippe art nouveau.

#5 Slow Town Coffee

Website | Niet overal in Namibië kan je een goede espresso vinden. Maar zeker wel in Windhoek. In het hartje van de stad kan je terecht bij Slow Town Coffee, dé koffiespot van Windhoek. Alles draait hier om koffie, dus verwacht verder niet veel anders op het menu. Wel kan je natuurlijk een stukje taartje of lekker koekje bij je cafeine fix bestellen.

Tip: meer toffe koffiespots in Namibië? Check deze blog!

#6 Zoo Park

Denk niet aan groene weides en fleurige bloembedden, want daarvoor is het klimaat in Namibië te warm en droog. Toch is dit park een fijn rustpuntje in Windhoek met bomen voor schaduw en bankjes om op te zetten. Gedurende de dag is dit een van de drukste plekken in de stad en zie je hier overal groepjes kletsen en picknicken.

#7 Eet een kudu-steak

In Namibië zul je het ene moment prachtige foto’s maken van het wildlife. Om het de volgende dag in een restaurant te bestellen. In een land waar meer kudu’s zijn dan er paprika’s kunnen groeien, ontstaat een vreemd aanbod. In de supermarkten is wild vaak relatief goedkoper dan sommige groentes. Wij zagen een keer een rode paprika voor omgerekend € 5 liggen! Kortom: als vleeseter moet je niet verbaasd zijn op het menu een steak van kudu, oryx of springbok te zien. Maartje heeft als vegetariër deze specialiteiten overgeslagen, maar Sebastiaan proefde ze allemaal.

Tip: naast het Zoo Park heb je Café Balalaika, The Zoo Café. Daar kan je als vegetariër goed terecht, maar hier at Sebastiaan ook een fantastische oryx.

#8 Gibeon Meteorites

Middenin een van de grotere winkelstraten van Windhoek zijn de Gibeon Meteorites geplaatst. Deze buitenaardse stenen zijn onderdeel van de grootste meteorietenregen op aarde. Die regen was overigens al in de prehistorie, maar de meteorieten zijn pas veel later in Namibië ontdekt. Als je net als wij nog nooit iets buitenaards hebt gezien, is dit dus zeker een must.

#9 Supplies inslaan

Windhoek is de grootste stad van Namibië en dus de beste plek om supplies in te slaan. Je zult op jouw reis door dit dunbevolkte land niet overal even makkelijk goede supermarkten met een breed assortiment aantreffen. Dus sla hier je slag! De ketens Checkers en Pick ’n Pay zie je misschien wel het meeste in het land. Het assortiment is ruim en de prijzen zijn goed. Ook in Windhoek heb je meerdere filialen van deze ketens. Niet alleen in het centrum, maar ongetwijfeld ook vlakbij je car rental.

Tip: ook op zoek naar de leukste slaapplekken in Windhoek? Check deze blog voor de prachtigste lodges, design hotels en budgetopties.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: