De 5 mooiste boekwinkels ter wereld

Wij hebben een zwak voor boekwinkels in prachtige gebouwen. Boeken komen nou eenmaal het best tot zijn recht in de magische sfeer van een historisch en monumentaal pand. Verspreid over de wereld zijn er tal van historische en monumentale plekken omgebouwd tot boekhandel. Geweldige winkels om op reis te bezoeken!

#1 El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires

De mooiste boekenwinkel ter wereld! Het pand was ooit een theater en dat is van binnen nog goed te zien. In de grote zaal staan nu talloze boekenkast en op het podium bevindt zich nu een klein café. Vergeet vooral niet naar een van de loges bovenin te lopen voor het mooiste uitzicht op de zaal. Meer weten over Buenos Aires? Lees onze city guide!

#2 Dominicanen in Maastricht

Boekhandel Dominicanen huisvest een indrukwekkende collectie boeken in een 700 jaar oude kerk. De kerk is al 200 jaar niet meer in gebruik als religieuze plek en heeft in de jaren daarna zelfs dienst gedaan als fietsenstaling! Als boekwinkel komt de magische sfeer van de kerk veel beter tot zijn recht. The Guardian riep deze bijzondere plek met recht uit tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Meer redenen om Maastricht te bezoeken? Lees deze blog!

#3 Alexandra in Boedapest

In een prachtig monumentaal pand aan de Andrássy Avenue is de boekhandel Alexandra gevestigd, een van de mooiste plekken en hidden gems van Boedapest. Het is alleen misschien niet de boekwinkel zelf die de aandacht trekt, maar het book café achterin. In de prachtige Lotz Hall – zo genoemd naar Károly Lotz die de plafondschilderingen maakte – kan je even neerstrijken voor een kopje koffie met een goed stuk taart.

Update: de boekhandel is gesloten, maar er wordt gesproken over een doorstart.

#4 Livraria Lello & Irmão in Porto

Dit pand in art nouveau-stijl dateert uit 1906. Het indrukwekkende plafond leidt de aandacht direct af van de boeken. Het lijkt overigens hout, maar het is gewoon schilderwerk. De monumentale en imposante trap is ook een echte eyecatcher. Vergeet ook niet te kijken naar het indrukwekkende glas-in-lood. Tip: kom vroeg, want een bezoek aan deze boekhandel is erg populair. Er staat vaak zelfs een lange rij buiten om binnen te kunnen komen.

#5 Shakespeare & Company in Parijs 

Waar de vorige boekhandels in imposante gebouwen zijn gevestigd, is Shakespeare & Company in de Franse hoofdstad juist karakteristiek door de historische look van de winkel. De Engelstalige boekwinkel heeft donkerhouten boekenkasten met van die klassieke boektrappetjes. De groene gevels met historische letters maakt het helemaal af.