Polen

Bezoek de Grote Markt van Krakau

De Grote Markt van Krakau is zonder twijfel de meest bezochte highlight van de stad. Als een van de grootste pleinen van Europa raak je niet uitgekeken op de prachtige gebouwen, monumentale beziensaardigheden en bruisende stadsleven. Ga zitten op een van de terrassen voor people watching, bezoek de historische blikvangers van het plein of wandel rond over de Grote Markt om deze plek helemaal in je op te nemen.

Leestip: onze uitgebreide city guide van Krakau

Marktplein Krakau Polen

Het grootste plein van Polen

Het centrale en meest iconische punt in Krakau is natuurlijk het oude marktplein. Het plein bevindt zich in het historische centrum van Krakau dat zo mooi is dat het op de UNESCO Wereldergoedlijst staat. Het is niet moeilijk om op de kaart van Krakau het oude centrum te vinden. De oude stadsmuur en gracht zijn namelijk vervangen door een park, dus loopt er een groene ring rondom de historische stad.

Precies in het hart van die oude stad vind je de Grote Markt van Krakau. Ook die is niet moeilijk op de kaart te herkennen, want het is een kaarsrecht vierkant met in het midden de imposante Lakenhal.

De Grote Markt – of Rynek Glówny in het Pools – is het grootste plein van Polen en heeft een oppervlakte van ongeveer 40.000 m². Het wordt omringd door pastelkleurige panden in alle kleuren van de regenboog, waardoor het een van de meest fotogenieke plekken in Krakau is. Tel daarbij nog de indrukwekkende gotische kerk, de Raadhuistoren en de Lakenhal op en je snapt dat dit de meest bezochte plek in de stad is.

Als je hier in alle rust wilt rondlopen, moet je hier dan ook vroeg zijn. De rest van de dag en de avond is het plein bomvol bezoekers, levende standbeelden, verkopers van souvenirs en Poolse pretzels en toeristische paardenkoetsen.

Wist je dat: het tweede grootste plein van Polen in de al even leuke stad Wroclaw te vinden is?

Marktplein Krakau Polen

De bezienswaardigheden van de Grote Markt

#1 De Lakenhal van Krakau

De Lakenhal staat in het midden van het plein en deelt het grofweg in twee met aan de ene kant de Mariakerk en de andere de Raadhuistoren. Deze Lakenhal – of Sukiennice in het Pools – is meer dan 100 meter lang en komt uit de zestiende eeuw, al stond er eeuwen eerder ook al een markthal op deze plek.

Waar ooit producten zoals specerijen en zout uit de Wieliczka-mijn werden verkocht, vind je nu nog vooral souvenirswinkeltjes. De pluche knuffels en plastic souvenirs doen natuurlijk minder sfeervol aan, maar de hal is nog steeds even mooi. Loop er dus vooral omheen en kijk daarbij omhoog naar de wapenschilden van alle Poolse steden. En juist omlaag in het midden van de hal, waar een plaat op de vloer het exacte centrum van de Lakenhal, het marktplein én het oude Krakau markeert.

Marktplein Krakau Polen

#2 De Mariakerk

De andere blikvanger aan het plein is natuurlijk de Mariakerk in gotische stijl. Opvallend zijn de twee torens met een ongelijke hoogte. Volgens de legende werden de torens door twee broers ontworpen en gebouwd. Jaloezie en afgunst deed alle broederliefde verdwijnen en de ene broer doodde de ander voordat die zijn toren kon voltooien, zodat zijn toren het hoogst zou worden.

De laagste is 69 meter hoog en heeft een top in Renaissancestijl. De hoogste wordt de Hejnałtoren genoemd en is 81 meter hoog. De top van de Hejnałtoren heeft een opvallende bekroning en een nog meer opmerkelijke traditie. Sinds de veertiende eeuw wordt ieder uur door de brandweer vanuit alle vier de ramen in de vier windrichtingen een melodie op de trompet gespeeld.

kerken Krakau Polen

#3 De Raadhuistoren

Een laatste hoogtepunt aan de Rynek is de Raadhuistoren van 70 meter hoog. De toren is gebouwd in gotische stijl en was oorspronkelijk onderdeel van het raadhuis van Krakau. Dat werd uiteindelijk afgebroken, waarbij de toren zelf bleef staan.

Tip: doe een free walking tour door de oude stad

De belangrijkste tip voor Krakau zijn de free walking tours. Een free walking tour is onze favoriete manier om een stad te verkennen en Krakau heeft er niet een, maar heel veel. Je zou haast denken dat we ervoor betaald worden, zo vaak geven wij de tip om een free walking tour te boeken. Het concept is heel simpel. De tour is in principe gratis, maar het wordt wel gewaardeerd als je jouw gids aan het eind een geldbedrag geeft wat jij kan missen en de tour waard vond. De gidsen doen dit meestal als hun fulltime baan en leven van de opbrengsten.

De free walking tour door het oude Krakau laat je de oude stad en in het bijzonder de Grote Markt van Krakau zien. Je krijgt uitleg over de gebouwen op en rondom het plein en luistert samen naar het trompetmelodietje vanaf de Mariakerk.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: