Mexico

Mérida in Mexico: onze favoriete stad in Yucatán

Onze favoriete stad in Yucatán is zonder twijfel Mérida, Mexico. We werden verliefd op de vrolijk gekleurde straten met Volkswagen-kevers, het al even kleurrijke straatleven, de lokale cultuur en al die leuke eetplekken. In Mérida, Mexico voelden we ons zo thuis dat we onszelf hier zelfs wel zagen wonen. We bleven er vier dagen, maar hadden ons hier nog wel langer kunnen vermaken. In deze blog vertellen we je precies waarom we zo gek zijn op Mérida, wat de leukste dingen zijn om te doen en wat de tofste bezienswaardigheden zijn.

De culturele hoofdstad van Yucatán

Mérida is niet alleen de officiële hoofdstad van de staat Yucatán, maar ook het culturele centrum van de peninsula. De straten zijn gevuld met galerieën waar het werk van lokale kunstenaars worden verkocht. Ook waren wij helemaal blij met alle musea die je gratis en dus laagdrempelig kan bezoeken.

Deze musea zijn bijvoorbeeld allemaal gratis:

  • Casa Montejo: in de villa van de vroegere gouverneur zijn nog een aantal kamers ingericht als toen. Alsof je even in een Europees paleis rondloopt.
  • Museo Macay: voor moderne kunst moet je in dit gebouw naast de kathedraal zijn. Er zijn meestal verschillende tentoonstellingen. Vergeet ook niet even door de passage tussen de kathedraal en het museum te wandelen. Ook daar is altijd een wisselende tentoonstelling van hedendaagse kunst te zien.
  • Het Palacio de Gobierno: het pand zelf is mooi, zeker de grote zaal op de eerste verdieping, maar werp ook een blik op de muren. De moderne kunst beeldt de geschiedenis van Yucatán uit.
  • Galerie in Teatro Jose Peon Contreras: een kleine galerie op de begane grond van het theater (ingang is de deur links in de centrale hal). Voor moderne en hedendaagse kunst.

In het weekend is Mérida al helemaal een leuke plek. Een deel van het centrum wordt in de avond afgezet, er is live muziek op veel pleinen en de restaurants zetten hun tafeltjes op straat. Op zaterdagavond wordt op het plein, voor de kerk, een demonstratie van een Maya-balspel gedaan. Als je Maya-ruïnes in Midden-Amerika bezoekt, zul je ongetwijfeld vaak een ‘ball court’ tegenkomen. In Mérida kan je dus zien hoe ze op zo’n plek hun ceremoniële balspel deden. Een fantastische ervaring!

Tip: de demonstratie begint om 8.30u, maar voor een goede plek moet je er wel eerder zijn.

Het centrum van de stad vormt zich om het centrale plein – Plaza Grande – waar je de belangrijkste gebouwen van de staat vindt. Een ander centraal punt in de stad is de Paseo de Montejo, een lange en brede straat vanaf de ring naar het centrum. Maak vooral een wandeling over om de indrukwekkende en monumentale panden te bekijken.

Tip: heb je genoeg tijd in Mérida voor een (halve) dagtrip? Op ongeveer een uurtje rijden vanaf het centrum heb je de mooiste cenotes. Check onze gratis cenotekaart (binnenkort online) om alle cenotes in Mérida en de rest van Yucatán te vinden!

Must-do: een free walking tour

De leukste manier om de stad beter te leren kennen is tijdens een free walking tour van Estacion Mexico. Je kan twee keer per dag (10.00u en 17.30u) met een gids vanaf Casa Montejo een wandeling door het historische centrum te maken en onderweg meer te leren over de stad, Yucatán en hun geschiedenis.

Wist je bijvoorbeeld dat het de moeite waard is om de muren van de kathedraal en andere kerken te bestuderen? De kolonisten braken de Maya-bouwwerken af en gebruikten de stenen voor hun katholieke kerken. Als je goed oplet, kan je dit nog in de muren terugzien. En de witte, stenen tweezitjes die je overal in de stad ziet? Dat zou een ontwerp zijn van een bezorgde vader voor zijn dochter en haar vlam.

De leukste hotspots

Als wij naar een andere stad gaan, houden we ervan om op zoek te gaan naar de leukste hotspots. Sebastiaan heeft de perfecte espresso als prioriteit; mij maak je vooral blij met een goed ontbijt. Merida is de ideale plek voor foodies zoals wij. Het centrum zit vol leuke tentjes voor ontbijt, koffie, lunch, diner en drankjes.

Een selectie van onze favorieten?

  • Mercado 60 voor een sfeervolle food court met live muziek.
  • Manifesto voor perfecte espresso en heerlijke chai latte.
  • Marmalade, Mariland of Latte Quatro Sette voor ontbijt.
  • Mercado Norte buiten het centrum voor een food court met o.a. goddelijke Indiase curry’s.

De mooiste slaapplekken

Wie een paar dagen in kleurrijk Mérida wil doorbrengen, zoekt natuurlijk een mooie en fijne slaapplek in hartje centrum. Laat Koox nou precies in die behoefte voorzien met niet één, maar meerdere kleinschalige boutique hotels! Wij mochten komen slapen in het stijlvolle Koox Casona 3 Marias en wilden eigenlijk niet meer weg. Het kingsize bed is heerlijk comfortabel, het zwembad lonkt voor een duik en de inrichting met hoge plafonds en kleurrijke kunst is sfeervol.

Je leest meer over het Koox Casona 3 Marias in onze uitgebreide blog. Hier kan je de actuele prijzen checken. Volgeboekt? Via deze link vind je onze selectie van andere, prachtige hotels en hostels in Mérida.

Praktisch: hoe kom je in Mérida?

Mérida ligt in het noordwesten van de Yucatán-peninsula van Mexico. Bekende plaatsen in de buurt zijn idyllisch Campeche, strandplaats Celestun en het even kleurrijke Valladolid. Met een huurauto ben je in nog geen anderhaf uur in Celestun, via de tolweg in een kleine twee uur in Valladolid en in vijf kwartier in Campeche. Vanaf die plaatsen – en ook steden verder weg – kan je ook makkelijk met een ADO-bus in Mérida komen.