Frankrijk

Bezoek Château de Chenonceau, het mooiste Loire-kasteel

Als een van de meest bezochte en meest geroemde kastelen van Frankrijk, is Château de Chenonceau niet alleen mijn favoriet maar van heel veel bezoekers van de Loire. Ik ben een groot fan van kastelen en kan in de Loire-regio met haar honderden paleizen dan ook mijn hart ophalen. De pracht en praal, de hofintriges uit het verleden en de bijzondere architectuur domineren deze Franse regio, waar oneindig veel kastelen door de machtige families en koningen uit de Franse geschiedenis zijn gebouwd.

Een van de meest bekende kastelen in de Loire is het Château de Chenonceau, bekend om haar prachtige kasteeldomein en bijzondere paleiszaal over de rivier. Lees in deze blog meer over een bezoek aan Chenonceau en over de intrigerende kasteelgeschiedenis.

Chateau de Chenonceau

Een historie van zes kasteelvrouwen

Chenonceau wordt ook wel het château van zes dames genoemd, waarbij wordt verwezen naar zes bewoonsters die hun stempel op het kasteel hebben gedrukt.

De eerste bewoonster

De eerste daarvan was Catherine Briçonnet, de echtgenote van Thomas Bohier de schatbewaarder van de Franse koning. Zij had een grote rol in het bouwproces van het oorspronkelijke kasteel in de zestiende eeuw. Thomas en Catherine zijn nog op verschillende plaatsen terug te vinden in het kasteel in de vorm van hun initialen.

De minnares en de koningin, bouwers van de bruggalerij

Het kasteel kwam in handen van de Franse kroon en koning Hendrik II, die het schonk aan zijn maîtresse Diane de Poitiers. Zij liet de beide rivieroevers met elkaar verbinden door een brug. De enorme siertuin voor het kasteel is in diezelfde tijd door Diane aangelegd. Ook in het interieur liet ze haar sporen na. Net als de initialen van de bouwers zul je ook die van haar en haar geliefde koning op veel plaatsen in het kasteel zien. Bovendien zijn de kunstwerken met de Romeinse godin Diane een knipoog aan de voormalige bewoonster van het Loire-kasteel.

Koning Hendriks echtgenote, Catharina de Médici, was niet bepaald blij met dit protserige gebaar van haar man. Catharina had al te verkroppen dat haar echtgenoot door de Franse elite paradeerde met zijn mooie maîtresse, haar de kroonjuwelen liet dragen en haar betrok in staatszaken. Nu gaf hij ook nog eens een prachtig kasteel aan haar rivale.

Direct na de dood van de koning verbande Catharina Diane uit haar geliefde kasteel en zelfs van het Franse hof. Catharina gaf een fortuin uit om zich Diane’s liefdespaleis eigen te maken: ze breidde het kasteel uit, liet schitterende siertuinen aanleggen én bouwde een galerij van twee verdiepingen over de brug van Diane. De galerij met zwart-witte tegelvloer was het toneel voor de extravagante feesten die de koningin gaf.

Chateau de Chenonceau

De weduwe, de feminist en de weldoener

Een belangrijke bewoonster na Catharina was haar schoondochter Louise die op jonge leeftijd al weduwe werd. Zij trok zich in rouw terug in Chenonceau, waar nog altijd een zwarte kamer herinnert aan de tijd dat Louise het kasteel in rouw dompelde.

Ook Louise Dupin en Marguerite Pelouze staan bekend als ‘ladies of Chenonceau’. Louise Dupin was een verlichte en feministische vrouw die hier veel bekende dichters en filosofen ontving. Madame Pelouze is de steenrijke vrouw die van Chenonceau haar hobbyproject maakte en het kasteel in haar oude, middeleeuwse staat terug wist te brengen. Het kasteel werd het decor van haar extravagante feesten, zoals ook ooit in de tijd van koning Catharina.

Chateau de Chenonceau

Een bezoek aan Chenonceau

Het Château de Chenonceau is een van de meest bezochte kastelen in de Loire-vallei. Het kasteel is beroemd vanwege de elegante galerij die de rivier overspant, de mooi ingerichte paleiskamers, de koninklijke intriges uit het verleden en de mooie tuinen.

De beste tijd om Chenonceau te bezoeken

Met busladingen vol bezoekers is het goed om te weten dat je Chenonceau niet snel voor jezelf zal hebben. Vooral de bekende galerij over het water kan helemaal vol bezoekers staan. Als je wat meer rust zoekt, is het slim om vroeg op de ochtend of juist eind van de middag naar het kasteel te gaan. Zelf hebben wij het kasteel zowel hoogzomer als in het voorjaar bezocht. In het laagseizoen was het beduidend rustiger en dat was wel zo prettig.

Tip: je kan je kaarten online op de officiële website boeken, zodat je bij het kasteel niet in de rij hoeft te staan.

Bijzonderheden van het kasteel

Het kasteel heeft een aantal bijzonderheden die een bezoek extra leuk maken. Wist je bijvoorbeeld dat je aan de andere kant van de galerij naar buiten kan? Een deel van de dag is de deur aan de andere kant geopend. Wij kregen een stempel op onze hand waarmee we ook weer terug naar binnen werden gelaten, en konden zo de andere oever verkennen. Het kasteel is juist vanaf die oever een prachtig en bijzonder fotogeniek gezicht.

Aan de achterzijde kan je geen tickets kopen en ook niet met vooraf gekochte (online) tickets naar binnen. Je kan hier alleen naar buiten en met een stempel weer terug naar binnen.

Wist je dat: de galerij over het water was ingericht als hospitaal voor soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog? Er stonden 120 bedden en er werd een operatiekamer ingericht met een van de eerste röntgenapparaten van die tijd. En dat de rivier en daarmee deze galerij de grens was tussen bezet en vrij Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Net zo bijzonder is dat je de kasteelkeukens kan verkennen. Diep in de kelders van het kasteel en dus vlak boven het water bevinden zich de grote kasteelkeukens. Deze zijn mooi bewaard gebleven – of gerestaureerd natuurlijk – en zijn een hoogtepunt van het bezoek. Tussen de twee keukendelen bevindt zich een brug over het water. Door de ramen heb je een mooi uitzicht over het water en onder het kasteel. Als je goed oplet, zie je vanuit het raam ook een deur. Daar werden de keukens bevoorraad vanaf het water.

Tip: voor (oudere) kinderen kan je een spelboekje krijgen om het kasteelbezoek voor hen wat leuker te maken. Onze peuter was daarvoor te jong (en de dreumes had al helemaal geen boodschap aan het kasteel). We konden haar voor het kasteel interesseren door haar de letters van alle bewoners op vloeren, open haarden en plafondbalken op te laten sporen.

Andere bezienswaardigheden op het kasteeldomein

Het kasteellandgoed biedt meer bezienswaardigheden dan alleen het kasteel zelf. Voor kinderen zijn vooral de dieren en het doolhof erg leuk.

Het landgoed heeft ook prachtige siertuinen: de Tuin van Diane de Poitiers en de Tuin van Catherine de Medici. Diane was de minnares van de koning en liet bij haar chateau een schitterende tuin aanleggen. Opmerkelijk genoeg nam de jaloerse koningin Catherine haar het kasteel af na de dood van de koning en legde zij ook een siertuin aan. Toch is deze tuin van Catherine veel kleiner dan die van haar rivale en wist ze haar concurrent dus niet te overtreffen.

Je kan ook een oude boerderij, historische koetsen, een wijnkelder, een prachtige apothekerszaal, een groentetuin en een bloementuin bezoeken. Tijdens je bezoek aan de kasteelkamers zal je misschien opvallen hoe die prachtig zijn aangekleed met grote bloemstukken. Wij hebben ons laten vertellen dat die bloemen allemaal uit de eigen tuinen komen.

Parkeren bij Chenonceau

Het kan erg druk worden in Chenonceau, vooral in de zomermaanden. Daarom zijn lente en najaar betere tijden om het kasteel te bezoeken. Het kasteel biedt gratis parkeergelegenheid, inclusief ruime plekken voor campers​ en elektrische oplaadpunten.

Bucketlistactiviteit: ballonvaart over Chenonceau

Wil je Chenonceau eens van een uniek perspectief zien? Boek dan een ballonvaart over de Loire! Deze droomactiviteit was een van onze hoogtepunten van onze Loire-vakantie.

Vliegen in een luchtballon is voor de meeste mensen sowieso een droom. Maar dat is het al helemaal op deze bijzondere reisbestemming! Deze streek heeft een prachtig groen landschap dat wordt doorsneden door de Loire en haar zijrivieren en is volgebouwd met tientallen sprookjeskastelen en -paleizen. Al snel na het opstijgen, kwam direct achter de bomen het Château de Chenonceau tevoorschijn.

We stegen tot 750 meter, vlogen een tijd op die hoogte en stegen vervolgens door naar wel 1000 meter hoog. Het uitzicht was prachtig. En wat een rust en stilte heb je op die hoogte! Om ons heen was er niets dan leegte, al zagen we wel een handvol andere luchtballonnen op verschillende hoogtes in de lucht hangen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: