Visum voor Rusland aanvragen: tips en stappenplan

Er gaan verhalen rond hoe moeilijk het zou zijn om een visum voor Rusland aan te vragen, maar dat valt eigenlijk best mee. Het kost hoogstens wat meer papierwerk en tijd dan normaal, maar ook dat valt op te lossen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe jij aan jouw Russische visum komt.

#1 Vraag je visum voor Rusland maximaal 3 maanden van tevoren aan

Het kost wat tijd om je visum voor Rusland aan te vragen, maar je moet er ook weer niet te vroeg mee te beginnen. Je kan jouw visum maximaal 3 maanden van tevoren aanvragen. Reken wel op een verwerkingstijd van ongeveer 10 dagen. Dat kan overigens langer zijn in verband met feestdagen.

#2 Kies het juiste visum

Je hebt de keuze uit meerdere soorten visa. Als reiziger zal je waarschijnlijk geen werkvisum nodig. Ook het visum dat je voor meerdere bezoeken zult gebruiken, is meestal niet nodig. De meeste reizigers kiezen voor het toeristenvisum voor maximaal 30 dagen. Wat de kosten van een visum voor Rusland zijn? Het 30 dagen-visum kost ongeveer € 30.

#3 Regel het juiste papierwerk

Voor een visum voor Rusland heb je nogal wat documentatie nodig. Alles op een rijtje:

  1. Een (origineel) paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.
  2. Minimaal twee lege pagina’s in je paspoort naast elkaar voor het Russische visum.
  3. Een pasfoto in kleur.
  4. Een uitnodigingsbrief vanuit Rusland. Deze kan je aanvragen bij jouw hotel of hostel. Een boekingsbevestiging alleen is niet voldoende. Let er goed op dat het aantal dagen op de brief overeenkomt met jouw volledige verblijf. Ook jouw volledige naam en paspoortnummer moeten juist zijn.
  5. Een Engelstalige verklaring van jouw ziektekostenverzekering (let op: niet je reisverzekering). Vraag je verzekering om een Ruslandverklaring en zij weten wat je nodig hebt.
  6. Een visumaanvraagformulier (zie hieronder).

#3 Maak twee afspraken bij de ambassade of besteed de aanvraag uit

Een visum voor Rusland kan je zelf regelen door een afspraak te maken bij de Russische ambassade. De afspraak maak je door eerst via deze link het aanvraagformulier in te vullen. Je zult ook een tweede afspraak moeten maken om het visum weer op te halen. Tip: een aanvraag kan ook voor iemand anders worden gedaan. Mijn moeder regelde bij de ambassade dus zowel een visum voor haarzelf als voor mij.

Je kan dat tripje naar de ambassade ook overslaan door jouw aanvraag uit te besteden. Lever dan jouw papierwerk simpelweg in bij een (online) visumbureau en laat hen het werk doen. Onder andere de ANWB levert deze dienst. Sommige bureaus kunnen ook jouw uitnodigingsbrief regelen.

Read more:  Metro Moskou: metrostations als ondergrondse paleizen

Save this pin for later: