Als geboren Bredase ben ik me nooit bewust geweest van de vele bezienswaardigheden van Breda. Van de Grote Kerk tot het knusse Begijnhof en van de Blind Walls Gallery tot Stadspark Valkenberg, het was voor mij negentien jaar lang allemaal heel normaal. Inmiddels woon ik lang genoeg niet meer in Breda om te zien wat een prachtige, historisch stad bomvol bezienswaardigheden het is. Als echte Breda-insider verzamelde ik daarom voor jou een overzicht met de leukste dingen om te doen in Breda, waaronder de mooiste historische bezienswaardigheden en tips voor verborgen parels.
Waarom Breda een bezoek waard is
Misschien kan je Breda wel de mooiste historische stad in het zuiden van Nederland noemen. De stad staat niet voor niets bekend als ‘de parel van het zuiden’ en doet die bijnaam eer aan. Met een charmante binnenstad, levendige street art en gezellige sfeer is Breda absoluut een bezoek waard.
Zodra de zonnestralen hun intrede doen in Breda, transformeert de stad in één groot terras. Bewoners en bezoekers verzamelen zich massaal op de terrassen van de Grote Markt, waardoor de stad bruist van gezelligheid. Maar niet alleen tijdens warme dagen schittert Breda. In de winter tovert de stad om tot een knus decor met fonkelende lichtjes en feestelijke kerstmarkt.
De stad is doordrenkt van geschiedenis. Al eeuwenlang voert de geschiedenis van Breda terug en de resultaten daarvan zie je door het hele historisch centrum terug. Een letterlijk hoogtepunt van die historische pracht vind je terug natuurlijk in de Grote Kerk. Deze gotische bezienswaardigheid staat niet alleen symbool voor de rijke architectuur van de stad, maar biedt vanaf haar top ook een adembenemend panorama over Breda. Binnenin de kerk ligt een bijzonder stukje koninklijke geschiedenis verborgen. Hier vind je de laatste rustplaats van de voorouders van de Koning, gelegen in een schitterende kapel.
Maar Breda kent ook een heel moderne kant! De binnenstad zit vol hippe ontbijtspots, trendy restaurants en bijzondere boetiekwinkels. De hoogste concentratie daarvan vind je in de gezellige Sint Janstraat, Sint Annastraat en Veemarktstraat. Niet te missen is ook de intrigerende graffitikunst in Breda. Dit is onderdeel van de Blind Wall Gallery, een kunstgalerij die zich verspreidt door de hele stad. Wil je er zeker van zijn dat je geen kunstwerk mist? Er is een handige app beschikbaar of raadpleeg de online kaart voor de exacte locaties!
Kortom, Breda ademt zowel een knusse historische sfeer als hippe moderne gezelligheid. Deze stad is daarmee niet alleen een geslaagde én verrassende stedentripbestemming in Nederland, maar eigenlijk gewoon een plek om niet te missen.
Bijzonder overnachten in Breda
Als je op zoek bent naar een overnachting in Breda, is de historische binnenstad de beste keuze. Alle bezienswaardigheden, restaurants en hippe eettentjes liggen dan op loopafstand van je slaapplek. Je vindt er bovendien een aantal heel bijzondere slaapplekken. Van een voormalig klooster tot een luxehotel me themasuites!
De beste hotels in Breda:
#1 Hotel Nassau Breda is gevestigd in een complex van rijksmonumenten in een voormalig katholiek weeshuis en een klooster. Het nieuwe hotel heeft nog veel verwijzen naar de oude geschiedenis. Zo is het gewelfde plafond van de oude kerk bewaard gebleven en is daar nu de ontbijtzaal gevestigd. Tijdens het ontbijt heb je uitzicht op de kapel en de gebrandschilderde ramen. Het bijzondere hotel heeft daarnaast prachtige luxe kamers en suites met zachte boxspringbedden en een modern interieur.
#2 Bliss Boutique Hotel heeft een perfecte ligging in het historische centrum van Breda. Bij het hotel kan je fietsen huren, maar eigenlijk zijn alle leuke plekken van Breda op loopafstand te bereiken. Het designhotel heeft 7 luxueuze suites met ieder een uniek thema. De Dickens & Jones Suite heeft subtiele Britse verwijzingen, de Lodge Suite voelt aan als een boscabin en de spierwitte Wedding Suite is voor de romantische hotelgasten. Alle kamers hebben een open haard en luxe bad.
#3 Boutique Hotel Het Scheepshuys ligt buiten het oude centrum van Breda in de woonwijk Brabantpark, waar het is gevestigd in een karakteristieke villa. Het bijzondere pand stamt uit 1927 en in de inrichting komen moderne elementen samen met de historische uitstraling van de villa. Het kleinschalige boutique hotel heeft twaalf sfeervolle kamers en suites. Er is een heerlijke tuin met een terras. Ook is er een fietsverhuur, waarmee gasten binnen 10 minuten in het hart van Breda zijn.
De beste bezienswaardigheden van Breda
#1 De oude binnenstad van Breda
De belangrijkste bezienswaardigheid van Breda is niet een specifiek monument of bijzondere attractie, maar de oude binnenstad. Als je door de oude binnenstad wandelt, welke zich grofweg binnen de singels bevindt, voelt het haast alsof de tijd heeft stil gestaan.
Hoewel Breda vrij groot is, liggen de leukste plekjes van Breda vrij geconcentreerd in de historische binnenstad. Het oude centrum wordt begrenst door het water van de Oude Mark, de straten Oude Vest en Vlaszak en aan de noordkant het Kasteel van Breda en Stadspark Valkenberg. Binnen die cirkel vind je de bekende bezienswaardigheden van Breda met als centrale punt de Grote Markt met de Grote Kerk.
De historische stadskern heeft zich ontwikkeld rond het indrukwekkende Kasteel van Breda, ooit de zetel van de heren van Breda. Als vroegere residentiestad van de Nassaudynastie, die vanaf 1403 over Breda heersten en waar de huidige Koning nog toe behoort, kreeg de stad een bijzondere allure.
Wandel door charmante straten, waarin elke gevel een verhaal lijkt te vertellen. De fotogenieke historische panden worden afgewisseld met gezellige pleintjes, markten en schilderachtige kerkjes. Bijzonder zijn de hofhuizen uit de tijd van de Bredase Nassaus, stille getuigen van een tijd waarin deze monumentale panden onderdak boden aan belangrijke gasten van de Nassaus. Vooral in de Catharinastraat, St. Janstraat en Nieuwstraat zie je deze staan.
Een leuke stop is de Merkxtuin, een kleine verborgen parel waar vrijwel niemand van weet. Deze kleine beeldentuin ligt in het hart van de oude stad en biedt een bijzonder uitzicht op de achterkant van de statige patriciërswoningen in de Catharinastraat. Je betreedt de tuin via twee onopvallende poorten (één naast Eetcafé Publieke Werken op St. Annastraat 12 en een andere tussen Catharinastraat 24 en 26).
Nog een laatste verborgen parel? Tegenover de Hema in een van de drukste winkelstraten vind je een bijzonder schattige kapel die doorgaans geopend is.
#2 The Blind Walls Gallery
Hét museum van Breda is de indrukwellende Blind Walls Gallery. Extra leuk is dat dit museum gratis te bezoeken is, want het bevindt zich niet in een gebouw, maar verspreid door de hele stad. Want wist je dat Breda een van de meest bijzondere street art-steden ter wereld is?
Sinds de lancering van de Blind Walls Gallery in 2015, hebben kunstenaars van over de hele wereld hun artistieke interpretaties op Breda’s blinde muren getekend, elke keer geïnspireerd door uitgebreid onderzoek naar de locatie of het achterliggende gebouw van de gekozen muur.
De ‘straatgalerie’ bestaat inmiddels uit een indrukwekkende collectie van meer dan 100 muurschilderingen die door de stad verspreid liggen, zowel in het historische centrum als de omliggende woonwijken. Als je veel mooie murals op één plek wilt zien, is de parkeerplaats Mols aan de Achter De Lange Stallen een echte hotspot. En als je er zeker van wilt zijn geen enkele te missen, biedt de officiële website een handige online kaart en specifieke routes, zowel te voet als per fiets.
#3 De Grote Kerk
Het icoon van Breda is de Grote Kerk – of de Onze Lieve Vrouwekerk. De toegang is geheel gratis en de kerk is bijna het hele jaar door geopend. Een bezoekje is dus absoluut een must-do tijdens je stedentrip in Breda.
De bouw van de kerk in gotische stijl startte in de vijftiende eeuw. Het was een opdracht van de eerste Nassau die in Breda zetelde. Onder de kerk werd een grafkelder voor de Nassaufamilie, de voorouders van de huidige Koning, gebouwd met daarboven de Prinsenkapel.
Het had niet veel gescheeld of ook de huidige Koninklijke familie had hier nog gebruik van bemaakt. Willem van Oranje had hier al zijn plekje gereserveerd. Maar de Vader des Vaderlands werd uiteindelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog vermoord in Delft, toen Breda nog bezet terrein was. Je kan de Prinsenkapel nog altijd vrij bezoeken. Kijk dan ook even omhoog naar het mooie plafond.
Helaas werd de kerk in diezelfde tijd tijdens de beeldenstorm in 1566 beschadigd. Hoewel het nog een decennium in katholieke handen zou blijven, werd het uiteindelijk in 1637 officieel een protestantse kerk en kreeg het de naam ‘Grote Kerk’. Ondanks deze veranderingen zijn veel van de oorspronkelijke schatten, waaronder de grafmonumenten en het gebrandschilderde glas, behouden gebleven.
De 97-meter hoge toren is een iconische bezienswaardigheid en van overal in de oude binnenstad te zien. Onder begeleiding van een stadsgids kan je de wenteltrap beklimmen en genieten van een adembenemend uitzicht op Breda.
#4 Begijnhof
Midden in het historische hart van Breda ligt een kleine oase die je eeuwen terug in de tijd neemt: het Begijnhof. Deze historische plek, omringd door muren en woonhuizen, is een van de oudste plekken in de stad en heeft dan ook een lange en bijzondere geschiedenis.
Wanneer je de poort van het Begijnhof aan de Catharinastraat betreedt, wordt je meteen getroffen door de rustige sfeer. Dit contrast met de nabijgelegen drukte maakt het hofje nog meer bijzonder. Je oog valt direct op de pittoreske huisjes die in twee hofjes rondom een aangelegde kruidentuin staan.
Direct naast de ingang staat het Begijnhof Museum. Gevestigd in een van de authentieke begijnhuisjes aan de Catharinastraat, geeft dit museum je een inkijkje in het dagelijks leven van een begijn. Je vindt er een zorgvuldig nagebouwde woonkamer en keuken, en boven krijg je via tentoonstellingen meer inzicht in de unieke aspecten van het begijnenleven.
De begijnen zelf vormden vanaf het einde van de twaalfde eeuw een gemeenschap van vrome katholieke vrouwen. Deze vrouwen, vaak van adel, kozen voor een leven van bezinning en gebed. Ze stonden los van de conventionele kloostertraditie en legden geen eeuwige geloften af. De gemeenschap in Breda is vermoedelijk ontstaan rond 1240.
In 1535 kreeg het Begijnhof de huidige locatie aan de Catharinastraat om plaats te maken voor uitbreiding van het Kasteel van Breda. Dit gebeurde op voorwaarde dat het hofje onder de persoonlijke bescherming van de familie van Nassau kwam te staan. Deze bescherming zorgde ervoor dat het Begijnhof, zelfs na de protestantse Reformatie, als een van de weinige katholieke instellingen in Nederland kon blijven bestaan.
In de twintigste eeuw waren er steeds minder begijnen in het hofje te vinden. Het Begijnhof huisvestte steeds vaker ‘buitenpoorters’, alleenstaande dames of weduwen zonder katholieke binding. De allerlaatste begijn, Cornelia Catharina Frijters, overleed in 1990. Nog altijd worden de woningen exclusief verhuurd aan alleenstaande dames, waardoor de traditie in zekere zin voortleeft.
#5 Het Stedelijk Museum
Het belangrijkste museum van Breda is het Stedelijk Museum, het jongste stadsmuseum van Nederland. Met een collectie van meer dan 60.000 objecten, variërend van schilderijen en edelsmeedkunst tot kledingstukken uit lang vervlogen dagen en moderne kunstwerken, is het dé plek in Breda voor kunst en cultuur.
Bij een bezoek vertellen twee vaste tentoonstellingen je meer over de geschiedenis van Breda, van de Nassaus tot de negentiende eeuw. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen. Het museum is een samensmelting van twee oudere musea: Breda’s Museum en het Museum of the Image (MOTI).
De fundamenten van het Breda’s Museum gaan terug tot 1903, toen het Stedelijk Museum voor Geschiedenis en Oudheidkunde zijn deuren opende met de focus op stadsgeschiedenis. In 1932 werd de collectie verrijkt met de inbreng van de Stichting Bisschoppelijk Museum. In de daaropvolgende jaren droegen diverse lokale instellingen, eigenaren en kunstenaars objecten over aan het museum, waardoor de collectie gestaag groeide.
Het museum werd in recente jaren samengevoegd het met MOTI. In het voorjaar van 2017 opende het nieuwe museum zijn deuren in het karakteristieke Oudemannenhuis, beter bekend als De Beyerd, gelegen aan de gezellige Boschstraat.
#6 Het Spanjaardsgat
Het Spanjaardsgat is een van de iconen van Breda, gelegen vlakbij de Haven van Breda en onderdeel van het terrein rondom het Kasteel van Breda. Deze historische waterpoort bestaat uit twee imposante verdedigingstorens en werd oorspronkelijk aangelegd door Graaf Hendrik III. Je kan het Spanjaardsgat beste zien vanaf de Hoge Brug, waar ook de gezellige Haven van Breda ligt. Aan de brug hangen veel liefdesslotjes zoals je die in veel ander Europese steden ziet.
De naam van de poort verwijst naar een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Breda, de list met het Turfschip van Breda in 1590. Turfschipper Adriaan van Bergen hielp toen bij de herovering van het Kasteel op de Spanjaarden door in zijn schip soldaten van Prins Maurits binnen de kasteelmuren te smokkelen.
Deze waterpoort met zijn twee torens is echter pas in 1610 gebouwd, en uit tekeningen en gravures blijkt dat het turfschip aan de noordelijke zijde de slotgracht was binnengevaren. Het is dus niet het échte Spanjaardsgat.
De waterpoort is normaal alleen vanaf de buitenkant te zien, maar bij rondleidingen over het kasteelterrein ook vanaf de binnenkant. De gratis Spanjaardsgatconcerten worden ieder jaar gehouden op pontons in het Spanjaardsgat. Ook is hier de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Breda.
#7 De Grote Markt
Het kloppende hart van Breda is de Grote Markt. Omringd door de iconische Onze Lievevrouwekerk, het historische stadhuis en statige herenhuizen heeft het die functie ook al eeuwenlang.
Het is nu de plek waar locals en bezoekers op warme zomerdagen op de terrassen te vinden zijn. Gedurende de zomer lijkt het plein één groot uitgestrekt terras te zijn, een deel in de schaduw van platanen en een ander deel in de zon. Juist dan heeft het plein een levendige en gezellige sfeer.
Overigens is het ook juist in de wintermaanden een sprookjesachtige plek. Op het plein staat dan een gigantische kerstboom, er hangen sfeervolle lichtjes en op het aangrenzende Kerkplein is een kerstmarkt.
Het plein bestaat al sinds de vroege middeleeuwen. Oorspronkelijk was het kleiner van omvang. Het onderging een transformatie na de verwoestende stadsbrand van 1534, toen een reeks afgebrande huizen plaats bood voor een uitbreiding van het marktplein. Ook in die tijd was het al het marktplein, waar toen voornamelijk granden werden verhandeld. De marktcultuur leeft voort, getuige de wekelijkse algemene markten die teruggaan tot 1321 en nu op dinsdagochtend en vrijdag plaatsvinden.
Niet te missen is ook het kunstwerk “Judith met het hoofd van Holofernes”, vervaardigd in 1947 door beeldhouwer Niel Steenbergen. Het subtiele monument staat symbool voor de bevrijding. Het krachtige beeld van Judith, een Joodse vrouw, symboliseert voor het triomferen van goed over kwaad.
#8 De Sint-Antoniuskathedraal
De Sint-Antoniuskathedraal, ook bekend als de Sint-Antoniuskerk, pronkt in de gezellige Sint-Janstraat. Het is de kathedraal van het bisdom Breda, al lijkt het misschien niet zo indrukwekkend. Terwijl de protestantse Grote Kerk wellicht de meest iconische kerk van Breda is, is de Sint-Antoniuskathedraal de belangrijkste voor de katholieke gemeenschap.
Na een tijd waarin katholieken alleen in schuilkerken terecht konden, werd de Sint-Antoniuskerk in 1836 de eerste officieel toegestane katholieke kerk die werd opgericht. Het markeerde tevens de geboorte van het bisdom Breda en diende in 1853 als zijn allereerste kathedraal.
De architectuur van de kathedraal weerspiegelt de stijl van zijn tijd. Het is ontworpen door architect Pieter Huijsers in de neoclassicistische stijl van toen. Vooral de voorgevel getuigt hiervan, met zijn klassieke zuilen – Dorisch, Ionisch en Korinthisch – en een fronton onder de klokkenstoel dat doet denken aan de grandeur van Griekse tempels. Het torentje bovenaan lijkt op een liefdestempel in de stijl van Romeins of Grieks design.
Hoewel de rol van kathedraal door de jaren heen naar andere kerken is verschoven, heeft de Sint-Antoniuskathedraal die titel weer gekregen. In 2001, op verzoek van bisschop Muskens, kreeg de kathedraal opnieuw de eretitel van kathedraal.
#9 Het Kasteel van Breda
Het Kasteel van Breda is een belangrijk onderdeel van het erfgoed van Breda, al is het helaas wel wat lastig te bezoeken. Ooit het trotse stamslot van de Nassaus, de voorouders van onze Koninklijke familie, is het nu een militaire opleidingsschool.
De vroegste wortels van dit kasteel gaan terug tot het jaar 1198, toen hier een bescheiden burcht stond. Het kwam in handen van de Nassaus, de voorouders van de Koning, door het huwelijk van een Duitse Nassau-graaf en de Bredase Johanna van Polanen in het begin van de vijftiende eeuw. Dit huwelijk bracht de Nassaus naar Nederland en maakte Breda hun belangrijkste verblijfplaats.
In de zestiende eeuw werd het kasteel getransformeerd tot een weelderig renaissancepaleis. Met de expertise van Thomas Vincidor de Bologna, een leerling van de beroemde Rafael, werd het kasteel grondig verbouwd. Een belangrijke plaats in de geschiedenis kreeg het kasteel, toen dé Willem van Oranje, de vader des vaderlands, hier ging wonen. Tijdens zijn beroemde strijd tegen het Spaanse gezag kreeg het kasteel een nieuwe roeping als militaire vesting.
Een keerpunt in de geschiedenis van het kasteel kwam in 1826, toen de Koninklijke Militaire Academie (KMA) er haar thuis vond. Met deze nieuwe functie onderging het kasteel opnieuw veranderingen, ditmaal gericht op praktische aanpassingen voor militair gebruik. Helaas leidde deze transformatie tot het verdwijnen van vele prachtige renaissancistische ornamenten die ooit de zalen en gangen sierden.
Het Kasteel van Breda mag dan wel op militair terrein staan, toch is het nog steeds mogelijk om een glimp op te vangen van zijn historische grandeur. Rondleidingen bieden bezoekers de kans om de gangen van dit eeuwenoude gebouw te betreden en de verhalen diep in zijn muren verborgen liggen te ontdekken. Daarnaast opent de KMA soms haar deuren tijdens open dagen, waardoor het publiek een zeldzame kans krijgt om het kasteel van dichtbij te ervaren.
#10 Het Ginneken
Buiten de historische binnenstad is het Ginneken onze favoriete wijk van Breda. Vanaf het Van Coothplein aan de zuidkant van de stad loopt de Nieuwe Ginnekenstraat – die overgaat in de Wilhelminastraat – richting het Ginneken. Langs die straat maar ook in het Ginneken zelf vind je veel hippe ontbijtspots, leuke koffietentjes en gezellige conceptstores. Het is een van de verborgen parels van de stad.
Ooit was het Ginneken een apart dorp met wortels die teruggaan tot 1611. Die knusse dorpssfeer is nog altijd behouden gebleven, ook al is het sinds 1942 onderdeel van Breda geworden. Bezoek vooral ook de Ginnekenmarkt, het gezellige, driehoekige pleitje met een dorpspomp. In de zomer is dit een heerlijke plek om op het terras een drankje te doen.
#11 De Waalse Kerk
Naast het Stadspark Valkenberg staat in de Catharinastraat de bijzondere Waalse Kerk, of Eglise Wallonne. Het is een uniek voorbeeld van een Middeleeuwse stadskapel. Het zou de enige perfect bewaard gebleven gotische kapel uit het begin van de vijftiende eeuw zijn.
Het werd oorspronkelijk opgericht in 1440 door Johanna van Polanen, een vooraanstaande edelvrouw uit Breda die de Nassaus naar Nederland haalde door met een Nassaugraaf te trowen. De gotische kapel werd toegewijd aan de heilige Wendelinus van Trier, een beschermheilige tegen besmettelijke ziekten.
Ongeveer een eeuw later werd het geschonken aan de begijnen en onderdeel van het Begijnhof. Na de Reformatie en de overgang van Nederland naar het protestantisme, werden de katholieke begijnen gedwongen hun kerk op te geven. Het altaar en de heiligenbeelden werden verwijderd, en de kerk werd overgedragen aan de Franstalige, Waalse gemeenschap.
Vandaag de dag zijn er in de Waalse Kerk nog steeds kerkdiensten, zelfs in het Frans. Het is daarnaast een trouwlocatie en er vinden tentoonstellingen, concerten en evenementen plaats. Tijdens de zomermaanden gaan regelmatig de deuren van deze historische plek open voor bezoekers.
#12 Het Mastbos en Kasteel Bouvigne
Voor het mooiste stukje natuur van Breda moet je in het Mastbos zijn, waar je ook het prachtige Kasteel Bouvigne vindt. Het Mastbos werd 500 jaar geleden aangelegd door Hendrik III van Nassau en heeft beukenlanen, heidevelden en vennen. Bijzonder fotogeniek is het vlonderpad aan de zuidkant door een mooi heidegebied.
Genesteld aan de rand van het Mastbos staat Kasteel Bouvigne. Hoewel de exacte leeftijd van het kasteel in mysterie gehuld zijn, heeft het duidelijk een lange geschiedenis. Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gekend, vaak in dienst van de Prinsen van Oranje. Sinds 1930 heeft het kasteel zijn thuis gevonden onder de hoede van de overheid.
Met zijn sprookjesachtige toren en elegante architectuur is het een prachtige verschijning. Het kasteel wordt omringd door drie unieke tuinen en een boomgaard. Sinds 1930 heeft het kasteel zijn thuis gevonden onder de hoede van de overheid. Het kasteel is niet toegankelijk, maar de tuinen van Bouvigne zijn dat wel. Ze zijn aangelegd rond 1913 in de toen populaire stijl. Elke tuin – Frans, Engels en Duits van ontwerp – heeft zijn eigen karakter. Opvallend zijn de vele fuchsia’s en de beeldencollectie.
#13 De Singels van Breda
Kenmerkend voor de binnenstad van Breda zijn de sfeervolle singels die de stad omarmen. Waarom deze waterwegen in Breda singels en geen grachtenn worden genoemd? Terwijl grachten vaak dienden voor afwatering, transport en verdediging, hebben singels een ander karakter. Hoewel beide vormen van aangelegd water een binnenstad omcirkelen, zijn singels meestal geen verdedigingswerken en hebben ze ook niet de massieve gemetselde kademuren die grachten kenmerken.
Een van de leukste dingen om te doen in Breda is een rondvaart over de singels te maken. Tijdens de tocht vertelt de schipper informatie en verhalen over de geschiedenis en de bezienswaardigheden langs de route. Op de route liggen bezienswaardigheden zoals het historische Spanjaardsgat, het Kasteel van Breda en de Koepel, die ooit dienstdeed als gevangenis.
Een leuk detail: langs de Academiesingel staat een opmerkelijk kunstwerk aan, genaamd The Lighthouse. Dit bijzondere kunstwerk van 18 meter hoog is gecreëerd door de Italiaanse kunstenaar Aldo Rossi. Het idee voor The Lighthouse ontkiemde tijdens Rossi’s tentoonstelling in 1985 in de Beyerd. Uiteindelijk werd het kunstwerk zeven jaar later, op 9 oktober 1992, onthuld. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat The Lighthouse een plek zou krijgen in het Wilhelminapark, maar dit stuitte op verzet van buurtbewoners. Om die reden prijkt de vuurtoren nu al bijna een kwart eeuw trots aan de waterkant van de singel, op de hoek van de Academiesingel en de Emmastraat.
#14 De Lutherse Kerk
Een van de best bewaarde geheimen onder de bezienswaardigheden van Breda is de Lutherse kerk. Verscholen tussen en achter andere gebouwen zou je dit gebouw niet zomaar op het eerste gezicht vinden, tenzij je precies weet waar je moet zoeken. De Lutherse kerk is gelegen ten oosten van de Grote Markt. Het is toegankelijk via een onopvallende steeg aan de Veemarktstraat 11.
De wortels van de Lutherse gemeente in Breda gaan terug tot het jaar 1566, toen deze gemeenschap ontstond. Eeuwen later ontstond de behoefte aan een onopvallende kerk, omdat tijdens het bewind van de Republiek der Verenigde Nederlanden alleen de hervormden duidelijk herkenbare kerkgebouwen mochten beheren.
In 1777 werd daarom een herenhuis met voorplein aan de Veemarktstraat gekocht. Na zorgvuldige aanpassingen en inrichting werd het heringericht tot een kerkgebouw. Het voorplein werd bebouwd met twee elegante huizen, en daartussen leidt een poort met smalle steeg nog altijd naar de kerk achter de huizen. Het was pas in 1786 dat de officiële inwijding plaatsvond.
#15 Stadspark Valkenberg
Direct naast het Kasteel van Breda en gelegen op de route naar het bruisende Centraal Station ligt het groene Stadspark Valkenberg. Ooit diende dit park als de privétuin van het kasteel en was het uitsluitend een toevluchtsoord voor de kasteelbewoners. De naam van het park verwijst nog naar het valkenhuis dat eens aan de rand stond. De valken werden door de edelen en hun gasten gebruikt voor de valkenjacht, wat toen in de mode was.
De belangrijkste ingang van het Valkenberg is aan de Willemstraat, waar het indrukwekkende Baroniemonument uit 1905 bezoekers verwelkomt. Een andere toegang vind je naast het Begijnhof. Een grote vijver met een fontein vormt het hart van het park. Ook vind je er diverse kunstwerken, een fotogenieke brug en overblijfselen van verdedigingstorens die deel uitmaakten van de stadsmuur.
Sinds 2002 staat in het Valkenberg ook het T Huis, een ontwerp van architect en kunstenaar John Körmeling. Dit transparante gebouw biedt een ideale plek voor gezinnen om te genieten van een ontspannen lunch of koffie, terwijl de kinderen zich vermaken in de aangrenzende speeltuin.
Stadspark Valkenberg komt pas echt tot leven tijdens de zonnige maanden, wanneer het een decor wordt voor talloze evenementen en festiviteiten. Van concerten tot de Vrijmarkt met Koningsdag, het park is een heerlijke plek om in de zomer te bezoeken.