Wandelen in Meteora is de perfecte manier om deze schilderachtige bestemming in Griekenland op een authentieke manier te ervaren. Ooit waren de hangende kloosters, gelegen op torenhoge rotspilaren, een eenzame en onherbergzame plek waar je maar moeilijk kwam. Tegenwoordig loopt een brede, geasfalteerde weg tussen de kloosters door en rijden enorme touringcars hun lading van het ene naar het andere klooster. Dat doet wat ons betreft zeker wat af van de magie van dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed. Maar we ontdekten ook dat wandelen in Meteora je weer terug kan brengen naar een wat meer authentieke beleving.
Leestips: onze complete reisgids voor de Meteora-kloosters en waar te overnachten in Meteora.
Een wandelkaart voor Meteora
Op onze Meteora Hiking Map staan zowel de kloosters als de exacte wandelpaden gemarkeerd. Als je de kaart opent, kan je de exacte routes in jouw Google Maps laden en gebruiken om te navigeren. Wel zo handig tijdens je wandeling!
De mooiste hikes in Meteora
#1 Naar het verborgen klooster Ypapanti
Een van de leukste dingen om te doen in Meteora is de wandeling naar het verborgen klooster van Meteora. Dit zevende klooster wordt zelden genoemd in de lijst met de (zes) kloosters van Meteora en is ook niet te zien op de officiële kaarten van het rotsgebied. Je vindt het verborgen klooster, het Ypapanti Monastery, iets ten noorden van de Great Meteora en Vaarlam-kloosters. Met een goede 4×4 kan je er ook komen, maar het leukste is natuurlijk een hike naar deze unieke bestemming.
Wat is het Ypapanti-klooster? Het is een eeuwenoud klooster dat niet op de rotsen, maar tegen een rotswand op is gebouwd. De prachtige ligging middenin het rotsgebied maakt dit klooster bijzonder schilderachtig. Helaas is het klooster zelf tegenwoordig gesloten voor bezoekers. Op oudere blogs lees je nog dat je ook het zevende klooster kan bezoeken, maar dat is niet (meer) correct.
Er zijn meerdere hiking trails naar Ypapanti. Een van de kortste routes gaat vanaf de parkeerplaats van het Vaarlam-klooster noordelijk naar Ypapanti. Je loopt dan vervolgens dezelfde weg terug. Leuker vonden wij zelf de langere hike vanaf dit punt op de kaart. Bij deze route loop je eerst een uur lang bergafwaarts. Je bent steeds hoger dan de rotsformaties en kloosters van Meteora, waarover je dan ook een prachtig uitzicht hebt. Op de terugweg kan je ervoor kiezen dezelfde route terug te nemen of een nog wat noordelijkere trail terug te nemen, waarbij je voornamelijk door een bos loopt. Hoewel het best wat dalen en stijgen is, is deze hiking trail naar Ypapanti goed te doen. Het stijgen en dalen gaat namelijk erg geleidelijk, waardoor het nooit heel steil is.
#2 Vanuit Kalampaka naar het Drievuldigheidsklooster
De populairste wandeling in Meteora is ongetwijfeld de route vanaf het stadje Kalampaka omhoog naar het Drievuldigheidsklooster. Al vanaf het dorp zie je het Drievuldigheidsklooster hoog bovenop de rotsen lonken naar bezoekers en dat lokt veel wandelaars omhoog.
De route begint in Kalampaka – ook wel geschreven als Kalambaka – achter het Drievuldigheidsklooster. Op onze wandelkaart voor Meteora zie je het exacte startpunt staan, dus achter het Byzantijnse klooster in Kalampaka. De route start met een wandelpad van keien en blijft de hele hike duidelijk zichtbaar en goed gemarkeerd. Het is wel flink wat klimmen geblazen, want de hele trail stijgt omhoog richting het klooster. Dat betekent ook waanzinnig mooie uitzichten, dus vergeet daarvoor vooral niet regelmatig achterom te kijken.
Uiteindelijk eindigt deze Meteora hiking trail bij het Agias Trias, ofwel het Drievuldigheidsklooster. Dit is wat ons betreft het minst bezienswaardig van de Meteora-kloosters, maar een ticket kost maar € 3 per persoon en het is wel een erg leuke afsluiter van deze wandeling. Niet veel verderop kan je ook het Sint Stefanos bezoeken, een klooster met een prachtig beschilderde kapel.
Leestip: hoeveel en welke kloosters in Meteora kan je het beste bezoeken?
#3 Naar de hermitages, de kluizenaarswoningen in de rotsen
Onderdeel van de geschiedenis van Meteora zijn de kluizenaarswoningen in de rotsen. Vanaf de negende eeuwen werden de unieke rotspilaren beklommen door kluizenaars die hier om religieuze redenen eenzaamheid opzochten en in nissen in de rotsen woonden. In de elfde eeuw vonden monniken die uit andere regio’s verdreven waren, hun nieuwe thuis in dit rotsgebied. Vanaf de veertiende eeuw bouwden zij op de toppen van de rotsen en pilaren hun tegenwoordig zo beroemde hangende kloosters.
De kluizenaarswoningen kan je nog altijd in Meteora bewonderen. Hoewel ze wellicht niet bijzonder bezienswaardig zijn, vinden wij ze een onlosmakelijk onderdeel van wat Meteora is en heeft betekend. Ook is de wandeling naar de hermit caves van Meteora een heel leuke om te ondernemen!
De hike naar de kluizenaarswoningen start bij het Meteora Digital Projection Center. De exacte route zie je weer op onze wandelkaart aangegeven. Vanaf daar wandel je naar het noorden richting het dorp Kastraki. De trail gaat om een enorme rotspartij langs en komt uit in een soort dal tussen de rotsen. Daar prijkt de iconische, losstaande Adrachti-rots waar je ook heen kan hiken. Loop vanaf daar naar de Panagia Church (ofwel Agios Nikolaos of Badovas), een prachtig klooster dat in de rotswand is ingebouwd. In diezelfde rotswand zie je ook nog de houten constructies van de kluizenaarswoningen die al eeuwenlang in het Meteora-gebied zijn te vinden.
Na deze route kan je nog verder de bergen inwandelen naar de kloosters, maar je kan het hier ook bij laten en in het gezellige Kastraki neerstrijken op een terrasje of een hapje eten.