Spanje

Playa de las Catedrales, het mooiste strand van Spanje

De ruige noordkust van Spanje kenmerkt zich door grillige rotspartijen, prachtige zandstranden en groene natuur. Maar nergens wordt de kust zo spectaculair als bij de Playa de las Catedrales. Vanwege de bijzondere rotsformaties wordt dit ook wel het mooiste strand van Spanje genoemd. Ontdek in deze blog wat zo uniek is aan dit zogenaamde Cathedral Beach en gebruik onze praktische tips om je bezoek voor te bereiden.

Playa de las Catedrales

Waarom Playa de las Catedrales het mooiste strand van Spanje is

Wat is Playa de las Catedrales?

Playa de las Catedrales, oftewel het Kathedralenstrand, is niet het type zandstrand waar je komt om te zwemmen (dat is zelfs niet toegestaan) of te luieren op je handdoek. Hier kom je vanwege de indrukwekkende rotsformaties, grotten en luchtbogen tot wel 30 meter hoog.

Het strand heet eigenlijk Praia de Augas Santas, wat vertaald uit het Galicisch ‘Strand van de Heilige Wateren’ betekent. Maar de toeristische sector heeft die naam uit iedereens geheugen gedrukt met de pakken de term ‘Playa de las Catedrales’ (in het Spaans) of Praia das Catedrais or As Catedrais (in het Galicisch) trek je natuurlijk meer bezoekers. In het Engels wordt gesproken van Cathedral Beach. Dit is een directe verwijzing naar de dramatische rotsformaties die doen denken aan de gotische architectuur van Europese kathedralen.

Deze geologische meesterwerken zijn het resultaat van natuurlijke erosie door de krachtige wind en het constant bewegende water van de Cantabrische Zee. De zachtere steen werd door de golven weggesleten, waardoor deze indrukwekkende rotsbogen en talloze verborgen grotten overbleven.

Hoe bezoek je Cathedral Beach?

Als je het strand wil bezoeken, zijn er twee opties: het wandelpad bovenlangs de kliffen en de toegang vanaf het strand zelf. Het rotspad langs de kliffen biedt een mooi uitzicht op de zee en het zand. Maar, en laten we eerlijk zijn, het strand is natuurlijk waarom je hier komt.

Vanaf de parkeerplaats loop je naar de trap om af te dalen naar het zandstrand. De trap is te vinden bij het punt dat op kaarten wordt aangeduid als de ‘Mirador Playa de las Catedrales’. Je kan alleen tijdens eb naar het strand. Tijdens hoogwater is een groot deel van het strand niet bereikbaar. Toen wij het strand bezochten (in het najaar), kwam het water tijdens vloed zelfs zo hoog dat het hele strand en zelfs een deel van de trap onder water kwam te staan. De golven en het water waren ontzettend woest, dus je had op dat moment ook echt niet op het strand willen lopen.

Eenmaal op het zandstrand loop je rechtdoor en kom je al snel langs mooie rotsformaties, doorkijkjes, grotten en meer.

Wat zijn de mooiste rotsformaties op het strand?

Wanneer het tij zich terugtrekt van Playa de las Catedrales, ontvouwt zich een adembenemend zicht van kliffen, zeegrotten en natuurlijke bogen van meer dan 30 meter hoog. Deze grillig gevormde wonderen zijn het resultaat van eeuwen aan erosie, waarbij de mooiste rotsbogen zijn ontstaan.

De twee bekende rotsformaties zijn Illa de Xangal en de Triple Arco. De Illa de Xangal ligt van de rotskust af, midden op het strand en in het water. Deze rotsboog kom je al vrij snel tegen, als je het strand oploopt. Je moet er wel even voor omdraaien, want je ziet de boog anders niet direct.

Nog bekender – en de naamgever van het strand – is de Triple Arco. Deze reeks van drie bogen tegen de kliffen wordt vaak geassocieerd met de bogen van een kathedraal. Bij laagtij vormen deze natuurstenen bogen een soort “kathedraal”, maar ze verdwijnen volledig wanneer het water weer opkomt. De rotsbogen zijn het meest ver verwijderd van de trap. Ook als het halverwege eb en vloed is, kan je hier al niet meer komen. Zorg dus dat je de getijden goed in de gaten houdt.

Playa de las Catedrales

Praktisch over Playa de las Catedrales

Waar ligt Playa de las Catedrales in Spanje?

Als je de kaart van Spanje voor je ziet, ligt Playa de las Catedrales in het noordelijke deel van het land. Het ligt aan de ruige Atlantische kustlijn. Het strand ligt in de regio Galicië in de provincie Lugo, net over de grens van Asturië.

Niet ver van dit bijzondere strand bevinden zich pittoreske stadjes als Ribadeo, dat bekend staat om zijn historische charme en maritieme sfeer, en Mondoñedo, dat bekend staat om zijn kathedraal en amandeltaartjes. Andere toeristische bestemmingen zoals Lugo, met zijn indrukwekkende Romeinse muur, zijn ook relatief dichtbij.

Zo regel je een (gratis) ticket voor Playa de las Catedrales

Hoewel de toegang tot Playa de las Catedrales gratis is, is het vanwege de populariteit en het behoud van het gebied noodzakelijk om vooraf een toegangsticket te regelen, vooral tijdens het drukke hoogseizoen. Dit systeem zorgt ervoor dat het strand niet wordt overbelast.

Het maximale aantal bezoekers is gesteld op 4.800 mensen per dag – en denk eraan, die komen allemaal tijdens eb. Om dit te reguleren, moet je vooraf toestemming vragen om het strand op te mogen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar je moet gewoon online een formulier invullen. Als het maximum aantal bezoekers nog niet is bereikt, ontvang je automatisch een PDF met je toegangsticket. Hier regel je een gratis ticket.

Buiten het hoogseizoen geldt dit systeem niet en kan je zonder toestemming of ticket het strand bezoeken. Wij bezochten het strand in het najaar (eind oktober) en toen was er geen ticket nodig. We hadden het strand zelfs bijna voor onszelf!

Let op je veiligheid bij je bezoek

Playa de las Catedrales is zonder twijfel een adembenemend stukje natuur, maar het wordt ook gezien als een relatief gevaarlijk strand. Let daarom ook goed op je eigen veiligheid op een aantal specifieke punten.

Delen van het strand worden afgezet. Dit gaat specifiek om wat grotten en inhammen. Wij begrepen niet altijd even goed waarom en wat het gevaar was. Maar dat weten de medewerkers op het strand natuurlijk wel, dus het is raadzaam om de afzettingen te respecteren.

Je mag ook niet zwemmen bij Cathedral Beach. Hoewel het zeker op hete dagen verleidelijk kan zijn om een duik te nemen, mag dat niet. De krachtige stromingen kunnen verraderlijk zijn.

Het strand is alleen toegankelijk tijdens eb. Let dus goed op de getijdencyclus. Omdat de kustlijn bijna horizontaal is, kan het water het strand verrassend snel weer bedekken. Het is dan ook aan te raden om ongeveer twee uur voor eb aan te komen. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart kunt verkennen zonder je zorgen te maken over snel stijgende waterstanden. De tijden van de getijden kan je vinden op de officiële website op deze pagina, als je de gewenste dag aanklikt.

Hoewel wij daar zelf geen last van hebben gehad, hebben we waarschuwingen gelezen over de waterpoelen die op het strand staan met eb. Hierin kunnen (gevaarlijke) zeedieren achterblijven.

Met de camper naar Cathedral Beach

Dit Noord-Spaanse strand is ook voor reizigers met de camper goed te bezoeken. Er zijn meerdere parkeerplaatsen bij het strand, waar je ook een (grotere) camper kan parkeren.

Hoewel er veel parkeerplekken zijn, kunnen die in het hoogseizoen en zeker tijdens eb al snel vol zijn. Een slimme tip is om je camper te parkeren tijdens vloed. Het strand is dan iets rustiger, waardoor je een betere kans hebt op een parkeerplek. Bovendien geeft dit je de mogelijkheid om het opkomende tij te aanschouwen, wat een spektakel op zich is.

Wat betreft overnachten, het lijkt erop dat het wordt toegestaan, of op zijn minst gedoogd. Er staan in ieder geval geen officiële borden die het verbieden. Wij brachten een nacht door op een van de parkeerplaatsen in het najaar en we waren absoluut niet de enige.

Dat je niet de enige bent, blijkt ook wel uit de bakker die hier slim op inspeelt. Iedere ochtend rijdt een lokale bakker in zijn busje langs de geparkeerde campers om zijn brood te verkopen. Tijdens ons bezoek kwam hij zelfs in de middag nog een keer terug. Dit fenomeen kennen wij wel van heel grote camperspots, waar het eerder een camping dan een parkeerplaats lijkt, maar zo zouden we de parkeerplaatsen bij Cathedral Beach nou niet omschrijven.

De voorzieningen bij het strand

Voor degenen die met de auto komen, zijn er meerdere parkeerplaatsen beschikbaar. Maar een kleine tip: tijdens eb, wanneer het strand op zijn best is, zijn deze al snel vol. Overweeg om tijdens vloed te parkeren, een moment waarop de parkeerplaatsen over het algemeen rustiger zijn.

Omdat het strand zo populair is, zijn er ook veel voorzieningen. Denk aan picknicktafels, een douche om het zand van je voeten af te spoelen, informatieborden, prullenbakken en containers, een waterkraan en een restaurant met terras. En voor degenen die tijdens het hoogseizoen een bezoek brengen, zijn er extra voorzieningen zoals toiletten en een EHBO-post voor eventuele ongelukjes of noodsituaties.