Polen

Bezoek Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau

Kazimierz is onze favoriete wijk in Krakau. Waar het oude centrum overloopt van de toeristen en de straten gevuld zijn met verkopers, souvenirswinkels en toeristische paardenwagens, is het hier veel rustiger. Ook deze wijk is populair bij bezoekers, maar het wordt nog niet onder de voet gelopen én de locals zijn hier ook graag te vinden. Kazimierz druipt net als de rest van Krakau van de geschiedenis. Het wordt ook wel de Joodse wijk genoemd, al zou de historisch Joodse wijk passender zijn nu er sinds de Tweede Wereldoorlog haast geen Joodse bewoners meer zijn. De wijk was ooit een aparte stad naast Krakau, maar werd uiteindelijk ingelijfd bij de stad. Tijdens jouw bezoek aan Kazimierz kan je kennismaken met deze Joodse kant van de stad, maar ook het moderne Krakau ervaren.

Leestip: onze uitgebreide city guide van Krakau

street art Kazimierz

Kazimierz op de kaart

Kazimierz ligt ten zuiden van de oude stad, tussen het historische centrum en de rivier. De afstand tussen de twee wijken is prima te lopen, maar je kan ook kiezen voor de elektrische stepjes van Lime waarop je zo van de ene naar de andere wijk zoeft. Je vindt ze verspreid door de hele stad en kan in de app precies zien waar er eentje bij jou in de buurt staat.

Tip: als je je bij Lime, Bolt of Tier aanmeldt via onze vriendenlink, krijg je een gratis een eerste starttegoed.

Overnachten in Kazimierz

Als je zoekt naar een slaapplek in Krakau, kan je kiezen tussen de oude stad of Kazimierz. Bij het kiezen tussen de twee wijken zouden wij zonder twijfel voor Kazimierz kiezen. Maartje heeft in allebei de wijken overnacht, en een keer op een camping buiten de stad. Kazimierz was absoluut de winnaar. Waar het oude stad vooral vol zit met toeristen, ervaar je in het rustigere maar wel bruisende Kazimierz meer het lokale Krakau. Dit is ook dé wijk waar de inwoners van Krakau komen om ’s avonds een hapje en drankje te doen. Wij speurden naar de beste slaapplekken in Kazimierz met de hoogste reviews.

Krakau Polen | Kladka Ojca Bernatka

Wat te doen in Kazimierz?

#1 Verken de Joodse highlights

Als je Kazimierz bezoekt, zijn de vele synagogen, het Joods Museum en de Joodse begraafplaats een bezoekje waard. Het hart van de wijk is Ulica Szeroka, ofwel: Brede Straat of Broadstreet. Hier vind je synagogen en veel Joodse restaurants. Erg authentiek zijn deze restaurants overigens niet, want Joodse inwoners zijn er haast niet en de restaurants spelen vooral in op het toerisme in de Joodse wijk.

De leukste manier om de wijk te verkennen is door een free walking tour, wat wij ook deden. Een gids vertelt je dan over de beladen geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog, maar vooral over de geschiedenis van de Joodse wijk daarvoor. Bijzonder zijn de verhalen over de tegenstellingen tussen de verschillende Joodse groepen, waardoor je een beter beeld krijgt van het oude Kazimierz. Tijdens de tour zal je ook de Kladka Ojca Bernatka-brug oversteken naar de wijk Podgórze, waar in de Tweede Wereldoorlog het Joodse ghetto was. Bijzonder indrukwekkend is het Heldenplein met het monument van de lege stoelen. De lege stoelen symboliseren de leegte die achterbleven, nadat de laatste transporten vanuit het Joodse ghetto waren vertrokken. Vrijwel alle inwoners van het ghetto zijn gedood.

Kazimierz Krakau Polen

#2 Bezoek de filmlocaties uit Schinderler’s List

Krakau kwam na de val van het IJzeren Gordijn op de toeristische kaart door een belangrijke film die in Kazimierz is gefilmd: Schindler’s List. Deze film van Steven Spielberg uit 1993 vertelt het verhaal van fabriekseigenaar Oscar Schindler die met zijn fabriek Joden van de concentratiekampen wist te redden door ze op zijn medewerkerslijst te plaatsen. De film won meerdere Oscars en wordt ook vandaag nog een van de beste films allertijden genoemd.

Het verhaal speelt zich af in Krakau en Kazimierz is waar het grotendeels is opgenomen, omdat deze in de jaren ’90 nog een vervallen indruk maakte en daarom prima kon doorgaan voor Krakau tijdens de oorlog. Overal in de wijk kan je daarom filmlocaties uit de film terugzien. Het is daarom zeker de moeite waard om die te bekijken voor of tijdens je bezoek aan Kazimierz. Hier vind je een handig overzicht van de filmlocaties van Schindler’s List.

De fabriek van Schinlder en het Joodse ghetto bevonden zich overigens niet in Kazimierz, wat veel mensen door de film nu denken. De emaillefabriek van Schindler stond aan de rand van de wijk Podgórze en daar staat nog steeds een klein stuk van overeind. Het is tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid. Er is nu een museum waar je het oude kantoor van Schindler kan bezoeken en meer kan leren over Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Schindlers Factory

#3 Bewonder de street art in Kazimierz

Een historische stad als Krakau staat bekend om eeuwenoude monumenten, architectuur en kunst, maar ook moderne en rauwe kunst vult de straten van de stad. Je moet daarvoor niet in het oude centrum zijn, maar in de Joodse wijk Kazimierz (of de voormalige Joodse ghetto Podgórze daarnaast). Je hoeft er niet eens echt naar te zoeken, want je zal veel mooie murals tegenkomen. Loop rustig door de straatjes en je komt overal bijzondere kunstwerken tegen.

Het straatje Jozéfa is misschien wel de makkelijkste plek om mooie street art te spotten. Onze favorieten zijn daar onder andere Ufo door Renata Loj en de enorme portretten van lokale historische helden door Piotr Janowczyk. Het bekendste werk in Krakau vind je net over de rivier, in de wijk Podgórze. Daar schilderde de Italiaanse street artist Blu in 2011 de Ding Dong Dumb, waarmee hij kritiek uit op de katholieke kerk.

Als je het niet op geluk wilt laten aankomen, kan je een free walking tour met het thema street art volgen. Of gebruik deze online kaart om de mooiste werken op te sporen.

street art Krakau Polen

#4 Loop over de mooiste brug van Krakau

De mooiste brug van Krakau is de Kladka Ojca Bernatka, die de wijk Kazimierz met Podgórze verbindt. Iedere grote stad in Europa heeft tegenwoordig een liefdesbrug, waar geliefden hun liefdesslotjes hangen. Dat is in Krakau deze brug. De relingen hangen overvol met sloten en het traliewerk hangt op veel plekken krom door het gewicht. De brug dateert uit 2010 en het oudste slotje dat wij konden spotten was van 2012, zie jij nog een oudere?

Maar wat deze plek voor ons pas echt tot een bezienswaardigheid in Kazimierz maakt, is de mooie kunst. De brug bestaat uit twee brugdelen – een pad voor voetgangers en een voor fietsers – met daartussen een open ruimte waar kunstwerken hangen. In 2016 werden tijdelijke sculpturen van de Poolse kunstenaar Jerzy Kędziora geplaatst. Dat was zo’n succes dat vier ervan nog steeds op de brug te zien zijn. Het zijn koorddansers en ook de beelden balanceren op een koord, waardoor ze meebewegen met de bewegingen van de brug als er veel mensen op lopen en fietsen.

Krakau Polen | Kladka Ojca Bernatka

#5 Doe een hapje en een drankje tussen de locals

Dé plek om te eten en drinken in Krakau is zonder twijfel Kazimierz. Dat geldt niet alleen voor bezoekers, want ook locals komen daar het liefst voor de restaurants en de bars. Op weekendavonden in de zomer bruist het stadsdeel van de mensen en is de sfeer nog leuker. Cytat Cafe is een populaire plek voor ontbijt en koffie en heeft een vrolijk interieur met een wand en deurpost van boeken. Speciaalbiertjes drink je bijvoorbeeld Artefakt Cafe, Szklanki en Beer Street.

Sebastiaan heeft daarnaast als koffieliefhebber natuurlijk ook nog de leukste koffietentjes in Kazimierz gespot en uitgeprobeerd:

  • Knitted Coffee met een vaste locatie en een foodtruck
  • Karma Coffee
  • Coffee Garden
  • Urban Coffee
  • Somnium Cafe
  • Green Times Cafe

#6 Eet een zapiekanka op Plac Nowy

De leukste street food in Krakau vind je aan het Plac Nowy in Kazimierz waar verschillende marktkraampjes en eethuisjes staan, waaronder in een rond gebouw in het midden van het plein. Als vegetariërs vonden we Uapami het allerleukst. Deze vegan spot verkocht vegan burgers en nuggets.

Minder hip, maar ook lekker? Ga dan voor de zapiekanka, iets wat je geprobeerd moet hebben in Polen. Het is een soort baguette met pizzatopping en je koopt het overal. De lekkerste zou je kunnen kopen op Plac Nowy in Kazimierz. Ook populair is een Poolse pretzel, waarvoor je in het oude centrum tientallen kraampjes kunt vinden. Je betaalt er maar 2 zloty voor, dus omgerekend maar een halve euro.

Vanuit Eindhoven vlieg je gemakkelijk direct naar Krakau. Op het moment van schrijven kon dat al vanaf €57,80!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: