Namibië is niet alleen de thuisbasis voor indrukwekkend wild, maar ook voor de meest bijzondere planten. Aan twee daarvan is de Welwitschia Drive gewijd! Welke twee dat zijn? De Welwitscha Mirabilis waarnaar de rondrit is vernoemd en de kleurige lichenplant, allebei erg kwetsbaar en op maar weinig plaatsen in het land te zien! De rondrit vind je vlakbij Swakopmund en is een van de leukste tripjes om te maken vanuit deze kustplaats. Trek er een dagdeel voor uit, lees je in over de bijzondere flora en bereid je voor op prachtige natuur!
Hoe kom je bij de Welwitschia Drive?
De Welwitschia Drive ligt dus vlakbij Swakopmund en dat is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor dit tripje. Vanuit Swakopmund wordt de rondrit door allerlei tour agencies aangeboden. Maar als je eigen vervoer hebt – en dat zal in een land als Namibië ongetwijfeld het geval zijn – raden we je aan om de Welwitschia Drive gewoon zelf te rijden.
Het begin van de rondrit ligt op ongeveer 30 minuten rijden vanuit Swakopmund. Je volgt vanuit Swakopmund de B2 richting Windhoek en slaat vanaf daar af naar de C28. Na een aantal kilometers sla je linksaf de D1991 op richting het eerste stoppunt van de Drive.
Zo bereid je je voor: regel je park permit
Het begin van de Welwitschia Drive wordt niet gemarkeerd door een grote gate waar je de entree voor het park betaalt of iets vergelijkbaars. De Welwitschia Drive maakt onderdeel uit van het nationaal park Namib-Naukluft, van het Namib-deel om precies te zijn. Je koopt daarom een permit voor het Namib-deel van tevoren bij de NWR (Namibia Wildlife Resort) om de Welwitschia Drive te mogen maken.
Het kantoor vind je in het gele pand op de kruising van Bismarck Str en Sam Nujoma Avenue. De permit kost je – zoals in alle grote nationale parken – 80 Namibian dollar per persoon en 10 Namibian dollar voor je voertuig. Bij jouw permit krijg je ook een kaartje van de Welwitscha Drive, waarop de 13 stops langs de rondrit zijn gemarkeerd. Ook krijg je een A4’tje met wat uitleg bij alle stops, erg handig!
We hebben gelezen dat een 4WD wordt aangeraden voor de Welwitschia Drive, omdat de weg in een slechte staat zou zijn. Wij hebben de route gereden zonder de 4WD-functie op onze auto te gebruiken. De route is volgens ons prima te rijden met een goede 2WD.
Hoeveel tijd je nodig hebt? Wij raden je een dagdeel aan. De rondrit is ongeveer 160 kilometer. Zorg dat je in ieder geval 4 uur de tijd hebt, als je op je gemakje rond wilt rijden en bij de 13 points of interests een stop wilt kunnen maken.
De Welwitschia Mirabilis
De Welwitschia Mirabilis is waarschijnlijk de bekendste plant uit Namibië en de naamgever van deze Drive. Het is leuk om van tevoren wat te lezen over deze bijzondere plant, al was het maar omdat je dan begrijpt waarom je er zo voorzichtig mee moet zijn. Het is namelijk een taaie, maar ook erg kwetsbare plant: ze kunnen overleven in de zware omstandigheden van een woestijn én kunnen meer dan 1.000 jaar oud worden! Zo bijzonder dat de plant ‘mirabilis’ als tweede naam heeft gekregen.
Maar de plant is ook erg kwetsbaar en afhankelijk van een uitgebreid wortelstelsel vlak onder de grond. Het is onduidelijk hoe de plant aan water komt, maar de bladeren spelen daarin waarschijnlijk een rol. De plant komt vooral voor in de kuststreken, waar het mistig kan zijn. Deze condens wordt gevangen door de bladeren en drupt vervolgens op de grond naar het kwetsbare wortelstelsel. Om die reden zie je om veel Welwitschia’s een steencirkel liggen om aan te geven dat je daar niet moet lopen.
Het wortelstelsel is niet de enige reden om voorzichtig te zijn met deze bijzondere plant. De Welwitschia is namelijk ook behoorlijk zeldzaam. Het kost de plant decennia om te groeien, terwijl er niet vaak jonge plantjes ontstaan. De zaden van de Welwitschia ontkiemen namelijk alleen onder de perfecte condities met veel regen, dus eens in de zoveel jaar of zelfs decennia.
Hoe herkennen we de Welwitschia? Niet moeilijk. De plant heeft een wat bijzonder uiterlijk met al z’n soms meterslange bladeren. Of nou ja, al z’n bladeren? Het zijn er eigenlijk maar twee, maar door de decennia heen scheuren de bladeren in meerdere stroken. Aan het kleurrijke midden kan je de mannetjes van de vrouwtjes onderscheiden. Vrouwtjes hebben een soort dennenappels, terwijl mannetjes smallere en kleinere ‘stampers’ hebben. Die dennenappels verklaren misschien waarom de plant mogelijk kan worden ingedeeld bij de coniferen. Een andere suggestie is dat het een vetplant is. Die gelijkenis is natuurlijk wat makkelijker te maken.
Leestip: we schreven nog een uitgebreide blog over welke bijzondere natuurfenomenen je nog meer niet tijdens je rondreis door Namibië!
Overnachten bij de Welwitschia Drive
Wil je jouw halve dagtrip naar de Welwitschia Drive combineren met een overnachting in het gebied zelf in plaats van Swakopmund? Je kan kamperen op kampeerplekken langs de rondrit zelf, ter hoogte van de Swakop Rivier. Als je op zoek bent naar een lodge, dan is het Goanikontes Oasis Rest Camp een goede optie. Beiden zijn aangegeven op onze kaart onderaan deze blog!
Leestip: de Welwitschia Drive is onderdeel van het Namib-park. In onze uitgebreide blog over het Nationaal Park Namib leggen we je onder meer uit waar je in dit park kan kamperen en welke plekken in het Namib-park je nog meer wil bezoeken.
De stops tijdens de Welwitschia Drive
1. Lichen. De eerste stop laat je kennismaken met een andere zeldzame plant. Lichen is een combinatie van een alg en een schimmel. Het komt voor in allerlei kleuren, maar de oranje variant is het meest bekend. Het kost decennia voordat lichen ontstaan, dus zal een beschadiging van de natuur zich niet snel herstellen. Dat is ook de reden dat langs deze route geen lichenvelden meer te zien zijn. Bij het eerste baken zijn een paar stenen met oranje lichen te zien, maar het gezicht van een oranje veld is hier helaas verdwenen. Een bordje legt dit uit en waarschuwt bezoekers om daarom voorzichtig om te springen met de natuur.
2. Dollar Bush. De Dollar Bush – zo genoemd vanwege de dollar vormige bladeren – is ook al zo’n plant die onder zware woestijnomstandigheden kan overleven. Veel struiken zijn er helaas niet (meer) te zien overigens.
3. Tracks van een ossenwagen. Hoe kwetsbaar de natuur is, laat dit punt zien. Hoewel ossenwagens met de komst van gemotoriseerde auto’s al lang niet meer worden gebruikt, zie je hier hoe na al die tijd de natuur zich nog niet heeft hersteld van een ossenwagen die hier reed. Overigens was hier ooit een lichenveld te zien, maar daarvan is helaas weinig over.
4. Maanlandschap. Dit uitzichtpunt geeft je een prachtige view over het ‘moon landscape’.
5. Lichen. Hier waren kennelijk ooit prachtige lichenvelden te zien, maar helaas is daarvan nu niks meer over.
6. Maanlandschap. Tijd voor nog een fotostop. Ook vanaf dit uitzichtpunt kun je je vergapen aan het prachtige maanlandschap.
7. Kamp uit WOI. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloegen Zuid-Afrikaanse soldaten hier hun kamp op. Een aantal resten daarvan zijn nog steeds te zien.
8. Afslag naar links. Sla hier linksaf voor het vervolg van de route. Uiteindelijk kom je hier weer terug en zal je verder rijden op de weg rechts.
9. Dolerite Dyke. Wat een bijzonder gezicht zijn deze bergen! De rug van de berg is zwart, als een soort zwarte ruggengraat. Dit is waar gesmolten lava door scheuren in de berg naar boven zijn gedrongen. Omdat het afgekoelde lava minder snel erodeerde dan de granietberg eromheen, zie je nu overal zwarte bergkammen.
10. Swakop Rivier vallei. Na al het zand en de rotsen zul je hier weer bomen zien! De rivier zelf stelt buiten het regenseizoen overigens weinig voor; meestal is het een droge rivierbedding. Naast de rivierbedding vind je picknickplaatsen én kampeerplekken voor wie hier graag zou willen overnachten.
11. Welwitschia Mirabilis vlakte. Talloze Welwitschia’s zie je op deze vlakte om je heen. Kan jij de mannetjes al van de vrouwtjes onderscheiden?
12. De oudste Welwitschia Mirabilis. Een van de laatste stops op de rondrit is de grootste en oudste Welwitschia ter wereld. Het wordt geschat dat deze plant meer dan 1.500 oud jaar oud is, een levende fossiel! David Attenborough maakte hier ooit een filmstop (check hier het filmpje). Anders dan de documentairemaker mogen wij niet zo dichtbij de plant komen. Om het kwetsbare wortelstelsel van dit natuurwonder te beschermen, staat er een hek omheen.
13. Verlaten Von Stryk Mijn. Vanaf de grote Welwitschia rijd je rechtdoor terug naar de C28. Aan het eind van de route vind je nog de verlaten Von Stryk Mijn. In de jaren ’50 werd hier met de hand een ijzermijn uitgegraven.