Uncategorized

Veilig op reis: meest voorkomende internetvalkuilen voor toeristen

Je hebt er flink voor gespaard en lang naar uitgekeken. Maar als je niet oppast, kan die droomvakantie zomaar uitmonden in een nachtmerrie. Internetoplichters liggen overal op de loer. Vooral in de aanloop naar vakanties en feestdagen slaan ze hun slag. Met deze tips voorkom je dat je het slachtoffer wordt van internetoplichting.

Door de huidige inflatie zijn vakanties een stuk duurder geworden. Toch is dat geen reden om de hele vakantie maar te annuleren. Na een jaar hard werken of studeren is het juist belangrijk om weer even op te kunnen laden. Om het betaalbaar te houden, zoeken veel mensen online naar mooie aanbiedingen. Helaas kan ingaan op zo’n mooie deal wel eens heel verkeerd uitpakken. Met als gevolg dat je veel geld kwijt bent en er een naar gevoel voor terugkrijgt. Ook op je bestemming word je continu blootgesteld aan cyberdreigingen. Het is dus cruciaal dat je vormen van internetoplichting kunt herkennen en weet hoe je ze kunt vermijden.

Nepwebsites

Je hoeft tegenwoordig geen dure webdesigner meer in te huren om een professioneel ogende website te bouwen. Met diverse softwareprogramma’s en templates kun je al in een middag een flitsende site in elkaar knutselen. Ook internetoplichters kunnen dat. Als je via een nepwebsite boekt en betaalt, kun je dus naar je zuurverdiende centen fluiten.

Er zijn manieren waarop je zo’n nepwebsite kunt ontmaskeren. Check om te beginnen de URL. Komt deze overeen met de officiële site die je voor ogen had, of vermeldt de URL extra cijfers of letters? De URL van een veilige website hoort te beginnen met ‘https”. Het is ook raadzaam om de website verder te bekijken. Als het aantal webpagina’s heel beperkt is, is dat ongetwijfeld een rode vlag.

Het is overigens een fabeltje dat het helpt om in incognitomodus te zoeken en te browsen. Daarmee voorkom je niet dat nepwebsites alsnog je gegevens verzamelen. 

Onveilige netwerken

Openbare netwerken zijn vaak zo lek als een mandje. Dit zijn de gratis wifinetwerken die je bijvoorbeeld op de luchthaven of in je hotel kunt gebruiken. Ze zijn slecht of helemaal niet beveiligd met een wachtwoord, waardoor ze uitermate kwetsbaar zijn voor hackers. Cybercriminelen kunnen ook een aparte WIFI-hotspot opzetten. Deze hotspot draagt dan bijna dezelfde naam als het originele netwerk. Maak je verbinding met zo’n vals netwerk, dan hebben criminelen direct zicht op al jouw online activiteiten.

Gratis openbare netwerken kun je het best vermijden. Heb je echt geen andere optie? Gebruik dan een VPN voordat je verbinding maakt met zo’n WIFI-hotspot. Een VPN zorgt voor encryptie van al je verzonden en ontvangen data. Daardoor kunnen hackers de data niet meer onderscheppen en lezen. Ook schermt het je IP-adres af. Het wordt voor derden dan een stuk lastiger om je identiteit en precieze locatie te achterhalen. Met VPN Nederland kun je ook in het buitenland je favoriete websites blijven bezoeken.

Nepprijzen

Er verschijnt een pop-up op je beeldscherm met de mededeling dat je in de prijzen bent gevallen. Of je ontvangt een e-mail met een eensluidend bericht. Voor een fractie van de originele prijs kun je een luxe cruise boeken, of een volledig georganiseerde rondreis. Misschien is het zelfs helemaal gratis, mits je de service- en boekingskosten vooraf betaalt. Zodra je dat hebt gedaan, blijft het oorverdovend stil aan de kant van de aanbieder.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo. Niemand strooit met gratis of spotgoedkope vakanties. Ga daarom nooit op dit soort aanbiedingen in en negeer berichten die je ongevraagd ontvangt.

Juice Jacking

Je batterij is bijna leeg, maar gelukkig bevind je je vlak bij een openbaar oplaadstation. Via een USB-poort verbind je je telefoon of laptop met het station en na een half uurtje ben je weer good-to-go. Even later ontdek je dat je apparaat vreemd doet of zelfs geblokkeerd is. Het is een hacker gelukt om via het oplaadstation malware op je apparaat te installeren.

Vermijd openbare oplaadstations koste wat kost. Ben je bang dat je batterij onderweg leeg raakt? Neem dan een volledig opgeladen powerbank mee.

Nepaccommodaties

Je hebt via AirBnB een ontzettend leuk appartementje gevonden. De foto’s zien er gelikt uit, de locatie is perfect en zelfs de prijs is meer dan schappelijk. Om te voorkomen dat iemand anders je voor is, maak je de reservering daarom snel in orde. Maar als je op het genoemde adres aankomt, blijkt het huisnummer niet te bestaan. Of je treft een verbaasde bewoner die van niets weet en jou ook zeker geen slaapplaats aan zal bieden.

Het best kun je foto’s nemen en meteen contact opnemen met de klantenservice van AirBnB. Maar het vormt geen goed begin van je vakantie, dus voorkomen is nog altijd beter. Beoordelingen van mensen die de accommodatie eerder geboekt hebben, kunnen daarbij helpen. Zoek het adres online op, want misschien zijn de foto’s wel afkomstig van een makelaarssite. Ook een blik op Google Streetview is nuttig om te controleren of het adres ook echt bestaat.