Nederland

Weekendje Drenthe: 6x wat te doen

Onze noord-oostelijke provincie Drenthe leent zich perfect voor een weekendtrip of vakantie in eigen land. Drenthe biedt modern design, prachtige hikes en uitgestrekte natuur. Of leer over de Drentse geschiedenis met 5000 jaar oude bouwwerken en voormalig Nazi-kamp uit de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn de 6 hoogtepunten van Drenthe én de redenen voor een trip naar deze provincie.

Design huisje Voscheheugte | Drenthe, Nederland | Netherlands | The Orange Backpack

Wat te doen tijdens een weekendje Drenthe: 6 tips

#1 Overnacht in een bijzondere slaapplek

Wat dacht je van een tipi, bus, dome of cabin? Of een moderne trekkershut of design huisje? En dat natuurlijk middenin de bossen en het Drentse landschap. Wij verkenden in Drenthe de tofste slaapplekken en hebben ervaren hoe zo’n bijzonder huisje het ultieme vakantiegevoel geeft. Lees onze uitgebreide blogs over de bijzondere tiny houses op Camping BuitenLand of de design hutten met prachtig uitzicht op Voscheheugte.

Leestip: hier vind je nog 72 andere bijzondere overnachtingen in Nederland

#2 Verken de nationale parken

Bossen, heide, zandverstuivingen, vennen en meren: de natuur in Drenthe is prachtig veelzijdig. De drie nationale parken lenen zich perfect voor lange hikes of fietstochten. Het Drents Friese Wold, het Dwingelderveld en de Wieden-Weerribben zijn als nationale parken beschermd natuurgebied. Maar ook buiten de parken vind je prachtige plekken om volledig in de Hollandse natuur op te gaan.

Tip: bezoek de mooiste plekjes en natuurgebieden in Drenthe bezoeken tijdens een lokale roadtrip van een dag

Drenthe in Nederland | The Orange Backpack

#3 Kamp Westerbork en de sterrenwacht

Website | In de Tweede Wereldoorlog werd Westerbork gebruikt als doorgangskamp naar de vernietigingskampen zoals Auschwitz en Sobibor. Nog altijd vertelt de plek van dit voormalige kamp over dit verhaal. Er is een museum, maar het oude kampterrein met spoorrails, barak en monumenten is gratis toegankelijk. Op borden en via luidsprekers wordt achtergrondinformatie gegeven. Bij het meest indrukwekkende monument met de talloze sterren staan op de achtergrond de telescopen die samen de grootste sterrenwacht ter wereld vormen. De link tussen de twee soorten sterren is mooi gedaan. Verderop ligt bij de telescopen het Melkwegpad met uitleg over ons sterrenstelsel.

#4 Het karakteristieke museumdorp Orvelte

Orvelte zou een van de mooiste dorpjes van Nederland zijn. Het dorp staat vol met monumenten die zo uit de negentiende eeuw zouden kunnen komen. Van een authentieke smederij tot karakteristieke boerderijen tot wegen van kinderkopjes. In het dorpje wordt getoond hoe oude ambachten ooit werden uitgevoerd en kan je een rondje met de paardentram maken. Echt oud-Hollands vermaak dus en dat is zo populair dat je met de auto het dorpje niet eens meer in mag. Er zijn speciale parkeerplaatsen en er worden markten voor bezoekers georganiseerd.

Drenthe in Nederland | The Orange Backpack

#5 Maak een wandeling op hoge hoogtes

Website | Voor toffe berghikes moet je niet in ons platte Nederland zijn, maar in Drenthe heeft Staatsbosbeheer een uniek alternatief gemaakt. Dit Boomkroonpad is de mooiste wandelroute van Nederland en loopt op grote hoogte door de boomtoppen. Ook in de buurt kan je mooi wandelen in natuurgebied Hondsrug, langs de hunebedden, bossen, vennen en heide.

#6 De eeuwenoude hunebedden

De hunebedden in Drenthe zijn misschien wel de meest mysterieuze bouwwerken in Nederland. Ze zijn 5.000 jaar geleden gebouwd van enorme zwerfkeien uit de IJstijd. Het moet een enorme mankracht hebben gevraagd om de bouwwerken te bouwen. Ooit werd gedacht dat ze daarom door reuzen moesten zijn gemaakt. 47 van de 52 hunebedden zie je langs de N34. Om bezoekers aan te trekken wordt de weg ook wel de Hunebed Highway genoemd, een ideale route voor een lokale roadtrip van een dag. Het grootste hunebed is de D27 en vind je in Borger.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: