Spanje

Bezoek het Laboral Ciudad de la Cultura in Gijón

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Gijón is het Laboral Ciudad de la Cultura, gelegen ten oosten van het centrum. Het is een monumentaal cultureel centrum, waarvan de geschiedenis verbonden is met de Spaanse dictatuur. Met een status als het grootste civiele gebouw in Spanje is het tegenwoordig vooral een imposant bouwwerk om te bewonderen.

Lees in dit blogartikel onze tips om het meeste uit je bezoek te halen en de mooiste plekken van Laboral Ciudad de la Cultura te ontdekken.

Leestip: wat te doen in Gijón

Laboral Ciudad de la Cultura Gijon

Geschiedenis van Laboral Ciudad de la Cultura

De geschiedenis van Laboral Ciudad de la Cultura is onlosmakelijk verbonden met de Spaanse dictatuur van Franco. Het oorspronkelijke gebouw is een ontwerp van architect Luis Moya Blanco. Het werd gebouwd tussen 1946 en 1956, dus tijdens het regime van Franco.

Arbeidersschool tijdens het dictatoriale regime

Oorspronkelijk was het bedoeld als praktische opleidingsschool voor de kinderen van de mijnwerkers die recent bij een mijnramp waren omgekomen. De school was bedoeld om hen op te leiden tot hooggekwalificeerde vakmensen. Uiteindelijk kwam er ruimte voor genoeg kinderen om ook andere arbeiders kun kinderen hier te kunnen laten opleiden. Daarmee zou je deze arbeidersschool als iets goeds kunnen zien. Controversieel is echter dat er alleen plek was voor de kinderen van arbeiders die zich zonder mokken aan het regime hadden onderworpen.

Het Laboral Ciudad de la Cultura werd opgezet als een gigantisch, utopisch project. Het was bedoeld als een zelfvoorzienende stad. Naast een school waren hier daarom ook slaapzalen, een enorme kerk, een theater, een zwembad, sportfaciliteiten en een boerderij van honderd hectare. Op die boerderij konden de leerlingen het vak van boer leren, maar werd ook hun eten verbouwd. Het was daarmee niet echt onderdeel van Gijón, maar meer een eigen stad op zich.

Tijdens de dictatuur werd de Universidad Laboral beheerd door de Jezuïeten en ondersteund door de nonnen, die zorgden voor de dagelijkse logistiek. Na de val van de dictatuur in de jaren tachtig raakte het gebouw in verval totdat de regionale regering van Asturië in 2001 besloot het complex te renoveren en een nieuwe bestemming te geven.

Restauratie tot cultureel centrum

Nu is het een cultureel centrum met een verschillende functies, waaronder een universiteit, kantoren, televisiestation, een groot theater, een café en een restaurant. Ondanks de moderne transformaties, blijven controversiële elementen zoals het prominente wapenschild van de dictatuur boven de ingang van het theater zichtbaar, wat herinnert aan het verleden.

Architectuur en fresco’s

Het Laboral Ciudad de la Cultura is het grootste, particuliere gebouw in Spanje. Met ook een kerk die de grootste ovale kerk van Europa is en een theater met de status van grootste van Noord-Spanje, is het een plek van superlatieven. De stijl is klassiek en formeel met elementen uit de klassieke oudheid, zoals de Griekse zuilen.

Het centrale binnenplein is 150 bij 50 meter en omringd door booggalerijen en gebouwen. In een daarvan vind je het grote theater met 1300 stoelen. In het theater vind je ook een imposante zaal met enorme fresco’s van Enrique Segura die alle muren bedekken.

Een van de meest opvallende gebouwen binnen het complex is de kerk. Met een oppervlakte oppervlakte van 38 bij 24 meter is het de grootste, ovale kerk ter wereld. De kerk heeft een indrukwekkende koepel van 2300 ton en een hoogte van 32 meter, volledig bedekt met marmer. Valt je trouwens op dat een van de heiligenbeelden langs de koepel is onthoofd? Die verloor zijn hoofd, toen de metalen bol van de top van het bouwwerk erop viel. Tegenwoordig is de kerk niet meer als religieus bouwwerk in gebruik.

Bezoek aan het Laboral Ciudad de la Cultura

Bezoekers kunnen het complex gratis verkennen. Je kunt de gebouwen dan van buiten verkennen, waaronder ook de binnenplaats met de ovale kerk. Loop door de poort via de Korintische binnenplaats naar de open patio, bewonder de imposante kerk en wandel door de tuinen. Opmerkelijk in de tuinen is het sportcomplex, waar vooral het vervallen en verlaten zwembad een griezelig uiterlijk heeft. Bezoek ook zeker het café, waar je een drankje kan doen of wat kan eten. In het café vind je een imposante muurschildering van enorme afmetingen.

Voor een meer diepgaande ervaring zijn er rondleidingen beschikbaar, waarbij je ook binnen een kijkje kan nemen. Je krijgt met een gids toegang tot onder meer het theater en de ontvangstzaal. De ontvangstzaal staat bekend om haar enorme muurschilderingen van Enrique Segura op alle muren, van vloer tot plafond. Ook kun je de toren bezoeken voor een spectaculair uitzicht biedt over Gijón en de omliggende bergen. Helaas waren de officiële rondleidingen tijdens ons bezoek alleen in het Spaans.

Direct naast het culturele centrum bevindt zich het Laboral Centro de Arte y Creación Industrial, een modern kunstmuseum met wisselende tentoonstellingen. Het is gratis toegankelijk. Iets verderop vind je de Botanische Tuin van Gijón.

Wij bezochten Gijón een keer zelf en een tweede keer op uitnodiging van Visit Gijón.