Duitsland

Het pittoreske Stolberg im Harz

Stolberg in de Harz is een van de meest fotogenieke dorpen van Duitsland. Langs de met keien geplaveide straten staan eeuwenoude vakwerkhuizen. Alsof je op de filmset van Beauty & The Beast loopt of wordt teruggevoerd naar de Middeleeuwen! Wij bezochten dit pittoreske dorp als toevallige tussenstop onderweg naar Tsjechië, maar werden op slag verliefd op het middeleeuwse straatbeeld. In deze blog vertellen we je alles over Stolberg in de Harz en hopen we jou te overtuigen dit dorp ook aan te doen.

marktplatz Stolberg im Harz
Stolberg Duitsland

Waar ligt Stolberg im Harz in Duitsland?

Stolberg is een van de charmante dorpen in het gebied De Harz. Het is een enorm natuurgebied met heuvels, dorpen, bossen en wandelpaden. Je vindt deze regio vrij centraal in Duitsland, ietwat richting het noorden.

Voor ons was Stolberg daarom een heel praktische tussenstop, toen wij vanaf Nederland naar Hrensko in Tsjechië reisden om onze roadtrip door Tsjechië te starten. Omdat dit onze eerste reis met onze dochter – toen nog maar drie maanden oud – was, wilden we de rit van 8 uur naar de Tsjechische grens niet in één keer maken.

Als je zoekt op Stolberg, vergeet dan niet de toevoeging Harz te gebruiken. Er is namelijk nog een dorp met dezelfde naam, maar dat ligt in een heel ander deel van het land. Maak vooral ook niet die fout als je jouw navigatie instelt, want dat zou je heel wat extra rijuurtjes kosten.

Stolberg im Harz

Overnachten in Stolberg im Harz

In een klein plaatsje als Stolberg moet je niet rekenen op grote hotelketens of hippe designhotels. Toch vind je genoeg accommodaties in Stolberg, omdat het fotogeniek dorp natuurlijk best wat bezoekers trekt. Kies voor een hotel in het centrum van Stolberg, dus het liefst vlakbij het centrale plein.

Booking.com

Wij hebben overnacht bij Hotel Zum Kanzler. Dit hotel ligt direct aan het centrale plein, heeft een gratis parkeerterrein voor gasten en serveert hotelgasten ’s ochtends een fijn ontbijt. De kamers zijn over twee gebouwen aan het plein verdeeld. Wij hadden het geluk in de ruime suite direct naast de toren te slapen. Onze torenkamer had een erg ruime kamer, inclusief zithoek, en een fijn uitzicht op het plein.

Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van Hotel Zum Kanzler.

Stolberg im Harz

Wat te doen in Stolberg

Het pittoreske Stolberg im Harz bestaat uit grofweg vier lange straten. Langs die straten staan een paar honderd vakwerkhuizen, waardoor een bijzonder fotogeniek stadsgezicht ontstaat. Tel daarbij het kasteel op het hoogste punt van de stad op en je snapt waarom Stolberg zo’n plaatje is.

#1 De Marktplatz

Het leukste om te doen in Stolberg is simpelweg dwalen door die pittoreske straten. Je komt vanzelf aan bij de driesprong van straten, waar het centrale plein – of de Marktplatz – zich bevindt. Aan dit plein vind je de meeste terrassen en ook de belangrijkste gebouwen van het dorp. In het oog springt natuurlijk direct het Rathaus, een mooi gebouw uit de vijftiende eeuw.

Opvallend is de brede trap direct naast het stadhuis. Het werd ooit gebouwd om van buiten toegang te geven tot de drie verschillende verdiepingen. De bouw van het huis had ook een knipoog naar de kalender in zich: er waren 12 deuren (maanden), 52 ramen (weken) en 365 glasdelen in die ramen (dagen).

Marktplatz Stolberg im Harz

#2 Het oude postkantoor en de Saigerturm

Andere opvallende gebouwen aan de Marktplatz zijn het oude postkantoor en natuurlijk de Saigerturm. In het oude postkantoor zit tegenwoordig Hotel Zum Kanzler gevestigd waar wij ook hebben overnacht. Het hotel is vernoemd naar de heer Kanzler die het ooit runde. Inmiddels is het in handen van de familie die ook Gasthaus Kupfer bezit. Dit hotel ligt niet ver van de markt en is een van de mooiste vakwerkhuizen van het dorp.

De Saigerturm is de 30 meter hoge toren die een van de blikvangers van Stolberg is. In de negentiende eeuw werd in de voet van de toren een voetgangerspassage gemaakt. Er werd overigens geen rekening gehouden met mensen met normale lengte. Laat staan bezoekers als Sebastiaan van twee meter. Let dus vooral op je hoofd, want je zal moeten bukken.

#3 De mooiste vakwerkhuizen van Stolberg

We noemden het Gasthaus Kupfer al als een van de mooiste vakwerkhuizen van Stolberg. Dit prachtige gebouw staat niet ver van de Marktplatz. Het heeft niet alleen de typische houten balken van een vakwerkhuis, maar ook kleurrijke houten decoraties, fleurige plantenbakken en sfeervolle luiken. Met een geschiedenis van meer dan 450 jaar is het ook een van de oudste gebouwen van het dorp. Zoals de naam al doet vermoeden, is het tegenwoordig een hotel. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van Gasthaus Kupfer.

Andere gebouwen die de moeite waard zijn om in je wandelroute door het dorp op te nemen? Het Kleines Bürgerhaus aan de Rittergasse 14 dateert uit de vijftiende eeuw en is het oudste huis in Stolberg. Het is nu te bezoeken als museum. Naast het Kleines Bürgerhaus vind je een van de trappen omhoog de heuvel op, waarop een kerk staat en ook het kasteel te vinden.

Ook de ‘Alte Münze’ aan de Niedergasse 19 is nu een museum. In de zestiende eeuw werd dit prachtige pand gebouwd door de muntmeester van het dorp. Het is een van de grotere en meest monumentale gebouwen in Stolberg im Harz. De Niedergasse is de langste straat van het dorp en staat vol met prachtige gebouwen, maar de Alte Münze met haar toren en rood gekleurde details springt er duidelijk uit.

Gasthaus Kupfer Stolberg im Harz

#4 Het Kasteel van Stolberg

Het meest imposante gebouw in het dorpje is natuurlijk het Kasteel van Stolberg. Ruim 700 jaar lang was dit de thuisbasis van de graven of prinsen van Stolberg. De beroemdste bewoonster van het kasteel was Juliana van Stolberg. Zij werd uiteindelijk de moeder van Willem van Oranje en is daarmee een voorouder van de Nederlandse koning. Sinds 2008 is het kasteel geopend voor bezoekers, nadat het eerst jarenlang werd gerestaureerd. Vooral de fresco’s in het kasteel zijn bijzonder om te zien.

Vanaf de heuvel waarop het kasteel ligt heb je ook een prachtig uitzicht over Stolberg im Harz. Dus zelfs als je niet van plan bent het kasteel van binnen te bezoeken, is het de moeite waard om de trappen omhoog te nemen.

#5 Uitkijktoren Josephkreuz

Een laatste bezienswaardigheid vlakbij Stolberg is het Josephkreuz. Deze uitkijktoren staat op de Auerberg, een van de hoogste heuveltoppen uit de omgeving. Het is 38 meter hoog en telt 200 treden naar de top. Het is gebouwd met een staalconstructie. Je betaalt een paar euro entree om naar de top te klimmen en de toren was op het moment van ons bezoek alleen in de namiddag geopend. Met de auto kan je niet bij het Josephkreuz komen. Daarvoor moet je een van de wandelpaden in de omgeving nemen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: