Namibië

Reisroute voor Namibië: de ultieme roadtrip in Afrika

Leeuwen spotten op safari, enorme zandduinen beklimmen, de ruige kust ervaren of prachtige hikes maken? Namibië heeft het allemaal. Maar om de ideale reisroute samen te stellen waarbij je dit allemaal kan ervaren, is niet zo makkelijk. Want Namibië is groot. Heel groot. Het land beslaat meer dan 825.000 km2. De highlights van het land vind je bovendien niet gemakkelijk bij elkaar, maar juist in het uiterste noorden en zuiden. Maar met deze tips stel je zonder moeite jouw ideale reisroute samen!

De ideale reisroute voor Namibië | the perfect itinerary for Namibia | The Orange Backpack
Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack
Sossusvlei | Namibia | The Orange Backpack
Etosha in Namibië | Namibia safari | The Orange Backpack

Hoeveel tijd heb je nodig?

Namibië is niet alleen heel groot, de highlights van het land liggen verspreid door het land. Je zult dus een keuze moeten maken tussen de grote highlights of bereid moeten zijn om veel kilometers op de weg door te brengen. Wij kozen voor dat laatste en reden in drie weken tijd 5000 km. Wauw, dat is echt heel veel.

Toch vonden wij het rijden absoluut geen straf – de routes zijn zo mooi! – en hebben wij niet het idee dat wij nou echt zo veel tijd in de auto hebben doorgebracht. We waren juist verbaasd dit hoge kilometeraantal te hebben bereikt. Vanwege de afstanden raden wij je aan om voor Namibië minimaal twee weken uit te trekken. Of drie zoals wij, als je het lekker wat rustiger aan wil kunnen doen. Heb je minder dan twee weken de tijd? Maak dan een keuze voor het zuiden of noorden en probeer niet het hele land te zien.

Zo reis je tussen de bestemmingen

Reizen door Namibië doe je met een huurauto of georganiseerde groepsreis. Openbaar vervoer is er in Namibië weinig. Het is hoogstens te vinden tussen de wat grotere steden, maar omdat je Namibië waarschijnlijk juist bezoekt om de natuur in te trekken, zijn de steden nu juist niet waar je naartoe wilt reizen. Namibië is daarom geen land om makkelijk met openbaar vervoer te verkennen.

Wij raden je aan om voor eigen vervoer te zorgen – er volgt nog een blog over het rijden in Namibië en tips voor het kiezen van de juiste auto – of je aan te sluiten bij een georganiseerde groep. Omdat wij graag onze eigen gang gaan en het een mooi avontuur vonden om zelf door het land te crossen, huurden wij een auto en trokken we er zelf op uit. Voor wie het wat spannend lijkt om zelf door het land te reizen, raden we vooral aan om onze blog over het rijden door Namibië te lezen (binnenkort online). Wij waren verbaasd over de goede wegen en het gemak om het land met een eigen auto te verkennen!

Sossusvlei | Reisroute | Namibia | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack

De ideale tijd om Namibië te bezoeken

Alle reisgidsen zullen de Namibische winter aanraden als ideale reismoment, dus van april/mei tot en met oktober/november. De temperaturen zijn dan aangenaam, maar niet te heet, en je slaat zo het regenseizoen over. Hierdoor heb niet alleen jij het behaaglijk, maar komen de dieren ook meer in actie en is het dus makkelijker wild te spotten in de parken. Omdat het niet regent, kan je veel wild vinden bij de waterholes, wat je safari een stuk makkelijker maakt!

Toch zouden wij je vooral niet willen ontraden om in het laagseizoen naar Namibië te reizen, zoals wij zelf deden. Hoewel het dan het regenseizoen zou zijn, hebben wij slechts een paar druppels in Windhoek mogen meemaken. Het was bovendien alles behalve lastig om wild te spotten in Etosha, waar de dieren zich nog steeds rond de waterholes verzamelden. De zomer is ook de kraamtijd in het park, dus hebben wij in januari het geluk gehad welpjes, babyolifanten en kleine gazelles, giraffes en zebra’s te zien. Het grootste voordeel van het laagseizoen is naar onze mening de rust. In Etosha zagen we maar weinig andere auto’s rijden, we hoefden onze slaapplekken niet van tevoren te boeken, de campings waren erg leeg en we konden het uitgestrekte land in alle rust ervaren. Het laagseizoen is vrijwel altijd goedkoper en dat geldt zeker in Namibië. De prijzen voor de autoverhuur en overnachtingen waren veel en veel lager. Voor sommige lodges gold zelfs een korting van 60%!

Welk nadeel het laagseizoen dan wel heeft? De hitte! De middagen kunnen bijzonder heet zijn. Rondom de kust is het klimaat het hele jaar door ongeveer hetzelfde, maar in het binnenland smelt je ’s middags door de warmte en is het fijn een overnachtingsplek met een zwembad op te zoeken. Rond 6.00u bij zonsopkomst opstaan en ochtendactiviteiten ondernemen, waren voor ons geen probleem, maar het kan je afschrikken. Bovendien zijn sommige hiking trails – waaronder de bekende vijfdaagse hike door de Fish River Canyon – vanwege de zomerhitte afgesloten.

Waar slaap je?

In je daktent! Althans, dat zouden wij je van harte aanraden. Onze reis door Namibië is voor een groot deel zo een bijzondere ervaring geworden door het kamperen. Het gemak om overal je tent open te kunnen vouwen en het grote aantal campings in het land, gaven ons een gevoel van vrijheid waar we erg gelukkig van worden. De meeste kampeerders hadden dan ook een daktent, al hebben we ook een paar losse tentjes gezien. Overal langs jouw reisroute door Namibië zul je ook campings en kampeerplekken vinden.

Is kamperen je iets te oncomfortabel of te avontuurlijk? Dan vind je in Namibië de prachtigste safarilodges, vaak ook op dezelfde accommodaties als waar je campings vindt. Om het je iets makkelijker te maken, hebben wij in deze blog onze favoriete slaapplekken in Namibië op een rij gezet!

Reisroute | Kalahari | Favoriete overnachtingen Namibië | Favourite stays in Namibia | The Orange Backpack
Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Reisroute | Favoriete overnachtingen Namibië | Favourite stays in Namibia | The Orange Backpack

De ideale reisroute voor Namibië in 2 tot 3 weken

Wij zullen je onze ideale reisroute voor Namibië voor ruim 3 weken geven. Als we erop terugdenken, kunnen we niets bedenken dat we met al onze kennis achteraf anders hebben gedaan. Het was echt de perfecte reisroute voor Namibië!

De route kan je ook prima in 2 weken doen, maar reken dan wel op wat langere afstanden in de auto en sla een aantal van onze stops over. Ons advies is om dan een nacht minder in Etosha, Swakopmund, de Fish River Canyon en Windhoek te slapen, Namib-Naukluft en Lüderitz over te slaan en één of hoogstens twee stops na de Fish River Canyon te kiezen.

Heb je minder dan 2 weken de tijd? Dan raden wij aan om een keuze te maken tussen het noordelijke deel – met een safari in Etosha – of het zuiden – met de beroemde Sossusvlei en indrukwekkende Fish River Canyon. Je volgt dan dus de eerste of tweede helft van onze route.

Klik door op de oranje linkjes om meer over de bestemmingen op onze reisroute voor Namibië te lezen. We schreven vrijwel overal een uitgebreide guide voor.

De ideale reisroute voor Namibië | the perfect itinerary for Namibia | The Orange Backpack

Dag 1: Windhoek. Je reis zal ongetwijfeld beginnen in Windhoek, tenzij je het land met eigen vervoer binnenkomt na een eerdere reis door een van de buurlanden. In Windhoek zelf is niet bijzonder veel te zien – check onze blog 24 uur in Windhoek (binnenkort online!) – dus reis na een overnachting en eventueel het ophalen van je huurauto vooral verder.

Dag 2: Waterberg Plateau Park. Reis van Windhoek naar Waterberg en verbaas je over het prachtige landschap. Durf je de veilige en geasfalteerde B-weg al te verlaten? Kies dan voor de rustige D-wegen en maak kans om net als wij everzwijnen, apen en giraffes te spotten onderweg. Slaap in het nationaal park van Waterberg of een accommodatie in de buurt.

Dag 3: ochtendhike naar het plateau en Etosha. Maak een ochtendhike naar de rand van het plateau van Waterberg voor een spectaculair uitzocht en rijd ’s middags naar Etosha, waar je je eerste wildlife kan spotten.

Waterberg Plateau Namibia | The Orange Backpack
Etosha | The Orange Backpack

Dag 4 en 5: Etosha. Dit is een van de mooiste nationale parken van het land, dus neem je tijd om de oryx, black faced impala, leeuw, neushoorn en olifant te spotten. Heb je twee weken de tijd? Dan is dit een goed moment om je reis iets in te korten.

Dag 6: van Etosha naar Damaraland. Het is tijd om Etosha gedag te zeggen. Maak nog een laatste ochtendrit en reis naar Damaraland. Wij sliepen in het plaatsje Khorixas, in het midden van Damaraland.

Dag 7: Damaraland. Verwonder je over de bijzondere welwitschia planten, bekijk eeuwenoude rotstekeningen en bezoek andere natuurfenomenen in het weidse Damaraland, terwijl je richting de Skeleton Coast rijd. Daar raden wij je aan om te overnachten op de camping van Torra Bay (alleen geopend in december en januari) of een lodge in Terrace Bay te boeken om bij het ruisen van de zee in slaap te vallen.

Skeleton Coast | The Orange Backpack
Skeleton Coast | The Orange Backpack
Favoriete overnachtingen Namibië | Favourite stays in Namibia | The Orange Backpack

Dag 8: Skeleton Coast. Rijd vanaf je slaapplek langs de kustlijn van het nationale park Skeleton Coast. Maak stops bij de scheepswrakken en bezoek in Cape Cross een van de grootste zeehondenkoloniën in Afrika. Eindig je roadtrip van de dag in Swakopmund.

Dag 9 en 10: Swakopmund. Het is tijd voor wat rust, dus neem vooral je tijd in het Duitse plaatse Swakopmund, als jouw reistijd dat toelaat. Verwonder je over de Duitse architectuur en braadworsten, terwijl je je laat meeslepen door het grote aanbod van adventure activities in de zandduinen met sea view. Sandboarden? Quad rijden door metershoge duinen? Een pleziervlucht maken? Misschien zelfs een tandemsprong maken?

Dag 11: Namib-Naukluft park. Rijd door het mooie Namib-park, waar je veel fauna, maar ook bijzondere flora kan spotten. De grootste Welwitschia-plant van meer dan 1500 jaar oud vind je hier. Overnacht in het Namib-park op een van de kampeerplaatsen langs de wegen of rijd door naar de Naukluft-bergen om daar de nacht door te brengen. In deze blog vertellen we je alles over het Namib-park én de unieke mogelijkheden om daar in de ruige natuur te kamperen!

Swakopmund | The Welwitschia Drive | The Orange Backpack
Naukluft bergen | The Orange Backpack

Dag 12: hike in de Naukluft-bergen en Sossusvlei. Verken de Naukluft-bergen met een (ochtend)hike en rijd door naar een van de highlighst van je trip: de Sossusvlei! Bekijk de zonsondergang vanaf een zandduin of in een van de vleis.

Dag 13: Sossusvlei. Sta vroeger dan vroeg op om zo vroeg mogelijk het park te betreden en de mooiste zonsopkomst ooit te zien. Verken daarna al andere vleis en zandduinen van dit indrukwekkende nationaal park, voordat je eind van de ochtend een prachtige autorit maakt via de C27 en C13. Overnacht in Aus of rijd gelijk door naar Lüderitz aan de kust. Omdat de mooiste camping in Aus vol bleek te zijn, kozen wij voor dat laatste.

Dag 14 en 15: Lüderitz. Heb je weinig tijd? Dan begrijpen wij dat je dit kustplaatsje misschien overslaat, maar wij genoten juist van de koelte aan de kust en het moois in deze omgeving. Ons bezoekje aan de prachtige peninsula en het spookstadje Kolmanskop waren juist grote highlights van onze reis. Op dag 16 verlaat je ’s middags Lüdertiz om te overnachten in Aus.

Kolmanskop | Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack
Kolmanskop | Lüderitz | The Orange Backpack
Kolmanskop | Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack

Dag 16: Aus en Fish River Canyon. Maak ’s ochtends een hike door de mooie omgeving van Aus om daarna door te rijden naar de Fish River Canyon. Bekijk een prachtige zonsondergang en slaap in het Hobas-kamp aan de noordelijke rand van de canyon.

Dag 17: Fish River Canyon. Bezoek de canyon en verwonder je over dit enorme natuurfenomeen. Rijd daarna door naar het zuiden van de Fish River Canyon en overnacht in Ai-Ais, waar ook de vijfdaagse hikes door de canyon eindigen.

Dag 18: Ai-Ais. Geniet van de hotsprings in Ai-Ais en ontspan bij een heerlijke massage in de spa, voordat je naar Noordoewer, het meest zuidelijke plaatsje van Namibië, rijd.

Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack

Dag 20: Noordoewer en Keetmanshoop. De enige rivier in Namibië die ook buiten het regenseizoen stroomt is de Oranjerivier, die de grens met Zuid-Afrika markeert en waaraan het grensdorpje Noordoewer ligt. In de rivier kan je meerdaagse of kanotochten maken, maar wij kozen er voor een van een ochtend om het mooie, groene landschap vanaf het water te zien. Rijd daarna door naar Keetmanshoop. Hier kan je na een bezoekje aan het Quiver Tree Forest en de Giant’s Playgrond de cheeta’s gevoerd zien worden. 

Dag 21: Brukkaros. De volgende nacht slaap je op de Brukkaros vulkaan, een bijzondere ervaring! Om een hike over de rand van de vulkaan en in de krater te maken, raden we je aan hier zo vroeg mogelijk te zijn of je hike te bewaren voor de ochtend na je overnachting.

Brukkaros vulkaan | The Orange Backpack
Favoriete overnachtingen Namibië | Favourite stays in Namibia | The Orange Backpack

Dag 22: Kalahari. Het is tijd om weer richting Windhoek te rijden, maar niet voordat je een nacht hebt doorgebracht op een van de ranches along the way aan de rand van de Kalahari.

Dag 23: Windhoek. Time to say goodbye. Auto ingeleverd? Tassen gepakt? Het is tijd om na een laatste nacht in Windhoek het vliegtuig naar huis te pakken.