Frankrijk

The Packraft Trail: actief avontuur in de natuur

Als wij ergens op ons best zijn en ons thuis voelen, dan is het wel in de natuur. Je snapt dat wij daarom direct enthousiast werden van een uitnodiging voor een meerdaagse trip met kamperen in de bossen, wandelen door de bergen en raften over rivieren. We hebben het natuurlijk over The Packraft Trail! Tijdens dit microavontuur zoek je meerdere dagen de natuur op, waarbij je slow travel combineert met actieve uitdagingen. Lees in deze blog meer over dit unieke outdoorconcept en laat ons je overtuigen om gelijk een packraftavontuur in je agenda te prikken!

Tip: wij deden de trail in de Franse Ardennen, maar je kan ook in de Biesbosch, Luxemburg, Slovenië en – gloednieuw – de Balkan packraften. Hier lees je meer over alle (nieuwe) bestemmingen.

The Packraft Trail Ardennen

Wat is packraften: het concept van The Packraft Trail

Om te beginnen bij het begin: wat is packraften? Packraften is het ultieme avontuur waarin trektochten door ongerepte natuur samensmelten met raften op open water. Dit doe je met een lichtgewicht, opblaasbare raft die je tijdens het hiken makkelijk in je rugzak meeneemt.

De kern van packraften draait dus om de unieke combinatie van hiken en raften. Met een packraft kun je rivieren, meren en stromen oversteken, om vervolgens aan land te gaan, je raft op te bergen en te voet verder te gaan. Dit biedt een ongeëvenaarde toegang tot afgelegen natuurgebieden die anders onbereikbaar zouden zijn. Deze sport vindt dan ook zijn oorsprong in de ruige wildernis van Alaska. Door die combinatie van hiken en raften kun je hier lange tochten maken zonder gehinderd te worden door het water. Zeker in dat soort ongetemde wildernis kan het water nogal ruig zijn en is een goede boot dus essentieel. Dat is waar de packraft een uitkomst biedt!

The Packraft Trail Ardennen

Voor de uitrusting heb je in de basis een packraft nodig, compleet met peddels die in stukken uiteen kunnen en een unieke ‘pomp’. Om je bepakking zo lichtgewicht mogelijk te maken, is die ‘pomp’ een zak waarmee je lucht kan vangen en in je raft duwt. Aan het einde blaas je nog wat lucht bij om de raft goed strak staat. In een paar minuten heb je zo de raft opgeblazen en in nog minder tijd heb je je boot weer leeg en ingepakt.

The Packraft Trail, een concept ontwikkeld door de avontuurlijke reisorganisatie Travelbase, tilt dit avontuur naar een hoger niveau met georganiseerde tochten langs zorgvuldig uitgekozen paden. Deze trails, variërend van de diepgroene bossen van de Ardennen tot de kristalheldere wateren van Slovenië, zijn zowel een fysieke uitdaging als een manier om te verbinden met de prachtige natuur.

Voorbereiding van de trail

Voordat je aan het avontuur begint, is een goede voorbereiding essentieel. Qua conditie is de trail zeker uitdagend te noemen, maar onze ervaring was dat je er niet specifiek voor hoeft te trainen. Onze basisconditie was voldoende. Je loopt de trail ook niet in een groep met andere deelnemers – tenzij je dat zelf zou willen – dus je kan op je eigen tempo lopen en een pauze nemen wanneer je wilt.

Je ontvangt van tevoren een uitgebreide paklijst met benodigdheden die je mee moet nemen. Wij twijfelden nog over de regenbroek, maar waren er achteraf blij mee. Niet vanwege de regen – we hadden mooi, droog weer – maar om onszelf droog te houden tijdens het raften. Dat was zo begin april wel erg fijn. Huur je jouw kampeerspullen erbij, zoals wij ook deden? Voeg dan ook een hoofdkussen toe aan de paklijst, want die lag bij ons niet in de tent.

Daarnaast kun je een handige app downloaden. Deze app is niet alleen nuttig om de route vooraf en tijdens de trail te bekijken, maar geeft ook toegang tot alle cruciale informatie over de trail. Van paklijst tot telefoonnummers en van routekaart tot adres van de camping, alles vind je hierin.

Op de trail zelf krijg je een uitgebreid pakket aan uitrusting mee. Dit omvat overigens niet je persoonlijke uitrusting zoals een tent en slaapspullen, want je komt aan het eind van de dag terug op het basiskamp. Je neemt alleen mee wat je tijdens de trail nodig hebt, waaronder dus je eten, een gasbrander en de specifieke gear voor het raften. Voor de raft ontvang je een tas, een opblaasbare boot, een peddel, een opblaaszak en een reddingsvest. Het packraftmateriaal is ongeveer 3 kilo, dus dat valt ontzettend mee.

The Packraft Trail Ardennen

Je kan zelf het eten tijdens de trail meenemen, maar wij kozen ervoor een ‘adventure foodpack’ bij te boeken. Vanwege de dorpen onderweg kan je er ook voor kiezen om daar wat te kopen of daar te eten, maar dat vonden wij zelf minder leuk. Bij een outdoorexperience als dit hoort wat ons betreft ook eten in de natuur, en dat is natuurlijk het leukste met een gasbrander en foodpacks.

We kregen als onderdeel van ons ‘adventure foodpack’ een gasbrander en de foodpacks zelf mee. Je kookt op de gasbrander het water en giet dat vervolgens in de zak, waarna dat nog een tijdje moet staan. En dat bleek ook nog echt heel lekker te zijn! Er zijn drie vega, waaronder een vegan optie. Je krijgt ook foodbars mee voor snelle energie onderweg.

De route in de Franse Ardennen

De tweedaagse route begint en eindigt steeds in het basiskamp in de buurt van het dorp Haulmé aan de rivier die centraal staat op de trail.

De eerste dag ga je naar het westen. Je start je dag door stroomafwaarts te raften, waarna je in Monthermé weer aan land gaat. Vanaf Monthermé hike je de bossen in. De route gaat direct heuvelop en vervolgens weer naar beneden waar je een rivier oversteekt. Daarna ga je weer heuvelop en heuvelaf om bij het basiskamp uit te komen.

The Packraft Trail Ardennen

De tweede dag ga je naar het oosten. De dag start met de hike, waarbij je ook weer tweemaal een heuvel op en af gaat. In Les Hautes-Rivieres ga je het water weer op.

De normale route heeft beide dagen een hike van 12-13 kilometer (al gaf onze stappenteller nog iets meer aan). Vind je dat te ver, bijvoorbeeld omdat je de trail doet met je gezin? Of vragen je benen na een pittige eerste dag om een wat rustigere tweede hike? Er zijn ook kortere opties beschikbaar, wat je duidelijk ziet op de geplastificeerde kaart die je mee krijgt of in de app. De afkorting op de eerste dag ontloopt bovendien ook een pittige klim.

The Packraft Trail Ardennen

Dag 1 van The Packraft Trail

De eerste dag van het packraftavontuur gaat om 9.00 uur ’s ochtends van start met een uitgebreide briefing. Dat is nogal vroeg, zeker als je vanuit Nederland naar de Franse Ardennen moet rijden, dus wij boekten een nacht vooraf bij. De avond voor de start konden we al naar de camping rijden, zodat we op de eerste dag fris en fruitig konden beginnen.

We komen ’s avonds in het donker aan in het sfeervol aangeklede Base Camp. Dat is een boscamping in de Franse Ardennen, waar een apart deel voor The Packraft Trail is ingericht. Er is een grote tent versierd met lampjes en en er zijn gezellige zitjes rondom een kampvuur. In de grote tent kan je ontspannen met een kopje koffie of thee en vind je een koelkastje waar je eventueel meegebrachte drankjes kunt neerzetten. Bij aankomst verwelkomt een vriendelijke begeleider ons en wijst ons direct onze tent aan. Na een korte uitleg hebben we verder een rustige avond, ideaal om vroeg te slapen en uit te rusten voor de start.

De volgende ochtend begint met een ontbijt, voorzien met vers brood, croissants, chocoladebroodjes, diverse belegsoorten, yoghurt en drankjes. Om negen uur krijgen we een heel uitgebreide uitleg over de trail en natuurlijk de packrafts. Wij kregen te zien hoe je die packraft opblaast – heel makkelijk zonder pomp met een zak waarmee je lucht in de raft duwt – en zijn gelijk verbaasd over hoe snel en makkelijk dat gaat.

Als we onze uitrusting ontvangen, inclusief boot, zwemvest en peddelstukken, blijkt die ook helemaal niet zo zwaar te zijn als we hadden verwacht. Zo’n packraft is echt heel licht en klein. Na de uitleg krijgen degenen met een foodpack verdere instructies over het gebruik van de gasbrander en en de maaltijdzakken, waarna we allemaal een foodpack en foodbars inpakken voor onderweg.

The Packraft Trail Ardennen

Vervolgens bereidt iedereen zich voor om het water op te gaan. We pakken onze spullen, vullen onze waterflessen en starten gelijk met het opblazen van onze raft. Het eerste stuk van de trail gaat vandaag namelijk het water op. Dat is natuurlijk een extra leuk eerste begin! De stroming is behoorlijk sterk. Het is vrijwel niet mogelijk om er tegenin te peddelen, maar dat hoeft gelukkig ook niet. We kunnen er juist gebruik van maken en ons deels laten meevoeren door de stroom.

In onze paklijst stonden regenbroeken en die dragen wij ook in de boot. Dat is wel handig om droog te blijven, want met het peddelen en de soms best sterke stroming of kleine stroomversnelling, komt er nog wel wat water in de boot. Bij warmer weer kunnen we ons ook voorstellen dat je gewoon lekker met een korte broek in je raft zit, maar zo begin april is het prettig om droog te kunnen blijven.

The Packraft Trail Ardennen

De boottocht eindigt in een dorp, waar we in mum van tijd de boot alweer opgeborgen hebben. We maken van de mogelijkheid gebruik om hier even een biertje te drinken op een terras. Er is ook een bakkertje, waar je eventueel wat zou kunnen halen.

De wandeling die volgt gaat direct het bos is. Deze route door de prachtige Ardennen biedt je zelfs de kans op het zien van wildlife zoals herten of wilde varkens. De trail is nog best uitdagend met veel hoogtemeters die je goed in je kuiten voelt. Het is prima te doen zonder hiervoor specifiek getraind te hebben, maar we voelen onze benen wel.

The Packraft Trail Ardennen

Rond lunchtijd zoeken wij een mooi uitzichtpunt op om onze lunch klaar te maken. We hebben een ‘adventure foodpack’ bijgeboekt. Vanwege de dorpen onderweg ben je niet zo afgelegen dat je helemaal zelfvoorzienend moet zijn, maar dat maakt de ervaring wel een stuk leuker. Ze hebben meerdere opties om uit te kiezen, waaronder drie vegetarische en een vegan foodpack. We brengen water tot kookpunt op ons gasbrandertje en gieten dat in de zak. Van zo’n makkelijke kant-en-klaarmaaltijd verwachten wij niet veel, maar de foodpacks blijken echt verrassend lekker.

Na de lunch wandelen we nog even goed door om uiteindelijk in het base camp aan te komen. We kiezen ervoor om een kaartspel te spelen; anderen gaan weer gezellig rond het kampvuur zitten. Tip: neem marshmallows mee voor bij het kampvuur om de outdoorervaring helemaal compleet te maken.

Dag 2 van The Packraft Trail

De tweede dag verken je de andere kant van de rivier, dus stroomopwaarts ten opzicht van het kamp. In tegenstelling tot de eerste dag begin je met een wandeling voordat je terugkeert naar het kamp per raft. Afhankelijk van hoe je je voelt na die eerste dag bikkelen, kies je voor een langere of kortere hikeroute.

Wij durven het aan om voor de lange route van 12 kilometer te kiezen, die zowel steile heuvels op als af gaat. De route door de bossen van de Ardennen is werkelijk prachtig, al vereist het soms flink klimmen. Toch is het goed te doen en na ongeveer drie uur wandelen bereiken we een dorpje. Hier besluiten we eerst te ontspannen met een kopje koffie op een lokaal terrasje voordat we het water weer opgaan.

The Packraft Trail Ardennen

Het klaarmaken van de boot duurt slechts 5 tot 10 minuten en we zijn weer klaar om het water op te gaan. Het water is op deze dag veel rustiger dan de dag ervoor, met weinig stroomversnellingen, wat zorgt voor een ontspannen ervaring. We besluiten om tijdens de tocht even aan te meren bij een picknickbank, waar we midden in de natuur genieten van onze lunch. Ook deze lunch maken we weer een foodpack klaar met de gasbrander.

Na ongeveer anderhalf uur varen komen we terug bij de campsite, waar we al onze uitrusting inleveren en ons avontuur afronden. We pakken onze spullen en maken ons gereed voor de terugreis naar Nederland. Het is halverwege de middag, dus we hebben alle tijd voor de lange terugrit. Deze tweedaagse ervaring was actiever en uitdagender dan verwacht, maar niet te zwaar. We zijn flink moe, maar wel op precies de goede manier.

The Packraft Trail Ardennen

Meer over The Packraft Trail

The Packraft Trail kan je op diverse plekken doen, afhankelijk van het seizoen. Zo deden wij begin april de trail in de Franse Ardennen, maar verplaatst deze later in het jaar naar Luxemburg in verband met de waterstand. Een andere locatie voor een tweedaags microavontuur is de Nederlandse Biesbosch. Wil je nog langer op pad? Dan kan je packraften in Slovenië en vanaf zomer 2024 ook in de Balkan, waar je start in het noorden van Griekenland en eindigt in Albanië!

Meer weten? Hier vind je alles over The Packraft Trail.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: